vineri, 22 noiembrie 2013

Macao – Portugalia din Asia

Macao – Portugalia din Asia
Afla cum se dezvaluie o cultura antica si exotica in fata ochilor unui roman, cat de mult difera mentalitatea si obiceiurile noastre fata de o tara orientala, chiar de la fata locului. Descopera China alaturi de Razvan Pascu, un tanar de 25 de ani pasionat de travelling si partener al site-ului nostru, care a calatorit 17 zile intr-un circuit ce l-a purtat prin Beijing, Xi'an, Shanghai, Suzhou, Shenzen, Hong Kong si Macao. DESCOPERA TRAVEL iti prezinta in serial, vreme de o luna de zile, in fiecare weekend, aventurile, impresiile si sfaturile de calatorie ale lui Razvan. Dupa ce sambetele trecute ai fost impreuna cu Razvan in Beijing, Xi'an, Shanghai si Hong Kong, astazi vom sfarsi circuitul chinezesc cu Macao.
In China, jocurile de noroc sunt interzise si asta a facut ca vecinul Macao sa se transforme rapid in Las Vegas-ul Asiei si chiar sa depaseasca orasul nord-american in veniturile obtinute din jocurile de noroc. In Macao se ajunge cu un feribot din Hong Kong, care costa in jur de 30$ dus-intors. Din port, poti lua spre oras fie un autobuz local, fie un autobuz care te duce gratuit la cazino-uri, depinde ce ti-ai propus sa vizitezi.
Prima jumatate a zilei am dedicat-o centrului istoric al orasului, cu arhitectura sa colonialista, cu case colorate, care iti amintesc de tara-mama, Portugalia. Trebuie spus ca Macao, prima si ultima colonie europeana in China, a fost colonie portugheza pana in anul 1999, cand a fost "redata", ca si Hong Kong-ul, Chinei.

Centrul orasului a fost renovat in urma cu ceva timp si municipalitatea a investit circa 5 milioane de dolari in acest face-lift al orasului si care, din ce am vazut, a meritat pe deplin. Au renovat inclusiv biserica Sf Dominic, in prezent, una dintre cele mai frumoase biserici din Macao. Cu toate astea, cea mai celebra biserica din Macao, este biserica (sau mai bine zis ruinele bisericii) Sf. Paul. Construita in 1602, edificiul cade prada unui incendiu devastator in anul 1835, asfel ca din intreaga constructie ramane doar fatada bisericii. Loc de pelerinaj, atat pentru credinciosi cat si pentru turisti, aceasta biserica este considerata simbolul orasului.

La capitolul delicii culinare locale, pot spune ca am mancat delicioasele tarte portugheze cu ou (pasteis de belem) carora si acum le duc dorul si am gustat un fel de pastrama uscata, nu la fel de gustoasa.

Cu toate acestea, simbolul neoficial al orasului este jocul de noroc. Doar centrul si anumite cartiere de case pastreaza aerul colonialist, pentru ca Macao este in prezent dominat de arhitectura bizara a cazino-urilor, in cele mai ciudate forme, cu cat mai mari, cu atat mai bine. Si ceea ce se vede in afara cazinourilor este pe masura design-ului interior. Dintre toate cazino-urile am ales sa vizitez The Venetian, cel mai mare cazino din lume, cu un hotel Four Seasons si o galerie comerciala incorporate. Zona de joc este imensa, cu o parte mai "pentru public", cu pacanele si tot felul de aparate multicolore si galagioase si o parte mai "VIP" cu mese de joc. Insa detaliul care a facut atat de celebru acest cazino este galeria comerciala, ce imita Venetia, cu tot cu Grande Canale si Piata San Marco. Gondolele se plimba pe canal prin interiorul cladirii, in timp ce asiaticii zambesc soarelui pictat pe tavanul cu cer fals. Este o senzatie de ireal ce deranjeaza pe turistul care a vizitat Venetia adevarata, dar ceva deosebit pentru asiatici.

As fi stat mai mult de o zi in aceasta mica tara, insa programul nu mi-a permis. De aceea, recomand celor care vor vizita Macao sa ramana peste noapte aici (ca si in Hong Kong, romanii nu au nevoie e viza), sa se lase pierduti pe strazile orasului, sa isi incerce norocul la aparatele din cazinouri si sa nu uite sa-si faca stoc cu celebrele tarte cu ou.








Mai multe detalii despre Macao puteti citi pe blogul lui Razvan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu