sâmbătă, 18 mai 2013

Sanctuarul păsărilor de la Iguaçu

Peste drum de intrarea în Parcul Naţional Iguaçu, unde cele mai frumoase cascade ale lumii se prăvălesc prin junglă, brazilienii au construit un sanctuar special, printre liane şi orhidee sălbatice. Cinci hectare de teren de sub coronamentul bogat al pădurii subtropicale au devenit casă pentru păsări şi centrul de educaţie ecologică. În Parque das Aves (Parcul Păsărilor), lumea înaripatelor din Brazilia este recreată la scară mică.

La câţiva kilometri de oraşul Foz do Iguaçu, copacii înalţi ai junglei feresc de lumina soarelui arzător o potecă lungă. Ea începe din spatele unei case de care s-au proptit câţiva palmieri şi tufişuri luxuriante, cu flori delicate. Doi papagali desenaţi pe albul faţadei, deasupra numelui Parque das Aves, sunt asemenea unei promisiuni pentru vizitatorii curioşi, pregătiţi să intre cu biletul în mână într-un loc special – un sanctuar al păsărilor.

Acest parc a fost gândit iniţial ca centru de salvare a exemplarelor traficate, ţinute închise în condiţii îngrozitoare, până când ar fi ajuns în posesia cumpărătorilor din toate colţurile lumii. Dar şi păsările rănite sau bolnave au fost preluate cu aceeaşi grijă de medicii şi specialiştii centrului. Fiindcă proiectul a fost gândit pe termen lung, biologii şi veterinarii au urmărit două scopuri: reîntoarcerea în natură a exemplarelor sănătoase şi reproducerea în captivitate, mai cu seamă a celor din speciile aflate pe cale de dispariţie. În Brazilia sunt înregistrate peste 1800 de specii de păsări, din care 234 endemice şi aproape 200 înscrise pe lista celor ameninţate. Jungla n-a fost încă pe de-a-ntregul explorată, aşadar se descoperă şi specii noi.
Astăzi, din cele 800 de păsări ale parcului, mai mult de 300 sunt născute aici. Ecologiştii, ornitologii, fotografii şi turiştii au la dispoziţie un „material” pe cât de divers, pe atât de colorat şi gălăgios, apărat de pădurea subtropicală de pe malurile fluviului Iguaçu (Iguazú), din apropierea cascadelor cu acelaşi nume.


Centrul conservaţionist de la Iguaçu s-a transformat treptat într-un fel de zoo: pe lângă exemplarele aviare, au fost aduse câteva maimuţe Saguin, reptile şi fluturi. Însă nu ele sunt vedetele parcului, ci păsările, iar dintre acestea, cele care reprezintă cel mai bine Brazilia sunt două: papagalul şi tucano.
Fiindcă parcul a primit un statut special şi pentru că educaţia ecologică joacă un rol important aici, adăposturile construite pentru păsări au fost gândite în aşa fel încât să se integreze perfect în peisajul exotic: sunt înalte, spaţioase, înconjoară copaci şi liane, neschimbând ambientul natural. Mai mult, câteva dintre îngrăditurile parcului, foarte mari de altfel, au porţile deschise pentru vizitatori, provocându-i pe aceştia la o întâlnire nemijlocită cu păsările. Îngrijitorii însă atenţionează: deşi pozează artistic, înaripatele nu sunt domesticite...




Vizitatorii au ocazia să vadă de aproape şi în mediul lor natural o sumedenie de păsări ale Braziliei şi chiar ale lumii: papagali de toate felurile şi culorile, unii vorbitori, alţii doar foarte gălăgioşi; flamingi roz, subţiri precum balerini; harpii, vulturi şi bufniţe mari; cazuari cu creste cafenii; păsări rhea, egrete, struţi, cocori şi încă alte prea multe păsări de baltă; colibri minusculi, cu penaj rupt din nuanţele junglei; tucani prietenoşi, etalându-şi ciocurile portocalii. De la coloritul de-a dreptul excentric şi până la cel mai eficace camuflaj, totul se regăseşte la păsările din pădurea de la Iguaçu. Au, aşadar, tot ceea le trebuie pentru a atrage imediat atenţia şi simpatia celor ce traversează poteca parcului.






Din toate speciile aviare ale Braziliei, 82 aparţin ordinului Psittaciformes – adică papagalii. În Parcul Păsărilor, cele mai multe dintre amenajări sunt dedicate exemplarelor frumoase de Ara (ajung şi până la 90 cm lungime), peruşi şi macaw. Combinaţiile coloristice deosebite ale penajelor concurează serios cu cele ale florilor din jungla înconjurătoare.




Cea de-a doua pasăre preferată a parcului rămâne tucanul (familia Ramphastidae), uşor de recunoscut după ciocul gros şi lung, a cărui lungime depăşeşte uneori jumătate din lungimea corpului - în afară de faptul că el foloseşte la culegerea fructelor şi la camuflarea printre acestea, specialiştii au descoperit că acest plisc reglează eficient temperatura internă a corpului.
Există 37 de specii, însă cel mai mare şi cel mai cunoscut e tucanul Toco, cu penele corpului negre, cele ale pieptului albe şi cu ciocul portocaliu, având pe vârf o pată neagră. E o pasăre zgomotoasă (strigătele ei se aud şi de la un kilometru depărtare), jucăuşă şi cu înfăţişare simpatică, aşa că are priză mare la copii.
Tucanul e prezent şi în cultura populară. Indienii Braziliei cred că această pasăre îl ajută pe şaman să pătrundă în lumea spiritelor.


În Parcul Păsărilor, vizitatorii învaţă despre lumea înaripatelor, descoperă jungla şi se recreează. Lângă restaurantul de la ieşire, pot face o fotografie cu un papagal Ara sau cu un tucan prietenos, aşezat pe umărul sau pe antebraţul lor: în felul acesta îşi vor aminti şi mai bine cât de însemnat este acest sanctuar al păsărilor din sălbăticia Braziliei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu