vineri, 11 noiembrie 2011

Singapore - poarta dintre Est şi Vest * Autor: Marius Comper

Singapore - poarta dintre Est şi Vest

Cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est şi totodată singurul oraş-stat al continentului, Singapore este un megalopolis cosmopolit situat la răspântia a numeroase culturi. Oraşul a fost fondat în 1819 de Stamford Raffles, un colonist britanic. Cu timpul, Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est, fiind astăzi portul cu cel mai intens trafic din lume. Influenţa culturii britanice şi cea a imigranţilor indieni, chinezi şi malaezieni i-au adus insulei supranumele de „Poarta dintre Est şi Vest”.
Statul Singapore este alcătuit dintr-o insulă principală ce poartă acelaşi nume şi din alte câteva zeci de insuliţe mai mici, suprafaţa totală a statului fiind de doar 693 de kilometri pătraţi. În ciuda dimensiunilor sale reduse, ţara găzduieşte o populaţie de 5 milioane de locuitori, fiind a doua ţară ca densitate din lume, după Monaco.
Fiind unul din punctele cheie ale comerţului mondial şi totodată al patrulea centru financiar ca importanţă după New York, Londra şi Tokyo, Singapore a avut parte în ultimele decenii de o creştere economică extraordinară, lucru ce i-a permis să devină o veritabilă metropolă a secolului al XXI-lea. Dezvoltarea sa spectaculoasă a făcut din Singapore una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Asia, peste 11 milioane de călători vizitând acest stat în 2010.
Singapore, oraşul recordurilor
Pentru că guvernul statului insular intenţionează ca până în 2015 numărul turiştilor ce vizitează Oraşul Leului (asta înseamnă în limba malaieză sintagma singa pura) să crească la 15 milioane, în ultimii ani oraşul a început să găzduiască tot mai multe proiecte grandioase. Printre acestea se numără Resorts World Sentosa, un complex gigant ce include un cazinou, un parc de distracţii Universal Studios (cel mai mare din Asia, ce se întinde pe 20 de hectare), un muzeu maritim şi, începând din 2012, cel mai mare oceanariu din lume, în care vizitatorii vor putea admira peste 100.000 de exemplare de peşti şi de alte animale marine.
Un alt proiect gigant este Marine Bay Sands, declarat cel mai scump complex din istorie de către constructorii săi, Las Vegas Sands. Pe lângă un cazino imens şi muzeul ArtScience (o construcţie inedită, în formă de floare de lotus), proiectul conţine un hotel unic, compus din 3 turnuri a câte 57 de etaje, unite printr-o terasă cu o suprafaţă de un hectar ce găzduieşte SkyPark, o grădină în care pot fi admirate 900 de specii de plante.
Parcul, aflat la 191 de metri deasupra solului, găzduieşte cea mai lungă piscină din lume, ce măsoară 146 de metri de la un capăt la celălalt.
De asemenea, vizitatorii dispun aici de o punte de observaţie unică, ce oferă o privelişte asupra 3 ţări: Singapore, Malaezia şi Indonezia.
Singapore Flyer reprezintă un alt record deţinut de Singapore, fiind cea mai înaltă roată din lume. Aceasta măsoară 165 de metri în înălţime, cu 30 de metri mai mult decât London Eye, cea mai înaltă roată de observaţie din emisfera vestică.
Cele 28 de capsule au dimensiunile unui autobuz, fiecare având o capacitate de 28 de persoane.
Asia întreagă într-un oraş
Singapore reprezintă locul perfect pentru a cunoaşte numeroasele culturi ale Asiei de Sud-Est. Începând cu zona Kampong Glam, dominată de comunitatea malaeziană, şi continuând cu cartierele Little India şi Chinatown, fiecare parte a oraşului-stat poartă amprenta populaţiilor care au contribuit la caracterul cosmopolit al statului.
În Kampong Glam puteţi vizita Malay Heritage Centre, situat în fostul palat al sultanului, pentru a afla mai multe despre cultura malaeziană. În apropiere se găseşte moscheea Sultan, cel mai vechi locaş de cult musulman din oraş şi totodată cel mai mare, ce poate găzdui 5.000 de credincioşi. În Chinatown veţi găsi un centru cultural dedicat culturii chineze, dar şi templul Thian Hock Keng, datând din 1841, considerat o veritabilă bijuterie arhitectonică. Puteţi continua pelerinajul în cartierul Little India, unde se află templul hindus Sri Veerama Kaliamman.
Diversitatea religioasă nu se opreşte aici; în oraş veţi mai găsi o catedrală catolică, construită în 1840, o biserică armenească ce datează din 1836 şi un vechi templu budist, Buddha Tooth Relic Temple, care găzduieşte un dinte despre care se spune că i-ar fi aparţinut lui Buddha.
În Chinatown se află şi două dintre cele mai importante muzee din oraş. Primul dintre acestea, Muzeul Civilizaţiilor Asiei, oferă o perspectivă detaliată asupra influenţei pe care fiecare dintre culturile regiunii a avut-o asupra ţării, iar Muzeul Naţional prezintă istoria statului din secolul al XIV-lea până în zilele noastre.
Singapore nu este doar un oraş al zgârie-norilor. În centrul metropolei se găseşte Rezerva Naturală Bukit Tumah, în pădurea tropicală de aici existând mai multe specii de plante decât pe toată suprafaţa Americii de Nord.
Grădina Botanică din Singapore, ce se întinde pe 52 de hectare şi găzduieşte 500.000 de specii de plante, este destinaţia ideală pentru cei care doresc să cunoască mai multe despre flora tropicală. Deschisă în fiecare zi a anului între 5 dimineaţa şi miezul nopţii, Grădina Botanică include şi o grădină dedicată exclusiv florii naţionale, orhideea.
Grădina zoologică merită la rândul său o vizită, aceasta remarcându-se prin secţiunea dedicată animalelor nocturne, unică în lume. Safari-ul nocturn este deschis publicului între orele 19:30 şi miezul nopţii şi găzduieşte 1.040 de exemplare din 120 de specii.
O experienţă inedită o oferă parcul MacRitchie Reservoir, unde un pod suspendat la 25 de metri înălţime, TreeTop Walk, permite vizitatorilor să se plimbe deasupra coronamentului pădurii tropicale.
Pentru relaxare, puteţi merge la cumpărături în unul din numeroasele centre comerciale ce împânzesc oraşul (mai ales în zona Orchard Road) sau vă puteţi retrage pe una din plajele de pe insula Sentosa.
Delicii culinare în Singapore
În Singapore se găsesc peste 2.000 de restaurante, printre care foarte multe de o calitate excepţională. Dacă doriţi însă să simţiţi cu adevărat aroma locală, locul ideal este unul dintre aşa-numitele "hawker centres", unde zeci de negustori ambulanţi oferă mâncăruri tradiţionale. Veţi găsi zeci de specialităţi indiene, chineze şi malaeziene, de la bak kut teh (costiţe de porc aromat cu condimente chinezeşti) până la char kway teow, o combinaţie delicioasă de tăiţei asiatici cu fructe de mare.
Printre delicatesele locale se numără hang hir - pisică de mare la grătar, servită cu sos picant pe un pat de frunze de banană - şi chili crab, crabi prăjiţi în wok într-un sos de chili şi roşii.
Orice aţi mânca, nu trebuie să rataţi şansa de a bea apoi cel mai cunoscut cocktail al ţării, celebrul Singapore Sling, inventat la începutul secolului al XX-lea de un barman al celui mai cunoscut hotel din oraş, Raffles, ce datează din 1899.
Când şi cum să vizităm Singapore
Pentru că Singapore se află la aproximativ 140 de kilometri la nord de Ecuator, temperatura nu scade niciodată sub 20 de grade Celsius, iar gradul ridicat de umiditate face căldura greu de suportat. Temperatura medie în timpul zilei este de 31 de grade Celsius.
Veţi găsi cu dificultate camere de hotel între decembrie şi începutul lui februarie, când are loc Anul Nou în calendarul chinezesc, dar şi în septembrie, când are loc cursa de Formula 1. Vara aveţi şanse mai mari să găsiţi o cameră de hotel disponibilă, existând însă dezavantajul temperaturilor ridicate. Lunile dintre noiembrie şi ianuarie reprezintă anotimpul musonilor, insula având parte zilnic de precipitaţii în cantităţi mari.
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Singapore (în limita a 90 de zile). Atenţie: este interzisă introducerea în ţară a gumei de mestecat! Pentru că autorităţile aplică amenzi foarte mari persoanelor care aruncă gunoi pe jos sau care fumează în locurile în care acest viciu este interzis, Singapore este supranumit şi "Oraşul amenzilor". Anumite infracţiuni, precum vandalismul, jafurile, actele de corupţie sau depăşirea perioadei de şedere pentru care este valabilă viza atrag pedepse corporale severe (aplicate cu un băţ din lemn de palmier).
Nu există zboruri directe Bucureşti - Singapore, fiind necesară cel puţin o escală pentru a ajunge în cel mai mic stat al Asiei. Puteţi explora variantele disponibile pe flaps.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu