sâmbătă, 25 mai 2013

Cu autobuzul turistic prin Shanghai

De pe platforma deschisă a autobuzului turistic, privind dinspre Bund spre Pudong, te lămureşti cum de James Bond şi-a ales ultima sa misiune prin energicul Shanghai. Strălucirile oraşului curg continuu pe undele râului neobosit, ţinând tonul agitaţiei mulţimilor. De la primele ore ale dimineţii, când prin parcuri chinezii îşi încep ziua cu tai-chi, până la ceasurile ultime ale nopţii şi la ivirea zorilor, când se închid cluburile, acţiunea defineşte acest oraş cosmopolit al Chinei.

Ca orice oraş mare care se respectă, Shanghai se lasă vizitat într-o singură zi lungă, cu condiţia să te urci într-unul dintre autobuzele lui turistice şi să profiţi de cele câteva staţii importante, ca să cobori pentru un tur scurt. E de înţeles că nu-l vei cunoaşte pe de-a-ntregul, că vei fi pe grabă şi că îţi va lipsi acea plăcere a relaxării în atmosfera locală; însă va fi suficient să rămâi impresionat şi să consideri “misiunea” turistică îndeplinită într-un oraş care te provoacă să fii în acţiune.

Staţia principală pentru plecarea în turul Shanghaiului se află în Piaţa Poporului, cea mai mare din oraş, integrând armonios spaţii verzi, fântâni, clădiri moderne şi zgârie-nori. Ea reprezintă centrul cultural şi comercial, dominat de câteva edificii importante: Primăria, Muzeul Shanghai, Teatrul Mare, Centrul Expoziţional şi de Planificare urbană, Muzeul de Artă. Între ele se ridică mall-uri, hoteluri şi clădiri de birouri, una mai înaltă şi mai îndrăzneaţă decât cealaltă.
Înainte să părăsească Piaţa Poporului, autobuzul face un tur complet împrejurul ei, prin faţa centurii de expoziţie arhitecturală. De la primele ore ale zilei, circulaţia se înteţeşte, iar pietonii intră într-un du-te – vino dinamic.



Autobuzul turistic intră pe una dintre arterele mari ale oraşului, Huaihai, presărată cu spaţii comerciale şi hoteluri de lux. Ai timp să observi rondouri de flori ori copaci înfloriţi, turişti ieşiţi la cumpărături şi localnici grăbiţi spre serviciu. După ce sensul de mers se schimbă printr-o buclă mare, bulevardul Nanjing întoarce autobuzul pe direcţia centrului. Paralel cu bulevardul Huaihai, Nanjing se întinde pe aproape şase kilometri, fiind compus din două părţi: una rutieră (vestică), alta pietonală (estică, de 1,2 km – între Piaţa Poporului şi Bund). Este cea mai mare şi mai cunoscută zonă comercială din China – peste un milion de persoane circulă zilnic aici, în căutarea marilor firme naţionale sau internaţionale, a caselor de modă, a restaurantelor selecte şi a mall-urilor cu sute de magazine.


În capătul vestic al bulevardului Nanjing, acoperişurile aurii ale templului budist Jing’An ies în evidenţă printre pereţii de sticlă din apropiere. Ca să ajungă la Templul lui Buddha de Jad, cel de-al doilea mare locaş religios budist din Shanghai, autobuzul părăseşte artera principală şi traversează câteva sute de metri printre străduţe înguste. O pauză în liniştea de aici e ca o gură de aer înviorătoare. În jurul curţii mici, pavilioanele se lasă cuprinse de parfumul fin al beţigaşelor arzânde. Culorile din templu sunt intense: robele portocalii ale călugărilor, verdele bonsailor, roşul lampioanelor, galbenul peştilor din iaz.





Întors pe Nanjing, autobuzul îşi urmează traseul spre est, până la Bund, pe malul râului Huangpu. Acest debarcader a fost inima financiară a Shanghaiului colonial, ce învârtea afaceri cu opium, bumbac, jocuri de noroc; fiind port, oraşul s-a bazat în secolul XIX pe legăturile sale cu Occidentul. Englezii, francezii, japonezii şi americanii şi-au împărţit profiturile uriaşe obţinute din exploatarea la maximum a acestei zone. Ei şi-au lăsat amprenta nu doar în arhitectura oraşului, ci şi în stilul de viaţă al localnicilor, întotdeauna aflaţi în căutarea ambiţioasă a noului.
În Shanghai, China a fost şi este mai modernă decât în celelalte mari oraşe ale ei. Şi astăzi, Bundul emană forţă şi grandoare, prin palatele sale ocupate de consulate, bănci, hoteluri şi instituţii publice. Din faţa acestora pleacă în croaziere pe râu ambarcaţiunile de tot felul. Şi totuşi, cel mai căutat loc de pe promenada sa este cel din care ai panorama perfectă a cartierului financiar Pudong de dincolo de Huangpu.


Grăbit, autobuzul parcurge Bundul spre sud-est până la nod rutier uriaş, în care autostrăzile suprapuse formează o reţea complicată de sensuri. E timpul pentru trecerea podului Nanpu spre Pudong, cartierul business al Shanghaiului, compus din zgârie nori şi parcuri. În centrul imaginii futuriste a Pudongului stau trei construcţii: Turnul TV Perla Orientului, globul Centrului pentru Întâlniri şi clădirea Centrului Financiar Mondial Shanghai. Aceasta din urmă a fost în 2007 cea de-a doua construcţie din lume ca înălţime, cu a ei 492 metri; la 474 de metri se află o platformă de observaţie deschisă vizitării.
Cel mai căutat obiectiv turistic al oraşului este Turnul TV Perla Orientului, ridicat chiar vis-à-vis de Bund. Unsprezece sfere conferă acestui edificiu de 468 metri o alură science-fiction. Din 1994 şi până în 2007 a fost cea mai înaltă clădire din China. Două dintre sfere, cu diametrele cele mai mari, dau prilejul turiştilor să privească Shanghaiul de la 263 metri şi de la 350 metri.





Pentru curajoşi, podelele transparente lasă impresia că pluteşti în aer; simţi cum adrenalina acţionează în organism. Fragmentele de peisaj urban sunt impresionante.


Părăsind Pudongul peste acelaşi pod, autobuzul se îndreaptă spre centru. O altă staţie importantă este cea din Oraşul Vechi, unde chinezii încearcă să trăiască precum în Shanghaiul de demult, străin faţă de lumea băncilor şi a zgârie-norilor. Grădinile imperiale Yu şi Bazarul Yuyuan sunt două feţe ale acestui univers tradiţional chinezesc, înconjurat de străzi mici şi case modeste.
Interiorul verde, minimalist şi cufundat în linişte al Grădinilor Yu îi face pe vizitatori să vorbească în şoaptă şi să mediteze la umbra firelor de bambus. Doar capetele trupurilor de dragoni ce acoperă zidurile înalte ar mai putea să amintească aici de mişcare şi de energie.




Plimbarea prin Bazarul Yuyuan readuce turistul în ritmul alert al Shanghaiului comercial. Zeci de magazine de suveniruri şi antichităţi, originale ori false, ocupă multe clădiri cu arhitectură tradiţională. Aici se găsesc chilipiruri chinezeşti, tocmite bine cu vânzătorii experimentaţi, ca in orice piaţă orientală obişnuită. Înghesuiala permanentă şi mirosul crabilor prăjiţi pot fi de neuitat.


La lăsarea serii, lunga cursă a autobuzului se sfârşeşte în Piaţa Poporului, acolo unde zona comercială pietonală Nanjing te îndeamnă la o cină chinezească şi la cumpărături. De fapt, nimereşti în chiar esenţa Shanghaiului, unde oamenii consumă toate produsele de marcă aduse din China şi din lumea întreagă. Pe distanţa de un kilometru, mall-urile se înghesuie pe verticală, afişând vitrine extravagante, unele cu manechine din plastic, altele cu rechini mici înotând în acvariu. Pentru cei obosiţi de atâtea cumpărături, un soi de tren mic pe roţi face drumuri dus-întors pe bulevardul lung. În tot acest timp, culorile intense ale reclamelor se întind până la Bund, îndulcind întunericul.


Ieşit din ultima rundă de cumpărături la capătul bulevardului Nanjing, te întâlneşti din nou cu strălucitorul Bund. Debarcaderul e plin şi în orele târzii ale nopţii. Toţi ochii de aici sunt îndreptaţi spre luminile Pudongului, trasând linii de curcubeu pe apa întunecată a râului. Cum noaptea abia a început în Shanghai, va trebui să te menţii conectat la energia acestui oraş care nu adoarme niciodată…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu