sâmbătă, 2 august 2014

O călătorie prin Mexic

O călătorie prin Mexic
Câteodată, un simplu şir de cuvinte are magica putere a unei incantaţii. Piramide, deşerturi, chili, oraşe coloniale, păduri de pin, temple, palmieri, tradiţii, plaje, cactuşi, biserici şi sombrero-uri: bogăţia Mexicului este fără seamăn şi se cifrează în simbolurile perfect potrivite în cele cinci litere de-o şchioapă, trase prin culorile curcubeului şi alese să redea astăzi numele „MEXICO”. Se intră într-o lume turistică minunată, unde între oceane, munţi şi jungle tainice călătorul descoperă un tezaur cultural şi istoric de legendă.
Anul 2011 a fost declarat "Anul turismului în Mexic", autorităţile mexicane implicându-se energic în promovarea activităţilor turistice, scopul declarat fiind acela de a face ca Mexicul să devină una dintre cele cinci destinaţii de top ale lumii. "Anul Maya 2012" se anunţă a fi o campanie promiţătoare şi de anvergură, punând în atenţia întregului mapamond semnificaţiile calendarului mayaş şi ale datei de 21.12.2012, prilej de a releva fascinanta civilizaţie Maya şi istoria oraşelor ei milenare.

Situri de patrimoniu
Lista lungă de monumente incluse în Patrimoniul Umanităţii de către UNESCO ocupă prima filă din portofoliul turistic al Mexicului. De fapt, există 27 de monumente aparţinând Patrimoniului Cultural, 4 rezervaţii considerate Patrimoniu Natural şi încă 6 tradiţii şi sărbători cu meritul de a constitui Patrimoniu Imaterial. Ele sunt apreciate ca având o valoare universală remarcabilă, iar motivele concrete ale preţuirii lor de către Umanitate trebuie să convingă turistul să dorească a le vizita, odată ce a ajuns în Mexic.
O descriere scurtă a siturilor culturale strârneşte oricui şi curiozitatea, şi imaginaţia:
Centrul istoric al capitalei Ciudad de México şi Xochimilco - pentru ruinele celor cinci temple aztece peste care s-a construit în secolul 16 oraşul colonial, pentru impozanta Catedrală (cea mai mare de pe continent) şi pentru clădirile publice rafinate, ridicate în secolele 19 şi 20; - pentru reţeaua de canale şi insule artificiale din Mexico City, acolo unde în trecut aztecii s-au luptat pentru a transforma un teritoriu aspru într-un rezervor de resurse naturale.

Casa - atelier a lui Luis Barragán, din Ciudad de México- ilustrează creativitatea arhitectului în perioada postbelică, acesta îmbinând în lucrările sale elementele tradiţionale cu cele moderne pentru a da o înfăţişare unică grădinilor, pieţelor şi peisajelor urbane.
Campusul oraşului universitar al Universităţii Naţionale Autonome (UNAM) - un mic oraş în centrul metropolei Mexico City, campusul a fost conceput după regulile artei arhitecturale urbanistice moderne, îmbogăţite cu un design peisagistic de excepţie şi cu lucrări de artă de inspiraţie tradiţională.
Oraşul prehispanicTeotihuacán - pentru Piramida Soarelui(a treia ca mărime din întreaga lume), Piramida Lunii şi Templul lui Quetzalcoatl, integrate într-unul dintre cele mai influente şi puternice centre culturale din Mesoamerica primelor secole ale mileniului I.
Centrul istoric al oraşului Oaxaca şi zona arheologică de la Monte Albán - pentru arhitectura specifică şi rămasă intactă a unui oraş colonial, cu 1200 de monumente istorice; - pentru vechiul oraş ceremonial precolumbian, cu o istorie milenară, la care au fost părtaşi olmecii, zapotecii şi mixtecii.
Peşterile prehispanice de la Yagul şi Mitla din Valea Centrală Oaxaca - conţin dovezile evoluţiei preistorice a omului de la stadiul de vânâtor-culegător la cel de agricultor, în care a început cultivarea porumbului.
Centrul istoric al oraşului Puebla - pentru edificiile religioase din secolele 16 şi 17, pentru clădirile istorice şi pentru casele cu faţadele acoperite cu faianţă.
Oraşul prehispanic şi Parcul Naţional Palenque- în mijlocul junglei tropicale din Chiapas, ruinele vechiului oraş, cu piramide-temple şi basoreliefuri religioase, dau dovada geniului creativ al civilizaţiei Maya.

Oraşul istoric Guanajuato şi minele adiacente - în secolul 18, Guanajuato a fost cel mai important centru de extracţie a argintului din lume, fapt ce i-a adus bogăţie şi l-a transformat într-un oraş elegant, cu frumoase edificii în stil baroc şi neoclasic.
Oraşul istoric San Miguell de Alende şi Sanctuarul lui Isus Nazarineanul de Atotonilco - pentru construcţiile din oraşul fortificat, evidenţiind trecerea de la arhitectura barocă la cea neoclasică, şi pentru sanctuarul iezuit, un exemplu de întrepătrundere a culturilor europene şi latin-americane.
Oraşul prehispanic de la Chichén Itzá - cel mai important centru sacru al civilizaţiei Maya, piramida Kukulcan fiind aleasă una dintre cele şapte minuni ale Lumii moderne.
Centrul istoric al oraşului Morelia - exemplu de planificare urbană şi istorie arhitecturală.
Oraşul prehispanic El Tajin - în secolele 9-13 a fost cel mai important centru din N-E Mesoamericii, după căderea Teotihuacán-ului şi până la Imperiul Aztec, şi uimeşte prin basoreliefurile de pe monumentalele piramide.
Monumentele istorice din oraşul Tlacotalpan- port colonial din secolul 16, Tlacotalpan a păstrat vechea topografie cu străzi largi, clădiri cu coloane şi copaci seculari.
Centrul istoric al oraşului Zacatecas- pentru vechile clădiri civile şi religioase coloniale, construite pe terasele înalte ale văii lui Rio de la Plata; oraşul a fost în secolul 16 un important centru minier(pentru argint).
Picturile rupestre din Sierra de San Francisco- pentru calitatea lor excepţională(la nivel internaţional), pentru cantitatea impresionantă, varietatea şi originalitatea reprezentărilor umane şi animale, pentru culorile deosebite şi pentru starea lor excelentă de conservare.
Mânăstirile de la începutul secolului 16 de pe pantele vulcanului Popocatépetl- cele 14 mânăstiri reflectă stilul arhitectural adoptat de primii misionari care au convertit indigenii la creştinism, începând cu secolul 16.
Oraşul prehispanic Uxmal - pentru modul în care acesta demonstrează nivelul de vârf al artei şi arhitecturii, dar şi structura economică şi socială a civilizaţiei mayaşe târzii.

Misiunile franciscane din Sierra Gorda de Querétaro - cinci mânăstiri din secolul 18, mărturii ale procesului de evanghelizare a populaţiilor nordului mexican şi sudului teritoriului american.
"Hospicio Cabaňas" din Guadalajara - edificiul construit la începutul secolului 19 pentru îngrijirea şi adăpostirea orfanilor, bătrânilor, invalizilor, este apreciat pentru complexul său arhitectural unic şi picturile murale deosebite.
Peisajul cu agave şi vechile instalaţiile industriale ale localităţii Tequila - 35.000 de hectare cu agave aprovizionează distileriile din valea lui Rio Grande, acolo unde, de acum 2000 de ani, se fabrică băuturile fermentate şi ţesăturile (din fibrele aceleiaşi plante).
Zona arheologică Paquimé, Marile Case - construcţiile din cărămizi ale sitului aparţin culturii Pueblo din N Mexicului, stinsă cu puţin timp înainte de sosirea spaniolilor.
Oraşul fortificat Campeche - pentru zidurile de apărare ale centrului istoric al vechiului port colonial de la Marea Caraibilor, reprezentative pentru arhitectura militară a secolelor 17 şi 18.
Anticul oraş Maya Calakmul - pentru ruinele bine păstrate şi afundate în jungla din sudul Mexicului, amintind de oraşul mayaş ce a dăinuit 12 secole.
Zona monumentelor arheologice de la Xochicalco - a aparţinut unui puternic centru fortificat, politic, religios şi comercial din perioada anilor 650-900 e.n., stabilit în centrul Mexicului.
"Camino Real de Tierra Adentro" - denumit şi "Ruta Argintului", acest drum comercial, cu lungime totală de 2400 km, a unit timp de 300 de ani centrul Mexicului cu sudul S.U.A.; aşezate de-a lungul a 1400 de km, 60 de situri arată ce rol a jucat acest canal de comunicare în istoria locală.

Rute turistice
Fiindcă cei aproape 2 milioane de km² ai celor 31 de state mexicane, plus Districtul Federal(Mexico City), se acoperă cu greu într-o călătorie obişnuită, de opt până la 20 de zile, s-au propus rute turistice speciale, promovate acum de toate agenţiile turistice naţionale şi internaţionale. Ele pot fi alese de turiştii pasionaţi, pentru care orice periplul aduce un plus de inspiraţie, învăţătură, mister şi bucurie. Mai mult, pentru fiecare turist în parte, agenţiile vor fi dispuse să combine variante nenumărate de regiuni turistice, situri de patrimoniu, splendori naturale, într-o călătorie personalizată la fel de incitantă precum cele deja accesibile în forme clasice.

Comorile coloniale
Celor 9 situri UNESCO deja amintite, li se adaugă încă alte câteva oraşe întemeiate de spanioli imediat după cucerirea Mexicului şi îmbogăţite în decursul secolelor succesive cu arhitectură civilă şi religioasă tipic colonială: Aguascalientes, Guanajuato, San Juan de Los Lagos, Durango, Jalisco. Ele vor trece mai târziu prin războaiele de independenţă şi Revoluţie, astfel că şi-au căpătat statutul de martore istorice ale căderii unui imperiu şi naşterii unei naţiuni libere.
Lumea Maya
Calakmul, Tonina, Palenque, Edzna, Comalcalco, Pomona, Coba, Uxmal, Tulum şi Chichen Itza sunt cele 10 situri mayaşe din sudul şi sud-estul Mexicului, cinci dintre ele fiind patrimoniu universal. O mare parte din suprafaţa fostelor oraşe mayaşe încă stă adormită în braţele încâlcite ale junglei tropicale, aşteptând să destăinuie prezentului secretele lumii apuse demult. Piramide, temple, statui, basoreliefuri, observatoare astronomice, curţi pentru jocul cu mingea, altare pentru zei atotputernici formează atracţia supremă a acestor mari centre culturale şi religioase ale inegalabilului Imperiu Maya.

Leagănul istoric
"Cultura-mamă", cea Olmecă, si-a început înflorirea în anii 1000 î.e.n., pe malurile Golfului Mexic (azi, Veracruz), iar situl din La Venta (statul Tabasco) mai vorbeşte în şoaptă despre începuturi, cu toate că majoritatea vestigiilor se află în muzeele din ţară. În primele secole ale mileniului I, oraşul Teotihuacán domina din centrul Mexicului, în timp ce la Cholula, puţin mai spre sud (azi, lângă oraşul Puebla), Marea Piramidă (a doua ca mărime din lume) puncta centrul unui important oraş religios. Între 600-900 e.n., El Tajin (azi, lîngă Papantla, statul Veracruz) a fost cel mai important oraş al Culturii Clasice Veracruz. În centrul Mexicului, cultura militară a Imperiului Totelc se dovedeşte prin vestigiile vechii capitale Tula, cu apogeul între anii 900-1150. Două sute de ani mai târziu, tot în aceeaşi zonă Imperiul Aztec îşi va începe expansiunea, după ce-şi va aşeza capitala la Tenochtitlán, azi Mexico City. Vizitarea Marelui Templu şi a muzeului său din centrul Districtului Federal dă ocazia potrivită pentru cunoaşterea aprofundată a unei mari civilizaţii.

Sate magice
Ministerul Turismului a ales 40 de localităţi mexicane, deopotrivă sate şi mici oraşe, pentru a le asocia cu "magia" culturală şi turistică, în sensul că ele deopotrivă au o esenţă istorică puternică, o moştenire remarcabilă a tradiţiilor şi o neîntreruptă valorizare a potenţialului uman. Real de Catorce, Dolores Hidalgo, Valle de Bravo, Creel, El Fuerte, Bernal, Bacalar, Coatepec, Mier, Tequila sunt doar câteva dintre ele.
Pe lângă limbile arhaice vorbite, costumele specifice şi gastronomia savuroasă, locuitorii satelor magice înfăţişează lumii priceperea lor, în meşteşugurile de care îşi leagă vatra strămoşească- ţesătoria, olăritul, prelucrarea argintului şi al cuprului-, şi simţul artistic, în picturile murale, decorarea ceramicii şi a ţesăturilor, sculpturile în lemn, sau chiar în vestitele "catrinas", scheletele şi craniile artizanale împodobite pentru Ziua Morţilor.
Plaje de vis
Înconjurat de Marea lui Cortez, Marea Caraibilor, Golful Mexic şi Oceanul Pacific, Mexicul se laudă cu unele dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, cu nisipuri fine, ape de turcoaz şi stânci ameţitoare, întinse pe 11.122 de km. În N-V, în Los Cabos şi La Paz baia de soare alternează cu privitul balenelor sau înotatul alături de leii de mare. Acapulco şi Ixtapa sunt destinaţiile preferate de locuitorii capitalei, fiind poziţionate la 400 km spre sud-vestul oraşului. De pe înaltele stânci din Acapulco, curajoşii fac salturi uimitoare în valurile agitate, sfidând moartea. Pe vestita Riviera Maya, Cancun şi Playa de Carmen îşi etalează resorturile de lux care au cucerit plajele liniştite din marginea junglei.

Aventuri uimitoare
Pentru momente cu adrenalină şi peisaje mirifice, turiştii aleg între scufundări la reciful de lângă Insula Cozumel, vestit pentru bogăţia vieţii marine şi apele deosebit de clare, ascensiunea vulcanilor stinşi Pico de Orizaba (5611 m, cel mai înalt vârf al Mexicului) şi Izaccíhuatl (5220 m), tururi în jungla Peninsulei Yucatan, cu tiroliană deasupra coronamentului şi rapel în cenote, treking în Canionul Cuprului, snorkeling alături de balene la Insula Holbox, din iulie până în septembrie, şi încă multe altele, dintr-o listă lungă, cu opţiuni surprinzătoare.

Minuni ale Naturii
De fapt, este vorba despre Patrimoniul Natural al Mexicului şi al Umanităţii, în care s-au înscris patru mari rezervaţii: Rezervaţia biosferei de la Sian Ka'an (statul Quintana Roo), acoperind 5000 km² dejunglă, mangrove şi insule, Rezervaţia Biosferei de la El Vizcaíno (din Golful California), cu balenele sale gri, lei de mare, foci şi alte numeroase specii marine, Insulele şi zonele protejate din Golful California şi Rezervaţia Fluturilor Monarh (din Michoacán), acolo unde milioane de fluturi hibernează poetic în pădurile de pini.

Inimi mexicane
O multitudine de grupuri etnice (tarahumaras, maya, otomi, purépecha, tarasco, huasteco, mixteco, tarahumara, yaqui, zapoteco, triqui, mixe, nahua) şi 64 de limbi indigene, recunoscute oficial la acelaşi nivel cu spaniola, generează diversitatea culturală ancestrală a teritoriului mexican. În lista Patrimoniului Imaterial(Intangibil) al Umanităţii se înşiră cu mândrie: "otomí-chichimecas", vechile grupuri minoritare din Tolimán, statul Querétaro, cu ale lor locuri ale memoriei şi tradiţiilor încă prezente-"Peňa de Bernal", protectoarea unui teritoriu sacru-, "los Parachicos", dansatorii cu măşti din lemn în Sărbătoarea Tradiţională ce are loc în Chiapa de Corzo, statul Chiapas, în fiecare lună ianuarie, "pirekua" sau cântecul tradiţional al grupului etnic "purépecha"(Santa Fe de la Laguna), sărbătoarea Zilei Morţilor (1-2 noiembrie), precum şi bucătăria tradiţională mexicană, ca esenţă a culturii comunitare ancestrale din statul Michoacán.

Delicii culinare
Colectivitatea rurală mexicană participă la fiecare dintre etapele pregătirii mâncării, de la plantarea legumelor până consumarea delicioaselor preparate tradiţionale, transformând gastronomia într-un model cultural. Baza acestui univers culinar o formează porumbul, chili şi fasolea, la care se adaugă roşiile, dovlecii, avocado, cacaoa şi vanilia pentru aromele intense. Combinarea legumelor, condimentelor şi fructelor cu carnea de toate felurile dă frâu liber imaginaţiei şi creează mâncăruri incredibile: tortillas (turte din porumb, stropite cu lime) cu salsa şi viermi de agave, mole negru (sos de ardei iute cu ciocolată, susan, nuci, cuişoare) cu carne de porc sau vită, guacamole (sos de avocado) cu tacos (tortilla caldă, umplută cu carne la grătar şi condimente) etc. Unică, inepuizabilă, bucătăria mexicană este o destinaţie turistică în sine.

Mexicul te-a vrăjit şi a pătruns deja în simţurile tale. Încearcă-l, în pragul unei noi ere maya ce stă să înceapă!

Material realizat cu sprijinul doamnei Juana Nuňez Campos, din cadrul Ambasadei Mexicului în Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu