luni, 28 ianuarie 2013

Zaragoza – Splendoare maură şi modernism de secol XXI

Zaragoza – Splendoare maură şi modernism de secol XXI
Oraş primitor şi exuberant, tipic spaniol în multe dintre aspectele sale, cosmopolit pe alocuri, fostă capitală a regatului Aragonului, important centru cultural şi artistic, cu o istorie de peste 2.000 ani, Zaragoza te îmbie să-l vizitezi chiar şi numai prin sonoritatea numelui său... atât de spaniol ca rezonanţă!
Viaţa la 199 metri
Al cincilea oraş ca mărime din întreg regatul spaniol, Zaragoza este străbătut de râul Ebro, unul dintre cele mai mari cursuri de apă din Peninsula Iberică.
Poziţia sa este una strategică, fiind situat la răscrucea drumurilor între Madrid, Barcelona, Valencia şi Tolouse. Zaragoza tronează asupra provinciei Aragogn de la înălţimea de 199 metri, iar populaţia sa totală, de circa 800.000 suflete, grupează peste 50 % din locuitorii Aragonului. Este un oraş viu şi curajos care aspiră din plin la dezvoltare, turism, progres şi, evident, distracţie.

În vara anului 2008, a găzduit Expoziţia Mondială dedicată Apei şi Dezvoltării Durabile şi este unul dintre oraşele candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2016. Candidează, de asemenea, la titlul de oraş-gazdă pentru Olimpiada de Iarnă din anul 2022. Sporturile tipice sezonului rece sunt foarte populare în rândul locuitorilor de aici, datorită distanţei relativ mici până în Pirinei, unde sunt cele mai bune pârtii de schi din Spania.
Este faimos şi pentru folclorul său, renumita gastronomie locală şi numeroasele monumente şi obiective istorice şi culturale.
Aşezarea a fost fondată de Sedentani, un trib de iberi, care au numit-o Salduie pe limba lor; mai târziu, romanii i-au spus Salduba. Împăratul roman Augustus a fost cel care a ridicat-o la rangul de oraş, denumindu-o - după cum era de aşteptat - Caesaraugusta.
După căderea Imperiului Roman de apus, noua aşezare romană a trecut în chip paşnic sub stăpânirea goţilor.
Numele său avea să se definitiveze sub cucerirea arabă din anul 714 d. Hr., când invadatorii arabi şi berberi aveau să ocupe oraşul, rebotezându-l Saraqusta.
Pentru Zaragoza, cucerirea arabă a însemnat, de fapt, una dintre cele mai strălucitoare şi înfloritoare perioade din istoria sa. A devenit parte din Emiratul Cordobei şi a ajuns cel mai dezvoltat oraş musulman din nordul Peninsulei Iberice. Arabii l-au transformat într-o capitală a muzicii, artei şi ştiinţelor.


Era, pe atunci, o aşezare unică în peisajul social intolerant al Evului Mediu timpuriu. Zaragoza era o cetate unde musulmani, creştini şi evrei trăiau în deplină toleranţă şi încredere reciprocă. Admirabilul climat social de pe atunci avea să se sfârşească însă şi să se transforme în manifestări de ură violente odată cu izbânzile Reconquistei - lupta de aproape opt secole prin care regii creştini au recucerit posesiunile musulmane din Spania.
Datorită alianţelor succesive, prin căsătorii, între casele domnitoare din peninsulă, regatul Aragon a devenit, în răstimp de câteva secole, parte a regatului Spaniei
Istoria modernă a Zaragozei a fost marcată de două mari asedii, săvârşite de armatele napoleoniene, în timpul Războiului Peninsular, în 1808 şi 1809.


Oraşul primăverii
Zaragoza are un climat mediteranean-continental, uscat şi secetos, cu ierni relativ reci şi veri fierbinţi, cu o medie de doar 318 milimetri de precipitaţii pe an. Ploaia este o raritate îndelung aşteptată, care se materializează doar în perioada primăverii.

Vara, mercurul termometrelor stăruie zile întregi la valoarea de 40 grade cu plus, în timp ce iarna temperatura aerului este cuprinsă între 0 şi +10 grade.Ţinând cont de aceste limite termice, cea mai indicată perioadă pentru a vizita Zaragoza este cea cuprinsă între lunile aprilie-iunie şi septembrie-noiembrie.

Cel mai important festival al oraşului - Fiestas del Pilar - a devenit cu timpul una dintre cele mai preţuite sărbători din întreaga Spanie. Festivalul are loc anual, în preajma zilei de 12 octombrie, fiind caracterizat de numeroase concerte, reprezentaţii artistice stradale, teatre ambulante şi concursuri. Tot în decursul festivalului, au loc cele mai multe corride din Zaragoza.
Oraşul e plin de obiective turistice, vechi şi noi, şi trebuie neapărat parcurs la pas pentru a-i simţi ritmul, atmosfera şi farmecul tipic. Dacă timpul presează, puteţi apela la numeroasele taxiuri din zonă. O altă opţiune vine din partea reţelei locale de autobuze. Cu un bilet-card de 7 euro, valabil o zi întreagă, puteţi călători nelimitat spre orice parte a oraşului.
Municipalitatea a venit în sprijinul turiştilor şi prin punerea în circulaţie a aşa-numitelor Zaragoza Card, un tichet special care costa 7, 66 euro, prin intermediul căruia beneficiaţi de intrare liberă la toate obiectivele turistice şi muzeele din oraş, transport public nelimitat timp de 24 ore, serviciu de roaming, o gustare (tapa) şi o băutură răcoritoare gratuite, precum şi reduceri în peste 50 de stabilimente şi companii - hoteluri, servicii de închiriat maşini, cafenele, baruri şi chiar unele restaurante.

Printre catedrale, stadioane şi muzee

Majoritatea obiectivelor turistice istorice şi religioase sunt cantonate în centrul oraşului, cea mai aglomerată şi veselă parte a Zaragozei.
Aici găsim Basilica de Nuestra Senora del Pilar, unde se pot admira picturi de Goya şi Bayacu.
Catedrala La Seo (numită şi Catedrala de San Salvador) împunge cerul cu verticalele sale trufaşe construite într-un amestec de stiluri (romanic, mudéjar - cu elemente maure -, gotic, renascentist) ce reflectă trecerea timpului şi diferitele etape ale construcţiei. Catedrala a fost construită peste ruinele unei moschei distruse în vremurile tulburi ale Reconquistei.


Ceva mai departe de centru, se înalţă Palacio de la Aljaferia, după cum sugerează rezonanţa numelui său, este un palat maur cu o încântătoare arhitectură, ale cărui decoraţii interioare includ tavane poleite cu aur. Aljaferia este cel mai important palat maur din nordul Spaniei.
Vestigiile zidului vechi al fortificaţiei - denumit Las Murallas - constituie un obiectiv interesant, căutat de turiştii de pe toate meridianele.
Puteţi încerca, de asemenea, ruta turistică Caesaraugusta, unde, cu preţul unui singur bilet, veţi vizita monumente precum vechiul port fluvial de pe Ebro, forumul, băile şi teatrele romane, toate construite în perioada împăratului Augustus.
Bisericile San Pablo, Santa Maria Magdalena şi San Gil Abad au fost ridicate în secolul al XIV-lea, dar se crede că turnurile acestor bastioane catolice ar fi fost la origine... minarete de moschei!
Alte edificii spectaculoase sunt palatele unor personaje nobiliare - Morata, Luna, Dean, Don Lope, Sastago, Torrero (astăzi Colegiul de Arhitectură), şi Argillo (astăzi Muzeul Pablo Gargallo).

Printre cele mai importante muzee din Zaragoza, se evidenţiază Muzeul Artelor Frumoase, care conţine opere ale pictorilor aragonezi din secolul al XV-lea, precum şi creaţii semnate de Goya, El Greco sau Ribera.
Muzeul Camon Aznar deţine colecţii de tablouri extrem de valoroase, pictate de artişti care au marcat arta mondială, precum Rubens, Rembrandt, Van Dyzk, Velasquez, Goya, Renoir, Manet şi Sorolla.

Pentru o experienţă inedită, dar importantă pentru a lua contact cu esenţa sufletului spaniol, trebuie să vizitaţi stadionul Misericordia (!) unde se desfăşoară corridele locale. Cei care au aversiune faţă de acest spectacol sângeros, condamnat de unii, dar apărat de cei care doresc menţinerea acestei tradiţii, pot vizita arena în zilele când nu au loc corridele.
Dacă periplul şi aglomeraţia au devenit obositoare, vă puteţi retrage în Parcul Grande, un loc cum nu se poate mai potrivit pentru odihnă, relaxare şi chiar degustarea de tapas (gustări sau aperitive).
Amatorii de sport pot admira stadionul celui mai titrat club local de fotbal, Real Zaragoza. De fapt, Zaragoza este un oraş al sportului, al dinamismului şi mişcării, lucru ilustrat cum nu se poate mai sugestiv de mulţimea centrelor sportive.
Centro Deportivo Municipal Actur oferă piscine, terenuri de tenis, baschet, fotbal şi piste de atletism. La fel şi centrele similare Salduba şi Palacio Municipal de Deportes. Amatorii de suveniruri sau pur si simplu de shopping sezonier nu trebuie să ocolească zona comercială cuprinsă între Residencial Paraiso şi Plaza de España.

Străzile Francisco de Vitoria, San Ignacio de Loyola, Cadiz, Isaac Peral sunt, de asemenea, ticsite de magazine şi centre comerciale. Centro Comercial Augusta şi GranCasa, pe lângă magazine, oferă şi cinematografe, restaurante şi servicii gratis pentru Internet şi WiFi.

Pentru o experienţă gastronomică zaragozană nu trebuie decât să luaţi un loc în numeroasele restaurante şi baruri din oraş. Puteţi încerca numeroase specialităţi regionale, între care se remarcă: bacalo al ajoarriero, adică peşte cod cu ouă şi usturoi;
huevos al salmorejo - o specialitate din ouă cu sos de legume; ternasco asado - o delicioasă friptură de miel şi pollo al chilindron - pui fript, servit cu un sos din roşii, usturoi, ceapă, şuncă şi paprika. Dacă nu vă displace carnea de miel, încercaţi şi un cordero a la pastora, adică mielul gătit în stilul ciobanilor aragonezi. Gustările pe bază de fructe de mare, deşi nu foarte frecvente în meniurile restauraantelor, sunt gustoase şi deosebit de apreciate atât de localnici, cât şi de turişti.


Dacă vă plac în mod deosebit mezelurile tradiţionale, încercaţi specialităţi aragoneze precum longanizas şi chorizos. Iar ca desert, gustaţi melocoton con vino, adică piersici în vin!
Cum nicio masă tipic spaniolă nu se încheie fără un pahar de vin, iar provincia Aragon deţine numeroase vii de prestigiu, merită să purcedeţi într-o mică expediţie oenologică pe Calle de Espoz y Mina şi Calle Major, două străzi înţesate de crame şi baruri, situate în apropiere de Plaza del Pilar.
O minunată ocazie pentru a încheia un periplu de neuitat printr-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Spaniei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu