joi, 8 mai 2014

Pe urmele lui Mozart la Salzburg

Pornind de la un motto turistic bine ales, precum „Salzburg – scena lumii”, e simplu să îţi imaginezi oraşul austriac trăindu-şi viaţa obişnuită în note de simfonie. Numele lui Mozart a scris istoria salzburgheză a ultimelor secole, iar acest lucru se recunoaşte în cele mai mici amănunte, de la foiţele delicate ce îmbracă bomboanele de marţipan şi până la vibraţiile clapelor de pian din timpul unui concert estival. Muzica e peste tot în Salzburg.
De la Viena spre vest, 300 de kilometri trebuie străbătuţi până la intrarea în Salzburg, al patrulea oraş ca mărime al Austriei. Aproape toţi cei care se opresc să viziteze acest oraş ştiu că numele acestuia se leagă de Mozart,  chiar dacă nu cunosc prea multe detalii despre viaţa celui ce a fost „copilul minune al Europei secolului al XVIII–lea”. Vor afla însă pe parcurs că Salzburgul mai are câteva obiective turistice cu care se mândreşte şi care îndeamnă călătorii să zăbovească măcar două zile aici.
Dar mai întâi - Mozart, cum se cuvine, pentru că muzica simfonică pare a transforma acest oraş străjuit de munţii Kapuzinerberg şi Mönchsberg, cu deosebire în ianuarie(când se sărbătoreşte  ziua de naştere a marelui compozitor – 27 ianuarie) şi în lunile estivale, când concertele umplu până la refuz numeroasele săli de spectacole. În centrul Salzburgului, terasele şi restaurantele sunt neîncăpătoare, la fel ca şi micile pieţe încadrate de palatele baroce; aici, doamnele cu rochii de seară şi domnii în smochinguri ciocnesc pahare cu vin roşu, în aşteptarea simfoniilor de seară. Atmosfera are o eleganţă aparte, iar turiştilor le place să guste din ea, şezând la o cafea aromată şi la un Salzburger Nockerln (un desert tradiţional).
Începând cu anul 1880, Fundaţia „Mozarteum” a fost cea care s-a ocupat organizarea concertelor, de cercetările privind viaţa şi opera compozitorului austriac, de buna funcţionare a muzeelor dedicate acestuia şi de promovarea culturală internaţională. „Săptămâna Mozart” din ianuarie şi toate evenimentele festivalului din lunile de vară înseamnă mai mult decât creaţiile mozartiene, aducând  muzică clasică şi modernă, dans, teatru, literatură sau arte vizuale.

Primul pas făcut pe urmele lui Mozart în Salzburg trece pragul casei natale, Mozart Geburtshaus, o clădire cu cinci etaje de pe Getreidegasse, găzduind muzeul dedicat compozitorului. 17 ani a trăit aici Wolfgang Amadeus Mozart (cel pe care familia l-a alintat „Wolferl”) din anul naşterii, 1756, şi până în 1773, când nevoia de spaţiu a făcut ca familia lui Leopold Mozart să se  mute în cea de-a doua locaţie salzburgheză. Oricum, talentatul copil a călătorit foarte mult pentru a concerta prin Europa, aşa că perioade bune de timp el s-a aflat departe de cele trei încăperi ale etajului III. Cu toate acestea, aici a compus el primele simfonii, despre care se spune că ar reda spiritul adevărat şi jovialitatea Salzburgului baroc din peisajul seren al Alpilor austrieci.

Astăzi, muzeul ocupă întreaga clădire, renovată complet în 1994 şi destul de încăpătoare pentru expoziţiile bogate şi diverse. O zi din viaţa copilului minune, instrumentele lui Wolferl, familia Mozart, cum arăta o locuinţă în secolul al XVIII-lea sunt câteva dintre tematicile care împart colecţia între primele trei etaje ale edificiului. Prima vioară a lui Mozart, o şuviţă din părul acestuia, obiecte originale de îmbrăcăminte, scrisori personale ori ale familiei, tablouri şi diverse schiţe apropie publicul numeros de viaţa privată a compozitorului care s-a bucurat în anii copilăriei sale de un mare prestigiu pe scena muzicală a Europei.
A doua casă memorială Mozart se află în Piaţa Makart nr.8, acolo unde familia s-a mutat în 1773 şi s-a bucurat de o viaţă socială activă, mulţi prieteni şi muzicieni venind în vizită. Tânărul Amadeus a compus aici simfonii, serenade, concerte pentru pian şi vioară, arii şi alte piese de succes, până în 1781, când părăseşte Salzburgul şi alege Viena ca reşedinţă. Dacă oraşul său natal nu l-a apreciat pe Mozart la momentul potrivit, a recuperat cu prisosinţă în veacurile următoare.
La vârsta de 6 ani, Mozart a concertat pentru prima dată în sala de conferinţe a Palatului baroc al Arhiepiscopiei Salzburgului, din centrul vechi al oraşului – Rezidenzplatz. 180 de camere şi trei curţi formează complexul de clădiri al acestei reşedinţe, cândva simbol al puterii ecleziastice şi al opulenţei specifice epocii sale de dominaţie.    

Alţi paşi din turul Mozart prin Salzburg trec prin Palatul şi Grădinile Mirabell, construite de arhiepiscopul Wolf Dietrich von Raitenau pentru amanta sa, în urmă cu 400 de ani. La jumătatea secolului al XVIII-lea, în Sala de Marmură a acestei impozante reşedinţe micul Mozart şi sora sa erau aduşi de Leopold pentru a cânta în faţa aristocraţilor oraşului. Se spune că această sală e unul dintre cele mai frumoase saloane de nuntă din lume.

Dintre edificiile religioase ale Salzburgului, Catedrala păstrează cel mai bine amintirea lui Mozart, fiindcă aici a fost el botezat, apoi între anii 1779-1781 a lucrat ca organist. Încă există baptisteriul din bronz, decorat cu figuri de sfinţi. Mozart a scris câteva compoziţii pentru slujbele din această mare biserică în stil baroc, iar unele dintre piese lui au fost cântate aici pentru prima dată.
În Biserica Sf.Petru, Mozart a concertat adesea la orga acesteia. În 1783, la premiera celebrei Misa în C Minor a cântat soţia compozitorului, Constanze, în rolul de soprană principală. Mânăstirea Sf.Petru găzduieşte în mod regulat concerte de muzică mozartiană, ca de altfel toate sălile de spectacole consacrate din Salzburg.

Ultimul monument important ridicat în onoarea lui Mozart a fost statuia sa din Mozartplatz, creaţia artistului Ludwig Schwanthaler. Soţia compozitorului nu a mai trăit ca să participe la dezvelirea statuii în septembrie 1842, însă de faţă au fost cei doi fii ai lor, Franz Xaver şi Karl Thomas Mozart.

În aceeaşi piaţă la numărul 4 se află Casa Antretter, un palat construit în decursul secolelor XVI-XVIII de către familia al cărei nume l-a împrumutat. Cele două familii, Mozart şi Antretter, s-au aflt în strânse legături de prietenie, dovadă fiind şi bogata corespondenţă dintre ele. Astăzi, palatul e sediul Institutului de Muzică al Universităţii din Salzburg.
Spre deosebire de vremea când Mozart pleca din oraşul natal, nemulţumit fiindcă talentul său nu era apreciat la întreaga lui valoare, timpul prezent al Salzburgului e dirijat de muzica marelui compozitor. Cu toate acestea, salzburghezii ştiu că, după Mozart, au de arătat lumii un oraş baroc splendid, cu un centru vechi protejat de UNESCO, o fortăreaţă medievală, cea mai mare din Europa centrală, şi colţul de natură montană din cunoscutul film „Sunetul muzicii” - o altă muzică, o aceeaşi scenă: Salzburg.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu