sâmbătă, 12 noiembrie 2011

10 atractii ale orasului Bruxelles

10 atractii ale orasului Bruxelles
Considerat (desi nedeclarat oficial) drept capitala a Uniunii Europene (aici se afla sediul Consiliului UE si al Comisiei Europene, precum si multe alte sedii ale diverselor organisme europene) Bruxelles este si un atragator oras turistic, in care calatorii pot gasi o multime de lucruri bune de privit, de cumparat si de gustat.
Atomium
Inaltat cu prilejul expozitiei universale din 1958, spectaculosul monument metalic cuprinde 9 sfere - fiecare are un diametru de 18 metri - conectate prin tuburi; cinci dintre cele 9 "bile" uriase pot fi vizitate, fiecare avand atractiile ei: una un restaurant, alta expozitii temporare cu tema stiintifica etc.



Mini-Europe
Intr-un parc, la picioarele Atomium-ului, se gaseste acest ansamblu de machete in miniatura (realizate la scara 1:25) ale celor mai reprezentative monumente din tarile membre UE (sunt reprezentate aproximativ 80 de orase si 350 de constructii). La finalul parcursului, expozitia Spiritul Europei ofera, interactiv, o imagine de ansamblu asupra Uniunii Europene, prin intermediul jocurilor multimedia.



Manneken Pis
Daca vreun artist ar realiza azi o astfel de statuie, pesemne multi ar spune ca e de cel mai revoltator prost-gust. Poate ca Manneken Pis - statuia-cult a orasului Bruxelles, reprezentand un baietel care face pipi - e respectabila doar pentru ca e veche (dateaza din 1618 sau 1619). E o atractie turistica majora si locuitorii tin foarte mult la ea, drept care o asociatie non-profit anume infiintata, "Prietenii lui Manneken Pis", are grija de statuia cu pricina, ba mai mult, pentru a face si mai multa valva in jurul ei, i-au alcatuit micutului indecent o garderoba intreaga - cateva sute de costume. Printre ele - tot felul de costume nationale ale diverselor etnii, unul de muschetar, unul de Mos Craciun, un kimono de judo si tot asa. Schimbarea costumului - mititelul e imbracat aproape zilnic cu altceva - e insotita uneori de muzica de fanfara sau o parada. In 1985-1987 , ca pereche pentru baietel, a fost realizata, de un artist modern, statuia unei fetite surprinse in toiul aceleiasi indeltniciri; se numeste Janneke Pis si e localizata, insa, intr-o cu totul alta parte a orasului.


Muzeele de Arta (Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België), adapostesc, intr-un ansamblu de cladiri, mii de opere, vechi si moderne; printre cele mai celebre dintre comorile lasate lumii de artistii Belgiei - si pastrate aici - se numara o multime de capodopere ale picturii flamande din secolele XV-XVII. Dar si arta moderna e bine reprezentata - lucrari de Matisse, Dali, Chagall, Miro, Magritte… un tur prin galeriile complexului de muzee ofera o imagine cuprinzatoare a evolutiei artei europene timp de 6 secole.

Muzeul Regal al Africii Centrale (RMCA)
Cuprinde o colectie etnografica splendida de obiecte de arta africana, arme, podoabe… plus arhivele lui Henry Morton Stanley, celebrul explorator al Africii.



Muzeul Horta
Victor Horta, arhitect si designer, a fost unul cei dintre mai cunoscuti reprezentanti ai curentului Art Nouveau - o scurta, dar intensa si spectaculoasa miscare artistica a inceputului de secol XX. Casa lui - actualmente Muzeul Horta - este insasi intruchiparea spiritului acestui curent artistic.



Muzeul Magritte
Admiratorii suprarealismului, in general, si ai lui René Magritte, in special, nu vor fi dezamagiti; acest muzeu, dedicat vietii si operei celebrului artist belgian, cuprinde o colectie de cca. 200 de lucrari ale acestuia.



Autoworld
Un muzeu pentru cei pasionati de masini: se gasesc aici vreo 350 de automobile, acoperind o perioada ce se intinde de la sfarsitul secolul al XIX-lea pana in anii 1970.



Bozar
E, de fapt, un Palat al Artelor, o cladire mare-mare, cu scop cultural, unde se fac de toate: concerte (cu muzica de genuri foarte diferite, de la cea medievala pana la jazz), filme de calitate, expozitii, teatru de avangarda, spectacole de dans, conferinte… de toate, cum spuneam, diverse si bune; se gaseste ceva de vazut/auzit pentru turistii cu inclinatii culturale.



Talcioc
In cartierul Marolles/Marollen, se intinde un nemaipomenit targ de vechituri (in sensul atragator al expresiei), vestitul talcioc din Place du Jeu de Balle/Vossenplein, care, spre deosebire de multe alte targuri europene de acelasi gen, nu e deschis doar in week-end, ci in fiecare zi; exista aici vreo 500 de magazinase si tarabe, unde se gaseste… ce nici cu gandul nu gandesti, de la piese vechi de radio pana la portelanuri si carti. Se spune ca existenta unui targ de vechituri in aceasta zona ar fi mentionata inca din secolul al XV-lea. La atata traditie, nu-i de mirare ca talciocul a devenit parte din peisajul cultural al orasului; are o asociatie de "prieteni" care ii poarta de grija, ocupandu-se atat de proiecte de conservare, cat si de organizarea unor evenimente, popularizand si perpetuand mostenirea istorica, economica si artistica a locului.



Bunatati
Bere belgiana, ciocolata belgiana, gauffres belgiene, cartofi prajiti - multi cartofi prajiti, peste tot in oras; exista localuri speciale pentru ei, sunt considerati mancarea nationala, in asa masura incat au devenit si subiect de bancuri pentru vecinii europeni ai Belgiei. (La asediul unei cetati belgiene, de catre niste dusmani, care-or fi fost: - Aduceti uleiul incins, sa-i oparim! - O clipa, sa scoatem cartofii!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu