duminică, 18 mai 2014

Sofia: frumoasa capitală a vecinilor noştri

Biserica Alexander Nevski
De departe cel mai mare oraş din Bulgaria, capitala Sofia este unul dintre oraşele europene cele mai indicate pentru exploratul la pas. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai puţin cunoscute oraşe din Bătrânul Continent. Asta deoarece pentru majoritatea turiştilor străini, Sofia este de obicei punctul prin care aceştia se îndreaptă spre litoralul bulgăresc sau frumoşii munţi ai acestei ţări. Însă Sofia are propriul ei farmec şi ritm, iar astăzi are un aer şi un elan tineresc neobişnuit de dinamic pentru un oraş care a trecut prin decenii de regim comunist. Senzaţia de vechi şi autentic care se împleteşte cu imaginea occidentală este omniprezentă la fiecare colţ de stradă din Sofia. Iar monumentele acestui oraş încărcat de istorie sunt o invitaţie în plus pentru un sejur în tainica şi frumoasa capitală a vecinilor noştri de la sud de Dunăre.
 
Capitală pentru împăraţi
 
 
Cel mai mai mare oraş al Bulgariei are o istorie milenară, fiind la origine o aşezare a tracilor sud-dunăreni care au denumit-o Serdica. Astăzi, oraşul are circa 1.250.000 locuitori şi continuă să fie centrul economic şi cultural Bulgariei.
Este situată în partea de vest a ţării, pe Câmpia Sofia şi la umbra colinelor joase al Muntelui Vitosha. Este aşezat la altitudinea de 550 metri, iar clima sa este una moderat-continentală caracterizată de ierni reci şi veri plăcute. Situată la o întretăiere strategică de drumuri, Sofia face legătura dintre Istanbul şi restul Europei Occidentale.
 
Tot Sofia este situată relativ aproape de capitalele majorităţii statelor din Balcani. Atraşi de izvoarele cu apă fierbinte din apropierea sa, Serdica a fost capturată de romani care au transformat-o într-o aşezare tipic romană. În timpul împăratului Traian, aşezarea a fost numită Ulpia Serdica şi a devenit centrul administrativ al provinciei Tracia. Tot Serdica a fost oraşul preferat al împăratului Constantin cel Mare, care obişnuia să spună adesea că „Serdica este Roma mea”. În jurul anului 175, s-a ridicat un zid de apărare în jurul aşezării, iar viitoarea Sofia a prosperat şi în timpul împăratului Iustinian cel Mare.
 
La începutul secolului 9, Krum, hanul bulgarilor a invadat Serdica, iar oraşul a devenit parte importantă din Primul Imperiu Bulgar din timpul hanului Ormutag ( anii 814-831). În acele vremuri, oraşul a primit numele de Sredets (Centrul) datorită poziţiei sale strategice. Între anii 1018-1094, oraşul a fost cucerit de bizantini, ocazie cu care şi-a consolidat poţiţia de centru cultural, strategic şi economic. Oraşul şi-a luat numele de Sofia la finele secolului 14, în cinstea celui mai important simbol al său, biserica Sfânta Sofia. 
 
 
În anul 1382, Sofia a căzut în mâinile cuceritorilor otomani, fiind eliberată de-abia după cinci secole de opresiune, pe data de 3 aprilie 1879.
Sofia adăposteşte încă multe monumente istorice valoroase, iar vizitatorii  pot admira Poarta de Răsărit, rămasă încă de pe vremea când oraşul se chema Serdika. 
 
Biserica Sfânta Sofia a fost ridicată în timpul domniei lui Iustinian (527-565) şi a fost cel mai important lăcaş de cult al bulgarilor până când otomanii au transformat-o în moschee. Biserica Memorială Alexander Nevski este situată în apropierea Sfintei Sofia şi este un alt mare simbol al capitalei Bulgariei. Biserica aceasta a fost ridicată în anul 1912 de către arhitectul rus Alexander Pomeranţev. Clopotniţa sa are înălţimea de 53 de metri şi adăposteşte numai puţin de 53 de clopote. Este cea mai mare biserică din Bulgaria şi poate primi circa 5.000 de persoane. În muzeul său se poate admira o frumoasă colecţie de obiecte de artă religioasă. Imediat lângă biserică este Galeria Naţională de Artă, care găzduieşte lucrări ale unor artişti de talie mondială. 
 
 
Cel mai vechi lăcaş de cult din Sofia este Biserica Sfântul Gheorge Rotunda. A fost ridicată în secolul 6 de către Costantin cel Mare. În apropiere este şi moscheea Banya Bashi, construită de către otomani în secolul 16. Nu departe de moschee este şi o sinagogă care adăposteşte un muzeu al culturii şi civilizaţiei ebraice din Bulgaria. Nu sunt multe oraşe europene care să aibă atâtea moschei, biserici şi sinagogi laolaltă, cum este Sofia. În imediata vecinătate a sinagogii există alte monumente istorice bine conservate cum sunt băile publice şi seminarul teologic care găzduieşte şi Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie. 
 
 
Între bulevarde, mânăstiri şi rezervaţii
 
 
Alte puncte de interes din oraş sunt Podul Leilor, Podul Vulturilor, Monumentul Soldatului Rus şi bineînţeles Monumentul lui Vasil Levski, unul dintre cei mai mari eroi ai bulgarilor, care s-a luptat în secolul 19 pentru eliberarea ţării sale de sub jugul otoman. În fosta clădire a Palatului Regal Bulgar, putem vizita astăzi Muzeul de Entografie şi Folclor. În apropiere este şi Muzeul de Şiinţe Naturale unde se poate admira întreaga biodiversitate a acestei ţări. 
 
 
În faţa muzeului este biserica Sfântul Nicolae, un alt monument arhitectural important. Nu departe, putem vizita Parlamentul în faţa căruia este ridicat Monumentul Eliberatorului Rus, aşezat aici în onoarea Ţarului rus Alexander al doilea, care a contribuit substanţial (cu ajutorul trupelor române care au luptat în Bulgaria în anul 1877) la eliberarea bulgarilor de sub regimul otoman. Aici este şi campusul studenţesc al Universităţii Sfântul Kliment Ohdraski, precum şi una dintre cele mai frumoase clădiri din Sofia, Teatrul Naţional Ivan Vazov.
 
Sunt multe de văzut şi experimentat în Sofia, de la vizitarea Muzeului Politehnic, a Muzeului de Antropologie la festivalurile de cultură şi muzică, între care se remarcă festivalul Sofia Music Weeks,c are are loc în lunile mai şi iunie în Palatul de Cultură. Nici împrejurimile Sofiei nu trebuiesc uitate, căci aici, în Munţii Vitosha, Lozen şi Stara Planina, există numeroase mănăstiri care sunt grupate în aşa numitul Munte Sfânt al Sofiei, un mare complex monastic care a jucat un rol deosebit de important în conservarea moştenirii spirituale a poporului bulgar.
 
 
Tot în munţii din jurul Sofiei sunt numeroase oportunităţi pentru relaxare, plimbări şi sporturi. În Muntele Vitosha putem vizita frumosul Parc Naţional Vitosha, cea mai veche rezervaţie naturală din Balcani. Sofia oferă şi numeroase locuri de peterecere a timpului pentru cuplurile de turişti cu copii. Parcurile au amenajate locuri de joacă sigure şi bine echipate.
 
 
Precum orice alt mare oraş, Sofia oferă câte ceva pentru gusturile fiecăruia. Există numeroase hoteluri şi locaşii de lux, precum şi sute de moteluri. Viaţa sa de noapte este una deosebit de trepidantă şi de activă cu multe cluburi, discoteci, cluburi de folk, restaurante.
Amatorii de shoping trebuie să aibă răbdare să exploreze toate magazinele situate de o parte şi de alta a Bulevardului Vitosha, căci
Sofia este un paradis al cumpărăturilor datorită mărfurilor variate care vin în acest important nod comercial precum şi datorită preţurilor relativ mici.
 
Sărbătoarea oraşului are loc în fiecare an pe data de 17 septembrie de ziua Sfintei Muceniţe Sofia şi a celor trei fice ale sale, Vyara (Credinţa), Nadezhda (Speranţa) şi Lyubova (Dragostea).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu