joi, 10 noiembrie 2011

Cele mai spectaculoase parcuri de distractie ale Europei

Cele mai spectaculoase parcuri de distractie ale Europei
Colorate si zgomotoase, vesele si pline de insufletire, mai elegante sau mai kitsch, uneori adevarate minuni de tehnologie si arhitectura, parcurile de distractii sunt azi un element obisnuit in “peisajul” contemporan si, cu exceptia Antarcticii, nu exista continent care sa nu le aiba.
Cum Europa le-a inventat, sa aducem un omagiu acestui concept, printr-un scurt, dar zvapaiat voiaj virtual prin cinci dintre parcurile de amuzament notabile ale Batranului Continent. Doua dintre ele, cele mai vechi, apartin Danemarcei, dovada ca danezii, asa nordici, protestanti, reci si sobri cum ii credeam noi, stiau totusi sa se distreze zdravan.


1. Dyrehavsbakken, Danemarca

Acestei tarisoare de numai cinci milioane de locuitori - putini, dar veseli, dupa cat se pare - ii apartine, asadar, cel mai vechi parc de distractii inca activ: Dyrehavsbakken (care ar insemna Dealul Parcului cu Cerbi), cunoscut mai simplu, sub numele de Bakken (Dealul). Povestea lui incepe in 1583, cu descoperirea unui izvor cu apa buna de baut, lucru care i-a incantat pe localnici, cam nemultumiti, pana atunci, de calitatea apei de baut disponibile in regiune.

Locul, aflat in mijlocul unei paduri, la doar vreo 13 km de Copenhaga, atragea multa lume, desi accesul acestora nu era permis oricum si oricui, deoarece zona era o mosie regala. Mai multi regi ai Danemarcei au detinut aici un teren de vanatoare; unii dintre ei permiteau, altii interziceau accesul vizitatorilor in parc, in functie de cat de democratice le erau convingerile.


Treptat, totusi, locul a devenit tot mai vizitat, au aparut si corturile cu fel de fel de distractii - gen ghicitoarea, femeia cu barba, jonglerii si scamatorii -, apoi scrancioburile, apoi dughenele cu tot soiul de atractii comestibile si locul a inceput sa semene cu un adevarat parc de amuzament, asa cum il cunoastem azi. Intr-o vreme in care existau putine astfel de stabilimente, Bakken atragea curiosi din toata Europa; in secolul al XIX-lea, accesul a devenit mai facil datorita caii ferate, iar diferiti scriitori si jurnalisti, incantati de orele petrecute acolo, au facut parcului o publicitate foarte buna.

Incepand cu anul 1800, cand in parc a inceput sa dea spectacole o trupa de actori sosita din Italia, personajul Pierrot (Pjerrot, cum e scris numele sau in daneza), care juca, in spectacolele de pantomima, rolul servitorului natarau si caraghios, a devenit mascota parcului Bakken si asa a ramas pana in zilele noastre.


De-a lungul vremii, Bakken, s-a imbogatit, fireste, cu noi atractii: urmand spiritul vremurilor, corturilor cu ghicitoare si scrancioburilor le-au luat locul mari instalatii mecanice si electrice, printre care se remarca, astazi, nu mai putin de 5 structuri gen montagne-russe (roller coaster, cum se numesc in engleza), cel mai vechi si mai faimos fiind Rutschebanen, deschis inca din 1932.

Exista zeci de restaurante - ca sa nu mai vorbim de tarabele cu inghetata, gogosi si vata de zahar, cu floricele, alune si suc - cu mancare pentru toate gusturile, de la fast food la rafinate feluri din bucataria internationala. Iar vajaiala zgomotoasa a instalatiilor moderne de produs senzatii tari face greu de crezut faptul ca acest parc are in spate o istorie de cateva secole.



2. Tivoli, Danemarca

Al doilea ca vechime, din lume este Tivoli - tot din Danemarca, (da' ce se distra lumea acolo, acum 200 de ani, zau asa!) Deschis in 1843, este cel mai vizitat parc de distractii din Scandinavia si al treilea ca numar de vizitatori din Europa.

La inceput se numea Tivoli-Vauxhall, fondatorul sau inspirandu-se din numele orasului italian Tivoli si din denumirea parcului Vauxhall Gardens, o "gradina de placere" britanica, aceste gradini cu diverse atractii fiind, de fapt, precursoarele parcurilor de distractii pe care le cunoastem azi.


Povestea spune ca siretul om de afaceri care a infiintat parcul, Georg Carstensen, a obtinut concesiunea terenului si permisiunea de a construi acolo un loc de amuzament spunandu-i regelui danez al timpului, Christian al VIII-lea, ca atunci cand oamenii se distreaza, nu se mai gandesc la politica. Si, cum un popor caruia sa nu-i pese de ceea ce fa politicienii sai era - si pe atunci, ca si acum - visul oricarui conducator, regele a acordat autorizatia ceruta.

O multime de atractii, multe evocand un Orient de fantezie, au facut, inca din primii ani, faima gradinii Tivoli, care-si imbia vizitatorii cu teatre si cafenele, gradini si carusele, spectacole de pantomima si concerte. Mare parte din celebritatea sa s-a datorat modului profesionist in care a fost organizat si condus - adica unui management inteligent, cum am spune azi. O buna cunoastere a publicului, o mare atentie la detalii, o preocupare plina de grija pentru imaginea afacerii - acestea erau ingredientele succesului, aceleasi ca si azi.

De pilda, parcul avea propriul sau director muzical, insarcinat sa dirijeze si sa compuna bucatile cantate de orchestre, pentru a asigura fundalul muzical al distractiilor. Intre anii 1843-1872, acest post a fost ocupat de Hans Christian Lumbye, compozitor danez supranumit "Strauss al Nordului", pentru compozitiile sale ce amintesc de valsurile vieneze.


Pentru multe dintre aceste compozitii, sursa de inspiratie a reprezentat-o insasi atmosfera parcului de distractii, astfel incat bucatile poarta nume ca "Noapte de sarbatoare la Tivoli" sau "Bucuriile carnvalului".

In parc se gaseste unul dintre cele mai vechi montagnes-russes din lume (construit in Suedia, in 1914), care face casa buna cu cea mai noua atractie a locului, un nou montagne-russe, mai mare si mai spectaculos, inaugurat in 2009 si numit Vertigo.


Teatrul de pantomima (o cladire ce pare desprinsa dintr-o carte cu povesti chinezesti) si ssla de concerte gazduiesc spectacole de diverse genuri, de la pantomimele traditionale cu acelasi nerod Pjerrot si aceeasi indragostita Colombina, pana la spectacole de balet clasic si dans modern; de la interpretari de valsuri pana la concerte rock in care apar nu numai solisti si trupe daneze de mare succes, ci si solisti & trupe de mare calibru international; printre ei: Smashing Pumpkins, Sting, the Beach Boys, Pet Shop Boys… (V-am zis ca-s din aia tari!)

La peste un secol de la crearea sa, parcul Tivoli atinsese o asemenea faima si producea o impresie atat de puternica vizitatorilor, incat insusi Walt Disney, vazandu-l in cursul unei calatorii in Europa, a fost vrajit de nota de poveste si de atmosfera de distractii nezagazuite, de bucurie si relaxare pe care a incercat-o. De fapt, a fost asa de coplesit de impresie, incat a luat ca model parcul Tivoli pentru a crea propriul sau parc de distarctii, celebrul Disneyland - primul cu acest nume, inaugurat in 1955 la Anaheim, California.


3. Prater, Austria

Spui Prater si imediat iti apare in minte imaginea parcului de distractii prin excelenta, parcul-tip, prototipul genului - o lume multicolora, galagioasa, unde masinute vajaie pe sine deasupra capului tau, caluseii se rotesc in ritmul unei muzici naïve, fanfara canta, copiii chiuie, vanzatorii isi striga marfa si toata lumea se distreza, vrand-nevrand, luata de valul freneziei, sub luminile miilor de beculete colorate.

In realitate, Prater - Wiener Prater - e un mare parc vienez, cu alei si verdeata - asa ca Herastraul bucurestean sau Copoul Iasiului-, doar un colt al sau fiind ocupat de Wurstelprater - parcul de distractii propriu zis, acela cu calusei, roata, casa groazei etc.- lumea colorata si zgomotoasa evocata mai sus.

Amestecul de "aventura, traditie si farmec vienez" - asa suna o descriere in stil publicitar, de pe site-ul parcului, isi face si azi efectul intocmai cum si-l facea si in urma cu peste un secol, Wurstelprater fiind unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din Europa si din lume.


Proprietate particulara (a unei familii numite de Prato) in secolul al XII-lea, apoi teren de vanatoare al imparatilor Austriei, Wiener Prater a fost deschis publicului in 1766, in vremea domniei imparatului Josef al II-lea. Cum, odata cu accesul publicului larg, s-a permis si deschiderea de cafenele si restaurante, asemenea stabilimente au aparut cu duiumul si au atras imediat o multime de vienezi dornici sa se bucure, in timpul liber, de o "iesire" realxanta, intr-un loc frumos si atat de convenabil situat, aproape de capitala.

In 1897, pentru a sarbatori Jubileul de Aur al imparatului Franz Josef I (50 de ani de domnie) a fost inaltata gigantica roata (una dintre primele astfel de instalatii din lume) numita Riesenrad, o atractie nemaipomenita pentru vizitatorii timpului, care se inghesuiau in cele 30 de gondole ale rotii pentru o plimbare aeriana de cateva minute, in timpul careia puteau privi de sus incantatoarea lor Viena, una dintre cele mai frumoase capitale europene ale vremii.


Si asa, de aproape un secol si jumatate, Wurstelprater-ul vienez (numele ii vine de un personaj zis Hanswurstel, care aparea in teatrele de papusi care-i incantau pe vizitatorii- copii, in jurul anului 1900) isi continua existenta vesela si framatatoare, in ciuda catorva momente dificile prin care a trecut. (Cel mai rau a fost in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand o parte a marelui parc a fost distrusa de bombe si de transee. Dar a trecut - azi, Prater-ul si cel mai vesel colt al sau, Wurstelprater, sunt mai infloritoare ca oricand.)

Sui, cum orice monument se mandreste cu vechimea si traditia, in amintirea momentului de glorie atins la cumpana dintre secolele XIX si XX, o sectiunea a Wurstelprater-ului a fost recent amenajata intr-un stil… vintage, propunand vizitatorilor sa descopere "Viena in jurul anului 1900". Delicii culinare, suveniruri inedite, sali de dans evoca atmosfera de acum un secol, cand Prater era locul unde deopotriva bogati si saraci, militari si civili, spalatorese si doamne din lumea buna, functionari si artisti, veneau sa guste cateva ceasuri de bucurie, cu muzica si rasete, sub stralucirea luminitelor multiocolore ale parcului.



4. Blackgang Chine, Marea Britanie

Cel mai vechi parc de ditractii din Marea Britanie - si unul dintre cele mai batrane din lume, dar inca activ (si chiar foarte vioi) este Blackgang Chine, in insula Wight. Parcul se afla de generatii in propreitatea aceleiasi familii (Dabell), care detine si adminstreaza si un parc de distractii numit Robin Hill, tot pe insula Wight.

Parcul Blackgang Chine a trebuit, in decursul timpului, sa-si tot schimbe locul, deoarece, fiind situat la extremitatea sud-vestica a insulei, in apropierea unei faleze expuse eroziunii, care a produs multe alunecari de teren, a fost in mai multe randuri in pericol de a ramane fara o parte din atractiile sale. Ca urmare, a fost mutat, in repetate ocazii, mai spre interiorul insulei.


Stabilimentul a luat nastere ca un loc menit sa atraga vizitatorii prin frumusetea locurilor (privelistile marine ale insulei Wight sunt vestite prin grandoarea lor) si prin expunerea unor curiozitati; elementul central il constuituie uriasul schelet al unei balene (esuate in 1842 pe tarmul insulei) in jurul caruia a fost fondat, in 1843, parcul.

Comparativ cu spectaculoasele parcuri moderne, cu instalatiile lor obositor de mari si de numeroase, Blackgang Chine pare un loc tihnit, ceea ce nu-i rapeste nimic din farmec.


Are un mic montagne-russe, un tobogan cu apa pe care vizitatorii il strabat asezati in barcute, un carusel haios, cu cesti de ceai uriase care se invartesc, o multime de dinozauri din fibra de sticla (datand in anii 1970), un parcurs strajuit de modele de fluturi si gandaci la scara mare, un fort al piratilor, o zona ce evoca un orasel din Vestul Salbatic, un joagar, un labirint din gard viu, o incapere cu oglinzi deformante - un amestec de atractii de balci in stil vechi si de instalatii animatronice moderne, de evocari nostalgice si insufletire copilareasca, totul profilat pe verdele-cenusiu al Oceanului Atlantic, care-si rostogoleste valurile in fundal.


5. Disneyland, Franta


Si, dupa parada celor mai vechi parcuri de distractii europene, sa-l infatisam si pe cel mai modern si mai spectaculos dintre ele, vestitul Disneyland francez, odrasla europeana a conceptului american de parc de distractii.

Parcul Disneyland din Europa este parte a Disneyland Paris, o intrega statiune de vacanta situata la est de capitala franceza, in oraselul nou-infiintat Marne-la-Vallée.

Este al patrulea parc bazat pe conceptul pus in practica odata cu infiintarea primului Disneyland, cel din Anaheim, California. (Disneyland-ul din Anaheim a fost inspirat - am amintit deja - de ceea ce a vazut si simtit domnul Disney in parcul danez Tivoli, in calatoria sa prin Europa; doar ca totul a fost facut in stil american - mai mare, mai grandios, cu tehnologii mai moderne - sa rupa gura targului)


La 37 de ani de la infiintarea Disneyland-ului din Anaheim, roata (istoriei) se intoarce si conceptul revine in Europa, imbracat americaneste, sub forma Disneyland-ului european.
Dominat de Castelul Frumoasei din Padurea Adormita, parcul si-a inceput activitatea vesela si zgomotoasa in 1992. In anul 2008, 15,3 milioane de persoane, mari si mici, si-au implinit dorinta de a-l vedea, astfel incat, in august 2008, Parc Disneyland a fost cea mai vizitata atractie de pe Batranul Continent.


Succesul maret de care s-a bucurat (in cele din urma, fiindca la inceput aceia care bagasera bani in el au avut oarece emotii) a dus la deschiderea unui al doilea parc, numit Parc Walt Disney Studios, in 2002; acesta e inspirat din aspectul studiourilor de filmare si e insufletit de prezenta unor personaje si decoruri din filme celebre produse de casa Disney.

Cele doua parcuri tematice propriu-zise (Parc Disneyland si Parc Walt Disney Studios), impreuna cu Disney Village (o zona impanzita cu restaurante, baruri si magazine si care ramane deschisa si dupa ora de inchidere a parcurilor), cu terenul de golf (Golf Disneyland )si cu hotelurile Disney din zona, sapte la numar (detinute si administrate tot de societatea Euro Disney) alcatuiesc un adevarat orasel destinat in intregime distractiei, plin de castele de poveste, de personaje de desen animat, de delicii gastronomice, de vehicule pline de imaginatie, de instalatii mari si colorate care te ridica, te coboara, te invartesc, te leagana sau te poarta prin mica si agitata lume a parcului si, totodata, prin lumea nemarginit de vasta si bogata a fanteziei copilaresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu