joi, 10 noiembrie 2011

Calatorie in Egipt - Piramidele * Autor: Razvan Pascu

Clatorie in Egipt - Piramidele
Ziua dedicata Piramidelor de la Giza si Saqqara a fost obositoare. Tot aceasta zi am dedicat-o si primei capitale a Egiptului, Memphis. Ne-a insotit acelasi sofer de care va povesteam in primul episod despre Cairo, Wahid, cu care ne-am inteles foarte bine.
Datorita extinderii orasului din ultimii ani, piramidele au devenit un fel de "cartier" al capitalei Cairo. Practic nu iti dai seama unde se termina Cairo si unde incepe Giza, iar casele celor din Giza bat la portile faraonilor. O negociere deloc avantajoasa cu un negustor de camile recomandat de sofer ne-a facut sa beneficiem si de transport pana la poalele piramidelor, dar si sa mergem pe o culme de unde puteai vedea aliniate toate piramidele de la Giza. Distractia ne-a costat in jur de 55 de dolari de persoana si nu v-as recomanda sa procedati ca mine. E mult mai ieftin sa cumparati bilet pentru a intra in zona piramidelor si apoi sa mergeti pe jos pana la piramide. In jurul acestora veti gasi numerosi negustori care incearca sa va vanda cate ceva, iar daca vreti sa va fotografiati pe o camila, puteti negocia la sange cu acestia.


Piramidele sunt, de fapt, mormintele primilor faraoni ai Egiptului; prin forma lor, creau legatura dintre cer si pamant, fiind inchinate zeului-soare, Ra, deoarece evocau razele soarelui cazand pe pamant. Sunt marturii ale credintei vechilor egipteni in viata eterna, motiv pentru care piramidele gazduiau toate bunurile de care un faraon avea nevoie pentru a-si continua viata in chip normal - de la animale la bijuterii.

Inauntrul lor exista mai multe camere, inclusiv pentru "regina faraonului" si pentru comori si vestigii, camere al caror renume a atras hotii de morminte si a distrus mostenirea lasata de faraoni generatiilor viitoare.


Desi la Giza sunt vreo 6 piramide, cele mai vizitate sunt cele mai mari si somptuoase dintre ele: piramidele lui Keops, Kefren si Micherino. In urma cu 4.600 de ani, cand a fost construita Piramida lui Keops, aceasta masura 146 metri. Intre timp a mai pierdut 9 metri din inaltime, insa si-a pastrat denumirea de "Marea Piramida din Giza" si este singura dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice inca in picioare. Cei care vor sa vada si interiorul Piramidei lui Keops si nu au probleme cu spatiile inchise, mici si prost aerisite trebuie sa se scoale de dimineata si sa stea la rand pentru a fi una dintre cele 300 de persoane care pot intra zilnic in piramida.

Piramida lui Kefren, desi are doar 136 metri, pare, datorita pozitionarii, mai inalta decat cea a lui Keops, tatal sau. Este singura dintre piramide care inca mai pastreaza o parte din invelisul calcaros original. Sfinxul, animalul mitologic cu corp de leu si fata de om, avea rolul de a proteja piramida lui Kefren, iar acum este protagonistul celor mai multe fotografii ale asiaticilor.

Micherino sau Menkaure are, de fapt, 4 piramide - una mare si trei mai mici, care fac parte din complexul sau mortuar.


Urmatoarea oprire a fost la Memphis - locul unde Delta Nilului intalneste Valea Nilului - prima capitala a Egiptului si un oras prosper pana prin anul 700 d.C., acum pustiu si extrem de sarac. Muzeul in aer liber adaposteste o statuie a lui Ramses II si un sfinx.

Am incheiat ziua si, totodata, sederea noastra in Cairo cu piramida de la Saqqara, cea mai veche din lume, datand de acum 9.000 de ani. Cunoscuta sub numele de "Piramida in trepte", face parte din complexul funerar al lui Zoser, cu o arhitectura similara unui templu. Tot acolo am vizitat si piramida lui Titi, unde am avut ocazia sa vedem si interiorul unei astfel de constructii.

Mai multe impresii de calatorie puteti citi pe blogul www.RazvanPascu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu