vineri, 2 martie 2012

Expediţie românească în peşterile Vietnamului : Tudor Marin

Expediţie românească în peşterile Vietnamului
Nu a mai rămas decât puţin timp până la plecarea echipei de speologi şi scafandri într-o nouă aventură în Asia de sud-est. Expediţia internaţională de explorare speologica şi subacvatica Expe Vietnam 2012 începe luni 5 martie 2012 !
Expe Vietnam 2012 - prezentare generală

Aventura noastră în Regiunea Cao Bang din nordul Vietnamului deschide noi provocări !
"Expe Vietnam 2012" este prima expediţie de explorare prin scufundare dedicată peşterilor din Vietnam şi presupune o logistică de peste 2,5 tone de echipament speologic şi de scufundare.
Expediţia se va desfăşura în perioada 5-28 martie 2012, în provincia Cao Bang, situată la nord-est de Hanoi, capitala Vietnamului. Ea este urmarea expediţiilor din perioada 2006-2011 din Laos şi Vietnam şi îşi propune abordarea obiectivelor speologice şi de scufundare localizate cu aceste ocazii.
Obiectivele explorative scufundate - datorită lungimii, adâncimii şi dificultăţii lor - ne vor obliga să adoptăm mijloace de scufundare tehnică. Vom folosi amestecuri de gaze: nitrox cu diverse concentraţii, cât şi oxigenul pentru decompresie. Vom folosi sisteme de scufundare în circuit închis sau semideschis de tip rebreather. Toate aceste lucruri reprezintă premiere pentru explorările speologice din nordul Vietnamului.
Anul acesta, deoarece perioada este mai scurtă, vom aborda obiectivele îndepărtate, prin tabere avansate (bivuacuri) de câteva zile, în mijlocul junglei, aproape de peşteri, deplasând acolo toată logistica necesară explorărilor speologice şi subacvatice. Această strategie ne obligă să ne organizăm foarte bine şi să lucrăm cu un randament cât mai mare.
Dorim să continuăm şi latura umanitara începută cu ani în urmă. Anul acesta vom identifica posibile microproiecte de amenajări care să ajute comunităţile izolate din zonele carstice pe care le vom explora.
Organizarea unei asemenea expediţii necesită o echipă solidă, omogenă, care se poate completa atât în partea laborioasă de organizare şi de centralizare a rezultatelor, cât şi în partea practică de explorare. În acest mediu extrem, profesionalismul şi experienţa sunt esenţiale. Şi, mai presus de toate, suntem prieteni, sudând legăturile dintre noi în încercări dintre cele mai deosebite, în viaţa de zi cu zi sau în speologie.
Cu cel puţin un an înainte trebuie începută organizarea unei astfel de expediţii, foarte laborioase mai ales din cauza scufundării în peşteră, care este o activitate deosebită şi care trebuie pregătită minuţios.
La finalul expediţiei vom redacta un raport detaliat. Fiecare peşteră va avea o descriere, o hartă a galeriilor explorate în premieră, detalii privind dificultăţile întâlnite, materialele şi tehnicile folosite, fotografii pentru ilustrare şi diverse studii hidrogeologice, biospeologice sau arheologice. Un capitol important va fi reprezentat de posibilităţile de continuare a explorărilor, deoarece sunt prevăzute noi expediţii în anii următori.
Expediţia regrupează numeroşi parteneri privaţi din Franţa, România, Vietnam şi Laos, care ne asigură un circuit financiar, logistic şi de comunicare.
Expediţia este organizată de Asociaţia "Geokarst Aventure" sub egida Federaţiei Franceze de Speologie, prin Comisia Relaţii şi Expediţii Internaţionale, şi de Federaţia Română de Speologie, prin Comisia Explorări.

Susţinători, parteneri sau sponsori ai Expe Vietnam 2012: Ert Indus, Point P, Scurion, Ogre, Au Vieux Campeur, Beal, Aquatabs, Innodive, Top Plast, Ada Façades, OF Multiservices, Bauer, Messer.

Parteneri media: Descoperă.ro


Echipa Expediţiei "Expe Vietnam 2012"

Are o experienţă de peste 10 ani în organizarea expediţiilor speologice şi este foarte bine sudată, atât de-a lungul acestor expediţii, cât şi de-a lungul altor proiecte desfăşurate împreună în Franţa, România, Papua Noua Guinee, Laos şi Vietnam.
Este formată din speologi şi scafandri francezi şi români: Ioana Axinte, Virgil Drăguşin, Richard Huttler, Elena Marin, Tudor Marin, Laurent Meslre, Isabelle Perpoli, Gheorghe Ponta, Damien Vignoles, Carlos Placido.
O parte din domeniile cu puncte de interes legate de carst - topografia, geologia, biospeologia, hidrogeologia şi fotografia - sunt reprezentate prin specialişti în cadrul echipei noastre.

Obiective ale "Expe Vietnam 2012"

A. Explorări speologice

Hang Fanh Xuan (districtul Bao Lac)
Reperat în 2007, sifonul peşterii Hang Fanh Xuan situat în defileul Song Nam în dreptul poliei Dong Mu, este de departe cel mai promiţător, mai ales prin dimensiunile sale şi lungimea galeriilor aval pe care noi Ie-am topografiat atunci (1,4 km). (Sifon = o galerie de peşteră care este complet inundată, n.r.)

Hang Ta Ban (districtul Bao Lac)
Este obiectivul principal situat în polia Dong Mu, urmat de Hang Bo Chang.

Hang Ban Lang, Hang Ban Nua (districtul Hoa Quang şi Trung Khanh)
Mai multe peşteri neexplorate în 2007 din cauza lipsei echipamentului de scufundare adecvat.

Resurgenţa Ban Nua & ponorul Lung Hoai (Nuoc Hai, districtul Hoa An)
Peşteri reperate, dar neexplorate prin scufundare în 2007 din cauza Iipsei de echipament adecvat.

Ban Ngam - Ban Chang (district Thong Nong)
Proiect de joncţionare în premieră, prin scufundare, a două peşteri, peştera Ban Ngam, respectiv peştera Ban Chang. Aceste peşteri au fost explorate în anul 1995 de o expediţie italiană. Peşterile sunt conectate printr-un sifon observat de fiecare parte.

Provincia Cao Bang şi în special departamentele în care vom merge - Bao Lac, Tra Linh etc - sunt puţin cunoscute din punct de vedere speologic. Acest lucru ne va permite să facem ample prospecţiuni pentru identificarea sistemelor carstice.

B. Cercetarea multidisciplinară a masivelor carstice

Se vor face observaţii biospeologice, geologice, hidrogeologice, morfologice şi climatice pentru peşterile explorate. Din potenţialele surse de apă pentru satele apropiate, vom lua probe pentru analize fizico-chimice. Se vor face analize de vârstă pe stalagmite.
Toate noile descoperiri vor fi fotografiate prin tehnici specifice de iluminare. După încheierea expediţiei, echipa va prezenta un raport detaliat al rezultatelor colectate din teren. Raportul va fi distribuit autorităţilor locale, sponsorilor, susţinătorilor expediţiei, precum şi grupurilor de interes legate de cercetările pe care le vom face.

C. Ajutor pentru un sat izolat din zona platoului Dong Mu

Intenţionăm să contribuim cu cercetări pentru găsirea unor noi surse de apa dulce în sistemele carstice înecate din platoul Dong Mu. Această acţiune vine în continuarea ajutoarelor oferite în anii 2008, 2010 şi 2011 în alte sate din Laos şi în 2005 în Papua Noua Guinee.


D. Realizarea unui film documentar şi a unei serii de prezentări multimedia cu scop educaţional

Vietnam este una dintre puţinele ţări din lume în care cultura şi mediul înconjurător n-au fost alterate drastic de civilizaţia modernă. Oamenii sunt foarte deschişi şi primitori şi cel mai important e că nu şi-au schimbat tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Prin imaginile noastre foto şi video, vom încerca să surprindem şi aceste aspecte ale culturii asiatice, o cultură total diferită de cea europeană. Dificultăţile activităţii explorative din mediul subteran şi din jungla tropicală vor da o notă dinamică documentarului video.
Newsletter
Ca în fiecare an, vom trimite la câteva zile informaţii de la faţa locului, însoţite de imagini în premieră. Toate aceste informaţii vor fi transmise prin intermediul telefoniei prin satelit.
Aceste informaţii le veţi putea descoperi în exclusivitate pe Descoperă.ro.

Peşterile - un element obişnuit al peisajului din Vietnam
Locuirea peşterilor în Vietnam ajunge până în Paleolitic. De obicei, utilizarea peşterilor a fost legată de diverse funcţii sociale, economice sau religioase. Ele au fost folosite pe post de adăpost sau refugiu în perioadele tulburi, surse de hrană (cuiburi de salangane, miere, lilieci, peşti din râurile subterane), extracţie de îngrăşăminte, resurse de apa potabilă, locuri marcate prin credinţa animistă sau budistă şi locuri de trecere pentru a ajunge în zone izolate. Practic, peşterile marchează mult mai mult viaţă locuitorilor din regiunile carstice din Vietnam, faţă de ţările din Europa.


Mai recent, interesul turistic a condus la amenajarea unor peşteri şi integrarea lor în anumite circuite de vizitare. Preocupate de protecţia mediului şi de dezvoltarea socială, autorităţile încearcă astăzi să pună în practică o politică de protecţie a biodiversităţii şi de valorizare eco-turistică a carstului.

Cadrul natural

Republica Socialista Vietnam este un stat în Asia de sud-est, învecinat cu Laos la vest, Cambodgia la sud-vest, China la nord şi cu Marea Chinei de Sud la est. Vietnamul este divizat în 58 de provincii şi 5 municipii. Cel mai mare oraş este Ho Chi Minh, iar al doilea oraş a mărime este capitala Hanoi.
Nordul Vietnamului este muntos, cel mai înalt vârf al acestei ţări are 3.147 m. Provincia Cao Bang, zona noastră de explorare, este situată în nordul Vietnamului, la graniţa cu China. Se întinde pe o suprafaţă de 6700 km2. Suprafaţa ocupată de carst (formă de relief rezultată în urma eroziunii şi dizolvării rocilor de către apele subterane şi de suprafaţă) în Vietnam este de aproximativ 60.000 km2 şi este împărţită în
patru regiuni principale: Tay Bac (provincia Son La), Dong Bac (provinciile Cao Bang şi Lang Son), Viet Bac (provincia Ha Giang) şi regiunea centrală (provincia Quang Sinh). Tipul de carst este cel tropical, generat de combinaţia dintre disoluţia intensă a calcarului (pe fondul climatului cald şi umed) şi activitatea tectonică.
Peisajul carstic cel mai important este de tip carst cu turnuri sau de tip carst conic, specific zonelor tropicale sau subtropicale. EI indică un stadiu de evoluţie înaintată a carstificarii, cu posibilitatea existenţei unor sisteme subterane de mari dimensiuni atât ca volum, cât şi ca lungime. Peşteri sau tronsoane din peşteri se găsesc în părţile superioare ale acestor turnuri, pe la baza lor se pot găsi peşteri scufundate, ce se constituie ca sectoare subterane ale râurilor de suprafaţa.
Datorită condiţiilor specifice de acces impuse de autorităţi pentru obţinerea permiselor de explorare, am demarat formalităţile necesare cu un an înainte de plecarea în expediţie.

Federaţia Română de Speologie
Federaţia Română de Speologie (F.R.S.) este o organizaţie non-profit, ce s-a constituit prin asocierea tuturor structurilor speologice din România, în scopul perpetuării tradiţiei speologice româneşti. Constituirea sa în anul 1994 a marcat aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea la Cluj a primului Institut de Speologie din lume.
F.R.S. este membră a: Uniunii Internaţionale de Speologie (U.I.S.) afiliatĂ la UNESCO; a Federaţiei Europene de Speologie (F.S.E.) şi a Uniunii Balcanice de Speologie (al cărei preşedinte actual este românul Viorel Lascu)
De-a lungul celor 15 ani de activitate, F.R.S. a organizat peste 480 de acţiuni de explorare în premieră şi cartare de peşteri, proiecte educaţionale şi de protecţie a mediului, iniţiative legislative, conferinţe şi congrese, simpozioane şi festivaluri de fotografie şi film care s-au bucurat de un larg interes şi de o bună mediatizare.
Federaţia Română de Speologie a iniţiat numeroase contacte internaţionale ce s-au concretizat în organizarea sau participarea la numeroase expediţii speologice în întreaga lume: Panxian 1996 (regiunea Guizhou, China); Babugan 1997 (Ucraina); "-1000" Pierre Saint Martin 1997 (Franţa); "-1000" Berger 1999 (Franţa); Insulele Canare 1999 (Spania); Operaţiunea "-1000" Franţa 2003; Papou 2005 (Papua Noua Guinee); "-1000" Berger 2006 (Franţa); Dubaşnica 2007 (Serbia); Xe Bang Fai 2008 (Laos); Miroc 2008 (Serbia); Rio la Venta 2009 (Mexic); Maja Arapit 2009 (Albania), Laos 2010, 2011, expediţii ce au avut ca rezultat descoperirea şi topografierea în premieră a zeci de kilometri de noi peşteri. Această tradiţie, performanţele de explorare la nivel internaţional ale României, cât şi bunele relaţii cu speologii francezi, au făcut ca ţara noastră să fie partener la organizarea Expediţiei speologice şi subacvatice de explorare franco-română "Expe Vietnam 2012", alături de Federaţia Franceză de Speologie.
Acţiunea se desfăşoară în concordanţă cu regulamentele naţionale şi internaţionale care definesc cadrul şi modalităţile specifice desfăşurării expediţiilor speologice (Regulamentul Uniunii Internaţionale de Speologie).

Amănunte suplimentare pe cele 3 site-uri ale expediţiei:

Autor fotografii: Richard Huttler

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu