marți, 28 mai 2013

Ghidul de călătorie Lonely Planet a dedicat o ediţie specială României şi Bulgariei. TOP 10 locuri de văzut în cele două ţări

Publicat la: 26.05.2013 17:00 Ultima actualizare: 27.05.2013 09:20
  Celebrul ghid de călătorii Lonely Planet a publicat recent o nouă ediţie pentru România şi Bulgaria. Pe baza lui, portalul australian  news.com.au a publicat un TOP 10 al celor mai frumoase locuri pe care cei ce vor să viziteze cele două ţări nu ar trebui să le rateze. Pe primul loc în clasament se găsesc Munţii Carpaţi, urmaţi de plajele bulgăreşti şi de mănăstirea Rila.  
  Turiştii australieni sunt îndemnaţi să vină în România şi Bulgaria, unde pot vedea “un peisaj magnific, cu munţi şi mănăstiri, o istorie captivantă de dominaţie şi de renaştere şi mare parte din coasta Mării Negre”.

Între atracţiile din România menţionate în clasament figurează Castelul Bran, drumeţiile în Munţii Carpaţi, mănăstirile din Bucovina şi Delta Dunării, în timp ce din ţara vecină autorii au selectat şase destinaţii, între care plajele bulgăreşti, mănăstirea Rila, Velico Tarnovo şi Catedrala Alexander Nevski din Sofia.

 
Sursa Lonely Planet// Traseu turistic în România
TOP 10 destinaţii în România şi Bulgaria, aşa cum au fost selectate şi prezentate de portalul australian:
1. Drumeţii în Munţii Carpaţi. Păduri virgine dense, ce par desprinse din paginile unei poveşti scrise de Fraţii Grimm, cu urşi, lupi, râşi şi porci mistreţi, platouri accidentate de munte, trasee bine marcate şi o reţea de cabane pentru a poposi la cald. Drumeţia este cel mai bun mod de a te bucura de acest peisaj.
2. Plajele bulgăreşti ale Mării Negre. Cei care sunt în căutarea unui loc în care să stea toată ziua la soare să se bronzeze sau vor să îşi petreacă nopţile prin cluburi pot alege plajele situate de-a lungul coastei bulgare a Mării Negre.
Departe de marile staţiuni pot fi întâlnite oraşe fermecătoare. Localităţile Varna şi Burgas au plaje întinse, mai puţin aglomerate. Turiştii care preferă liniştea pot opta pentru plajele mai îndepărtate, de la nord şi din sud.
3. Mănăstirea Rila . Amplasată într-o vale împădurită, la sud de Sofia, mănăstirea Rila este cea mai mare şi mai importantă comoară spirituală a Bulgariei, care a păstrat spiritul naţional în timpul ocupaţiei otomane.

Inclusă în 1983 în patrimoniul mondial UNESCO, mănăstirea a fost reabilitată de mai multe ori. Arcadele sale elaborate, frescele preţioase şi icoanele creează o atmosferă sublimă şi somptuoasă. Locaşul de cult este considerat o capodoperă a Renaşterii bulgare din secolul al XIX-lea.
4. Mănăstirile pictate din Bucovina . Ascunse la poalele Munţilor Carpaţi, mănăstirile pictate din Bucovina - incluse în patrimoniul UNESCO – reflectă tradiţia ortodoxă din România. Frescele mănăstirilor par că aduc la viaţă totul, de la poveştile biblice, până la asediul Constantinopolului, din secolul al XV-lea. Locaşurile de cult reflectă geniul domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, care a fost ulterior canonizat pentru ctitoriile sale.
5. Delta Dunării.  Delta Dunării este descrisă ca fiind un adevărat rai al peştilor şi păsărilor de toate mărimile şi culorile.Turiştii se vor bucura să vadă specii precum cormoranul, vulturul codalb, egreta albă, lebede negre şi şoimul.
6. Veliko Tarnovo.  În pitorescul oraş medieval Veliko Tarnovo – capitala medievală a Bulgariei - turiştii vor descoperi vestigiile bogatei sale istorii de peste 7.000 de ani, palate, cetatea medievală Tsarevets, case cu stil artectonic unic, precum şi mănăstiri.
7. Degustare de vinuri bulgăreşti. Bulgaria este descrisă ca având o tradiţie veche în ce priveşte vinificaţia, datând de pe vremea tracilor. Vinurile bune au încântat multă lume, de la cruciaţi francezi, până la fostul prim-ministru britanic Winston Churchill, care obişnuia să comande vin din Melnik, un sat din sud-vestul Bulgariei.
 

Sursa Lonely Planet//Traseu turistic în Bulgaria
În regiunile viticole, turiştii sunt invitaţi la degustări de vinuri, completate cu brânzeturi şi preparate din carne.
8. Catedrala Alexander Nevski din Sofia. Catedrala ortodoxă Alexander Nevsky, ridicată în memoria celor 200.000 de soldaţi ruşi care au murit în războiul ruso-turc (1877-1878), a fost construită în 30 ani, fiind finalizată în 1912. Locaşul de cult este un monument reprezentativ al Sofiei. Cupolele aurite sunt vizibile de la mare distanţă. Interiorul este decorat cu marmură italiană şi cu picturi murale.
9. Castelul Bran. Castelul Bran a fost inclus în topul locurilor pe care turiştii ar trebui să nu le rateze la sosirea în România.

“Exteriorul său cu aspect spectral pare un amestec din toate filmele de groază care le-aţi văzut vreodată, dar nu vă aşteptaţi să fiţi speriaţi. Legenda spune că Vlad Tepeş - sursa de inspiraţie pentru Contele Dracula - a fost închis pentru scurt timp aici, iar vizitatorii castelului au posibilitatea de a urma paşii săi printr-un labirint de curţi şi pasaje ascunse", se arată în descrierea preluată de portalul australian.
10. Schi în Munţii Pirin din Bulgaria. În Munţii Pirin există cele mai faimoase zone de schi din Bulgaria: Bansko şi Borovets.
Cu cele mai lungi pârtii situate la 2.500 m altitudine, Bansko este cunoscut pentru sezoanele prelungite de schi. Zona oferă de la restaurante rafinate şi tratamente spa, până la baruri aglomerate şi cluburi. Şi la Borovets se poate schia la 2.500 m altitudine.
Portalul australian notează că informaţiile au fost extrase din ediţia a 6-a a Lonely Planet România & Bulgaria, de Mark Baker, publicată în luna mai 2013.
Care este bugetul mediu zilnic al unui turist în România şi Bulgaria
În plus, portalul oferă şi alte câteva informaţii utile pentru turiştii care intenţionează să îşi petreacă un concediu în cele două ţări. Sunt menţionate legăturile aeriene, bugetul mediu zilnic necesar unui turist, precum şi preţuri la hoteluri şi restaurante.
Astfel, ghidul menţionează că România are legături aeriene bune cu Europa şi Orientul Mijlociu. Bugetul zilnic al unui turist australian în România este în medie de 130-350 lei sau 40-100 de dolari australieni. 
Camera dublă la un hotel de rang mediu: 100 lei pentru o persoană. O masă în "restaurante bune" costă 60 lei, pentru bilete de tren / autobuz un turist trebuie să aibă la el 30 lei, iar pentru intrarea la muzee, alţi 30 lei, se arată în ghidul publicat de portal. 
Turiştii care doresc să viziteze Bulgaria sunt sfătuiţi să îşi planifice un buget mediu zilnic de 60-120 leva sau 40-80 dolari australieni. O cameră dublă într-un hotel de rang mediu în Bulgaria costă 60-80 leva, iar masa de prânz şi cina în "restaurante decente" este evaluată la 20-30 leva de persoană.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu