sâmbătă, 22 martie 2014

Insulele Cayman: paradis fiscal şi nu numai

Pentru toată lumea, Insulele Cayman sunt acele insule tripicale din Marea Caraibilor, unde fiscalitatea este aproape inexistentă, şi bogaţii zgârciţi din lumea întreagă îşi depozitează banii. Este doar o mică parte din adevăr. Adevăratele comori ale Insulelor Cayman nu sunt ascunse îndărătul uşilor blindate din depozitele de valori ale băncilor de aici. Adevăratele comori ale acestui clasic paradis tropical ţi se oferă atunci când explorezi extraordinarele recifuri de corali, cu fauna lor multicoloră, când te bucuri de apa incredibil de limpede, când te plimbi pe plajele impecabile şi serveşti masa în restaurantele specifice locului. În rest, locurile au devenit deja o destinaţie legendară pentru turistul amator de spectaculozitatea naturii caraibiene.
Insulele cu broaşte ţestoase şi dezertorii lui Cromwel
 
 
Pe data de 10 mai 1503, Cristofor Columb se afla încel de-al patrulea şi ultimul său voiaj în Lumea Nouă, când capriciile vânturilor au făcut ca vasul său să-şi schimbe uşor cursul navigabil. În loc să ajungă în Insula Hispaniola ( în prezent Haiti şi Insula Dominicană), marele exploator a ajuns spre vest în preajma a „două insule foarte mici şi joase, pline de broaşte ţestoase”. Motiv pentru care le-a denumit „Las Tortugas” în onoarea miilor de ţestoase marine care le populau plajele.
 
Cele două insule văzute atunci de Columb erau nimeni altele decât Cayman Brac şi Little Cayman de astăzi. În anul 1523 acestea apăruseră deja pe o hartă şi erau cunoscute sub numele de Insulele Lagartos cu trimitere la aligatorii şi caimanii care trăiau pe acolo. În 1530, insulele au primit denumirea definitivă de Caiman, deruvată de la cuvântul caraibian care desemna caimanii care pe atunci trăiau în insule.
 
 
Unul dintre primii vizitatori celebri care au debarcat pe ele, a fost Sir Francisc Drake, care în călătoriile sale dintre anii 1585-1586, nota că aici „trăiau şopârle mari numite caimani, a căror carne este bună de mâncat, precum şi ţestoase foarte bune la gust”. Din aceste motive, insulele au devenit o destinaţie de popas pentru corăbiile care căutau să-şi împrospăteze proviziile alimentare...
Insulele Cayman au rămas nelocuite până la începutul secolului 17, când primii occidentali s-au stabilit în Little Cayman şi Cayman Brac. Aceştia erau dezertori din trupele lui Oliver Cromwel, trupe care erau pe atunci detaşate şi în coloniile britanice din Jamaica.
 
 
Următorul val de locuitori a fost compus din foşti piraţi sedentarizaţi care căutau o viaţă mai liniştită. Primul locuitor născut aici, a fost Isaac Boden, care s-a născut în Grand Cayman în jurul anului 1700. Era nepotul unui alt locuitor pe nume Bodden, care a fost unul din soldaţii lui Cromwel care au cucerit Jamaica în anul 1655. În afară de piraţi, alţi locuitori au fost refugiaţi spanioli din faţa Inchiziţiei, foşti marinari şi sclavi fugiţi de pe plantaţii. De fapt, majoritatea băştinaşilor din Cayman au obîrşie britanică sau africană. Primele alegeri democratice au avut loc pe data de 10 decembrie 1831, iar dacă în anul 1802 trăiau 933 oameni în Insulele Cayman, în prezent aici trăiesc circa 55.000 de locuitori.
 
 
Insule şi bani
 
 
Insulele Cayman sunt şi astăzi teritoriu britanic fiind compuse din insulele Grand Cayman, Cayman Brac şi Little Cayman. Din punct de vedere geografic, insulele fac parte din  zona de vest a Mării Caraibelor, precum şi din Antilele mari. Locuitorii lor au la ora actuală cel mai ridiacat standard de viaţă între toţi caraibienii. Sursa principală de venit a guvernului local provine din aşa numita taxare indirectă şi turism.
 
 
Insulele Cayman sunt un mare centru financiar mondial. Cel mai mare sector este ocupat de operaţiuni bancare şi fonduri de investiţii sigure. Aici, în insule, este de fapt cel de-al cincilea centru bancar din lume, cu depozite în valoare de 1, 5 trilioane $ depozitaţi în 279 de bănci. La nivelul anului 207, serviciile financiare de aici au generat suma de 1,2 miliarde $, iar în anul 2010, Insulele Cayman găzduiau reprezentanţele a 40 dintre cele 50 de bănci ale lumii ca mărime şi putere de investiţii. Sunt al doilea mare depozit privat de economii din lume, unde se operează anual tranzacţii bancare în valoare de aproximativ 36,8 miliarde $.
 
 
Dacă până nu demult locuitorii arhipelagului trăiau doar din vânzarea nucilor de cocos şi a produselor derivate, baza existenţei lor din prezent este asigurată de afluxul continuu de turişti. Pe de altă parte, ca şi în cazul Elveţiei, Insulele Cayman sunt un mare paradis fiscal, ceea ce face ca mulţi cetăţeni străini bogaţi să se stabilească aici odată cu economiile lor. Aşa s-a ajuns în prezent la situaţia în care circa 40% din locuitorii insulelor să fie cetăţeni străini stabiliţi aici în ultimele decenii odată cu stabilirea politicii financiare a acestui teritoriu britanic. Se practică marginal şi agricultura care constă din culturi de cocotieri, orez, fructe exotice. Se mai prectică pesctuitul scoicilor, bureţilor de mare şi al altor animale marine.
 
 
Distracţii şi aventuri
 
 
Unul dintre cele mai căutate şi apreciate obiective turistice din Insula Grand Cayman este plaja Seven Mile Beach, locul unde se află numeroase hoteluri şi vile. Este situată în partea de vest a insulei şi plimbările aici oferă amintiri şi senzaţii de neuitat. Toate cele trei insule amintite oferă condiţii ideale (experţii şi împătimiţii acestei activităţi spun că aici sunt printre cele mai bune locuri din lume) pentru scubadiving. La fel, Insulele Cayman sunt printre cele mai potrivite locuri din lume unde turiştii pot înota alături de pisici de mare.
 
 
Aici este şi Stingray City, cea mai căutată destinaţie din Grand Cayman, locul unde începând cu anul 1980 a apărut moda scufundărilor alături de pisici de mare, pe care cei mai curajoşi turişti se încumetă să le hrănească. Cum de-a lungul timpului, aceşti peşti din grupa rechinilor au învăţat să asocieze zgomotul bărcilor cu motor cu oamenii care se scufundă să le hrănească, apar cu zecile în zonă la apariţia bărcilor cu turişti. Stingray City este deci un loc deschis pe tot parcursul anului.
 
Deosebit de pitoreşti sunt şi epavele navelor de piraţi eşuate pe ţărmurile cu nisip alb, curat şi strălucitor. În scop ecologic şi turistic, autorităţile americane şi cele din Georgetown (capitala insulelor) au scufundat în anul 1994 în apele Insulelor Cayman, nava de război USS Kittiwake cu scopul de a o transforma în mediu ambiant perfect pentru corali şi restul vietăţilor marine care îşi găsesc aici adăpost. Turiştii mai pot vizita Rezervaţia Marină din Boatswain’s Beach, iar în apropierea acesteia se poate admira o fermă foarte rară destinată creşterii broaştelor ţestoase marine.
 
 
La est de Georgetown se poate vizita castelul Pedro St. James, construit de către un englez în anul 1765, este cea mai veche clădire a insulei. Conform poveştilor local, castelul este asociat prezenţei pasagere în insulă a teribilului căpitan de piraţi Henry Morgan. În acest castel, în anul 1835 s-a decis abolirea sclaviei din insulă.
 
Merită o vizită şi în Grădina Botanică Queen Elizabeth, unde de-a lungul unui traseu turistic superb amenajat se pot admira plante şi copaci tropicali. Dacă timp de sute de ani, insulele au fost un paradis al piraţilor, în prezent sunt considerate pe bună dreptate printre cele mai bune destinaţii de vacanţă pentru iubitorii mărilor şi insulelor de la Tropice!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu