sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Frumoase, dar neiubite: destinatii turistice subestimate

Frumoase, dar neiubite: destinatii turistice subestimate
De-a lungul timpului au fost subestimati o multime de oameni, opere de arta sau lucrari care s-au dovedit, mai apoi, a fi cu adevarat de valoare. N-au scapat nesubestimate nici diverse destinatii de vacanta cu mare potential cultural sau turistic. Este vorba despre locuri care au de oferit diversitate, exotism, relaxare si aventura, totul in conditii si imprejurari competitive, dar care nu sunt niciodata inscrise in top-urile celor mai ravnite si interesante destinatii. Iata cateva exemple.
Belfast, Irlanda
Va vine in gand o ruina urbana, devastata de factiuni beligerante? Mai ganditi-va! Orasul Belfast si-a depasit demult trecutul tumultos pentru a deveni un centru cultural vibrant si unic. Cu frescele sale de inspiratie politica si placutele parcuri verzi, Belfastul este o gura de rai irlandez si, totdata, mult mai accesibil financiar decat Dublin.


Belfast este al doilea oras ca marime din Irlanda de Nord si al cincisprezecealea din Regatul Unit al Marii Britanii. In prezent, consiliul local investeste masiv in industria turistica autohtona, pentru dezvoltarea imobiliara si hoteliera, dar in diverse distractii. De asemenea, incepand cu acest an, 250 de milioane de lire sterline se vor duce pentru modernizarea sistemului de transport al orasului.


Malealea, Lesotho

In inima Africii de Sud se afla regatul montan Lesotho. Desi nu este chiar cel mai accesibil loc, Lesotho ofera conditii excelente de campare, numeroase excursii si centre de echitatie. Oamenii Basuto, din regiune, abunda in bogatie culturala si istorica, numarandu-se printre cele mai ospitaliere popoare ale lumii.


Malealea se afla intr-o regiune izolata din vestul Lesotho-ului, o locatie de o frumusete care-ti taie rasuflarea. Destinatia este un popas ideal pentru doua sau trei nopti pe drumul dinspre Johannesburg spre Cape Town, East London sau Port Elizabeth. Se pot incerca aici catarari usoare pe munti, plimbri pe ponei sau trasee rutiere, normale sau off-road.


Islas de la Bahia, Honduras

Va intereseaza ultimele plaje virgine din zona Caraibelor? Ei bine, Islas de la Bahia, din Honduras, se afla inca departe de agresiva popularizare comerciala din Cancun si Montego. Plaje albe, lungi de kilometri intregi si aproape neatinse de turism se gasesc din belsug aici.


Islas de la Bahia reprezinta unul dintre cele 18 departamente in care este divizata natiunea central-americana Honduras. Capitala departamentului este la Roatan, pe insula Roatan. Islas de la Bahia acopera o suprafata totala de 261 kilometri patrati, iar in 2005 avea o populatie estimata la aproximativ 43.000 de locuitori. Locul ofera distractii tipic insulare, precum snorkeling, scufundari, pescuit si calatorii prelungite pe ocean.


Bilbao, Spania

Spania ofera un mare numar de destinatii populare pentru vacante, insa Tara Bascilor, o regiune din nordul Spaniei, este neglijata de listele cu destinatii turistice de top... in mod eronat, caci merita toata atentia calatorilor. Cel mai mare oras este Bilbao, un port principal si centru industrial, situat pe raul Nervion.


In ultimii ani, Bilbao a trecut printr-un proces de reinoire urbana, pornind de la un sistem de metrou nou si a deschiderii Muzeului Guggenheim Bilbao. De asemenea, un tramvai modern, EuskoTran, a fost introdus in 2002. Datorita eforturilor de modernizare a orasului, Bilbao este acum unul dintre cele mai vii orase ale Europei de Sud. Climatul in Tara Bascilor este extrem de placut, iar regiunea adaposte muzee impresionante si piete pitoresti.


Calgary, Canada

Calgary este punctul traditional de plecare al vizitatorilor catre orasele canadiene Banff sau Jasper, majoritatea turistilor neglijand sa ramana aici pentru a vedea ce are de oferit cel mai mare oras din provincia Alberta. Calgary se situeaza la limita dintre Muntii Stancosi si preeria canadiana, in coridorul fertil Calgary-Edmonton.


Orasul este un centru economic important, concentrat in jurul industriei petroliere aflata in prima expansiune in Alberta. Multe firme isi au sediile centrale in Calgary, datorita combinatiei intre proximitatea campurilor petrolifere, clima mai blanda si regimul fiscal mai relaxat. Destinatia este minunata pentru cei care apreciaza spatiile verzi nemarginite si traseele pentru ciclism. Se pot practica aici, de asemenea, si numeroase sporturi de iarna, localitatea gazduind chiar o Olimpiada de Iarna, in 1988.


Puebla, Mexico

Majoritatea vizitatorilor din Mexic nu se duc niciodata mai departe de plajele din Cancun si Acapulco. Dar, la numai cateva ore de mers distanta de Mexico City, se afla orasul istoric Puebla. Cu frumoasa lui arhitectura coloniala, vremea perfecta si delicioasa bucatarie locala, Puebla are un farmec aparte.


Puebla este unul dintre cele mai importante cinci orase coloniale din Mexic. Este amplasat in Valea Puebla, cunoscuta si ca Valea Cuetlaxcoapan, o vale larga inconjurata din patru zari de muntii si vulcanii centurii Trans-Mexicane. Importante atractii culturale ale locului sunt Catedrala, Biblioteca Palafoxiana, Centrul Cultural Santa Rosa, Muzeul Revolutiei, Galeria de Arta Contemporana si Design, Muzeul de Arta, Teatrul Principal din Puebla sau Palatul Municipal.


Gdansk, Polonia

Istoria nu s-a dovedit prea blanda cu acest fermecator orasel de coasta baltic, transformat in cenusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pana astazi insa, majoritatea vechilor structuri au fost reconstruite cu mare precizie si cu usurinta se pot pierde ore, si chiar zile, ratacind prin placutele regiuni istorice ale orasului. Dincolo de Orasul Vechi, Gdansk ofera multe atractii importante pentru turisti, cum ar fi numeroase parcuri, o gradina zoologica, o catedrala spectaculoasa, plaje si viata de noapte.


Nu sunt de neglijat Castelul Malbork, dunele din Leba sau nisipurile fierbinti din Hel. Usor accesibil cu trenul din Berlin sau Varsovia, Dantig, asa cum mai este cunoscut orasul, merita cu certitudine o vizita. Municipiul reprezinta unul dintre cele mai mari porturi ale Poloniei, fiind cunoscut datorita nasterii aici a miscarii politice "Solidaritatea", care, sub conducerea lui Lech Walesa, a fost printre factorii decisivi ai desfiintarii comunismului in Europa Centrala si de Est in 1989.


Quito, Ecuador

Quito este "impachetat" in jurul bazei lui Pichincha, un vulcan acoperit de zapada in varf, care ofera unul dintre cele mai impresionante fundaluri pe care le poate avea un oras pamantean. Centrul istoric al orasului s-a numarat printre primele locuri de pe Pamant desemnat Patrimoniu Mondial UNESCO.


Quito este capitala Ecuadorului si se afla in nord-vestul Americii de Sud. Altitudinea pietei centrale a orasului este de 2.800 de metri, ceea ce face din Quito a doua cea mai inalta capitala administrativa din lume, dupa La Paz, Bolivia. Atractii importante ale orasului sunt catedrala si numeroasele biserici cu arhitecturi de exceptie, dealul El Panecillo, parcurile, zona de afaceri La Carolina si muzeele Museo de la Ciudad, Museo Casa de Sucres si Museo Nacional del Banco Central del Ecuador.


Granada, Nicaragua

Unul dintre cele mai vechi orase coloniale din America Centrala, Granada este accesibila rutier din Managua. Nemaifiind un secret atat de bine pazit ca in anii trecuti, orasul devine o destinatie tot mai populara pentru turisti gratie istoriei sale linistite din ultimii ani. In afara sezonului insa, Granada este foarte libera si este de tinut minte pentru orice calator prin acele parti sa nu rateze cafeaua locala.


Granada este de mult timp un centru comercial, mai ales pentru lemn, aur si argint. Un adevarat boom imobiliar s-a produs aici in ultimii ani, multi europeni si americani cumparand si renovand case din regiune. Numeroase muzee sunt deschise - inclusiv unul dintre cele mai alese din tara, muzeul privat Mi - si, desigur, hoteluri si restaurante stau la dispozitia turistilor. Granada si-a pastrat intacte si teritoriile agricole fertile din preajma municipalitatii, unde se cultiva cafea organica, curacao si banane.


Stellenbosch, Africa de Sud

Africa de Sud este celebra mai ales pentru rezervatiile sale naturale, incontestabil uluitoare. Dar multi oameni nu stiu faptul ca aceasta tara produce si unul dintre cele mai bune soiuri de vin din lume. Iar Stellenbosch este "locul unde salasluieste" aceasta bogatie bahica a Africii de Sud. Orasul este al doilea cel mai vechi stabiliment european al provinciei Western Cape, dupa Cape Town, si a devenit cunoscut ca Orasul Stejarilor, datorita numarului mare de stejari plantati aici de fondatorul urbei, Simon van der Stel.


Stellenbosch este, fara indoaiala, unul dintre cele mai frumoasa orasele din intreaga Africa de Sud. Astazi, influenta multor stiluri arhitecturale ale ultimelor trei secole poate fi observata in cladirile meticulos restaurate ale orasului. Orasul este inconjurat de munti spectaculosi si are tente idilice, dar ramane o urbe vibranta. Aici, turistii sunt efectiv absorbiti in comunitate, bineveniti si incurajati sa devina o parte a vietii tumultoase a orasului, pe toata durata sederii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu