sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Care sunt cele mai tari petreceri de sărbători? De la satul igloo-urilor şi prânz cu girafe până la valsul vienez şi party-urile din Bucureşti

27 nov 2014 de Cristina Rosca
Din aceeaşi categorie



Sărbătorile de iarnă sunt pentru unii un prilej pentru a petrece mai mult timp cu familia sau pentru a se înfrupta dintr-o cină tradiţional românescă, cu bucate multe şi alese. Pentru alţii însă, luna decembrie este un prilej să meargă acasă la Moş Craciun, la unul dintre balurile de la Viena sau, de ce nu, într-o destinaţie însorită care nici măcar nu sărbătoreşte Crăciunul, dar unde petrecerea de Revelion durează trei zile şi trei nopţi, ca în poveşti.
Chiar în inima Bucureş­tiului, la Caru’ cu Bere, petrecerea dintre ani se va desfăşura pe ritmurile impuse de orchestra Wiener Walzer. Muzica şi dansurile de societate interpretate de grupul Contesina vor fi cele ce vor da tonul „Balului Caru’ cu Bere“. Programul artistic al restaurantului care acum câteva zeci de ani a fost locul de întâlnire al lui Octavian Goga, Barbu Ştefănescu Dela­vrancea şi George Coşbuc, va fi completat de un concert de colinde şi de un DJ care va imprima petrecerii un aer internaţional. Lista de bucate va fi la rândul său un mix internaţional care va cuprinde piept de raţă afumată cu salată de rucola şi dulceaţă de afine, mousse de ton, ouă de prepeliţă cu caviar sau muschi de viţel wellington cu sos brun asortat cu garnitură de dovleac, brocoli, roşie coaptă şi mix de salată. Astfel, chiar în inima Capitalei, într-un restaurant care a scris istorie în cei peste 130 de ani de existenţă, petrecerea dintre ani va avea un aer boem şi vienez.
Cei care vor însă să experimenteze balurile vieneze la ele acasă pot da o fugă până în capitala Austriei care găzduieşte anual peste 450 de baluri. Sezonul se deschide pe 21 noiembrie cu Vienna Red Cross Ball şi continuă pe ritmuri de vals până în februarie. Totuşi, printre cele mai cunoscute baluri este cel care are loc în noaptea de Revelion la Palatul Imperial - New Year’s Eve Ball at the Hofburg Vienna. Biletele, care încep de la 70 de euro pentru studenţi şi merg până la peste 600 de euro, reprezintă poarta de intrare într-o atmosferă ruptă parcă din poveşti, unde doamnele poartă fără excepţie rochii ce ating podeaua, iar domnii sunt îmbrăcaţi în frac sau uniforme de gală (fără cravată). Biletele trebuie rezervate însă cu destul timp înainte pentru a avea ocazia să trăieşti pe viu o experienţă similară celei din animaţiile Disney unde zeci de artişti - orchestre şi cântăreţi, dansatori şi DJ - vor completa peisajul dominat de castelul imperial şi de invitaţi în ţinute de gală.
Tot într-o atmosferă de vacanţă, însă la Conacul lui Maldăr, în judeţul Vâlcea, sărbătorile de iarnă încep încă de Ziua României cu o şezătoare tradiţională şi un recital muzical „Cântec de Leagăn - O poveste despre Maria Tănase“ susţinut de actriţa Mirela Pană şi pianistul George Călin. Ele continuă până după noaptea dintre ani. În weekend-urile din decembrie prânzurile prelungite şi brunch-urile cu arome de sărbătoare reprezintă o iniţiere în atmosfera de Crăciun când gazdele şi oaspeţii se vor aduna în jurul şemineului, vor împodobi împreună bradul şi vor întâmpina colindătorii din zona Horezu. Farmecul boieresc al Olteniei de altădată este completat de un meniu tradiţional românesc unde bucatele au nume de poveste pentru ca, dincolo de ingredientele propriu-zise, şi denumirea să fie memorabilă. Preparatele din vechea bucătărie românescă sunt alese în funcţie de reţetele specifice Olteniei, de tradiţii şi de anotimp. Meniul cuprinde însă şi câteva reţete franţuzeşti, greceşti, austriece şi orientale pentru care boierii români au avut întotdeauna o afinitate.
Sezonul de iarnă nu înseamnă însă doar petreceri, ci şi sărbători, brazi împodobiţi, cadouri, Moş Crăciun şi renii săi. Acasă la moşul, în Laponia, ajungi greu printre nămeţii încă neatinşi de om, însă odată ajuns acolo te poţi lăsa cucerit de liniştea din zonă, de aurora boreală care îşi poate face oricând apariţia şi, de ce nu, de săniile trase de câini husky. Renii lui Moş Crăciun se odihnesc pentru ca în noaptea de Crăciun să poată face înconjurul lumii, astfel că rolul lor a fost preluat de câini husky, cerbi sau snowmobile. Nu doar transportul este însă neobişnuit în Laponia, acolo unde aproape se agaţă harta Europei în cui. Când vine vorba de cazare poţi alege între cabane călduroase de lemn, hoteluri de geaţă şi igloo-uri. În Kakslauttaner, satul igloo-urilor, poţi privi prin tavanul de sticlă aurora boreală sau poţi încerca să numeri stelele de la căldura camerei proprii când afară termometrul arată multe grade sub zero.
Ca să intri la petrecerea de revelion The Fratelli’s Imaginarium din Fratelli Studios trebuie mai întâi să rezolvi o ghicitoare: If you smile I’ll smile back, if you drop me I will crack. Odată intrat în această lume a magiei şi a misterului va trebui să parcurgi timp de o noapte întreagă un labirint al distracţiei unde la fiecare colţ vei întâlni artişti, orchestră live sau participanţi care au o destinaţie similară. Petrecerile tematice din cluburile Fratelli vor culmina în noaptea dintre ani cu un eveniment demn de filmul „The Imaginarium of Doctor Parnassus“.
Decembrie nu înseamnă însă numai zăpadă, brazi şi reni, în alte colţuri ale lumii ultima lună din an este de altfel prima lună de vară. Astfel, în Kenya este cald şi poţi alege una dintre cele patru cabane şi tabere de lux The Safari Collection din inima Africii de Est. Fiecare dintre cele patru tabere - Giraffe Manor, Sasaab, Solio Lodge şi Sala’s Camp - oferă ceva diferit. La Giraffe Manor din Nairobi poţi lua micul dejun alături de o girafă care poate alege să mănânce din farfuria ta sau din cea a vecinului. Datorită acestor animale cu gâtul lung nu ai nevoie nici de ceas deşteptător, pentru că dacă laşi geamul deschis pot oricând să vină să te anunţe că micul dejun te aşteaptă. La Sala’s Camp mergi ca să vezi The Big Five (leul, elefantul, bivolul, leopardul şi rinocerul) fie dintr-un 4x4, fie de la înălţime dintr-un balon cu aer cald, iar de la Sasaab poţi face o vizită la tribul Samburu unde vei fi iniţiat în activităţile de zi cu zi ale localnicilor.
Pentru o vacanţă sinonimă cu relaxarea, cu soarele şi plaja, Turks and Caicos este opţiunea potrivită în decembrie. Situată ceva mai la vest de Cuba şi mai la nord de Republica Dominicană, două dintre cele mai populare destinaţii din Caraibe, Turks and Caicos oferă plaje nesfârşite cu nisip alb şi apă turcoaz care nu au nevoie de photoshop. Fie că faci windsurf, diving sau că savurezi un cocktail pe plajă, insula este sinonimă cu relaxarea, şi ce perioadă mai bună pentru o vacanţă decât decembrie.
New York-ul, supranumit Marele Măr (Big Apple), oraşul care nu doarme niciodată, capitala lumii, Gotham sau Metropolis, este pregătit pentru vizitatori în orice lună a anului, însă nimic nu se compară cu luna decembrie când oraşul străluceşte la propriu. La începutul lunii, pe 3 decembrie, la ora 19.00 are loc ceremonia când bradul din faţa Rockefeller Center prinde viaŢÂ (Rockefeller Center Tree-Lighting Ceremony). Evenimentele continuă pe parcursul întregii luni, de la pieţe de Crăciun la tururi de oraş şi de la spectacole precum The Nutcracker la concerte ale unor artişti consacraţi precum Elton John sau Justin Timberlake. Luna decembrie culminează însă cu noaptea dintre ani petrecută de mii de oameni în inima oraşului, în Times Square. Unii o consideră „masochism“, alţii o „experienţă unică“, însă Revelionul în Times Square este în primul rând un exerciţiu de răbdare. Pentru a fi sigur că poţi intra, trebuie să ajungi acolo mai devreme de ora 14.00 şi trebuie să fi echipat corespunzător pentru ore în şir de stat în picioare. Sunt participanţi care ajung acolo chiar şi cu 24 de ore înainte pentru a fi siguri că prind loc. În final însă, spectacolul de artificii şi atmosfera pot contrabalansa frigul şi oboseala. O altfel de experienţă însă cu aceeaşi privelişte poate fi petrecerea de Revelion de la R Lounge, Renaissance din Times Square. Şampanie nelimitată, cea mai bună privelişte din lume, bucătărie aleasă şi muzică live, aşa sună prezentarea petrecerii unde biletul de intrare ajunge la peste 4.000 de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu