joi, 17 noiembrie 2011

10 atractii ale orasului Amsterdam

10 atractii ale orasului Amsterdam
Un oras modern, frenetic si unde poti gusta libertati nemaintalnite in Europa – cam asa se vede Amsterdamul de la fereastra ingusta a conceptiei turistului aflat in cautare de senzatii tari. Turistul cu simt estetic si ceva cultura in materie de istorie, arta si arhitectura va gasi si multe alte lucruri de indragit in Amsterdam, acesta fiind, de altfel, unul dintre marile farmece ale orasului: are cate ceva pentru fiecare – de la cei mai rebeli la cei mai cuminti.
Orasele Europei
Cele mai vestite dintre ele si-au cladit faima, in buna parte, pe vechime, pe varsta lor - numarata in veacuri, sau chiar milenii -, in decursul careia au tot adunat marturii ale locuirii lor de catre oameni, dovezi materiale ale civilizatiei cu care, azi, isi spun povestea.

Drumuri si poduri, ziduri de cetate si castele intarite, lacase de cult si palate, gradini si fantani, case si piete publice s-au cladit in timp, strat dupa strat, configurand reteaua urbana a Europei si dand individualitate si faima asezarilor care o alcatuiau.

Vizitate astazi, aceste mari si vechi orase istorisesc, adesea, Europa inca de la inceputurile ei, caci, de sute de ani, cercetarile arheologice taie in felii trecutul stratificat al urbei si, sub ruinele unei biserici, se gasesc adesea ramasitele unui templu pagan, iar sub acesta, o asezare neolitica sau si mai veche inca. Iar la mica departare de aceeasi biserica, un edificiu rectiliniu de sticla si metal arata cum isi inseamna oamenii de azi trecerea prin viata orasului, lasandu-si urmele in infasisarea lui, cladindu-si astfel, si ei, stratul "lor"de istorie.

Prin aceste cetati, vechi si noi totodata, am vrut sa intreprindem o plimbare virtuala, trecand prin, peste si pe langa monumentele lor reprezentative, dar sorbindu-le si atmosfera - caci sufletul si farmecul unui orasul nu stau doar in monumentele sale, ci in vibratia lui specifica, in ambianta lui, in starea de spirit pe care o creeaza.

Sunetele, mirosurile, privelistile, atingerile, gusturile - toate se aduna spre a compune felul in care "simti" un oras. Poate rezonezi cu el, il simti potrivit cu tine, ti-e bun si iti vine bine… sau nu: poate ti se pare prea agitat ori prea pasnic - pe alocuri - pentru gustul tau. Dar, oricum, ar fi, o stare de spirit iti da, cu siguranta, si ca sa afli care anume, nu e alta cale decat sa-l percepi tu insuti.

Desi Europa nu inseamna doar orase - e mult mai mult decat atat! - ca sa incepm de undeva povestea, putem incepe prin a-i vizita marile asezari.

Calatorind azi prin spatiul continentului, calatorim, de fapt, in timp, descoperind o istorie lunga, o evolutie de multe mii de ani, la care si noi - familiile noastre - am luat parte, prin cei mai indepartati stramosi.
Saptamana trecuta ti-am prezentat atractiile Berlinului, astazi te invitam in Amsterdam. Vino in fiecare saptamana pe Descopera Travel pentru a descoperi farmecul unui nou oras.
10 motive pentru a vizita Amsterdamul
Centrul istoric
Pe 90 de insulite legate prin 400 de poduri, cca. 7000 de cladiri de patrimoniu fac din Amsterdam un oras-monument, avand unul dintre cele mai mari centre istorice din Europa. Planul lui a ramas, in buna masura, neschimbat din secolul XIX-lea pana in prezent.



Rijksmuseum

Unul dintre cele mai vestite si mai impresionante muzee ale lumii, plin de capodopere ale picturii olandeze clasice, dar avand si o bogata colectie de arta asiatica.



Muzeul van Gogh
Are cea mai bogata colectie de picturi si desene realizate de Vincent van Gogh - o atractie irezistibila pentru admiratorii ciudatului si genialului artist.



Amstelkring Museum
Este o biserica secreta, ascunsa la etajul de sus al unei case datand din secolul XVII-lea, perioada in care catolicii, fiind persecutati (religia oficiala a tarii era cea protestanta), erau nevoiti sa participe la slujba religioasa in taina.



Cartierul Felinarelor Rosii

Numit De Wallen si cunoscut in toata Europa, acest cartier ocupa cea mai veche parte a orasului. Desi perceput ca un loc in care nu exista decat stabilimente si activitati asociate cu sexul (baruri de striptease, sexshops, case de toleranta, prostituate pe strazi, prostituate in vitrine, hoteluri pentru prostituate si clientii lor), de fapt, cartierul cuprinde multe alte obiective de interes turistic - inclusiv muzee si cea mai veche biserica din Amsterdam: Oude Kerk (1306).



Heineken Experience

Este un centru de vizitare si de activitati turistice, organizat in jurul vechii fabrici de bere Heineken. Renovat si modernizat in 2008, centrul propune un magnific tur interactiv al unei fabrici de bere, completat cu vizionari de filme, spectacole de sunet si lumina si… degustari.



Plantage
In aceasta zona cu multa verdeata sunt adunate Gradina Zoologica, Gradina Botanica, Muzeul Geologic, Muzeul Zoologic, un muzeu de istorie (Muzeul Rezistentei Olandeze), Planetariul, Acvariul, o moara de vant si o micro-berarie.



Jordaan
Cartier elegant si pitoresc, Jordaan e populat de numerosi artisti si artizani si bogat in evenimente culturale, cladiri vechi si frumoase, galerii de arta, magazine de moda, de bijuterii, de decoratiuni florale…



Pietele
Albert Cuyp e cea mai mare din Amsterdam si cea mai cunoscuta din tara; Dappermarkt a fost votata drept cea mai buna piata din Olanda; Bloemenmarkt e o spectaculoasa piata de flori, plutitoare, organizata zilnic pe canalul Singel.



Ciclismul

Amsterdam e un oras foarte, foarte "prietenos" cu biciclistii; pe majoritatea strazilor exista alei pentru biciclete, iar acolo unde nu exista (in centru, mai ales) biciclistii au prioritate. Cei 750.000 de locuitori ai orasului detin cca. 600.000 de biciclete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu