sâmbătă, 25 mai 2013

Beijing – orasul extremelor

Beijing – orasul extremelor
Afla cum se dezvaluie o cultura antica si exotica in fata ochilor unui roman, cat de mult difera mentalitatea si obiceiurile noastre fata de o tara orientala, chiar de la fata locului. Descopera China alaturi de Razvan Pascu, un tanar de 25 de ani pasionat de travelling si partener al site-ului nostru, care a calatorit 17 zile intr-un circuit ce l-a purtat prin Beijing, Xi'an, Shanghai, Suzhou, Shenzen, Hong Kong si Macao. DESCOPERA TRAVEL iti prezinta in serial, vreme de o luna de zile, in fiecare weekend, aventurile, impresiile si sfaturile de calatorie ale lui Razvan.
Desi China intreaga poate fi numita cu usurinta o tara a extremelor, Beijing-ul este fara indoiala orasul care exemplifica cel mai bine acest contrast. De la ansambluri de blocuri cu peste 20 de etaje pana la hutong-uri traditionale, de la mall-uri cu cele mai luxoase brand-uri europene pana la bazarurile cu chimono-uri si suveniruri si de la McDonald's si KFC pana la pietele cu mancare specific chinezeasca ... nu ai cum sa nu fii fermecat de acest oras. Pentru mine a fost poarta de intrare in China si poate si din aceasta cauza m-a impresionat si mai mult.
Turistului de rand, venit pe cont propriu si nu impreuna cu ghidul vreunei agentii de turism, o sa ii fie foarte usor sa se descurce aici, asa cum mi-a fost si mie. Metro-ul va duce oriunde vreti in oras, taxi-ul este destul de ieftin, atata timp cat mergeti cu compania de stat (ca in mai toata China) si daca aveti in jur de 5 zile la dispozitie puteti vizita cam tot ce e mai important aici.
Va recomand sa incepeti cu celebra piata Tiananmen, flancata de Mausoleul lui Mao (din care zilnic la ora 12 este scos de la formol trupul lui Mao, pentru turisti), Muzeul Revolutiei Chineze si Marea Primarie. Dupa o portie buna de arhitectura comunista, obtuza si gri, traversati bulevardul spre Palatul Interzis. Zidurile rosii ale Palatului si portile pictate in culori tipatoare vor face clar diferenta. Foarte util este audioguide-ul in limba romana, pe care il puteti lua de la intrare contra unei taxe suplimentare. Palatul, in care au locuit pana la 10000 de oameni si care acopera o suprafata de 70 de hectare, este o succesiune de porti chinezesti foarte bine restaurate, gradini chinezesti, palate mai mici, toate respectand in detaliu principiile Feng Shui. Pentru turistii pretentiosi s-ar putea ca acest Palat sa dezamageasca, mai ales daca ne gandim ca in aceeasi perioada (acum 600 de ani) in Europa se construiau palate impresionante.
Vis-a-vis de poarta nordica a Palatului se gaseste Dealul Carbunelui, un deal artificial inaltat din pamantul scos din locul unde s-a construit Palatul Interzis. Acesta este locul in care s-a spanzurat ultimul imparat al Dinastiei Ming.
In sudul Palatului Interzis se afla Parcul Cerului, unde va recomand sa mergeti dimineata, in zilele insorite. Veti gasi oameni facandu-si exercitiile de dimineata, jucand carti, tintar sau pur si simplu cantand ori dansand. Punctul de atractie al acestui parc este insa Altarul Cerului, despre care chinezii spun ca s-ar afla in centrul Universului. In vestul Palatului Interzis se afla Parcul Beihai cu celebra Dagoba Alba, construita pentru a comemora prima vizita la Beijing a lui Dalai Lama. Nu trebuie sa ratati nici Templul Lama, cu betisoarele lui fumegande si nici Templul lui Confucius, o oaza de liniste intr-un oras agitat.
In suburbiile orasului, se afla Palatul de Vara, o gradina chinezeasca traditionala la scara larga, cu foarte multe pavilioane, porti si turnuri bine restaurate. Tot spre periferie, intr-o zona mai noua a orasului, se afla Satul Olimpic cu celebrul Bazin Olimpic National - Cubul de Apa si Stadionul National - Cuibul de Pasare.
Sa nu uitam nici ca din Beijing puteti vizita cea mai bine restaurata portiune a Marelui Zid Chinezesc - Badaling. Puteti ajunge aici cu un tur de la hotel (care de obicei include si Mormintele Ming) sau pe cont propiu, cu un autobuz local. Ignorand marea de chinezi ce viziteaza simbolul lor national, zidul in sine este o minune arhitecturala si estetica. Construit pe muchia dealurilor, zidul este de fapt o marturie a luptei chinezilor pentru a-si mentine tara unita si a ambitiei lor de a nu se lasa cotropiti de popoarele nomade.







Cum ajungi la Beijing
Majoritatea companiilor aeriene mari au zboruri spre Beijing: Finnair (cu escala la Helsinki), Aeroflot (cu escala la Moscova), Air France (cu escala la Paris), KLM (cu escala la Amsterdam), Turkish Airlines (cu escala la Istanbul), British Airways (cu escala la Londra) sau Lufthansa (cu escala la Munchen). Eu am ales Air France cu escala la Paris. Pretul pentru un bilet dus-intors este in jur de 600 de euro, dar exista si promotii cand biletul poate ajunge pana la 500 euro sau chiar mai putin. Va recomand sa urmariti deseori site-urile companiilor aeriene.


Viza
Pentru a vizita China aveti nevoie de viza. Se obtine usor la Ambasada Republicii Chineze din Bucuresti. Poate fi cu o intrare sau cu 2 intrari in China si costa 75 de dolari.


Mai multe detalii despre Beijing, aflati pe blogul lui Razvan.
DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu