miercuri, 3 aprilie 2013

Cadaqués, colţul de rai al lui Salvador Dalí

Cadaqués, colţul de rai al lui Salvador Dalí
Aproape de graniţa Spaniei cu Franţa, pe ţărmul catalan al Mediteranei, se află un loc magic, considerat de mulţi comoara ascunsă a regiunii Costa Brava: Cadaqués. Cel mai estic oraş al Spaniei, cu o populaţie de 2.860 de locuitori, Cadaqués este un veritabil paradis al artiştilor, atraşi de peisajul superb şi de plajele ce mărginesc apa limpede a Mării Mediterane, veritabile surse de inspiraţie şi de creativitate. Devenit celebru graţie lui Salvador Dalí, care a petrecut aici mai multe decenii, Cadaqués rămâne şi astăzi un loc fascinant, neatins de turismul de masă.
Cadaqués este un loc cu o istorie milenară, asupra căruia şi-au lăsat amprenta atât marinarii greci, cât şi cei romani. Schimburile comerciale cu nenumărate culturi şi faptul că oraşul a fost nevoit de-a lungul anilor să reziste atacurilor corsarilor au contribuit la dezvoltarea unei aşezări ce reflectă caracterul tenace al locuitorilor. Cu timpul, Marea Mediterană a devenit mai sigură, iar Cadaqués s-a dezvoltat, devenind un port important ale cărui vase desfăşurau activităţi de negoţ în întreaga lume.
Pentru că orăşelul a fost izolat de comunitatea din jur, graţie aşezării sale geografice, locuitorii de aici au dezvoltat un dialect unic al limbii catalane, intitulat Cadaquésenc (localnicii îi spun parlat salat). De altfel, până în secolul al XX-lea era mai probabil ca un localnic să fi vizitat Havana sau alte porturi de peste oceanul Atlantic decât Figueres, oraş aflat la mai puţin de 40 de kilometri distanţă. Acest lucru se datorează faptului că primul drum (ce trebuia să traverseze muntele pentru a lega oraşul de restul regiunii) a fost construit abia în 1910.
Astăzi, Cadaqués trăieşte în bună măsură din turism, însă pentru că aici se ajunge cu dificultate, oraşul îşi păstrează caracterul deosebit ce îl făcea pe Dalí să îi simtă lipsa chiar şi atunci când se afla în Paris, oraşul care l-a făcut celebru. "Cunosc fiecare piatră a plajei din Cadaqués", susţinea artistul.
Cadaqués şi lumea artei

De-a lungul secolului al XX-lea, Cadaqués a constituit o veritabilă Mecca pentru artişti. La începutul secolului, aşezarea a fost descoperită de Pablo Picasso (se spune că aici a conceput stilul cubist) şi de Marc Chagall, însă oraşul a devenit cu adevărat celebru în anii '30, atunci când Salvador Dalí s-a stabilit în Portlligat, aflat în imediata apropiere. Născut în Figueres, la 35 de km distanţă, Dalí s-a îndrăgostit de Cadaqués cu ocazia vacanţelor din copilărie pe care le petrecea aici în fiecare vară alături de părinţii săi, aceştia deţinând o vilă în oraş. Cadaqués a fost locul unde Dalí a studiat pictura pentru prima dată, alături de Ramon Pichot, un prieten de familie.
Salvador Dalí a cunoscut-o pe Gala în 1929, când aceasta era soţia poetului Paul Eluard. Cei doi l-au vizitat pe artist în Cadaqués, iar Dalí s-a îndrăgostit pe loc de Gala. Într-o plimbare pe ţărmul peninsulei Cap de Creus, într-un loc favorit al artistului, Dalí şi-a mărturisit sentimentele faţă de ea. Acestea s-au dovedit a fi reciproce, ei rămânând împreună până la finalul vieţii.
În urma unui conflict cu tatăl său, care considera inacceptabilă relaţia fiului său cu Gala, Dalí a fost alungat din casa din Cadaqués. Ameninţat de tatăl său cu dezmoştenirea, artistul a decis să închirieze casa unui localnic din Portlligat, un sat de pescari situat la un kilometru de Cadaqués, atunci când tatăl său l-a poftit să nu mai pună niciodată piciorul în Cadaqués.
În fiecare vară, între 1930 şi 1982, Dalí a venit cu Gala la casa din Portlligat, pe care cei doi au cumpărat-o. A fost singura reşedinţă permanentă a celor doi, iar artistul venea aici pentru a picta şi pentru a întreţine nenumăraţi oaspeţi. De la moartea Galei, survenită în 1982, artistul a locuit în castelul pe care i l-a cumpărat soţiei sale la Púbol, în apropiere de Figueres.
Vizitele lui Dalí în Cadaqués aveau un efect impresionant asupra locuitorilor. "Când venea aici, credeam că este un extraterestru, un rege magic, ce-şi aducea mobila sa de nichel şi de sticlă direct la Paris şi era vizitat de nenumăraţi oaspeţi faimoşi", relatează Francisco Romans, ce a locuit când era tânăr în casa artistului din Portlligat, mama sa fiind secretara artistului, iar mătuşa bucătăreasa casei.
De-a lungul timpului, Cadaqués a găzduit numeroşi pictori, poeţi sau realizatori de film, printre care Paul Eluard, Federico García Lorca, Luís Buñuel, Walt Disney, Marcel Duchamp, Max Ernst, René Magritte, Mick Jagger sau Gabriel García Márquez (care a menţionat oraşul în povestirea "Tramontana"). Şi astăzi oraşul este presărat cu nenumărate galerii de artă şi ateliere care deservesc un număr mare de artişti ce sosesc în acest micuţ orăşel pentru a căuta inspiraţia găsită de generaţiile anterioare de creatori.
Atracţiile oraşului şi împrejurimile
În centrul oraşului Cadaqués se găseşte cetatea veche, zidurile ce împrejmuiau aşezarea acum câteva sute de ani păstrându-se până azi.
Un alt monument ce dăinuieşte de câteva secole este biserica Santa Maria, construită în stil gotic în secolul al XVI-lea, după ce vechiul lăcaş de cult a fost distrus de către corsarul turc Barbarossa (Baba Oruç) în urma unui atac asupra satului din 1543.

Situată în cel mai înalt punct al oraşului, biserica găzduieşte un retablu impresionant datând din secolul al XVIII-lea, ce măsoară 23 de metri în înălţime.

Această biserică reprezenta o importantă sursă de inspiraţie pentru nenumăraţi artişti, fiind imortalizată în multe picturi. Printre cei marcaţi de acest templu se număra şi Salvador Dalí, care, conform spuselor lui Francisco Romans, afirma că "îmi permit să vin la biserica Santa Maria din Cadaqués doar o dată sau de două ori pe an, pentru că de fiecare dată lumea se înghesuie să vadă câţi pesos pun în coşul de colectă".
Dalí, o prezenţă constantă
Dacă sute de ani biserica a reprezentat punctul central al oraşului, astăzi un alt monument concurează pentru acest nume: statuia din bronz ce-l imortalizează pe Dalí, aflată pe malul mării.

Străzile în pantă ce caracterizează acest orăşel au fost acoperite manual cu plăci de ardezie, denumite rastell de către localnici, şi contribuie la atmosfera autentică pe care o veţi descoperi plimbându-vă prin Cadaqués.

De-a lungul plimbării prin oraş veţi descoperi 15 reproduceri ale tablourilor realizate de Salvator Dalí, acestea fiind amplasate de autorităţile locale pentru a marca locurile imortalizate de artist.

La 1 kilometru de Cadaqués se află Casa-Museu Dalí, unde puteţi vizita locul în care a trăit celebrul artist catalan mai bine de 50 de ani. Dacă iniţial reşedinţa era formată dintr-o casă veche a unui pescar din zonă, cu timpul Dalí şi Gala au achiziţionat tot mai multe case de la pescarii ce locuiau în apropiere, conectându-le la cea iniţială, transformând locuinţa într-o structură labirintică prin adăugarea treptată de elemente noi. Artistul a descris casa ca pe "o adevărată structură biologică", redând procesul de transformare astfel: "fiecare pulsaţie nouă din viaţa noastră capătă o celulă nouă, o cameră".

Dacă vreţi să descoperiţi unde a locuit Dalí, este obligatoriu să vă programaţi vizita din timp (detalii pe site-ul muzeului), fiind imposibilă achiziţionarea unui bilet de intrare de la faţa locului. Casa se vizitează în grupuri restrânse (de maxim 8 persoane), iar vizita durează 50 de minute.
Pentru a înţelege importanţa acestui loc în viaţa lui Dalí putem apela la cuvintele pe care acesta le-a scris în Un diari: 1919-1920, jurnalul tinereţii sale: "Nimeni nu-mi poate înţelege picturile fără a cunoaşte Portlligat. Mă gândesc la Cadaqués şi simt o mare emoţie de linişte".
Cap de Creus, cel mai estic punct al Spaniei
La aproximativ 7 kilometri de Cadaqués se găseşte Cap de Creus, punctul cel mai estic al Peninsulei Iberice şi locul în care munţii Pirinei întâlnesc Marea Mediterană.


Coasta peninsulei Cap de Creus impresionează prin golfuleţele în care apa de o culoare turcoaz, neatinsă de vreun factor poluant, creează o imagine unică. Cap de Creus este singurul parc naţional din Spania ce acoperă atât un teritoriu terestru, cât şi unul marin, întinzându-se pe 13.843 de hectare. Parcul este renumit în întreaga Catalonie pentru peisajele sale superbe.


Peninsula este presărată cu numeroase roci masive ce au fost sculptate de vântul Tramuntana în forme de animale (precum o cămilă, un vultur sau o ţestoasă). Pasionaţii de birdwatching vor găsi în Cap de Creus un loc perfect pentru a urmări numeroase de specii, mai ales primăvara şi toamna, în sezonul de migraţie. Pe coaste pot fi observate exemplare ale acvilei porumbace (Hieraetus fasciatus) şi ale şoimului călător (Falco peregrinus).
Cap de Creus e un loc perfect pentru mers cu cortul, aici putând fi admirat răsăritul pe cea mai estică plajă a Spaniei. În zonă pasionaţii practică sporturi de apă (caiac), fiind disponibile cursuri de scuba-diving destinate turiştilor.
Cea mai bună cale de a explora acest parc naţional o constituie numeroasele poteci ce brăzdează peninsula, pe care le puteţi străbate pe jos sau cu bicicleta.
Nu rataţi farul din Cap de Creus, cel mai estic edificiu al Peninsulei Iberice! Construit în 1853 şi fiind cel de-al doilea far ca vechime din Catalonia, acesta găzduieşte un muzeu ce oferă numeroase explicaţii despre fauna, flora şi aspectele geologice inedite ale zonei. În fiecare an, în dimineaţa de 1 ianuarie, la baza farului se strâng oameni din întreaga lume pentru a asista la primul răsărit al anului. Acesta este sărbătorit cu sardana, un dans tradiţional catalan, şi cu multă ciocolată caldă.
Delicii culinare în Cadaqués şi împrejurimi
Bucătăria locală se bazează în bună măsură pe ceea ce marea a avut de oferit de-a lungul secolelor. Astfel, de la paella cu fructe de mare, scoici, homari, la specialităţi locale precum peştele-scorpion sau meru (Epinephelus marginatus), bucătarii din zonă ştiu să gătească toate deliciile ce se găsesc în apele Mediteranei. Merită să încercaţi, mai ales că tot ceea ce veţi mânca va fi proaspăt pescuit şi gătit de oameni ce ştiu toate secretele acestor preparate.
Un desert tradiţional al zonei pe care trebuie neapărat să-l încercaţi se numeşte taps, fiind o prăjitură tradiţională, a cărei reţetă datează de mai bine de 3 secole.

Un alt desert tipic regiunii, intitulat roques del Cap de Creus (rocile Capului Creus), este o combinaţie delicioasă de migdale cu ciocolată ce se potriveşte de minune cu unul din vinurile produse în zonă din strugurele Garnacha (sau Garnatxa, cum este cunoscut pe plan local).
La finalul mesei trebuie să încercaţi o băutură tradiţională catalană intitulată Cremat. Aceasta conţine cafea, rom, lămâie şi zahăr şi este flambată înainte de a fi consumată.
Cum ajungeţi în Cadaqués

Pentru a vizita Cadaqués este indicat să aveţi ca punct de pornire Barcelona, oraş deservit de două aeroporturi, El Prat şi Girona (folosit de liniile aeriene low-cost). Puteţi găsi zboruri spre Barcelona pe flaps.ro.
Din Barcelona puteţi să închiriaţi o maşină, Cadaqués fiind la aproximativ două ore şi jumătate distanţă (171 km). Dacă doriţi să folosiţi sistemul public de transport, puteţi lua un tren până în Figueres (locul de naştere al lui Salvador Dali), iar de acolo un autobuz care pleacă de câteva ori pe zi spre Cadaqués.
Aşadar, pentru a ajunge în Cadaqués este nevoie să depuneţi ceva efort, însă acesta merită pe deplin! De altfel, pentru că nu este uşor de ajuns în Cadaqués, mulţi catalani preferă să îşi petreacă vacanţele de vară în acest loc, evitând numeroşii turişti ce vin din toate colţurile lumii pentru a se relaxa pe plajele regiunii Costa Brava.
Se pregăteşte o clonă chineză
Reputaţia micuţului orăşel a ajuns şi pe cealaltă parte a planetei, iar un dezvoltator chinez plănuieşte să reproducă în întregime localitatea catalană în portul Xiamen din China.
Arhitecţii companiei China Merchants Zhangzhou intenţionează să construiască o replică, oraşul-clonă urmând să poată găzdui 15.000 de turişti chinezi, care vor avea şansa de a savura atmosfera oraşului Cadaqués fără a mai fi nevoiţi să călătorească 10.500 de kilometri în jurul globului.
Pentru aceasta, arhitecţii chinezi au descins în Cadaqués, unde au fotografiat clădirile şi au efectuat măsuratorile necesare. Primarul oraşului Cadaqués vede cu ochi buni iniţiativa chinezilor, susţinând că "la fel ca în cazul unei opere de artă, atunci când vezi o copie, ajungi să-ţi doreşti să vezi şi originalul".
Pe măsură ce clasa mijlocie chineză, ce prezintă o putere de cumpărare mai mare de la an la an, va descoperi această bijuterie catalană, se aşteaptă ca numărul de turişti de pe Costa Brava să crească vertiginos.
Deocamdată, însă, paradisul lui Dalí se păstrează neatins împreună cu comorile sale, iar regiunea oferă turiştilor dispuşi să bată drumul până acolo peisaje sălbatice uluitoare şi o culoare locală care merită cu prisosinţă efortul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu