joi, 1 martie 2012

Bled - Tărâmul din basmele slovene / Autor: Alexandru Safta

Bled - Tărâmul din basmele slovene
În general, atunci când oamenii vorbesc despre un loc spunând că acesta „pare desprins din basme” exagerează. Ei bine, Bled ar putea fi una dintre puţinele excepţii de la regulă. Cu o frumuseţe naturală de nedescris, localitatea slovenă, renumită pentru climatul său blând şi pentru curativele ape termale, se califică în rândul celor mai spectaculoase staţiuni alpine.
Măreţia munţilor, reflectată în apele lacului, soarele, serenitatea şi aerul proaspăt din Bled sunt, de-a lungul întregului an, o sursă de emoţii plăcute, făcând din staţiunea alpină un refugiu ideal, un loc drag multor europeni, ce vin aici pentru o pauză relaxantă sau un concediu de neuitat. Orăşelul montan atrage deopotrivă oameni bogaţi şi modeşti, artişti, sportivi, exploratori, tineri şi bătrâni din toată lumea, sădindu-le în suflet dorinţa inalienabilă a revenirii.

Înconjurată de pitoreştii Alpi Iulieni, staţiunea montană Bled, aflată pe malul lacului cu acelaşi nume, este o potenţială destinaţie turistică atât pentru romantici, cât şi pentru aventurieri. Altitudinea medie este de 500 de metri, relieful de aici atingându-şi înălţimea absolută cu vârful Straza, de 646 de metri. Populaţia este restrânsă - aproximativ 5.500 de locuitori - iar capacitatea de găzduire turistică ajunge până la de 4.000 de locuri.


Lacul Bled are o suprafaţă de circa 144 de hectare, cu o adâncime maximă de 30 de metri. Izvoarele termale, interceptate şi direcţionate către piscinele unor hoteluri (cu apa de 23-28 grade Celsius), invită atât la plăcute sesiuni de înot, cât şi la tratamente eficiente împotriva stresului, surmenajului, tulburărilor neurovegetative şi afecţiunilor cauzate de vârsta înaintată. Climatul din Bled este unul sub-alpin, blând şi sănătos, care oferă cel mai îndelungat sezon adecvat înotului în piscine descoperite dintre toate staţiunile alpine. Temperatura medie în luna iulie este de 19 grade Celsius, iar în luna ianuarie media este în jur de -1,7 grade Celsius.


O insulă de poveste

În inima lacului glaciar Bled se află o insulă în formă de lacrimă, singura insulă naturală din Slovenia, din calcar şi dolomită; datează din Triasic şi se înalţă deasupra apei de pe "podeaua" fostului gheţar Bohinj. Împrumutând denumirea lacului de care e înconjurată, insula Bled este una dintre cele mai frumoase atracţii ale regiunii. Peticul de pământ insular abundă în vegetaţie, chiar clădirile găzduite aici fiind aproape complet "inverzite", graţie florei luxuriante. Multe legende plutesc în jurul insulei, dintre care una este istorisită în poemul Botez la cascada Savica, capodopera celui mai mare poet sloven, France Prešeren. După această legendă, pe insulă s-ar fi aflat cândva un templu, dedicat zeiţei slave a dragostei, Živa, şi aflat sub protecţia călugărului legendar Staroslav şi a fiicei acestuia, Bogomila.


Insula Bled are o semnificaţie aparte, probabil încă din vremuri preistorice. Obiectivul este accesibil, evident, numai pe calea apei, iar transportul până la destinaţie se realizează cu o barcă specială, cu acoperiş, denumită pletna, condusă de un singur vâslaş, cu două rame - un tip de ambarcaţiune cunoscut numai aici.

Bled nu este o insulă mică, ci una foarte mică, şi totuşi, de-a lungul secolelor, oamenii nu au ezitat să exploateze absolut fiecare metru pătrat al său, în diferite scopuri. A fost populată, într-o formă sau alta, încă din preistorie, urme umane vechi de multe milenii fiind descoperite aici de arheologi. Şi nu este greu să ne imaginăm antice ritualuri păgâne consumându-se în acest loc mistic. În urma unor cercetări arheologice, s-a constatat că slavii timpurii îşi venereau aici divinităţile, într-un templu păgân, cu cel puţin un secol înainte ca primii creştini să atingă ţărmurile insulei Bled, în secolul al IX-lea.

Desigur, insula slovenă este o destinaţie populară mai ales în rândul cuplurilor aflate în căutare de locuri romantice unde să facă schimb de jurăminte - şi asta îndeosebi pentru edificiul cel mai mare şi mai important de pe insulă este Biserica de Pelerinaj Adormirea Maicii Domnului. Drumul de la malul apei ce scaldă insula până la poarta bisericii măsoară fix 99 de trepte ascendente, construite în 1655. O tradiţie locală impune chiar ca mirele să îşi transporte în braţe mireasa până la zidurile lăcaşului de cult. În tot acest timp, femeia trebuie să rămână tăcută, sau mult ghinion se va abate asupra acelei căsnicii. (Ca să înţelegeţi cât de dificilă este încercarea, trebuie menţionat că panta este foarte abruptă.)


Având o singură navă, Biserica de Pelerinaj Adormirea Maicii Domnului, cu uriaşa sa clopotniţă separată de restul clădirii, a fost construită în extremitatea sudică a insulei în anul 1465, atunci când Sigmund Lamberg, primul episcop al Ljubljanei, a sfinţit noul prezbiteriu şi altarul principal. Turnul cu clopotniţă, ce domină întreagă insulă, prezintă caracteristici arhitecturale neaşteptate pentru această regiune, având influenţe veneţiene. Înălţimea turnului este de 52 de metri, iar deasupra intrării se făleşte cu un arc gotic, construit între secolele XIV şi XV, dintr-o piatră cu multe perforaţii, numită, din acesta pricină, "bob de hrişcă". Un element special al bisericii de pe insulă este "clopotul dorinţelor", care atrage numeroşi turişti, graţie legendei de care este înconjurat (uşor de ghicit): cel care trage de funia care face acest clopot să sune poate să îşi pună o dorinţă şi aceasta, spune mitul, se va îndeplini.

Biserica de pe insulă a fost reconstruită în 1685 în stil pre-baroc, iar interiorul său datează din acea perioadă şi până la un secol mai târziu, interval în care s-a tot lucrat la desavasirea sa. Renovată în 1972, biserica are patru altare, decorate cu sculpturi în lemn şi în marmură neagră. Şi o fântână a fost construită pe insulă, în 1888, în amintirea unei prinţese decedate la o vârstă fragedă, apa fântânii venind dintr-un izvor natural şi fiind potabilă. În 1952, insula a fost declarată monument cultural şi istoric.


Castelul de poveste

Un alt obiectiv turistic emblematic al staţiunii Bled îl reprezintă castelul cu acelaşi nume, cel mai vechi din Slovenia, aşezat pe marginea unei stânci abrupte, chiar deasupra lacului Bled. Castelul a fost pentru prima oară menţionat în scris în 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen. Se crede că, la acea dată, pe terenul ocupat astăzi de castel se afla doar un turn în stil romanic, înconjurat de un zid de protecţie. Turnuri adiţionale au fost ulterior construite şi sistemul de fortificaţii a fost perfecţionat în Evul Mediu târziu.

Intrarea în castel este în mod particular interesantă graţie arcului în stil gotic şi podului mobil ce trece pe deasupra unui şanţ de apărare, acum astupat. Ansamblul a fost completat prin adăugarea diverselor clădiri în perioada barocă. Castelul este împărţit în două: partea interioară cuprinde încăperile de locuit şi o capelă gotică, în timp ce partea exterioară constă din clădiri administrative, protejate de un înalt zid, romanic, cu creneluri de apărare, un turn de intrare şi un turn defensiv.


Cea mai interesantă dintre clădirile rămase astăzi este capela din curtea superioară, dedicată episcopului sanctificat Albuin şi sfântului Ingenuin. A fost construită în secolul al XVI-lea, iar elementele baroce şi frescele au fost adăugate în preajma anului 1700. Portretele de lângă altar amintesc de donatorii castelului, împăratul german Henric al ÎI-lea şi soţia lui, Kunigunda.

Fragmente din bolta gotică prăbuşită se află încorporate în zidul clădirii învecinate capelei, care găzduieşte astăzi un muzeu. Numeroase imagini de armuri şi arme, pictate ca fresce ori cioplite în piatră, împodobesc majoritatea clădirilor castelului. După ce acoperişul acestuia a fost distrus de un incendiu în 1947 şi în timpul primelor excavări arheologice postbelice, executate în 1948 în Bled, Muzeul Naţional a sugerat conservarea complexului. Între 1951 şi 1961, castelul a fost renovat şi i-au fost adăugate detalii arhitecturale suplimentare.

Astăzi, obiectivul atrage vizitatorii prin vechimea lui, prin arhitectura fermecătoare, precum şi printr-o magnifică panoramă asupra lacului Bled şi a întinselor regiuni înconjurătoare. Istoria antică a Bledului şi diferite stadii de dezvoltare ale castelului de aici sunt înfăţişate în clădirea de lângă capelă. Ambianţa castelului este îmbogăţită în lunile de vară, prin reînvierea turnirului arcaşilor; de asemenea, pot fi văzute "galeria plantelor medicinale" (un mic magazin cu preparate din plante) şi tipografia tradiţională, cu o presă reconstituită după modelul tiparniţei inventate de Gutenberg. Un bilet de acces în castel costă maximum şapte euro.


Restul poveştii

Bled se află în nord-vestul extrem al Sloveniei, la poalele Alpilor Iulieni şi între râurile Sava Bohinjka şi Sava Dolinka. Este o staţiune accesibilă indiferent de sezon, inclusiv pe cale feroviară. Gara Lesce-Bled se află pe tronsonul Villach-Jesenice-Ljubljana-Belgrad-Istanbul-Atena. Iar cel mai apropiat aeroport internaţional este în Brnik, la 36 kilometri depărtare, Bled fiind conectat cu toate oraşele slovene mari prin curse regulate cu autocarul.

În Bled se poate opta pentru transportul cu trăsura trasă de cai, între orele 10:00 şi 18:00, preţul pentru o tură completă de 30 de minute în jurul lacului fiind de aproximativ 30 de euro, o sumă rezonabilă, ţinând cont de peisaje şi de capacitatea de până la patru persoane a trăsurii. Totuşi, în jurul lacului Bled circulă şi un trenuleţ pentru turişti, în acelaşi interval orar, la fiecare 45 de minute şi pentru care un bilet costă trei euro.

Locuri care mai merită vizitate sunt Defileul Vintgar - o bijuterie naturală a ţinutului, deschis publicului între orele 08:00 şi 19:00, contra unei taxe de intrare de aproximativ patru euro - şi peştera Babji Zob, în interiorul căreia se organizează, în lunile iulie şi august, vizite în fiecare duminică, începând de la ora 10:00, contra sumei de 15 euro de persoană. Nu este de ocolit nici "toboganul de vară" Straza (de fapt, o instalaţie cu mici vehicule ce se deplasează pe o şină - vezi video), lung de 520 de metri şi cu o înclinaţie medie de 25%, pe al cărui traseu se pot atinge viteze de până la 40 km/h şi care reprezintă un mijloc interesant de a admira peisajele în timpul unei porţii bune de adrenalină. Preţul? Şapte euro pentru adulţi şi patru euro pentru copiii cu vârstă de până la 14 ani. Dacă ajungeţi în Bled, vizitaţi şi ştrandul public, cotat ca având cea mai bună apă din Slovenia.


Cel mai faimos eveniment din Bled este "Zilele Bledului", celebrat anual în cel de-al patrulea weekend al lunii iulie. Este un festival frumos, cu lumini plutind pe lac, cu artificii şi cu târguri de obiecte artizanale. De Anul Nou, se poate asculta muzică în cadrul tradiţionalei Gale a Zilei de Anul Nou, în Sala de Festival.

Tot în Bled are loc Festivalul de Folk Okarina, în fiecare lună august, în cadrul Festivalulului Muzicii fără Frontiere - evenimentul găzduieşte unele dintre cele mai originale grupuri muzicale de pe glob. Aici se află o lista interesantă cu programul tuturor evenimentelor care vor avea loc în 2011 în Bled:


Turiştii se pot caza în hoteluri de trei până la cinci stele, în pensiuni, vile, apartamente (sau camere din apartamente particulare), camping-uri, ferme, hosteluri, preţurile începând de la 10 euro de persoană pe noapte şi crescând, în funcţie de o multitudine de criterii.
Sursa foto Bled.si

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu