luni, 9 iunie 2014

Litomysl: uluitorul oraş, castel şi teatru din Cehia

Castelul Litomysl
Oraşul Litomysl poartă numele unui superb castel în stil renascentist italian, stuil arhitectural adoptat şi perticularizat cu entuziasm în Europa Centrală a secolului 18. Astăzi oraşul Litomysl, sau Leitomischl în limba germană, este un mic şi cochet oraş de 10.000 de locuitori, situat în provincia Boemia de Est din Cehia. Castelul renascentist, considerat de mulţi turişti o adevărată bijuterie arhitectonică se numără astăzi printre cele douăsprezece monumente din Cehia incluse de UNESCO în lista sa de monumente şi obiective de importanţă mondială. Iar acest orăşel minunat este şi locul de naştere al marelui compozitor Bedrich Smetana.
 
 
Cetatea care păzea drumurile
 
 
Prima menţionare istorică a aşezării Litomysl datează de demult, din anul 981, când aici exista o cetate care proteja o importantă rută comercială care lega provinciile Boemia şi Moravia una de cealaltă. Datorită prezenţei fortăreţei, precum şi siguranţei oferită de garnizoana sa, schimburile comerciale s-au dezvoltat de-a lungul timpului, iar în jurul cetăţii a început să ia naştere un mic oraş. Spre mijlocul secolului 12, Episcopul Zdik de Olomuc a strămutat aici călugării ordinului Premostian, care au ridicat o mănăstire pe locul unde astăzi este castelul în stil renascentist.
 
Aceşti monahi au ridicat în apropiere şi o biserică închinată Sfântului Clement, considerată a fi cea mai veche biserică ridicată pe pământurile cehilor. Mânăstirea a devenit un centru spiritual important, care a sporit afluxul d epelerini şi credincioşi în regiune. Motiv pentru care regele Poemysl Otakar al doilea, a conferit aşezării în anul 1259  titlul de oraş, odată cu toate drepturile şi obligaţiile care derivau de aici.
 
În perioada medievală, Litomysl a devenit al treilea cel mai important oraş al cehilor după Praga şi Olomouc, iar în anul 1344, aşezarea a primit din partea împăratului Sfântului Imperiu Roman de naţiune Germană, Carol al IV-lea titlul de reşedinţă episcopală. Deoarece devenise astfel una dintre cele mai importante fortăreţe şi centre ale catolicismului din Boemia, Litomysl a fost ars de către protestanţi în timpul Războaielor Husite, iar reşedinţa episcopală care a fost atunci distrusă în totalitate, nu a mai fost refăcută niciodată.
 
 
În anul 1567, Vratislav de Pernsejn a devenit stăpânul regiunii şi a ordonat începerea lucrărilor la castelul care poate fi admirat şi astăzi. Tot el este cel care a ordonat igienizarea oraşuluim prin construirea unei reţea de canalizare şi a băilor publice. Acest conducător a luat măsuri aspre contra supuşilor săi protestanşi şi a început un proces de re-catolicizare a populaţiei. Începând cu anul 1649 aşezarea a intrat sub jurisdicţia familiei conţilor de Traumannsdorf, care a adăugat noi construcţii şi dependinţe întregii aşezări. În decursul secolului 18, oraşul a trecut printr-o serie de incendii, inundaţii şi războaie, care au avut ca rezultat final reconstruirea unei mari părţi a oraşului.
 
În prima jumătate a secolului 19, şcolile şi insitutul filozofic piarist s-au redeschis, iar începînd cu anul 1802 oraşul a redevenit un centru de cultural şi spiritual. La începutul secolului 20 a fost construit cartierul Masaryk, iar un nou liceu de literatură şi gramatică a fost deschis în anul 1923. Trei ani mai târziu se inaugurează aici prima galerie de artă, iar începând cu anul 1930 Litomysl a devenit centrul unor importante expoziţii artistice şi culturale.
 
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, întreaga populaţie evreiască a oraşului a fost lichidată, iar evacuarea populaţiei germane care a urmat încheierii războiului, a schimbat pentru totdeauna componenţa etnică a oraşului. Începând cu anul 1960, Litomysl face parte din districtul Svitavy. După Revoluţia de Catifea din anul 1989, a urmat un mare val de schimbări în viaţa politică şi culturală a regiunii, inclusiv multe proiecte de restaurare.
 
 
Castelul şi alte locuri atractive
 
 
Evident, simbolul oraşului şi chiar al întregii regiuni este castelul de un alb imaculat Litomysl. Este un exemplu splendit al unui castel de arcadă, un gen de clădiri ridicate pentru prima dată în Italia, stil aritectonic modificat în Cehia pentru a crea în final o formă de arhitectură evoluată, superioară modelului italian. Castelul ilustrează la modul excepţional reşedinţele aristocraţilor din Europa Centrală. Designul şi decoraţiunile sale sunt deosebit de fine şi dau mare atenţie detaliilor.
 
Trăsăturile sale baroce au fost adăugate în secolul 18 pentru un plus de eleganţă arhitecturală. Castelul este o structură cu patru laturi şi trei etaje, cu o dispoziţie asimetrică. Aripa de vest este cea mai mare, în timp ce aripa de sud este nimic altceva decât o arcadă care închide mica grădină din centrul său, o trăsătură unică pentru Litomysl. Colţul de sud-est al aripii de est a castelului cuprinde capela
acestei clădiri.
 
 
Probabil cel mai izbitor ascpect in interiorul castelului este teatrul construit în stil neoclasic între anii 1796-1797, în aripa de vest a clădirii. Construit în întregime din lemn, teatrul poate adăposti 150 de sepctatori în nouă loje şi un parter. Pictura originală a auditoriumului, scena şi mecanismele din spatele scenei sunt încă intacte. Scara în stil renascentist a castelului este situată în aceeaşi aripă cu teatrul şi permite accesul spre camerele deorate inspirat tot în stilurile renascentist şi neoclasic.
 
 
Merită vizitată şi pivniţa de vinuri a castelului, care găzduieşte operele sculptorului Olbram Zoubek, după ce creaţiile acestuia au fost interzise de către fostul regim comunist. Vinurile de asemenea sunt de o calitate ridicată şi se pot cumpăra chiar din acest loc. La fel de interesant este şi celebrul Portmoneum, nimic altceva decât un mic muzeu dedicat pictorului şi poetului Josef Vachal. Între anii 1920-1930, Vachal a pictat interiorul casei prietenului său, publicistul Josef Portman, iar acea casă este muzeul de astăzi.
 
Vizitatorii parcurg câteva camere în care fiecare centimetru pătrat este acopeirt de picturi în stil expresionist care reprezintă scene de coşmar. Chiar şi mobila şi podeau nu au scăpat de pensula lui Vachal. Mica şi cocheta piaţă din Litomysl este una dintr ecel mai frumoase din toată Cehia şi este înconjurată de arcade frumos ornate. Astăzi Litomysl şi-a păstrat tot farmecul şi încărcătura, alături de aerul său de mic oraş cochet şi elegant a cărui vizitare se transformă parcă într-o călătorie în timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu