miercuri, 30 noiembrie 2011

Pe urme lui Fernando Magellan: Maluku / Autor: Alexandru Safta


Pe urme lui Fernando Magellan
In trecut, marii exploratori ai oceanelor au descoperit cam toate tarmurile udate de apele Pamantului. Acest lucru inseamna ca nimeni nu mai are sansa sa ii inlocuiasca in calatorii si aventuri fabuloase spre noi frontiere. Totusi, chiar daca un loc este descoperit si cunoscut, cata vreme nu l-am atins, putem considera vizitarea sa o premiera mai mult decat spectaculoasa pentru noi insine. Asadar, traseele urmate de marii exploratori in expeditiile lor merita in intregime atentia calatorului, nu atat pentru valoarea lor stiintifica sau geografica (despre care, astazi, nu ar mai fi multe necunoscute de aflat), dar mai ales pentru frumusetea si potentialul turistic al locurilor. O astfel de ruta, ce trece in revista destinatii exotice si indepartate este cea prin sud-estul Asiei, in Insulele Maluku – parte a calatoriei lui Fernando Magellan, renumitul explorator portughez.
In acest articol:
Insulele de vis ale lui Magellan
Moluccas – raiul nedescoperit
Baza – o intoarcere in timp
Estetic si functional
FACTS:
Insulele de vis ale lui Magellan
Magellan, care a trait intre 1480 si 1521, a navigat in serviciul regelui Spaniei, fiind primul om care si-a purtat flota de cinci ambaractiuni spre vest, pornind dinspre Europa spre Asia si primul european care a navigat in Oceanul Pacific sau a condus o expeditie in jurul lumii. Este limpede ca putini turisti ar dispune de resursele necesare pentru a calca, mila marina cu mila marina, pe urme lui Magellan, dar Insulele Maluku, supranumite si Insulele Condimentelor, din Indonezia, pe unde exploratorul a trecut, merita cu prisosinta atentia.
Arhipelagul se numara cu certitudine printre cele mai exotice locuri care pot fi vizitate de un european. De la plaje cu nisipuri rozaliu-albe si dragoni de Komodo pana la sanctuare de urangutani si palatul unui sultan, calatoria pe urmele lui Magellan promite un lung sir de “prime dati” pentru orice drumet. Micile petice paradisiace de uscat care formeaza “Moluccas” intruchipeaza un vis implinit pentru cautatorii celui mai reusit snorkelling si amatorii plajelor cu nisip perfect pentru fotografiat.
Protejat de turismul de duzina prin distanta uriasa, arhipelatul este un colt al lumii unde insule de vis sunt remarcabil de ospitaliere si accesibile financiar… odata ce ai ajuns acolo. In Maluku totul se misca inca incantator de incet, exceptand poate cadenta accelerata a dansului traditional Poco Poco. Cu facilitati rustice, dar acceptabile, si cu distante de multi kilometri pana la alte zone populate, insulele Maluku sunt un loc unde calatorul isi poate “opri motoarele”, pentru a se desfata intr-un tinut tropical ce pare prea bun ca sa fie adevarat.
Moluccas – raiul nedescoperit
Arhipelagul ofera fiori de placere si pentru amatorii de istorie. Moluccas au fost, candva, “Insulele Condimentelor”. Aventurieri chinezi, arabi si, mai tarziu, europeni, au ajuns aici in cautare de cuisoare si nucsoara. Pana in secolul al XVI-lea, asemenea mirodenii valorau cat greutatea lor in aur si nu puteau fi gasite in alta parte a lumii. Deci, in Maluku, banii cresteau pe atunci, literalmente, in pomi. Este remarcabil ca dorinta pentru aceasta bogatie a stat la baza intregului proces de colonizare europeana a zonei.
Maluku este un loc izolat, iar orarul mareelor nu este intotdeauna convenabil. Insa, cu zboruri regulate spre aceasta destinatie si cu ceva flexibilitate si planning, odata ajuns la destinatie, calatorul are posibilitatea de a se scufunda in extraordinara mare indoneziana Banda, poate explora plajele insulelor Kei, dar si insulele vulcanice din nordul insulelor Maluku sau ruinele unei fortarete germane, in limitele vizei valabila timp de o luna.
Cele peste 632 de petice de pamant din Maluku sunt imprastiate pe o suprafata considerabila de ocean, in apropierea uneia dintre cele mai imprevizibile centuri vulcanice din lume. Parca pentru a contrabalansa acest neajuns, arhipelagul este binecuvantat cu “gradini marine” incredibile, plaje tropicale idilice si munti vulcanici acoperiti de paduri luxuriante. Principalul punct de legatura cu Maluku se face prin capitala provinciei, Ambon, care este deservita de zboruri ce vin spre arhipelag. Transportul aerian si maritim leaga insulele de 79 de porturi si de 25 de aeroporturi.
Administrativ, Maluku se impart in doua mari provincii. Este vorba despre Maluku de Nord si Maluku pur si simplu, numita uneori si Maluku de Sud. Halmahera se afla in Makuku de Nord si este cea mai mare dintre insule, chiar daca a ramas numai razlet populata. Ternate, tot din nord, este o mica insula ce a condus candva un puternic regat al mirodeniilor, ramanand astazi doar o linistita resedinta provinciala.
In Maluku Sudic se afla Ambon, capitala provinciala, distrusa de revolte la inceputul anilor 2000, dar refacuta. Punctele de informare pentru turisti sunt disponibile in majoritatea statiunilor de pe insulele principale, ca Ambon, Bacan, Halmahera, Morotai, Seram, Ternate si Tidore, la fel ca si in cazul insulelor Banda, Kei si Tanimbar.
Baza – o intoarcere in timp
Ceea ce alege turistul sa faca in Insulele Makuku depinde de locul unde doreste sa se stabileasca. Majoritatea Moluccas-urilor gazduiesc plaje minunate, dintre care cele mai multe sunt pustii si aproape nedescoperite. Plajele din Pulau Mabon sunt in mod special bune in jurul statiunii principale Kota Ambon, unde linia de coasta si muntii asigura un peisaj mirific. Scufundarile pe langa Pulau Ambon sunt de neuitat, la fel ca majoritatea sporturilor nautice de pe raza Insulelor Banda si Lease. Pe insula Pulau Halmahera atractiile de top includ vulcani, trasee montane, insulite in larg si case lacustre.
Raspandite de-a lungul insulelor Maluku se gasesc o serie de temple, moschei si palate, precum si fortificatii datand din perioada erelor germana si portugheza. Exista doua catedrale magnifice in Kota Ambon, alaturi de Fortareata Benteng Victoria si Moscheea Mesjid Jami.
In Insulele Banda se gasesc case tipice secolului al XIX-lea, dintre care unele sunt deschise spre vizitare publicului si arata mai degraba a muzee. De asemenea, una dintre cele mai vechi structuri religioase ramase in picioare in insulele Maluku este Biserica Ebenhaezer din Pulau Nusa Laut, care a fost construita cu aproximativ 300 de ani in urma. In apropiere, Fortareata Benteng Beverwyk intruchipeaza multe elemente de forta ale arhitecturii germane de secol XVII.
Oferind o colectie bogata de elemente coloniale si artefacte locale, Muzeul Siwa Lima din insula Pula Ambon este unul dintre cele mai ofertante din Maluku si se bucura de cele mai spectaculoase panorame spre golf. Alte atractii culturale includ Muzeul Sangar Budaya Seram, din Pulau Seran, unde se pot descoperi informatii interesante despre ceremoniile bastinase Nau-ulul.
In Pulau Tidore, Muzeul Memorial al Sultanului Sonyine Malige este faimos pentru valoroasele sale antichitati si comori, aflandu-se atat langa Fortarea Benteng Tohula cat si in aproierea Citadelei Regale Istana Sultan.
Pentru ca Maluku reprezinta un manunchi de insule alaturate, posibilitatile de cazare aici sunt diverse. Totusi, indiferent unde alege turistul sa se cazeze, hotelurile din Maluku nu sunt niciodata departe de plajele senzationale ori de linii de coasta de vis. Optiunile de cazare in Maluku sunt cumva determinate de momentul vizitei. Zonele sudica si centrala ale insulelor sunt cel mai lipsite de precipitatii in perioada octombrie-martie, in timp ce in nord, sezonul ploios vine tocmai in acest interval.
Insula Ambon este locul unde majoritatea turistilor aleg sa stea cand se afla in Maluku si tot aici se afla si cea mai buna oferta de cazare. Hotelurile cu o panorama de vis din jurul capitalei Kota Ambon sunt bine aprovizionate si in apropierea moscheei moderne. Hotelurile de clasa medie de aici ofera aer conditionat ca standard, apa fierbinte curenta si personal cunoscator de limba engleza.
Nu sunt de neglijat nici posibilitatile de cazare din Insulele Lease, chiar daca, intre acestea, Haruku nu dispune de facilitati de gazduire, reprezentand o buna destinatie strict pentru o excursie de o zi. Insula Saparua este un loc interesant pentru vacanta, satul Kota Saparua pe care il gazduieste fiind caracterizat de pereti exteriori impunatori si o plaja minunata.
Estetic si functional
“Insula Mama” Nusa Ina din Pulau Seram este faimoasa pentru muntii salbatici si… papagalii sai. Pentru cei care doresc o vacanta in fascinantele Insule Banda, mare parte a ofertei de cazare se afla in Bandaneira, unde se gasesc nu doar hoteluri, cat si diferite alternative: pensiuni sau casele localnicilor. Ofertele pe malul marii in Maluku sunt cele mai bune in Savana Cottages, aflat in satul Ohoidertawun, din Insulele Kei.
Exista si cateva atractii turistice de o natura exceptionala asteptandu-i pe vizitatori in Insulele Maluku. Turistii vor descoperi ca cele mai bune dintre acestea includ scufundari de mare clasa si gradini de corali in jurul Insulelor Banda, plaje extraordinare si sate pitoresti. Pulau Ternate este una dintr-o serie de insule vulcanice situate chiar in apropierea tarmului vestic al Pulau Hamajera si este una dintre cele mai dens populate Insule Maluku. Aproape de Ternate, pulau Tidore ofera o alternativa de vacanta relaxanta si un set mai linistit de atractii turistice, fiind totodata un producator principal de mirodenii.
In Pulau Ambon, principalele obiective turistice sunt catedralele Francis Xavier si Marantha, precum si Muzeul Siwa Lima. In Pulau Seram merita vizitat Muzeul Sangar Budaya Seram, iar in Insulele Banda sunt de vazut fortaretele Benteneg Bergica si Benteneg Nassau. In Pulau Ternate avem Muzeul Memorial al Sultanului Sonyine Malige si ruinele unei antice citadele regale.
Din punct de vedere al transportului, principalele aeroporturi din Maluku se afla atat in Pulau Amboncat si in Pulau Ternate. Ambele opereaza regulat zboruri inspre si dinspre Jakarta, Makassar si Manado. Din aeroportul Pattimura (Ambon) au loc, limitat, zboruri spre Papua si chiar spre Insulele Kei.
In insule, ideea de deplasare cu masina, personala sau inchiriata, nu reprezinta o optiune foarte buna, deoarce peticele de pamant sunt mai adecvate mersului pe jos. Totusi, in insulele mai mari, unde sunt distante mai serioase de strabatut pe uscat, se pot inchiria microbuze sau taxiuri.
Transportul public este asigurat de vehicule Kijang cu tractiune integrala, ce pot deplasa pana la sapte pasageri. Acestea sunt destul de scumpe. In timp ce transport feroviar nu exista deloc in insulele Maluku, cel maritim, cu barca sau cu feribotul, este esential intre insule si intens folosit. Acestea leaga majoritatea insulelor, chiar daca nu intotdeauna regulat.
Odata cu popularitatea crescanda a Insulelor Maluku, industria turistica, aici au aparut festivaluri locale si activitati cu specific indigen si nu numai. De exemplu, localnicii din Maluku se bucura de expozitii si manifestari de tot felul in cadrul Festivalului Golfului Ambon. Evenimentul are loc in fiecare an la sfarsitul lunii septembrie si se desfasoara nu doar in Ambon, dar si de-a lungul regentei Ceram. Turistii din Maluku care viziteaza regiunea in aceasta perioada se pot astepta la spectacole precum curse de barci, mese festive, dansuri, manifestari culturale si intreceri inot prin Golful Ambon.

FACTS:

Tara: Indonezia
Localizare: in regiunea maritima sud-estica a Asiei – intre Noua Guinee si Sulawesi
Statut: arhipelag
Insule Maluku importante: Ambon (capitala), Insulele Aru, Buru, Halmahera, Insulele Kai, Seram, Ternate si Tidore
Suprafata: aproximativ 85.700 kilometri patrati
• Populatie
: aproximativ 2,2 milioane
• Limba:
indoneziana
• Moneda nationala:
rupia indoneziana (IDR)
• Fus orar:
UTC +7, UTC +8, UTC+9
• Codul telefonic la tarii:
+62
• Temperatura medie din Maluku in ianuarie: 28 grade Celsius
• Temperatura medie din Maluku in iulie: 30 grade Celsius

descopera.ro

Citeste mai mult: Pe urme lui Fernando Magellan: Maluku / Autor: Alexandru Safta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu