sâmbătă, 12 noiembrie 2011

8 «Veneţii» ale Terrei ce merită vizitate * Autor: Marius Comper

7 «Veneţii» ale Terrei ce merită vizitate
Veneţia este printre cele mai populare destinaţii ale turiştilor din întreaga lume. În fiecare zi, 50.000 de persoane sosesc în celebrul oraş italian pentru a vedea o lume aproape neschimbată de şase secole. Succesul său incredibil are, însă, şi o latură negativă: se estimează că în oraş, în lunile de vârf, se află mai mulţi turişti decât localnici. De asemenea, deoarece oraşul este foarte popular la nivel mondial, foarte mulţi străini şi-au cumpărat case în Veneţia, ridicând preţurile locuinţelor, astfel încât localnicii care menţineau atmosfera tipic veneţiană au fost nevoiţi să se mute în oraşele din împrejurimi. O altă victimă a numărului mare de turişti este Basilica San Marco: frescele de pe pereţi sunt afectate de condensul generat de respiraţia miilor de vizitatori ce calcă zilnic pragul celei mai cunoscute biserici veneţiene.
Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care din ce în ce mai multe persoane consideră Veneţia o destinaţie serios afectată de industria turismului şi încep să se îndrepte spre oraşe la fel de frumoase, dar asupra cărora nu şi-a pus încă amprenta turismul de masă.

Dacă vă regăsiţi printre aceştia sau doriţi să descoperiţi locuri fascinante de pe Terra ce se aseamănă cu Veneţia, descopera.ro vă prezintă oraşele comparabile ca frumuseţe cu celebra cetate italiană.
Fă o călătorie virtuală prin Veneţia!

Amsterdam, Olanda

Capitala Olandei este cunoscută pentru arhitectura sa deosebită, pentru canalele ce traversează oraşul, pentru nenumăratele sale biciclete şi, desigur, pentru atitudinea relaxată a locuitorilor, mai ales în ceea ce priveşte cartierul Felinarelor Roşii.



Deşi este un oraş la fel de popular în rândul turiştilor precum Veneţia, mulţimea şi varietatea atracţiilor oferite de Amsterdam face ca multe locuri fascinante să rămână nedescoperite de cei mai mulţi. În capitala Olandei există peste 1.200 de poduri, mai multe decât în Veneţia, iar pe canalele Amsterdamului se pot vedea imagini ce nu se regăsesc în oraşul italian, de la casele plutitoare la petrecerile spectaculoase organizate de localnici pe propriile ambarcaţiuni.



Amsterdam are câte ceva pentru fiecare. Iubitorul de artă se va pierde prin galeriile Rijksmuseum şi va sta răbdător la o coadă imensă pentru a pătrunde în muzeul Van Gogh, unde ghidul hi-tech explică operele celui mai cunoscut pictor olandez. Pasionaţii de arhitectură vor putea vizita Oude Kerk, cea mai veche biserică din oraş, sfinţită în anul 1306, vor putea admira casele uşor înclinate de-a lungul canalelor, observând evoluţia stilurilor arhitectonice de la un cartier la altul. Şi nu vor rata Begijnhof, un complex de locuinţe medievale de lemn ce a supravieţuit până astăzi.

Cei ce iubesc verdele se vor putea plimba în Vondelpark, ce se întinde pe 47 de hectare în centrul oraşului. Aici se strâng localnicii pentru picnicuri şi concerte în aer liber. Pentru cei ce doresc să înţeleagă istoria, este esenţială o vizită în casa în care a trăit Anne Frank, unde un muzeu excepţional arată Amsterdamul sub ocupaţia nazistă.

O plimbare cu barca pe canalele Amsterdamului vă va oferi o perspectivă diferită, dar semnificativă, asupra arhitecturii oraşului şi a portului ce-l deserveşte. Astfel veţi putea observa îndeaproape viaţa de zi cu zi a localnicilor ce deţin ambarcaţiuni.

Dacă vizitaţi Amsterdamul pe timp de iarnă, puteţi avea şansa de a împărtăşi cu localnicii o experienţă cu totul specială: atunci când apa îngheaţă suficient, olandezii patinează pe suprafaţa îngheţată a canalelor.



Pentru romantici, o plimbare prin elegantul cartier Jordaan la ceas de seară va crea o atmosferă deosebită, ce poate fi regăsită apoi într-unul din excelentele restaurante ce împânzesc oraşul. Deoarece Amsterdamul este un oraş prietenos şi deschis, astfel atrăgând imigranţi din întreaga lume, veţi putea explora oricare din bucătăriile planetei, din Uruguay până în Indonezia.

Când să vizitaţi: Pe 30 aprilie, de Ziua Reginei (ziua naţională a Olandei), întreg oraşul sărbătoreşte. Cei care deţin bărci le lansează la apă si organizează petreceri "plutitoare", iar canalele devin neîncăpătoare. Nimeni nu ratează ocazia de a se îmbrăca în portocaliu, iar experienţa este una de neuitat.



Cum se ajunge din România: KLM oferă zboruri directe Bucureşti - Amsterdam.

Citeşte şi 10 atracţii ale oraşului Amsterdam

Giethoorn, Olanda

Dacă Amsterdamul vi se pare prea aglomerat şi prea turistic, atunci Giethoorn este locul potrivit pentru vacanţa de vis. În acest sătuc olandez, cunoscut ca "Veneţia Olandei", nu există nici măcar o stradă! În partea sa veche existau doar canale până de curând, când a fost construită o pistă pentru biciclete. Micuţa localitate a rămas o oază de linişte pentru locuitori.



De altfel, turiştii pot vizita acest sătuc doar cu ajutorul unei ambarcaţiuni intitulată Barca Şoaptelor: o barcă electrică, silenţioasă, ce nu deranjează locuitorii.



Cum ajungeţi acolo: Din Amsterdam luaţi trenul spre Steenwijk, de unde puteţi lua un autobuz care merge direct la Giethoorn.

Citeşte mai mult despre Giethoorn!

Hamburg, Germania

Cea de-a doua aşezare ca mărime din Germania şi, totodată, cel mai mare port al ţării şi al treilea din Europa, Hamburg a devenit unul dintre cele mai bogate oraşe europene ca urmare a comerţului intens ce se poartă de pe ţărmul său de sute de ani.

Aproape distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, Hamburg este astăzi cel mai "verde" oraş din Europa. Aproape 50% din suprafaţa sa este formată din ape (57 de km pătraţi), păduri, ferme şi aproape 1.400 de parcuri şi grădini (care ocupă 12 kilometri pătraţi). De altfel, verdele este culoarea oficială a oraşului, care a fost numit, în 2011, Capitala Verde a Europei, devenind al doilea oraş ce primeşte această distincţie din partea Comisiei Europene, după Stockholm.



Numele complet al oraşului este Freie und Hansestadt Hamburg, adică "Oraşul liber şi hanseatic Hamburg", şi reflectă istoria sa ca membru important al Ligii Hanseatice, alianţa comercială ce a controlat comerţul în Europa de Nord timp de peste patru secole. Hamburg este un oraş-stat, constituind unul din cele 16 state ale Germaniei.

Situat la vărsarea râurilor Alster şi Bill în fluviul Elba, Hamburg este traversat de nenumărate canale. De altfel, este oraşul cu cele mai multe poduri din Europa, 2.302, mai multe decât în Veneţia şi Amsterdam la un loc. Cel mai vechi pod din Hamburg, Zollenbrücke, datează din 1633.



De-a lungul istoriei, Hamburgul şi-a creat o imagine de "oraş al păcatelor", de vină fiind mai ales cartierul St. Pauli. În secolul al XIX-lea au fost interzise în centrul oraşului cele mai multe forme de divertisment, inclusiv teatrul. Toate aceste activităţi s-au mutat în zona portului, unde autorităţile au dat mână liberă distracţiei. Prostituţia este autorizată în zonă încă de la 1860, iar în zilele noastre lucrătoarele din industria sexului plătesc impozit pe venit şi se supun unui control medical la fiecare două săptămâni. De altfel, industria sexului este atât de respectată în Hamburg, încât una dintre cele mai populare beri locale se intitulează St. Pauli Girl.

Pe lângă port, strada Reeperbahn reprezintă astăzi unul din pricipalele puncte de atracţie ale Hamburgului, fiind, alături de «cartierul felinarelor roşii» din Amsterdam, unul dintre puţinele locuri din Europa în care autorităţile nu impun limite distracţiei. Această libertate a dus la transformarea cartierului St. Pauli într-unul dintre cele mai populate din Europa. Aici convieţuiesc oameni din întreaga lume şi fiecare are o poveste fascinantă.



Dacă vizitaţi Hamburgul, nu plecaţi până nu încercaţi Alsterwasser, o băutură extrem de populară în oraş. Purtând numele râului Alster, ce se varsă în Elba chiar pe teritoriul oraşului, băutura conţine bere şi limonadă în părţi egale. Cel mai bine este s-o beţi la un bar, alături de fanii clubului F.C. St.Pauli, unul dintre cele mai îndrăgite din întreaga lume. Atmosfera de la meciurile acestei echipe este extraordinară, fanii find recunoscuţi pentru atitudinea anti-rasistă, anti-fascistă şi anti-sexistă. De altfel, clubul se mândreşte cu cel mai mare număr de femei prezente pe stadion din întreg fotbalul german.

Nu rataţi nici lacul Alster, aflat în centrul oraşului: o plimbare cu barca vă poate oferi o nouă perspectivă asupra obiectivelor aflate în apropiere, iar apoi puteţi recupera energia consumată într-unul dintre cele 4.000 de restaurante din oraş. Dacă vă plictisiţi, aveţi la dispoziţie 50 de muzee (printre care şi Miniatur Wunderland, cel mai mare sistem feroviar miniatural din lume), 31 de teatre, 10 săli de cabaret şi 6 săli de concerte.

Când să vizitaţi: la începutul lunii mai, când se ţine Hafengeburtstag, o imensă petrecere anuală în cinstea portului. Veţi putea admira fregate, crucişătoare şi alte vase din întreaga lume, în timp ce petreceţi alături de miile de turişti şi de localnici, pe ţărm.



Cum se ajunge din România: MALEV zboară de la Bucureşti la Hamburg, via Budapesta. Air Berlin oferă un zbor cu o escală la Viena.



Bruges, Belgia

Bruges este destinaţia perfectă pentru cei ce doresc să viziteze un oraş care arată la fel ca înainte de invenţia automobilului. Un oraş cochet, cu doar 117.000 de locuitori, Bruges rămâne o oază de linişte, un oraş în care arhitectura medievală s-a păstrat intactă şi care nu a cedat presiunilor epocii moderne.



Neschimbat de sute de ani şi recunoscut de UNESCO drept una dintre comorile omenirii, centrul istoric al oraşului Bruges este traversat de zeci de străzi medievale, împrejmuite de canale şi de clădiri construite în stilul superbei arhitecturi gotice, toate creând o atmosferă de neuitat.

Belfort, celebrul turn situat în centrul oraşului, domină vizual peisajul, fiind cel mai cunoscut reper al oraşului (graţie şi filmului In Bruges, care a adus oraşul în atenţia cinefililor din întreaga lume). În turn se găseşte un carillon, instrument format din 48 de clopote, iar cei norocoşi pot asista la un concert ţinut de carillonneur, unul din puţinii specialişti rămaşi în lume ce pot cânta la acest complex instrument.



O plimbare cu barca pe canalele din Bruges este obligatorie - doar aşa veţi avea acces la perspective unice asupra caselor localnicilor, multe dintre ele nefiind accesibile decât pe calea apei!

Dacă obosiţi după ce străbateţi oraşul la pas (nu uitaţi, maşinile nu pătrund în centrul istoric!), puteţi să închiriaţi o caleaşcă trasă de cai, pentru o plimbare romantică pe străzile înguste ale oraşului.

După ce aţi vizitat oraşul, nu ezitaţi să vă opriţi într-unul din barurile sau restaurantele cochete pentru a încerca varietatea de beri ce se produc în oraş - nu rataţi delicioasele beri făcute din fructe (există inclusiv bere din nucă de cocos!) De asemenea, nu puteţi pleca fără să încercaţi cartofii prăjiţi şi, la desert, gauffre - ambele sunt invenţii belgiene!



Când să vizitaţi: Dacă nu vă deranjează frigul, de la finalul lui noiembrie până la jumătatea lui ianuarie aveţi şansa să vedeţi în Bruges festivalul de sculpturi în gheaţă. Totuşi, pentru a aprecia cu adevărat atmosfera oraşului, este recomandată o vizită vara.

Cum se ajunge din România: WizzAir şi BlueAir zboară la Bruxelles, de unde pleacă trenuri spre Bruges la fiecare 30 de minute.



Stockholm, Suedia

Capitala Suediei se întinde pe 14 insule, ce sunt legate între ele de 57 de poduri, aflându-se acolo unde se întâlnesc lacul Mälaren şi Marea Baltică. Centrul geografic al Stockholmului se află pe apă, în golful Riddarfjärden.



Mai mult de 30% din suprafaţa oraşului este acoperită de apă, iar o treime e reprezentată de spaţii verzi şi de parcuri. În 2010, oraşul Stockholm a primit din partea Comisiei Europene distincţia de Capitală Verde a Europei, la prima acordare a acestui titlu. 95% din cetăţenii capitalei suedeze locuiesc la mai puţin de 300 de metri de o zonă verde.



Apele din Stockholm sunt atât de curate, încât se poate pescui chiar şi în centrul oraşului. Drept urmare, unii localnici îşi câştigă hrana pescuind. Regina Kristina a Suediei a dat tuturor cetăţenilor din capitală dreptul de a pescui în apele sale încă din secolul al XVII-lea, iar acest obicei dăinuie şi astăzi. Începând cu anii 1970, peste 800.000 de somoni şi de păstrăvi de mare au fost introduşi în apele Stockholmului.

În centrul oraşului se găseşte insula Djurgården, un loc de recreaţie minunat, vizitat anual de peste 10 milioane de persoane (luaţi în seamă faptul că populaţia Stockholmului este de 830.000 oameni!). Pe această insulă - de fapt, un parc imens -, se află cel mai vechi muzeu în aer liber din lume, Skansen, fondat în 1891. Acest muzeu, care se întinde pe 30 de hectare, reflectă istoria şi cultura suedeză din secolul al XVIII-lea până în zilele noastre, conservând clădiri, obiceiuri, dar şi specii de plante şi de animale (închipuiţi-vă o combinaţie incredibil de frumoasă între Muzeul Satului şi o Grădină Zoologică).

Tot pe insula Djurgården se află Vasa, o navă celebră în întreaga lume, construită între 1626 şi 1628. Este singurul vas construit în secolul al XVII-lea ce s-a păstrat aproape în întregime.

Tot aici se mai află o serie de muzee (Muzeul Biologic, Muzeul Nordic), câteva galerii de artă, un parc de distracţii foarte popular în rândul copiiilor (Gröna Lund), dar şi Palatul Rosendal, fostă reşedinţă regală.



Lacul Isbladskärret, unul din cele 6 situate pe insula Djurgården, este un loc extrem de apreciat de iubitorii de păsări, care vin în număr mare pentru a observa exemplare din zeci de specii, dar şi o întreagă colonie de 100 de egrete, devenită celebră.

Stockholm este un oraş foarte preţuit de turişti pentru faptul că este foarte uşor de străbătut pe jos, iar efortul fizic este recompensat cu panorame superbe. Începeţi cu centrul istoric, Gamla Stan, unul din cele mai bine conservate centre istorice medievale. Aleile înguste pavate cu piatră cubică şi casele vechi de sute de ani oferă o atmosferă de neuitat. Localnicii spun că o plimbare seara pe străduţele din Gamla Stan echivalează cu o călătorie în timp - aşa veţi înţelege cum era viaţa în Stockholm acum câteva secole.



Tot în centrul istoric se găseşte Palatul Regal, reşedinţa oficială a Regelui Suediei, ce numără peste 600 de încăperi. Gazdă a 5 muzee, Palatul este deschis publicului spre vizitare. Pe lângă superbele galerii, nu rataţi ceremonia schimbării gărzii regale; alături de parada Gărzii, această ceremonie constituie una dintre cele mai populare atracţii ale Stockholmului.

Pentru a vedea principalele puncte de interes turistic ale oraşului, se recomandă o plimbare cu barca. De-a lungul a 110 minute, ambarcaţiunea trece pe sub 15 poduri, străbate 2 ecluze şi oferă şansa unei priviri de ansamblu asupra superbelor insule ale Stockholmului.

Dacă aţi epuizat obiectivele turistice din oraş, luaţi feribotul pentru o fascinantă croazieră în Arhipelagul Stockholm. Acesta se întinde pe 80 de kilometri în estul oraşului şi cuprinde 24.000 de insule şi insuliţe. Cea mai bună variantă o reprezintă excursia de o zi, însă există şi variante mai scurte, pentru cei mai puţin răbdători.

Înainte să părăsiţi capitala Suediei, vă recomandăm un ultim popas: Monteliusvägen. Unul din locurile preferate ale localnicilor, Monteliusvägen oferă o perspectivă de ansamblu asupra întregului oraş şi este considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru contemplarea unui răsărit sau a unui apus de soare.




Când să vizitaţi: Verile sunt plăcute în Stockholm, temperaturile maxime înregistrate fiind de 22 °C, iar minimele de aproximativ 13 °C. În timpul verii, soarele răsare la ora 03:30 şi apune în jurul orei 22, astfel că veţi beneficia de peste 18 ore de lumină naturală!

Cum se ajunge din România: Nu există zboruri directe Bucureşti - Stockholm. Puteţi zbura cu o escală prin Air Berlin, Malev, LOT, Lufthansa, KLM, Aerosvit sau Czech Airlines.



Suzhou, China

În China există o vorbă din bătrâni care spune că, înainte de a vedea frumuseţea Paradisului, oamenii au şansa de a vedea oraşul Suzhou, supranumit "raiul pe pământ".



Suzhou este străbătut de Marele Canal, vechi de 2.000 de ani, ce leagă Beijingul de Hangzhou. Este cel mai lung canal din lume (1.776 km), fiind considerat, alături de Marele Zid, unul din simbolurile ingeniozităţii chineze.

Zona este locuită de peste 2.500 de ani, iar oraşul a fost întemeiat în anul 514 î.e.n., atunci când Regele Helu şi-a înfiinţat capitala. Odată cu finalizarea construcţiei Marelui Canal, oraşul a devenit un punct strategic pentru comerţul de pe coasta de sud-est a Chinei. Pentru că este acoperit de apă în proporţie de 42%, oraşul Suzhou a fost poreclit, de-a lungul timpului, "Veneţia Orientului".



Deşi regiunea traversează o perioadă de creştere economică imensă - în Suzhou se produc cele mai multe laptop-uri din lume - autorităţile locale au ştiut să gestioneze patrimoniul preţios al urbei. Zonele de la ieşirea din oraş, care acum 10 ani erau folosite pentru agricultură, au fost transformate în zone industriale, unde se produc multe din bunurile consumate de întreaga planetă.

Oraşul impresionează prin canalele şi grădinile sale, acestea din urmă făcându-l pe Marco Polo să declare Suzhou drept cel mai frumos oraş din China. Frumuseţea grădinilor a dăinuit până în zilele noastre, fiind introduse de către UNESCO, în 1997, pe lista Patrimoniului Mondial. Construite între secolele al XI-lea si al XIX-lea, grădinile reflectă importanţa metafizică a frumuseţii naturii în cultura chineză.

Dintre zecile de grădini ce dau oraşului Suzhou atmosfera sa unică, patru impresionează în mod deosebit. În Zhuo Zheng Yuan (Grădina Administratorului Umil) puteţi face o plimbare cu barca de-a lungul canalelor ce traversează grădina, ca apoi să admiraţi una dintre cele mai frumoase colecţii de bonsai din lume. Se spune că această grădină ar fi costat echivalentul unei bărci pline cu argint.



O altă grădină fascinantă este Shi Zi Lin, care a fost, în trecut, parte dintr-o mănăstire budistă. Wang Shi Yuan, construită în 1140 şi refăcută în 1770, este una dintre cele mai frumoase grădini din Suzhou. Liu Yuan, aflată în patrimoniul UNESCO, este una din cele patru grădini recunoscute de guvernul chinez ca fiind de o valoare inestimabilă, alături de Grădina Administratorului Umil şi de grădinile imperiale din Beijing şi Chengde.

Iar după ce aţi vizitat minunatele oaze de verdeaţă din Suzhou, nu trebuie să rataţi Poarta Pan, parte din zidul cetăţii ce se păstrează de acum 2.500 de ani, alături de o pagodă veche de 1.000 de ani.



Un alt obiectiv important este Turnul Huqiu (cunoscut şi ca Pagoda Yunyan). Construit în 961, turnul s-a înclinat sub forţa celor 7.000 de tone, astfel că între baza şi vârful turnului există o diferenţă de la 2,32 metri. Din acest motiv, turiştilor nu le mai este permis să urce în pagodă.



Dacă aţi vizitat toate aceste monumente, veţi avea nevoie şi de câteva momente de relaxare. În acest scop este recomandată o plimbare pe strada Ping Jiang, ce îşi păstrează de sute de ani pavajul cu pietre tăiate manual. Pe ţărm veţi regăsi ceainării şi magazine tradiţionale, iar pe canalul ce trece pe lângă strada Ping Jiang plutesc multe ambarcaţiuni tradiţionale, ai căror «gondolieri» cântă deseori pasagerilor cântece din folclorul chinez.



Se recomandă şi o excursie la Zhouzhuang, un oraş ce aparţine prefecturii Suzhou, situat la 30 de km de oraşul Suzhou. Zhouzhuang este una din cele mai populare destinaţii din China şi impresionează prin casele ce se păstrează de sute de ani, prin canalele elegante ce traversează oraşul şi prin tradiţiile şi obiceiurile locale ce s-au menţinut peste veacuri.



Când să vizitaţi: Primăvara şi toamna reprezintă cele mai bune perioade pentru a vizita acest oraş.

Cum se ajunge din România: Cel mai apropiat aeroport de Suzhou este cel din Shanghai: distanţa este parcursă în aproximativ o oră şi 40 de minute cu autocarul. Companii precum Finnair sau Turkish Airlines zboară la Shanghai de la Otopeni, cu o escală.


Udaipur, India

Considerat cel mai romantic oraş din India, Udaipur este principala destinaţie a cuplurilor de pe subcontinent ce doresc să se căsătorească. Construit între 4 lacuri şi dominat de palate şi temple ce îmbogăţesc peisajul, «Oraşul Lacurilor», «Veneţia Orientului» sau «Oraşul Răsăritului» sunt doar câteva dintre denumirile prin care vizitatorii ajunşi în Udaipur au încerca să-i descrie frumuseţea.



Cel mai cunoscut reper din Udaipur este Palatul de pe Lac, ce acoperă în întregime insula Jag Niwas (16.000 m2), situată în lacul Pichola. Construit în 1743-1746 ca reşedinţă regală de vară, palatul este astăzi un hotel de 5 stele, extrem de căutat de cuplurile indiene înstărite ce doresc să petreacă o vacanţă romantică.



La fel de cunoscut este şi City Palace, care reuneşte 11 palate într-un complex ce domină vizual malul lacului Pichola. Complexul, creaţia a mai multor maharajahi de-a lungul ultimilor 300 de ani, găzduieşte o serie de muzee, galerii, restaurante şi grădini şi necesită multe ore pentru a putea fi vizitat în întregime.



Lacul Fateh Sagar, construit de către un maharajah în 1678, este considerat de către localnici drept perla oraşului. Pe lac există trei insule: pe cea mai mare dintre acestea se găseşte Grădina Nehru, ce se întinde pe 4 kilometri pătraţi şi include o grădină zoologică; cea de-a doua insulă găzduieşte un parc public, iar ultima - un observator solar.

În Udaipur s-au păstrat foarte bine numeroase temple hinduse şi jainiste, atracţii foarte căutate de turişti. Unul dintre cele mai vechi temple care dăinuiesc încă este Jagdish, construit în 1651, un minunat exemplu al arhitecturii indo-ariene.



Grădinile şi clădirile oraşului mărturisesc prin eleganţă şi stil faptul că Udaipur a fost reşedinţă imperială, partea veche a oraşului neschimbându-şi prea mult înfăţişarea din secolul al XVI-lea şi până acum.

Fie că alegeţi să mergeţi într-o plimbare cu barca pe lacul Pichola, să cutreieraţi cetatea medievală sau să exploraţi împrejurimile într-o excursie exotică pe cămile, este imposibil ca oraşul Udaipur să nu vă cucerească.

Când să vizitaţi: Udaipur este de evitat vara, din cauza temperaturilor maxime de 42°C. Perioada optimă pentru vizite este între lunile septembrie şi martie, iernile fiind blânde.

Cum se ajunge din România: oraşul este situat la aproximativ 700 de km atât de Mumbai, cât şi de New Delhi, ceea ce înseamnă că este nevoie de un zbor local pentru a ajunge în Udaipur. Din Bucureşti puteţi ajunge în Mumbai cu British Airways, cu o escală la Londra. Aeroflot, Aerosvit, Finnair sau British Airways sunt câteva din liniile aeriene ce oferă zboruri de la Otopeni la New Delhi, toate necesitând o escală.



Sankt Petersburg, Rusia

Fondat în anul 1703 de către ţarul Petru I al Rusiei, Sankt-Petersburg a fost capitala Imperiului Rus mai bine de două sute de ani. Oraşul a fost construit de către iobagi, cu costul a mii de vieţi. Fosta mlaştină, situată la vărsarea Nevei în Marea Baltică, este astăzi cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, cu 4,5 milioane de locuitori.



Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul oraşului, supranumit şi muzeul în aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din Rusia înscris pe lista UNESCO a valorilor din patrimoniul mondial.

Totuşi, UNESCO a luat în considerare retragerea oraşului de pe listă, din cauza unui plan de a construi un zgârie-nori de 403 m al Gazprom, care ar fi afectat panorama oraşului. Din cauza crizei financiare, autorităţile locale au anunţat, în decembrie 2010, că vor muta acest zgârie-nori în afara oraşului.

Spre deosebire de Moscova, arhitectura istorică a Sankt Petersburgului s-a păstrat, multe clădiri din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea existând în continuare în centrul istoric.

Piaţa Palatului, ce leagă bulevardul Nevsky Prospect de Podul Palatului, este principala piaţă a oraşului şi un loc plin de istorie, dat fiind că aici a avut loc Revoluţia Bolşevică. În piaţă se află Palatul de Iarnă, construit între 1754 şi 1762 ca reşedinţă de iarnă a ţarilor ruşi. În prezent, palatul face parte din complexul muzeal Ermitaj, care adăposteşte una dintre cele mai mari colecţii de artă din lume.

Merită vizitat canalul Griboyedov, unul dintre cele mai frumoase canale ale oraşului. Construit în 1739, este traversat de 21 de poduri; el străbate centrul oraşului şi oferă o perspectivă superbă asupra Bisericii Mântuitorului Însângerat, ce a fost ridicată în locul în care a fost asasinat ţarul Alexandru al II-lea, căruia îi este dedicat lăcaşul de cult.



Întreg oraşul este străbătut de peste 1.000 de poduri, dintre care 342 sunt de dimensiuni mari. 22 dintre acestea sunt poduri basculante. În fiecare noapte a perioadei de navigaţie, ce se întinde din aprilie până în noiembrie, aceste poduri se retrag pentru a permite traversarea navelor cargo şi a petrolierelor. Sistemul este programat să funcţioneze astfel încât întotdeauna să existe un pod ce nu este retras, pentru a putea fi folosit de serviciile de poliţie, ambulanţă şi pompieri, în caz de nevoie. Dacă vreţi să asistaţi la această veritabilă ceremonie, nu uitaţi să o faceţi de pe malul în care se situează hotelul la care sunteţi cazat; altfel, riscaţi să nu puteţi ajunge la el până a doua zi dimineaţa.



Un alt canal ce merită vizitat este Canalul de Iarnă. Construit în 1718, este unul dintre cele mai scurte canale din oraş, având o lungime de doar 228 de metri. Atmosfera pitorească îi este dată de arcul ce leagă Muzeul Ermitaj de Teatrul Ermitaj.



Între lunile mai şi septembrie, puteţi vedea oraşul din barcă, plimbările pe canale fiind o metodă eficientă de a vedea, într-un timp, scurt multe clădiri-monument. Majoritatea vizitelor ghidate cu barca trec pe lângă Fortăreaţa Sfinţii Petru şi Pavel, Palatul de Iarnă, Kunstkammer (primul muzeu al oraşului, fondat de Petru cel Mare), Grădina de Vară, Câmpul lui Marte, Biserica Mântuitorului Însângerat, Podul Trinităţii, Podul Anicikov, Catedrala Sf. Isaac şi multe alte obiective.

Orice metodă aţi alege pentru a vedea comorile celui mai elegant oraş din Rusia, un lucru e sigur: nu aveţi cum să îl părăsiţi dezamăgit.

Când să vizitaţi: La finalul lunii iunie, soarele este mereu prezent pe cerul Sankt-Petersburgului (răsare la 04:35, apune la 23:35, dar rămâne mereu la orizont). Atunci au loc celebrele Nopţi Albe, timp în care localnicii petrec, ies la picnicuri în parc. Tot atunci puteţi face plimbări cu barca noaptea - toţi cei ce au ales să facă acest lucru au spus că este o experienţă unică, de negăsit oriunde altundeva în lume.



Cum se ajunge din România: Nu există zbor direct spre Sankt Petersburg. Puteţi opta pentru un zbor cu o escală prin WindJet, Lufthansa, Aerosvit, LOT sau Czech Airlines.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu