luni, 10 martie 2014

Cei peste 10.000 de ochi ai Finlandei

Când ne gîndim la Finlanda, asociem aproape instinctiv această ţară nordică sintagmei deja clasice „Ţara celor o mie de Lacuri”. Adevărul este sensibil diferit. Asta deoarece în Finlanda există fix 187.888 lacuri, fiecare dintre ele având o suprafaţă de peste 500 metri pătraţi. Dintre acestea, se remarcă prin mărime un număr de 309 lacuri care au suprafeţe mai mari de 10 kilometri pătraţi. Sunt înconjurate de păduri imense, şi joacă un rol important în lumea poveştilor şi a folclorului finlandez. Pentru turişti, vizitarea unui singur lac finlandez se va concretiza într-o experienţă nepreţuită, condimentată cu plimbări, pescuit, relaxare şi refacere într-unul dintre cele mai frumoase cadre naturale rămase în Europa!
 
 
Expediţii în Jarvi-Suomi
 
 
Regiunea care găzduieşte cele mai multe lacuri din Finlanda, Jarvi-Suomi, cum o numesc localnicii în limba finlandeză, este de fapt cea mai mare zonă de acest fel de pe cuprinsul întregii Europe. Din acest motiv, Jarvi Suomi a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai apreciate destinaţii de vancanţă pentru finlandezi şi nu numai. Încă de la începutul secolului trecut, miile de lacuri de aici înconjurate de păduri seculare şi presărate cu mici insule tipice, i-au atras îndeosebi pe finlandezii citadini din oraşele din sud-vestul ţării.
 
Marele dar pe care îl face acest regat ancestral al lacurilor şi pădurilor, fiecărui om care îi trece hotarul constă în liniştea ireală, pacea de început de lume şi serenitatea lacurilor care oglindesc în ele albastrul unui cer de-a dreptul fabulos şi mitologic. Ţinutul Marilor Lacuri ale Finlandei oferă de asemenea ocazia de a admira animale sălbatice în toată splendoarea lor, mici oraşe liniştie şi încântătoare, precum şi locuri pline de istorie şi cultură.
 
 
Jarvi-Suomi este cea mai mare dintre cele patru regiuni care alcătuiesc din punct de vedere geografic, Finlanda. Tot geografic vorbind, este un platou jos, cu mici formaţiuni deloroase, acoperit de păduri de conifere şi mesteceni. Miile sale lacuri sunt nimic altceva decât moştenirea lăsată aici de uriaşa calotă glaciară care s-a topit acum circa 10.000 de ani. Ţinutul Marilor Lacuri ale Finlandei ocupă cea mai mare parte din centrul şi estul ţării şi se extinde până în Karelia rusă.
 
 
Lacurile ocupă circa 25% din întreaga suprafaţă a ţinutului Jarvi Suomi, restul teritoriului este des împădurit şi are o prezenţă umană redusă. Singurele oraşe de aici sunt Jyvaskyla, Mikkeli, Pieksamaki, Varkaus, Joensuu, Savonlinna şi Kuopio. Cum lacurile erau folosite încă din cele mai vechi timpuri ca rute de transport, aşezările urbanizate de astăzi sunt construite pe ţărmurile lor sau pe istmuri şi mici peninsule. Conform autorităţilor finlandeze, în Jarvi-Suomi ar exista 55.000 de lacuri cu un diametru de cel puţin 200 metri. Cel mai mare dintre ele este Lacul Saimaa care mărgineşte Golful Vyborg de la Marea Baltică. Din el izvorăşte Râul Vuoski care se varsă în mai cunoscutul Lac Ladoga.
 
Tot aici este situat şi Lacul Paijanne, al doilea ca mărime din ţară, care se varsă în Golful Finlandei prin Râul Kymi. Lacul Paijanne este şi principala sursă de apă potabilă care deserveşte capitala Helsinki.
 
 
Vacanţe prin lacuri şi păduri
 
 
Odată cu sosirea iernii, aceste lacuri cu adâncime realtiv mică îngheaţă aproape în totalitate, devenind astfel nişte locuri perfecte pentru amatorii de patinaj sau hochey în mijlocul naturii glaciale finlandeze. Însă odată cu sosirea verii, mai rpecis între lunile iunie şi august, o parte din lacuri se transformă fără de veste în destinaţii ideale pentru iubitorii de sporturi nautice şi pescuit sportiv.
 
Înainte de construirea şoselelor şi autostrăzilor, oamenii din aceste locuri se deplasau cu bărci şi vase de diferite mărimi printre canalele care făceau legătura între cele mai mari lacuri din zonă. 
 
 
Obiceiul a rămas, chiar dacă astăzi are mai degrabă o aureolă turistică. Nu este surprinzător, deci, ca în anotimpul cald, călătoriile să se desfăşoare preponderent cu ajutorul bărcilor şi vaporaşelor care pot fi găsite la orice oră din zi. Da, din zi, pentru că aici, ziua are aproape 24 ore de lumină pe timpul verii!
 
Tururile şi călătoriile oferă ocazia de a admira şi savura pitorescul regiunii, frumuseţea naturii păstrate exemplar de către finlandezi, precum şi ocazia de a descoperi la pas micile şi cochetele oraşe de pe malul lacurilor.
 
 
Kuopio şi lumile sale de poveste
 
 
Zona adiacentă oraşului Kuopio a devenit în ultimii ani inima turismului în Ţinutul Marilor Lacuri al Finlandei. Aici, turismul a devenit o activitate dusă aproape de apogeu. Cine este amator de călătorii cu barca pe lacuri şi râuri se va simţi aici ca în paradisul său propriu şi personal. Uriaşa flotă turistică a Finlandei din zonă oferă excursii individuale cu caiacul, sau cu bărci adaptate familiilor, precum şi expediţii de pescuit sau curse de ski-safari.
 
 
Amatorii de golf vor găsi condiţii ideale pentru practicarea cestui sport în cluburile de profil din Nilsia, Siilinjarvi, Leppavirta şi Kuopio. Se poate practica călăria, iar iubitorii de curse cu ATV-urile nu vor fi nici ei dezamăgiţi. Facilităţile de cazare sunt excelente, de la hoteluri la căsuţele de lemn tipice, ascunse în păduri, dar întotdeauna pe malurile lacurilor, care pot fi închiriate pentru orice perioadă de timp.
 
 
Din punct de vedere cultural, Ţinutul Lacurilor este zona de baştină a populaţiei Savo, înrudită mai degrabă cu karelienii decât cu finlandezii tipici, cu atât mai mult cu cât mare parte din Karelia a fost preluată de URSS, iar Karelia în sine a avut tot timpul un statut autonom, neaparţinând nici statului finlandez. Dialectul Savo este distinct de limba finlandeză, dar aici, aproape toată lumea vorbeşte şi limba engleză.
 
 
Se poate ajunge în oraşele mari ale ţinutului atât cu ajutorul avioanelor, cât şi cu trenul sau autobuzul.
Iar odată ajuns aici, turistul nu trebuie să rateze vizitarea Lacului Saimaa, cea mai mare biserică din lemn din lume, care este situată în Kerimaki, Muzeul Buncărelor din cel de-al doilea Război Mondial, din Joensuu, Turnul Puijo din Kuopio, de unde se poate admira tot pitorescul regiunii, castelul medieval din Savonlinna, biserica de lemn din Petajavesi, precum şi Parcul Naţional Koli.
 
Merită încercată şi gastronomia locală, cu ale sale produse originale şi surprinzător de delicioase care alături de frumuseţea naturii înconjurătoare au menţinut faima Ţinutului Lacurilor din Finlanda.
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu