duminică, 16 decembrie 2012

Cele mai bune destinaţii turistice pentru 2013 - top 10 ţări

Anual, din poziţia sa de lider mondial în editarea cărţilor de turism, LONELY PLANET realizează topul celor mai bune zece destinaţii pentru anul următor. Uneori, aceste clasamente sunt chiar surprinzătoare, dar întotdeauna merită a fi luate în seamă, fiindcă ele exprimă tendinţele şi mişcările din industria turismului.
În 2013, se află în top două ţări apropiate de România: Muntenegru şi Slovacia. Turcia şi Islanda nu se lasă mai prejos în continua şi profitabila competiţie turistică. Deşi celelalte destinaţii au pentru noi rezonanţă exotică şi par (ori chiar sunt) mai greu accesibile, aflându-se dincolo de mări şi oceane, nimic nu ne împiedică să visăm la ele şi să ne planificăm, în final, o călătorie potrivită preferinţelor şi buzunarelor noastre.
1. Sri Lanka – Cunoscută până în 1972 cu numele de Ceylon, mica ţară insulară din nordul Oceanului Indian (la S-E de India) e apreciată ca un viitor paradis turistic. Din pricina tsunami-ului din 2004 şi a războiului civil desfăşurat între anii 1983-2009, teritoriul ţării rămăsese greu accesibil chiar şi turiştilor mai îndrăzneţi. Astăzi, ţara îşi revine încet-încet din şirul lung de nenorociri, iar investitorii din turism se arată tot mai interesaţi. Numărul vizitatorilor deja a început să crească, fiindcă preţurile sunt mai mult decât convenabile; în plus, din Bangkok (Thailanda) s-au introdus zboruri low-cost spre Sri Lanka. Poarta către turismul de masă a fost deschisă.

2. Muntenegru – Frumuseţea sălbatică a Muntenegrului se descoperă dincolo de fermecătorul Golf Kotor ori de coasta Adriaticii, presărată cu plaje. Se recomandă ca, alături de costumul de baie, să fie pusă în bagaj o pereche de bocanci, pentru explorarea naturii din interiorul ţării. În ajutorul turiştilor vin o infrastructură îmbunătăţită şi o nouă reţea de poteci şi trasee de ciclism.

3. Coreea de Sud – Treptat şi fără ostentaţie, Coreea de Sud s-a transformat într-o destinaţie excelentă pentru activităţi în aer liber, în special golf, pescuit şi ascensiuni montane. Această nouă orientare turistică se va face cunoscută şi mai bine în 2013, când ţara va găzdui o serie de evenimente sportive majore: competiţiile paraolimpice de iarnă, concursurile indoor ale Asiei, competiţiile continentale de arte marţiale şi cupa mondială la canoe.

4. Ecuador – O frază simplă explică de ce Ecuador va fi o destinaţie de top: „Calea ferată deschide drumul către junglă”. În 2013 noi linii ferate vor lega Quito, capitala cu aspiraţii de oraş cosmopolit, de portul Guayaquil de pe coasta Pacificului. Totodată, de la cel mai faimos vulcan al Ecuadorului, Cotopaxi (5900 m), se va ajunge mai uşor la „Nasul Diavolului”, zona andină dintre Alausi şi Sibambe, pe unde trece cea mai abruptă şi mai impresionantă cale ferată din partea de vest a lumii.

5. Slovacia – În privinţa Slovaciei, este vorba de reconstrucţia unui colţ cultural de Europă. După două decenii de la „Revoluţia de catifea”, Slovacia a devenit una dintre economiile cu cea mai mare dezvoltare, alăturându-se Uniunii Europene şi clasându-se în topul preferinţelor de căutare pe Google pentru pachete de ski ieftine. Dar ţara are de arătat mai mult decât o natură frumoasă, iar 2013 va fi un an bun pentru ca ea să facă pe plac iubitorilor de cultură, artă şi istorie.

6. Insulele Solomon – La nord-est de Australia, Insulele Solomon ale Pacificului de Sud revin la frumuseţea lor de altădată, promovând ecoturismul: resorturile eco sunt tot mai numeroase, pensiunile rurale oferă facilităţi pentru turişti şi sunt exploatate unele dintre cele mai bune locuri de scufundări din întreaga lume (atolul de corali East Rennell este înscris în patrimoniul UNESCO). Insulele se refac bine după încheierea războiului civil şi după eradicarea câtorva specii exotice de Plasmodium, vinovate de apariţia malariei. Azi, călătoria e mult mai uşoară între cele 100 de insule vulcanice şi coraligene ale arhipelagului ce constituie al 37-lea stat membru al Commonwealth-ului.

7. Islanda – Se spune că orice turist care a călătorit Islanda nutreşte o dragoste necondiţionată faţă de această mică ţară, unde se amestecă, în dozaje perfecte, peisajele minunate, felurile delicioase de mâncare şi ospitalitatea sinceră a localnicilor. Pentru că moneda naţională, krona, s-a devalorizat cu 75%, vacanţele au fost mai ieftine pentru turiştii străini; preţurile nu vor creşte prea mult, aşa că Islanda va rămâne un loc potrivit pentru o vacanţă de excepţie.

8. Turcia – Pentru Turcia, sunt lăsate de-o parte staţiunile de pe coastele Mediteranei sau bazarurile din capitala Istanbul. Au intrat în atenţie vechile oraşe istorice Mardin şi Midyat, mâncarea din Gaziantep şi ruinele recent descoperite „Göbekli Tepe” (cea mai veche structură religioasă realizată de om şi cunoscută până acum) de lângă Sanliurfa (în sudul Turciei). Aceste din urmă localităţi sunt incluse în aşa-numitul „Drum al lui Abraham”, un itinerariu cultural şi de drumeţie ce reconstituie călătoria patriarhului Avraam în anticele teritorii ale Orientului Mijlociu (Turcia, Iordania, Palestina şi Israel) .

9. Republica Dominicană – Ca nouă vedetă a Mării Caraibilor, în primul sfert al anului 2012 Republica Dominicană a înregistrat o creştere de 8,4% în turism. Fiindcă multe companii aeriene oferă opriri în cele opt aeroporturi internaţionale ale ţării şi pentru că numeroase vase de croazieră acostează în porturile sale, turiştii ajung uşor în acest ţinut al soarelui, nisipului şi surf-ului, comparabil cu oricare dintre destinaţiile caraibiene consacrate.

10. Madagascar – Ca şi alte ţări afectate în trecut de instabilitate politică şi nesiguranţă, Madagascar promite o direcţie democratică, oportună dezvoltării, inclusiv pe plan turistic. Pentru vizitatori, contactul cu această ţară va fi unul copleşitor: cu floră şi faună deosebite, cea de-a patra mare insulă a Terei pare ruptă dintr-o altă lume. Cei care caută o destinaţie neobişnuită şi încă neasaltată de turişti o vor găsi cu siguranţă în Madagascar.

Sursa: Lonely Planet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu