joi, 8 mai 2014

Evora: perla necunoscută a Portugaliei

Evora, oraşul bijuterie albă al Portugaliei, este o aşezare magnifică situată la circa 140 kilometri est de capitala Lisabona, în inima provinciei Alentejo. Ascunsă între dealuri blânde acoperite de plantaţii de viţă de vie, Evora pare la prima vedere o „bază” excelentă pentru a explora una dintre cele mai renumite regiuni viticole portugheze. De fapt, Evora are mult mai multe de oferit! Pe lângă renumele mondial de destinaţie viticolă de renume, Evora este o atracţie turistică în adevăratul sens al expresiei. Cu o bogată moştenite istorică şi arhitecturală, precum şi cu un aspect modern de invidiat, localitatea a fost recent desemnată sit UNESCO de Importanţă Mondială. Monumentele sale istorice, gastronomia regională, evenimentele muzical-culturale de aici, şi nu în ultimul timp viaţa de noapte, sunt iată, motive suficiente pentru o călătorie în Evora.
 
 
Un adevărat oraş muzeu
 
 
Evora este iată unul dintre puţinele oraşe din lume cu statut de muzeu. Îşi are originea în perioada romană şi si-a atins vârsta de aur în secolul 15, când a devenit reşedinţa favorită a regilor portughezi. Străzile sale unice şi pline de viaţă şi culoare, mărginite de zidurile oribitor de albe ale caselor decorarate cu „azuleos” şi ornate cu balcoane forjate, nu pot fi uitate de oricine a ajuns să străbată la pas oraşul.
 
De altfel, monumentele şi arhitectura sa, au influenţat puternic arhitectura portugheză a oraşelor vechi din Brazilia precum Salvador de Bahia. Evora a fost reconstruită magistral din temelii, după cutremurul devastator din anul 1755. Este astăzi capitala administrativ-culturală a provinciei Alentejo şi una dintre cele mai importante destinaţii turistice din sudul Portugaliei.
 
 
În ciuda populaţiei aflate în creştere continuă, situaţie care a dus la ridicarea de noi cartiere în vestul, estul şi sudul oraşului, aspectul său original şi-a păstrat şarmul tradiţional înăuntrul zidului în stil Vuaban construit în secolul 17 după planurile arhitectului francez Nicolas de Langres. În plus, zona nordică a oraşului, precum şi împrejurimile acestuia au rămas practic neschimbate.
 
La origine o mică aşezare a celtiberilor, Evora a devenit un orăşel roman numit Liberalitas Julia, astăzi păstrându-se ruinele tempului roman închinat zeiţei Diana. În timpul perioadei dominate de vizigoţi, zidul de apărare ridicat de romani a fost refăcut. Odată cu cucerirea maură, musulmanii au ridicat multe alte sisteme de apărare. După Reconquista creştină, din prezenţa musulmană a mai rămas doar carierul La Mouraria din nord-estul oraşului. Unul dintre cele mai importante obiective turistice de aici este uriaşa catedrală construită în anul 1186, dar terminată în secolul 14.
 
 
Odată ce oraşul a devenit reşedinţă regală, regii portughezi au început să construiască splendidele catedrale şi palate care pot fi admirate şi astăzi într-o stare perfectă de conservare. Biserica regală St. Claire, biserica Os Loios, iserica Sao Joao şi biserica Sao Francisco, toate datează din acea epocă de aur a oraşului. Secolul 16 a fost un timp al marilor planuri de constucţie în stil propriu, portughez. Atunci s-a ridicat şi apeductul Agua da Prata, precum şi majortiatea fântânilor, inclusiv celebra (în rândul localnicilor) Praca do Geraldo. Tot atunci, avântul economic şi urban a însufleţit dezvoltarea culturală şi religioasă a Evorei.
 
 
Universitatea Iezuită a Sfântului Spirit, în care călugării iezuiţi predaseră din anul 1553, a avut o mare influenţă asupra culturii şi ştiinlelor locale, comparabil aici, în sudul Portugaliei, cu rolul universităţii similare din Coimbra pentu nordul ţării. Cu toate acestea, Evora a înregistrat un declin rapid în urma expulzării iezuişilor de către autorităţile din acea perioadă.
 
 
La pas prin Evora
 
 
Odată ajuns aici, se impune vizitarea ruinelor romane, şi dacă nu sunteţi firi foarte sensibile, puteţi vizita unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale oraşului, în ciuda reputaţiei sale sumbre. Este vorba de Capela dos Ossos, o uriaşă capelă împodobită în totalitate cu mii de oase omeneşti.
 
Alt obiectiv, unic pe plan mondial, este complexul megalitic Almendres Cromleh, cel mai mare grup de menhire din întreaga peninsulă iberică, şi unul dintre cele mai mari din lume. Este situat la circa 10 kilometri de Evora înspre localitatea Guadalupe. Tot aici este uriaşul dolmen Anta do Zambujeiro.
 
 
Înapoi în oraş, se impune aproape dela sine vizitarea renumitului său centru istoric, prezervat perfect şi delcarat de UNESCO drept sit de Importanţă Mondială.
Cum atâţia stimul vizuali şi spirituali duc în cele din urmă la instalarea senziţiei de foame, iată o ocazie excelentă de a descoperi gastronomia locală. Regiunea Alentejo este de altfel renumită pentru reţetele sale culinare excelente şi în Evora sunt zeci de restaurante unde poate fi probat acest lucru.
 
Regiunea este celebră şi pentru tradiţia creşterii porcilor, deci fiecare restaurant oferă zeci de reţete cu fripturi, mâncăruri la cuptor şi mezeluri pe bază de carne de porc. Reţetele cu carne de miel sunt iarăşi foarte interesante, la fel şi degustarea specialităţilor locale de brâzeturi, între care se remarcă brânza Serpa.
 
 
De asemenea portughezii din Evora au dezvoltat o adevărată pasiune pentru dulciuri şi produse de desert. Viaţa de noapte este marcată de prezenţa tinerilor, căci Evora este şi un important centru universitar portughez. Există nenumărare baruri şi cluburi, iar în cea mai mare parte a anului, oamenii dansează şi petrec pe străzi.
 
Calendarul anual, care  abundă în numeroase evenimente culturale, festivaluri de muzică, teatru şi film, este parcă o invitaţie în plus pentru un popas în Evora în orice perioadă a anului.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu