vineri, 7 iunie 2013

O deltă în miniatură, "ascunsă" în Câmpia Română




Chiar în mijlocul Câmpiei Române, în localitatea Siliştea (Teleorman), vegetaţia s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani, astfel încât a luat naştere o mică deltă.
Interesantele zone de vegetaţie s-au dezvoltat pe Glavacioc, un râu cu o lungime de 120 de kilometri care curge prin judeţele Argeş, Teleorman şi Giurgiu. Una dintre aceste zone cu aspect de deltă în miniatură este cunoscută de localnici drept Glavaciocul sec, deoarece balta seacă în fiecare vară, de obicei prin luna iulie.

Însă, la câţiva kilometri de Glavaciocul Sec, mai găsim o zonă, întinsă pe câteva hectare, în care apa nu seacă, iar unele păsări rare, specifice Deltei Dunării, poposesc adesea în acest locuri.

Pe lângă raţele sălbatice care se ascund în stufăriş, pot fi uşor admirate egrete mici, pescăruşi şi ibişi.

Pe lângă păsările sălbatice, peisajul este completat de raţele şi gâştele localnicilor, care îşi plimbă liniştite bobocii pe luciul apei. Cele două bălţi se află însă în apropierea unui sat, iar omul a "contribuit" la peisaj cu o mulţime de gunoaie.

Siliştea, comună aflată la aproximativ 75 de kilometri de Bucureşti, este compusă din trei sate -  Siliştea, Buteşti şi Siliştea Mică - şi are 4.500 de locuitori. Cele două zone se află în satul Siliştea, dar turistul care ajunge în comună poate vizita şi biserica de lemn "Sf. Dumitru", din Buteşti. Lăcaşul datează din anul 1797.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu