joi, 30 mai 2013

Cele mai mari gradini botanice si muzee de istorie naturala din lume

Cele mai mari gradini botanice si muzee de istorie naturala din lume
Cele mai mari gradini publice si muzee ecologice din lume mustesc de o varietate spectaculoasa de plante, atat lasate in salbaticia naturala originala, cat si ingrijite si protejate in incinte si spatii speciale. Aici, vizitatorul are ocazia sa se familiarizeze si sa invete direct de la “sursa” istoria naturala a planetei. Sa le descoperim impreuna!
Gradina de flori Keukenhof, Olanda
Nicaieri in lume nu exista o gradina de flori mai mare decat cea din orasul olandez Keukenhof, aflat in apropiere de Lisse. Cunoscuta sub denumirea de "Gradina Europei", Keukenhof este caminul a peste sapte milioane de bulbi de flori, indeosebi lalele dispuse in rauri si curcubee de culori. Gradina a castigat multe premii, intre care si pe acela pentru cea mai pretuita atractie europeana. Peste 44 de milioane de vizitatori au trecut pe aici in ultimii 60 de ani. Acopera o suprafata de 32 de hectare, cu 4,5 milioane de lalele in 100 de varietati. Este cel mai fotografiat loc din Olanda si are, in total, 15 kilometri de alei. Tot aici cresc si infloresc peste 2.500 de pomi, din 87 de specii.



Gradina Botanica din Berlin, Germania

Printre cele mai mari de pe Pamant, Botanisher Garten din Berlin este, de asemenea, considerata si una dintre cele mai importante. Inchizand o suprafata ce masoara mai mult de 43 de hectare, gradina contine aproximativ 22.000 de specii de plante si este formata dintr-un muzeu botanic, un ierbariu de mari dimensiuni, o biblioteca stiintifica si numeroase sere. Una dintre ele, Marele Pavilion, este chiar cea mai mare sera din lume. Suprafata totala ocupata de sere este de 6.000 de metri patrati, iar acestea sunt sortate dupa origini geografice. Gradina se afla in cartierul berlinez Dahlem si a fost construita in 1897 si 1910.



Gradina Botanica Nationala, Belgia
Despre putine locuri construite de mana omului se poate pretinde ca gazduiesc 6% din toate speciile de plante cunoscute din lume, insa Gradina Botanica Nationala din Belgia se intinde pe o suprafata nu mai mica de 92 de hectare si peste 18.000 de specii de plante o "considera" "acasa". Jumatate pot fi admirate in sere, in timp ce restul cresc in aer liber. Pe teritoriul sau se afla, de asemenea, si castelul Boechout, ridicat in secolul al XII-lea si folosit astazi pentru conferinte si expozitii.



Gradina Botanica Nationala Montana Qinling, China

Caminul ursilor panda amenintati cu extinctia, dar si al multor specii de plante periclitate, Muntii Qinling din nord-vestul provinciei chineze Shaanxi se vor transforma curand intr-o gradina botanica de proportii, in incercarea de a proteja aceasta fauna si flora. Gradinile vor acoperi o suprafata de 458 de kilometri patrati - de patru ori dimensiunea Gradinilor Botanice din Queensland, Australia, in prezent cele mai mari din lume, si va proteja un total de 6.100 de specii rare de plante. Gradina nationala botanica va forma o prelungire a Gradinilor Botanice Qinling deja existente, localizata in regiunea Zhaouzhi din Shaanxi. Costurile necesare concretizarii proiectului sunt estimate la aproximativ 66 milioane de dolari. Gradina-parc va fi terasata si va oscila in altitudine intre 460 si 3.000 de metri deasupra nivelului marii. Ea va servi turismului ecologic, aprofundarii unor subiecte botaniste, cercetarii stiintifice si protejarii biodiversitatii. Pe langa plante, 5.000 de specii de insecte si peste 600 de specii de vertebrate vor fi gazduite aici.



Muzeul ecologic Alberta, Canada
Alberta, din statul canadian Kalyna, este cel mai mare eco-muzeu al lumii, intins pe o suprafata de peste 20.000 de kilometri patrati. Acest district de mostenire ancestrala si de turism ecologic, denumit dupa tufele de rachita din zonele inalte, este caminul unui mare numar de canadieni de origine ucrainiana si include in componenta sa Parcul National Elk Island si Satul Mostenirii Culturale Ucrainiene. Este, de asemenea, faimos, pentru Gigantii din Preerii, atractii colosale de-a lungul soselelor, intre care se numara: cel mai mare cadran solar din lume, cele mai mari ciuperci din lume, cea mai mare galusca din lume, cel mai mare carnat cu usturoi din lume, cel mai mare ou de Paste din lume, cel mai mare aerodrom pentru OZN-uri din lume si cea mai mare rata din lume.



Muzeul National de Istorie Naturala, Franta
Cea mai mare colectie mondiala de specimene de plante prezervate se afla la Museum National d'Histoire Naturelle din Paris. Acest ierbariu contine peste opt milioane de plante din intreaga lume, uscate cu grija si protejate. Colectii ca aceasta ii ajuta pe oamenii de stiinta sa pastreze o evidenta istorica asura schimbarilor la nivel de vegetatie in timp si sa pastreze specimenele de plante care acum sunt disparute. Muzeul are ca misiune atat cercetarea cat si diseminarea publica a informatiilor obtinute din ea. Este organizat in sapte centre de cercetare (Clasificare si Evolutie; Regularizare, Dezvoltare si Diversitate Moleculara; Medii acvatice si Populatii; Ecologie si Gestionarea Biodiversitatii; Istoria Pamantului; Omul, Natura si Societatile; Preistoria) si trei departamente de raspandire a cunoasterii (Galeriile Jardin des Plantes; Parcurile Botanice si Gradinile Zoologice; Muzeul Omului).



Muzeul American de Istorie Naturala
Probabil ca nu exista in America un loc mai potrivit pentru a admira o reprezentare vizuala a istoriei naturale a planetei decat acest muzeu, localizat in apropiere de Central Park din Manhattan, New York. Unul dintre cele mai mari muzee din lume, AMNH contine peste 32 de milioane de specimene de plante - atat de multe, incat numai o parte din ele poate fi prezentata deodata in cadrul unei expozititii. Istoria biologiei umane si evolutia, meteoritii, mineralele, gemele si fosilele sunt numai cateva din subiectele relationate cu natura gazduite aici. Muzeul consta din 25 de cladiri diferite interconectate, ce gazduiesc, in total, 46 de sali de expozitie permanenta, laboratoare de cercetare si o biblioteca. Personalul stiintific al institutiei numara peste 200 de indivizi, iar muzeul sponsorizeaza peste 100 de expeditii specializate in fiecare an. Muzeul se distinge prin multe lucruri, dar fascineaza indeosebi prin dioramele de exceptie, care reproduc intocmai scene din salbaticie, si prin planetariul Hayden, o cladire-cub din sticla, inalta de sase etaje, ce adaposteste o sfera inalta de 27 de metri, care pare ca pluteste. Stabilimentul ofera 30.000 de metri patrati cercetarii, educatiei si expozitiilor, precum si planetariului propriu-zis.



Proiectul Eden, Marea Britanie
Cea mai mare sera de pe Pamant este amplasata in Cornwall, Marea Britanie si poarta denumirea de Proiectul Eden. Plante de peste tot din lume infloresc in interiorul biomurilor din plastic termal construite aici, inspirate de cele din misiunile selenare. Cele patru mari sectoare ale locului sunt: Biomul Padurii Tropicale, Biomul Mediteranean, Biomul Gradinilor si Miezul. Primul ofera o calatorie fascinanta in descoperirea regiunilor tropicale umede ale lumii, prezentand intocmai plantele care cresc in atari conditii. Biomul Tropical cotine aproape 1.200 de plante din principalele zone de padure tropicala, are 240 de metri lungime, este lat de 110 metri, inalt de 50 si se intinte pe o suprafata de 15.600 de metri patrati. Temperatura variaza intre 18 si 35 de grade C, iar umiditatea este de 90%. Cel mai inalt copac de aici se ridica la 30 de metri deasupra solului. Biomul Mediteranean ocupa o suprafata de 6.540 metri patrati, adaposteste 1.015 specii diferite de plante si prezinta temperaturi intre 9 si maximum 25 de grade C. Vizitarea Proiectului Eden este ca o plimbare de vacanta prin placutul climat mediteranean. Miezul este numele centrulul educational Eden, o cladire deosebita, ce a devenit un cadru inspirational pentru evenimente si expozitii.



Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah, Arabia Saudita

Se pare ca titulatura de detinator al recordului mondial pentru "cea mare sera din lume" a Proiectului Eden este doar pe termen limitat, urmand ca lucrurile sa isi mentina acest fagas numai pana cand sauditii isi vor termina propria serie de peisaje botanice, de langa Riyadh. Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah vor fi alcatuite din doua imprejmuriri de forma semilunei, proiectate sa fie de cinci ori mai mari decat cele ale Dioramei Padurii Tropicale din Cornwall. In interior, vizitatorii vor intalni o varietate ametitoare de plante care trec in revista intreaga istorie a vietii botanice, incepand de acum 400 de milioane de ani si pana astazi. Conform proiectului, designul arhitectural se va imparti in: Gradinile Stiintifice - componente centrale ale programului, cu rol educational; Gradinile Acvatice - explorarea apei in toate formele ei, de la gheata la zapada, la apa si la abur; Gradinile Fizice - clasice, moderne, interpretate prin prinsma geometriei islamice; Aviarul - o vasta gama de pasari exotice vor fi lasate sa zboare liber printre pomi; Gradina Labirint - un element sigur si bine supravegheat, amuzant si incitant.; Gradina Luminii si a Sunetului - un loc secret, explicat numai prin accesarea gradinii.



Conceptul de oras-gradina subterana Sietch Nevada, SUA
In 1965, ideea unor oaze subterane ascunse in care se afla ultimele rezerve de apa potabila ale lumii nu era decat filonul unei povesti stiintifico-fantastica. Dar seceta cumplita de pe planeta Arrakis, descrisa in faimoasa carte Dune a lui Frank Herbert in urma cu 45 de ani, pare sa devina tot mai reala, pe masura ce sud-vestul Americii si destule alte zone din intreaga lume se confrunta cu o lipsa acuta de apa. Un proiect denumit Sietch Nevada imagineaza transformarea in realitate a viziunii lui Herbert, prin stocarea unor mari cantitati de apa in sanul unor comunitati subterane solide, care mustesc de viata - atat umana cat si vegetala - mult sub suprafata prafoasa si poluata a Pamantului.



Conceptul de gradina zoologica insula Dochodo, Coreea de Sud
Odata construita, gradina zoologica-insula Dochodo din Coreea de Sud va fi nu doar cea mai mare si cea mai inalta gradinina cu animale salbatice din lume, dar si cea mai neobisnuita - cel putin ca forma. Atat transportul, cat si sursele de energie si sistemele arhitecturale vor fi continute in interiorul unor structuri poligonale gigantice, care se vor inalta pana la 20 de metri deasupra solului. Aceasta asa-numita "centura verde de infrastructura" va aduce un impact cat mai redus posibil asupra mediului in care se va afla. Insula-gazda se va comporta ca o regiune bazata strict pe dezvoltarea energiei sustenabile, in care natura si structurile umane functioneaza in echilibru, hranindu-se reciproc intr-un mod simbiotic. Reusind aceasta armonie, insula zoo va gazdui un numar de animale in valea intinsa, in timp ce versantii muntosi vor fi pastrati rezervatiilor naturale.



Gradina Bay South, Singapore

Singapore va mai dispune de inca 100 de hectare de spatiu acoperit de gradini verzi imediat ce proiectul Bay South va fi inaugurat, in 2011. Cel mai amplu proiect de acest fel al tarii, rezervatia botanica va avea inalti pomi solari, care nu doar vor recolta energia solara si apa de ploaie, dar vor servi si pe post de lease sau spaliere pentru un numar mare de specii de plante cataratoare, precum vitele de vie si ferigile. Un al doilea stabiliment, de 32 de hectare, denumit Bay East, avand gradini cu apa si un centru de educatie acvatica, va fi deschis la o data mai indepartata.



Incinta ecologica internationala Songdo, Coreea de Sud
Cea mai noua metropola a Coreei de Sud si-a capatat propriul Central Park inspirat de cel din orasul New York, iar nestemata ce se va adauga acestei coroane o va reprezenta incinta ecologica ticsita cu habitate acvatice atat de apa dulce cat si de apa marina sarata, cu podete peste apa si alei de promenada. Fluxul apei de mare ce va circula prin canalul intins prin intregul stabiliment va fi stimulat de turbine eoliene si va pastra apa transportata din Marea de Vest.


Sursa: Webecosit
CITESTE SI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu