Daca va numarati printre aceia care nu asociaza ideea de vacanta romantica unui sejur petrecut intr-un resort de lux sau conceptului de “all inclusive”, iata o alternativa la “clasicele” Maldive, Mauritius si Seychelles: o “selectie” de insule paradisiace, mai mult sau mai putin “pierdute”, mai mult sau mai putin pustii.
Penghu, Taiwan
Cele 90 de insule ale arhipelagului Penghu, administrate de Taipei, impresioneaza prin peisajele splendide si cultura taiwaneza traditionala. Departe de capitala, Makung este un loc unde inca mai poti vedea care trase de boi, tarcuri de vite, ziduri de piatra si diguri de bazalt, alaturi de temple antice dedicate zeitei marii, Matsu.
Cele 90 de insule ale arhipelagului Penghu, administrate de Taipei, impresioneaza prin peisajele splendide si cultura taiwaneza traditionala. Departe de capitala, Makung este un loc unde inca mai poti vedea care trase de boi, tarcuri de vite, ziduri de piatra si diguri de bazalt, alaturi de temple antice dedicate zeitei marii, Matsu.
Arhipelagul San Blás, Panama
Cel mai probabil, Panama nu este primul loc care sa-ti vina minte atunci cand te gandesti la insulele din Caraibe, dar nu este deloc mai prejos decat "rivalele" Cayman sau Virgine. Arhipelagul San Blás este o semiluna de 365 mici insule presarate de-a lungul costei panameze. Uitati de resort-urile de lux si de all inclusive: singurele "hoteluri" din zona sunt casele taranesti, iar oferta culinara este reprezentata de "prada" pescarilor.
Socotra, Yemen
Arhipelagul yemenit aflat in Oceanul Indian, in largul coastei Cornului Africii, la 350 km sud de Peninsula Arabica, este considerat a fi un adevarat paradis terestru, cu sute de specii vegetale si animale endemice, adica inexistente nicaieri altundeva pe suprafata Pamantului. Socotra este un loc vrajit, aflat, deocamdata, in afara traseelor turismului de masa.
O vacanta aici poate fi o autentica aventura: exista munti pentru amatorii de trekking, o natura salbatica de explorat, plaje splendide si o bariera de corali necontaminata, ideala pentru fanii snorkeling-ului si ai scufundarilor.
Ulleungdo, Coreea de Sud
Se gaseste la jumatatea drumului intre Coreea de Sud si Japonia si se spune ca pe aceasta insula vulcanica nu gasesti poluare, hoti si serpi. In acest loc, "departe de lumea dezlantuita", se ajunge cu feribotul de pe continent pana in micul port Dodong-ri, de unde se poate urca pana la varful Seonginbong (984 metri). In micul sat de pescari nu exista decat cateva hoteluri si restaurante.
Arhipelagul Bay si Insulele Hog, Honduras
Daca, in perioada lor de maxima inflorire, insulele Roatan, Utila si Guanaja au fost cartierul general al piratilor si briganzilor, inclusiv al faimosului Henry Morgan (alias Barba Neagra), in zilele noastre, insulele din arhipelag sunt mai cunoscute pentru plajele lor spectaculoase. In apropiere, exista si insulele Hog, in mod deosebit Cayos Cochinos: 13 bancuri de corali si un resort izolat, aflat in mijlocul unei mari de un albastru stralucitor.
Con Dao, Vietnam
Insulele Con Dao au fost cea mai faimoasa colonie penitenciara din Indochina, continuand sa functioneze pana la finele razboiului din Vietnam. Devenite parc national, cele 16 insule din sud-estul Vietnamului sunt un paradis natural in toata puterea cuvantului: jungla deasa, ape de culoarea jadului si plaje cu nisip alb si stralucitor, delfini, testoase si o spectaculoasa bariera de corali.
Insulele Stramtorii Torres, Australia
Se spune ca Insulele Stramtorii Torres reprezinta Australia asa cum ar fi fost aceasta daca pe acest "continent insular" colonisrii europeni nu ar fi pus niciodata piciorul. Cele 274 insule conserva autentica cultura tribala care uneste, ipotetic, Australia si Papua Noua Guinee. Marea Bariera de Corali se afla si ea in zona. Exista piste de aterizare pe insulele Thursday si pe Horn, dar accesul pe restul insulelor se afla la discretia consiliilor tribale locale.
Salut, Guyana franceza
Multi au auzit de Insula Diavolului, dar cu siguranta putini ar fi in stare s-o localizeze pe harta. Cea mai mica dintre cele trei insule Salut este, si ea, tot o fosta colonie penitenciara, separata de coasta Guyanei Franceze de 11 km de ape pline de rechini. Steve McQueen a incercat sa evadeze de-aici de mai multe ori in filmul Papillon, dar majoritatea turistilor din zilele noastre "naufragiaza" aici voluntar, atrasi de palmieri, macaci si de ruinele penitenciarului...
Ssese, Uganda
Desi tara africana nici macar nu are iesire la mare, figureaza in aceasta lista gratie lacului Victoria. Iar Insulele Ssese pot fi considerate pe buna dreptate paradisiace: plaje aurii, palmieri luxurianti, flora si fauna exotice. Desi majoritatea celor 84 insule Ssese sunt virgine, cateva resort-uri au aparut insa in ultimii ani pe plajele din Buggala, Bukasa si Banda.
Yaeyama, Japonia
Idilicele insule Yaeyama se gasesc in varful meridional al arhipelagului japonez. Insulele Iriomote, Taketomi si Ishigaki pun la dispozitia turistilor, la discretie, soare, mare, nisip si …sushi. Se spune, totusi ca Ishigaki, are cele mai de soi plaje, in timp ce Taketomi este apreciata pentru casele traditionale, iar Iriomote este aidoma unei jungle, desigur cu izvoarele termale (onsen) de rigoare in Japonia.
Sursa foto
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu