vineri, 25 noiembrie 2011

Helsinki – impresii de călătorie * Autor: Razvan Pascu

Helsinki – impresii de călătorie

Pentru un român aprig din fire, iute la reacţie şi pentru care calmul şi răbdarea sunt simple cuvinte din dicţionar, o vizită într-o ţara nordică este mai mult decât o simplă călătorie...este o adevărată lecţie de viaţă. Şi dacă în alte ţări mi-au plăcut peisajele, mâncarea sau arhitectura, în Helsinki mi-au plăcut oamenii şi atmosferă. Iar ceea ce au făcut finlandezii din acest oraş merită toate aplauzele.
Helsinki este un oraş de moştenire suedeză în zonă, fiind întemeiat de suedezi în jurul anului 1550. Pe atunci capitala era la Turku (actuala capitală culturală a Europei), însă ruşii, după ce au cucerit Finlanda, au spus că Helsinki este mai demn de această titulatură şi aşa a rămas. Influenţele ruşilor în Helsinki sunt vizibile, dar cea mai interesantă este o panoramă asupra oraşului, privit de pe faleză, dinspre terminalul de feriboturi spre centru. Se văd cele două embleme ale oraşului, ambele luptându-se pentru supremaţie, fiind aşezate pe coline şi la aproximativ aceeaşi înălţime. Este vorba despre Catedrala Luterană, Tuomiokirkko şi catedrala ortodoxă rusă Uspenski. Una de un alb imaculat, cealaltă din cărămidă roşie, cu cupolele stil ceapă, ascuţite şi strălucitoare.
Vă propun să va începeţi plimbarea prin Helsinki chiar de la Catedrala Luterană, Tuomiokirkko, care tronează deasupra Pieţei Senatului. Aici ajungeţi foarte uşor de la Gara Centrală, pe jos, în aproximativ 15 minute. Catedrala se poate vizita, iar dacă ajungeţi la orele prânzului, 11:50 - 12:20, aveţi ocazia să ascultaţi un concert de orgă gratuit. Apoi bucuraţi-vă de priveliştea minunată asupra străzilor centrului vechi, dar şi asupra Pieţii Senatului, unde în multe după-amieze de weekend au loc spectacole de muzică, fanfară şi dansuri.
Îndreptându-te spre port, pe una dintre străduţele ce pornesc din Piaţa Senatului, nu uita să te opreşti şi la Oficiul de Informare Turistică ce oferă multe detalii utile despre oraş şi despre ceea ce poţi vedea, inclusiv informaţii referitoare la preţuri, hărţi gratuite ale oraşului şi ponturi despre cum poţi să economiseşti bani. Pentru că da, Helsinki este un oraş destul de scump.
De aici deja vei zări piaţa de peşte, Kauppatori. Piaţa este deschisă de la primele ore ale dimineţii şi până după-amiază. Găseşti aici de toate, pentru toată lumea, de la peşte proaspăt pescuit, ferit de căldură şi aşezat pe un pat de gheaţă, uneori direct din barcă, până la fructe de sezon (mure, cireşe, căpşuni), vândute la oca (de jumătate şi un kilogram). Turiştii apreciau cu precădere tonetele cu fructe de mare şi legume aburinde, dar şi cele cu produse handmade. Pentru 2 platouri cu rondele de caracatiţă pane, rondele de ceapă, calamar prăjit, legume la tigaie şi cartofi am plătit 14 euro.
Dacă tot eşti în port, după ce ai gustat bunătăţile din piaţă, poţi lua o barcă către insula Suomenlinna, o fostă fortăreaţă suedeză, care acum este monument UNESCO. Se ajunge cu un vaporaş care costă 5 euro sau poţi opta pentru un card de 24 de ore (valabil din momentul validării), care costă 7 euro, şi pe care îl poţi folosi atât la feribot cât şi la tramvai prin oraş.
Feriboturi spre Suomenlinna sunt din 20 în 20 minute, iar călătoria nu durează mai mult de 15 minute. Din larg poţi avea o privelişte de ansamblu asupra părţii de coastă a oraşului Helsinki.
Pentru a vizita această insulă sunt suficiente 3-4 ore de hoinăreală. De la Biroul de Informaţii Turistice (care se află chiar în locul unde ajunge vaporul) ţi se dă o hartă gratuită cu principalele puncte de atins pe insulă, toate fiind gratuite. Sunt şi câteva muzee pentru care se plăteşte o taxă de intrare, dintre care vă recomand Muzeul Păpuşilor. Dacă rezişti şi nu te deranjează apa rece, poţi face o baie în Marea Baltică.
Fortăreaţa pare să fie un oraş din urmă cu câteva zeci de ani, păstrat aşa cum era atunci. Casele sunt puţin animate, cafenelele sunt discrete şi cele câteva chioşcuri de pe insulă servesc apă (2 euro/0,5 litri) şi îngheţată (2-3 euro). Fortăreaţa a fost construită în 1748 de către suedezi pentru a contracara un eventual atac al ruşilor, pe vremea când teritoriul Finlandei de astăzi aparţinea suedezilor. Oraşul-fortăreaţă după numele său suedez Sveaborg (fortăreaţa suedeză), a fost însă atacat şi preluat de ruşi în 1808. A servit drept închisoare pentru prizonierii comunişti până ce Finlanda şi-a câştigat independenţa. Acum, toată insula este monument UNESCO.
La masă de seară este obligatoriu să încercaţi somonul delicios din Helsinki. Sunt numeroase restaurante care oferă meniuri pentru turişti, însă trebuie să vă aşteptaţi la preţuri pe măsură. O experienţă deosebită pe care am avut-o eu la Helsinki a fost să iau cina la o localnică care gătea special pentru turişti. Cu 25 de euro de persoană am mâncat 3 feluri de specialităţi finlandeze şi am stat 2 ore de vorbă despre sistemul de învăţământ şi economia Finlandei. Tipa lucra într-o bancă şi făcea acest extra-job după orele de program pentru a strânge bani de călătorii. A fost o experienţă absolut interesantă, iar cei care doresc detalii pot să le citească aici.
În a doua zi, continuaţi plimbarea prin oraş cu o vizită la cealaltă catedrală a oraşului, Uspenski. De la Uspenski, ai două opţiuni: fie iei tramvaiul numărul 4, care te va plimba de-a lungul bulevardului Mannerheim, până în apropiere de celebra biserică în stâncă, fie să vizitezi pieţele acoperite ale oraşului.
Din tramvaiul numărul 4 cobori la staţia din faţa muzeului Finlandia şi vizitezi biserica construită în piatră, sub pământ, Temppeliaukio. Vă recomand să urcaţi la balconul bisericii, un loc adesea ratat de grupurile de turişti asiatici şi ruşi, astfel că te vei putea bucura de un moment de linişte şi vei putea face câteva poze reuşite.
Cum ajungi la Helsinki?
Eu am fost în vară cu un zbor direct, pe vremea când fabrica Nokia de la Cluj încă era deschisă în România. Odată cu anunţul privind închiderea fabricii de la Jucu compania aeriană Finnair şi-a anunţat retragerea din România şi astfel românii au pierdut zborul direct Bucureşti-Helsinki. Acum singurele posibilităţi de a ajunge la Helsinki sunt cu marile companii aeriene de genul Malev, Lufthansa, Air France, sau KLM, cu escală.
Unde să te cazezi?
Pentru prima noapte am ales un hotel aproape de aeroport, Best Western Airport Hotel Pilotti (include wi-fi), deoarece oferea şi transport gratuit de la aeroport, din 30 în 30 de minute. Apoi am optat pentru un hostel foarte aproape de centrul oraşului, Eurohostel (wi-fi taxat separat, 5 euro/24 ore), curat şi destul de bine pus la punct. Ca feedback pentru voi, preţul pentru o noapte de cazare la Eurohostel a fost în jur de 60 euro, iar pentru Best Western aproximativ 130 euro, deci o diferenţă de preţ destul de mare. Însă diferenţele la hotel nu au fost deloc mari, poate chiar din contra... la Eurohostel cameră era chiar mai mare şi hotelul aproape de centru. Deci mai bine economisiţi banii decât să îi daţi pe cazare scumpă, Eurohostel este o variantă bună de cazare.
Dacă preferaţi plimbările de relaxare cu vaporaşul, atunci puteţi încerca o mini-croazieră cu vaporaşul de 1,5 ore pe la insulele de lângă Helsinki. Excursia ajunge la Helsinki Zoo, fortăreaţa Suomenlinna, insulă Korkeasaari şi canalul Degero. Vaporaşul trece şi pe lângă flota de spargatoare de gheaţă. Preţul este 20 de euro pentru adulţi, 10 euro pentru copii, iar un bilet pentru o familie este 45 de euro. Plecarea este din piaţa centrală, Market Square. Aceeaşi companie oferă şi alte mini-croaziere: de la ora 18.30 Cruise&Dinner (18 euro+29 euro) sau de la ora 21.00 Jazz Cruise (2 ore, 33 euro/persoană). O altă companie care efectuează croaziere în jurul insulelor este Royal Line, iar mai multe informaţii puteţi afla de la standul lor din Market Square.
Transfer aeroport-oraş-aeroport
Autobuzele albe Finnair City Bus pleacă din aeroport de la Terminalul 2, Platforma 10 şi Terminalul 1, Platforma 1 la fiecare 20 de minute (toată ziua, mai puţin intervalul orar 01.10-05.45). Călătoria până în centrul oraşului costă 6,2 euro şi durează 30 de minute. Din centrul oraşului, autobuzul pleacă de la Gara Centrală şi opreşte şi la Hesperia Park în drumul către aeroport.
Helsinki Card
Helsinki poate fi explorat "la picior". Pentru cei care preferă să folosească mijloacele de transport în comun şi să viziteze multe muzee, Helsinki Card este alegerea perfectă. Acest card oferă intrare gratuită şi audio-guide la peste 50 de muzee, transport gratuit prin oraş, dar şi reduceri la magazinele partenere, restaurante sau tururi pentru turişti. Cardul poate fi cumpărat de la hoteluri, de la centrele de informare turistică sau din aeroport şi costă 35 de euro pentru 24 de ore, 45 de euro pentru 48 de ore şi 55 de euro pentru 72 de ore.
Mai multe impresii de călătorie şi sfaturi despre călătorii cu buget redus puteţi găsi pe blogul www.RazvanPascu.ro - cel mai citit blog despre călătorii din România. În plus, puteţi participa aici la un concurs unde puteţi câştiga o excursie de Revelion la Viena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu