joi, 9 august 2012

City-break la Salonic – impresii

City-break la Salonic – impresii
Vacanţa în Grecia înseamnă pentru cei mai mulţi dintre noi fie plajă, mare, soare şi relaxare în staţiunile de pe litoralul Mării Egee, fie aglomeraţia presărată cu multă istorie şi vestigii antice din Atena. Dacă nu vă plac clişeele şi căutaţi o experienţă autentică şi unică, puteţi încerca un weekend-break în Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, după Atena.
Salonic este genul de oraş care îţi creează senzaţia că aici s-a condensat întreaga cultură a ţării, pornind de la specificul său multicultural inconfundabil, până la mâncarea delicioasă cu influenţe turceşti şi mediteraneene,sau la distracţia pâna în zori, ori la vestigiile trecutului.
Este o forfotă generală în oraş, iar spectacolul străzii merită să fie savurat pe îndelete, în special în zona pieţelor tradiţionale din centru. Nu, Salonic nu se încadrează deloc în tipicul previzibil al marilor oraşe europene, are propriul său ritm... de cele mai multe ori alert, condimentat cu măsline delicioase, roşii uscate şi un vin bun. Impresionează prin mixul interesant de culturi, fiind împărţit între cea greacă, latină şi otomană, sau între ortodocşi, evrei şi musulmani, astfel că spectacolul oraşului nu poate decât să îl încânte pe vizitator.
Oraşul în sine nu este foarte mare, aşa că dacă vreţi să vă rezumaţi doar la oraşul Salonic, 2-3 zile sunt mai mult decât suficiente. Dacă mai aveţi în plan şi o vizită scurtă în împrejurimile oraşului, atunci mai puteţi adăuga 1-2 zile.
Un oraş. Trei civilizaţii. Trei religii.
Poate că o să vă mire introducerea efervescentă şi de aceea vreau să vă explic puţin de ce am fost plăcut surprins de acest oraş.
Oraşul a fost fondat în anul 315 î.Hr., iar numele îl poartă după o prinţesă a Macedoniei, Thessalonike, sora lui Alexandru cel Mare. Oraşul a prosperat în perioada în care a aparţinut Imperiului Roman şi mărturie sunt clădirile şi construcţiile admirate şi astăzi: Rotonda, Arcul şi Palatul lui Galerius, dar şi Agora, nelipsită din orice oraş roman. Pe la 1200 oraşul a trecut în mâinile bizantinilor, fiind al doilea oraş ca importanţă după Constantinopol şi din această perioadă rămân mărturie bisericile bizantine, stil arhitectural care este preferat şi astazi pentru lăcaşele religioase. Otomanii au păstrat şi încurajat activitatea comercială a oraşului, mai ales dat fiind statutul său de hub de comerţ maritim. Grecii sunt cei care s-au aflat pe aceste meleaguri dintotdeauna şi au preluat ce a fost mai bun din fiecare perioadă. Mixul cultural este încurajat şi de cel religios, Salonicul adăpostind creştini ortodocşi, musulmani şi evrei deopotrivă.
Ce să vizitezi în Salonic?
1. Kastra
Cel mai bun loc pentru a-ţi începe plimbarea prin Salonic este în zona citadelei, în aşa-numita Kastra. Nu pierdeţi priveliştea asupra întregului oraş Salonic şi a golfului Thermaikos (sau golful Salonicului) de pe platforma panoramică. Taxi-ul până în Ano Poli costă aproximativ 5-7 euro, însă puteţi opta pentru autobuzul numărul 23 care se strecoară pe străzile înguste. Porniţi apoi de-a lungul zidurilor la o plimbare prin cea mai bine conservată zona din Salonic. În anul 1917 oraşul a fost mistuit de un incendiu devastator şi doar casele din Kastra au supravieţuit, deoarece flăcările au fost împinse de vânt spre mare, spre cartierele mai joase.
2. Biserici şi construcţii bizantine
Urmând cursul zidurilor bizantine ale Kastra, construite de împăratul Teodosius în secolul IV î.H., veţi ajunge într-o oază de linişte, în curtea mânăstirii Vladaton. În interiorul mânăstirii se afla o biserică micuţă, adesea închisă, o expoziţie cu icoane şi obiecte religioase vechi, dar şi chiliile călugarilor de aici. Intrarea este gratuită. Mergând mai departe de-a lungul zidurilor şi coborând pe străzile înguste cu trepte şi alei pietruite veţi descoperi două biserici bizantine, Osios David şi Nikolaos Orfanos.
Imediat sub Yeni Hamam veţi descoperi biserica Sfântului Dumitru, una dintre cele mai importante din oraş, unde sunt ţinute moaştele Sfântului Dumitru, cele care sunt aduse şi la Bucureşti, la catedrală, o dată pe an. Nu rataţi nici biserica Sfânta Sofia, care o să vă amintească de celebra Sfânta Sofia din Istanbul.
Mergeţi spre faleză şi nu veţi rata de-a lungul falezei simbolul oraşului, Turnul Alb, care are amenajat în interior un muzeu multimedia ce descrie istoria Salonicului.
3. Băi turceşti
Exista două băi turceşti în Salonic, dar care, din păcate, acum au cu totul altă întrebuinţare decât cea originală. Yeni Hamam sunt băi turceşti din secolul al XVII-lea, restaurate şi folosite în prezent ca săli de concert. Bey Hamam se afla in Piata Egnatia şi găzduieşte expoziţii de artă şi fotografie.
4. Construcţii romane
Agora Romana este piaţa romană, centrul vieţii sociale a oraşului şi, deşi mare parte din situl arheologic se află, cel mai probabil, sub blocurile din zonă, vă recomand să savuraţi o cafea la una dintre cafenelele din zonă şi să admiraţi precizia şi structura Agorei.
Rotonda lui Galerius, un fel de Panteon al Salonicului, găzduia iniţial o serie de ceremonii pentru împărat şi apoi a devenit lăcaş religios, moschee în timpul otomanilor şi biserică ortodoxă mai târziu, aşa cum de altfel este folosită şi în prezent, sub hramul Sfântului Gheorghe. O dată pe lună se ţine slujba aici în Rotonda, iar acustica este excelentă, mai ales dacă stai în centrul încăperii. Rotonda este situata în linie cu Arcul lui Galerius, care descrie victoria acestui împărat împotriva persanilor, şi cu Palatul lui Galerius, din care doar mozaicul de pe podea mai aminteşte de măiestria vremurilor trecute.
5. Atmosfera
Centrul agitaţiei din Salonic este Piaţa Aristotelous, zona în care se regăseşte şi piaţa oraşului, Modiano, de unde veţi putea cumpăra delicatese tradiţionale din toate colţurile Greciei, de la ulei de măsline şi pasta de măsline, la roşii uscate la soare şi brânzeturi delicioase. Aici puteţi lua masa la una dintre tavernele tradiţionale şi un meniu complet pentru două persoane o să vă coste în jur de 40 de euro. Trebuie să vă bucuraţi de fructele de mare proaspete, dar şi de vinul local.
Dacă mai aveţi o zi pentru o plimbare în afara oraşului, puteţi încerca siturile arheologice de la Vergina, unde s-a descoperit mormântul lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. La fel de interesantă ar fi şi o plimbare pe muntele Olimp sau un traseu la cramele din zona.
Text şi fotografii de Răzvan Pascu. Răzvan este blogger de travel şi consultant de marketing şi PR în turism. www.RazvanPascu.ro este cel mai citit blog despre călătorii din România şi a fost declarat "Blogul de Turism al Anului" la Gala Travel Advisor 2011.
Mai multe impresii de călătorie şi sfaturi despre călătorii cu buget redus puteţi găsi pe blogul www.RazvanPascu.ro - cel mai citit blog despre călătorii din România. În plus, puteţi participa aici la un concurs unde puteţi câştiga o excursie de Revelion la Viena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu