joi, 17 noiembrie 2011

10 atractii ale orasului Copenhaga

10 atractii ale orasului Copenhaga
In caz ca va intrebati de ce n-am trecut pe lista si faimoasa statuie a Micii Sirene – monument-simbol al capitalei daneze - sa stiti ca e plecata din oras; anul acesta e detasata la Shanghai, unde impodobeste pavilionul Danemarcei de la Expozitia Universala. Nu-i nimic, o sa va descurcati si fara ea, aveti ce vedea la Copenhaga, oricum.
Turnuri de observatie
Daca tot trebuie sa incepeti de undeva - sau cu ceva - descoperirea capitalei daneze, puteti incepe cu niste priviri aruncate de sus asupra orasului, ca sa va familiarizati cu peisajul si sa va stimulati cheful de explorare. Iar Copenhaga are cateva cladiri numai bune pentru vizualizari de la altitudine:
  • Turnul Rotund: urci in spirala, printr-un culoare inclinat si, ajungand sus, ai o vedere excelenta asupra orasului, de vreme ce turnul e asezat chiar in centrul acestuia.
  • Biserica Mantuitorului are si ea o turla inalta (90 m) si "vizitabila", cu pretul urcarii unei ametitoare scari in spirala, din lemn de stejar, cu 400 de trepte, dintre care ultimele 150 inconjoara turla pe dinafara, "cataratorul" fiind protejat doar de un grilaj; in zilele cu vant, instalatia se cam zgaltaie, ceea ce face din urcarea pana in varf o proba de curaj si o sursa de senzatii tari.
Christiania
E, sa zicem, un cartier a orasului - fiindca ocupa o anumita zona, bine delimitata - dar e mult mai mult decat atat: e o comunitate ciudata, cu un statut incert, semi-legal, pe jumatate autonoma, cu o existenta tolerata, dar nereglementata… o ciudatenie, ce mai! Christiania are o populatie de vreo 1.000 de locuitori, alcatuita din oameni care, incepand cu anii 1970, au ocupat - fara forme, cum s-ar zice - o zona cu cazarmi dezafectate si alte constructii de acest gen. S-au asezat aici si au ridicat ori renovat constructii, facandu-si un orasel al lor. Christiania are baruri, restaurante si sali de concert, e pietonala, cu pasaje inguste - mai mult carari decat strazi - printre o multime de cladiri viu colorate, desavarsita ilustrare a spiritului boem al zonei. Evident, e un vesnic subiect de controversa, dorinta de a pune ordine in lucruri intrand in contradictie cu amintitul spirit boem si cu traditia veche deja de 4 decenii, iar la ora actuala se poarta discutii pentru a pune lucrurile la punct. Ce va iesi, vom vedea.


Colectii de arta
Galeria Nationala de Arta, Gliptoteca Ny Carlsberg (care, pe langa operele de arta, are si o foarte placuta gradina de iarna - o sera unde va puteti relaxa un pic, intre doua "etape" de vizitare a sutelor de capodopere), Muzeul Arken de Arta Moderna si Colectia Hirsprung (peste 700 de lucrari, majoritatea ilustrand asa-numita Epoca de Aur a picturii daneze - aproximativ intre anii 1800 si 1850) sunt principalele repere pentru un tur de familiarizare cu arta plastica daneza, clasica si contemporana.


Istorie scandinava
Pentru cei interesati de vikingi, de agitata istorie medievala a nordului Europei, de modul de viata al locuitorilor tinuturilor de la miazanoapte, exista cateva muzee in care poti face o adevarata baie de cultura scandinava.
  • Muzeul National Danez te plimba prin istoria, geografia si etnografia tarii, de la vikingi la inuiti si din epoca de piatra pana in perioada baroca.
  • Frilandsmuseet - oficial, tot o sectie a Muzeului National - e o imensa expozitie in aer liber, "populata" (la fel ca Muzeul Satului din Bucuresti) cu constructii traditionale aduse din toate regiunile tarii, raspandite printr-un parc frumos, in care sunt amenjate vreo 25 de gradini si unde pasc cirezi si turme de animale domestice din rase vechi, daneze.
Palate regale
In Danemarca, totul pare foarte democratic, in asa masura incat lumea uita, de multe ori, ca tara asta e o monarhie. De altfel, palatele regale pot fi vizitate partial, fiind chiar obiective turistice de mare interes: impunatoarea curte interioara de la Amalienborg (resedinta familiei regale daneze), cu un mic muzeu; palatul Rosenborg, inconjurat de un parc splendid; pana si Christiansborg, cladirea in care e adapostit Parlamentul, e un palat regal!


Design
"Design scandinav" e o sintagma care spune deja mult, iar la faima designului scandinav danezii contribuie din plin. Cand e vorba despre mobilier sau obiecte de decor, despre cladiri sau aparatura, simplitatea, functionalitatea, utilizarea tehnologiilor industriale moderne sunt stalpii pe care se sprijina designul danez dar, evident, aceasta caracterizare foarte succinta nu descrie intreaga anvergura a fenomenului si nici nu tine loc de "vazut cu ochii vostri". Daca va pasioneaza domeniul, mergeti la Centrul Danez de Design, o cladire moderna unde se gasesc birouri si studiouri de creatie, dar si (pentru uzul turistilor) sali de expozitie si un magazin.


Plajele
Chiar daca ideea de vacanta pe litoralul Marii Nordului nu ne prea imbie pe noi, cei deprinsi cu stilul meridional de acasa - "sezon de mare", cu soare si caldura, din mai pana in septembrie - edilii din Copenhaga s-au straduit mult - inclusiv financiar - in ultimii ani, pentru a face din plajele orasului-port niste obiective atragatoare, imbunatatind calitatea apei si dotarile plajelor. Macar de curiozitate, daca va aflati la Copenhaga intr-o zi de vara - acolo sezonul litoral e mai scurt, din iunie pana in august - puteti merge sa va scaldati si sa stati un pic la soare, cat o fi.


Smorrebrod
Sunt, pentru bucataria daneza, ceea ce sunt pastele pentru cea italiana: o mancare emblematica, accesibila, cu nenumarate variante, prilej de manifestare a traditiei si, totodata, de inovare. Tartinele mici, cu paine de secara (asta sunt, la baza, smorrebrod) se preteaza tuturor fanteziilor gustative si oricine poate inventa mii de combinatii savuroase din multele ingrediente traditionale, carora li se poate adauga - in spiritul noii bucatarii europene - si cate o nota mai exotica (cel putin, exotica fata de stilul nord-european). Peste marinat, afumat sau prajit, mezeluri, branzeturi sau oua fierte, ciuperci, felii de friptura rece sau pate de ficat, marar, hrean, mustar sau inele de ceapa, creveti sau caviar ori - trecem la chestii exotice - struguri si felii de portocala… imbinati-le cum vreti, treaba voastra, ca voi mancati.


CPH Distortion
E o super-mega-petrecere care dureaza cateva zile in sir, de miercuri pana duminica, in prima saptamana a lunii iunie. Practic, e o colectie de petreceri, in toate cartierele orasului - in cluburi, pe strazi, in piete; se aduna vreo 60 de evenimente la care iau parte, in total, circa 30.000 de petrecareti!


Tivoli - parcul de distractii
Al doilea ca vechime din lume (inaugurat in 1843) si celebru la vremea lui, vizitat de toti europenii care-si puteau permite calatorii in strainatate, Parcul Tivoli isi pastreaza locul "pe podium" si in ziua de azi: e cel mai vizitat parc de amuzament din Scandinavia si al treilea - ca numar de vizitatori - din Europa. Farmecul sau e dat, in mare parte, de imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si progres; de pilda, in parc se gaseste unul dintre cele mai vechi instalatii tip montagne-rousses din lume (construita in Suedia, in 1914), care face casa buna cu cea mai noua atractie a locului, un nou montagne-rousse, mai mare si mai spectaculos, inaugurat in 2009 si numit Vertigo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu