vineri, 25 noiembrie 2011

Ushuaia, Argentina – orasul de la Capatul Lumii * Autor: Razvan Pascu

Ushuaia, Argentina – orasul de la Capatul Lumii

Cu totii stim ca Pamantul este rotund, deci teoretic nu are nici inceput si nici sfarsit. Dar cu toate acestea este un loc pe Terra considerat “Capatul Lumii”, cel putin in manualele de branding de tara. Este vorba despre cel mai sudic oras al lumii, Ushuaia, aflat in regiunea Argentinei denumita Tara de Foc. Doar 1000 km despart Ushuaia de Antarctica, aici fiind punctul de plecare al croazierelor spre continentul inghetat.
Asa cum ar trebui sa fie un "capat de lume", nu este foarte usor de atins. Daca nu alegi varianta simpla a unui avion sau a unei croaziere, care te va lipsi insa de multe aventuri, daca vii din Argentina trebuie sa strabati teritoriul Chile, sa traversezi stramtoarea Magellan care leaga Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic, fie pe la Punta Arenas, fie pe la Punta Delgada si sa intri din nou pe teritoriul Argentinian. Geografia politica a zonei si impartirea terenului intre Chile si Argentina a rezultat intr-o zona care le da batai de cap chiar si argentinienilor care vor sa ajunga dintr-un oras argentinian in altul si care sunt nevoiti sa strabata teritoriul chilian pentru aproximativ 100 km. Din cel mai apropiat oras Argentinian de pe continent, Rio Gallegos, asta inseamna aproximativ 10 ore de mers cu autobuzul pana in Ushuaia, iar toata partea chiliana a drumului este drum forestier.
Ushuaia este un oras destul de mic care se bazeaza in mare parte pe turism. Din acest motiv preturile nu sunt din cele mai mici la Ushuaia, mai ales in perioada de vara cand am fost eu (decembrie-ianuarie). Pentru doua - trei zile petrecute aici, turistii pot opta pentru excursii cu barca sau catamaranul pe canalul Beagle (la pinguini), tururi in Parcul National Tierra del Fuego sau excursii la Ghetarul Martial. Pentru aproximativ 4000 dolari, turistii cu dare de mana si cel putin 7 zile disponibile pot opta pentru o excursie last-minute in Antarctica.
Eu am optat pentru o excursie de cateva ore cu o barca pe canalul Beagle, prin care Oceanul Pacific comunica cu Oceanul Atlantic, cu opriri la cateva dintre insulele de aici. Am vazut leii de mare in habitatul lor natural pe Insula de los Lobos, cormorani imperiali si celebrul far din Ushuaia care se presupune ca este farul de la capatul lumii din povestile lui Jules Verne. De asemenea, se poate debarca pe singura insula din zona unde se afla o colonie de pinguini.
Pentru pasionatii de drumetii, cateva trasee cu dificultate medie, de la 30 minute la 3 ore, sunt disponibile in Parcul National Tierra del Fuego. Drumul pana la parc, de aproximativ 30 minute il poti parcurge fie cu un microbuz (aproximativ 18 dolari) fie cu "Trenul de la capatul lumii", un fel de Mocanita, care insa face mai mult timp si este si destul de aglomerat.
Inainte de a pleca din Ushuaia nu trebuie sa uitati sa treceti pe la Oficiul Postal local, pentru a pune in pasaport o stampila din orasul de la capatul lumii. Nu trebuie ratata nici placuta cu "Ushuaia - Fin del Mundo" din portul orasului, obiectivul turistic la care se opreste fiecare calator.
Cum ajungi?
Oricum ar fi, pentru a ajunge la Ushuaia trebuie sa ajungi cel putin pana la Buenos Aires (Argentina) sau Santiago (Chile). In functie de cat esti dispus sa platesti, mai departe ai 2 optiuni: un avion pana la Ushuaia (direct sau cu escala in El Calafate), ori cu autobuze locale. Daca vei folosi autobuze locale, drumul de la Buenos Aires pana la Ushuaia este de 50 de ore, insa din experienta personala, este foarte probabil sa faci cu cel putin 10 ore mai mult, pentru ca argentinienii nu se grabesc niciodata. Cu avionul vei face intre 3-5 ore, in functie de durata escalei.
Zborul pana la Buenos Aires poate fi cu KLM sau Air France, iar daca alegi sa zbori la Santiago de Chile atunci doar cu Air France o poti face. De asemenea, trebuie urmarite ofertele de preturi la Alitalia, Lufthansa, British Airways ori Iberia si Air Europa din Madrid. Eu am ales sa zbor cu Air France.
Unde te cazezi?
Ushuaia nu este un loc ieftin. Insa daca ai rabdare sa cauti (mai ales daca este vara) printre hostelurile, pensiunile si hotelurile de aici, vei gasi cu siguranta ceva la un pret bun. Daca nu, atunci mai ai o sansa la campinguri. Cei interesati de cazare la preturi ok in Ushuaia pot intra si rezerva de pe acest link. Eu am sperat sa gasesc in Ushuaia cazare pe la oameni care vin in statiile de autobuz, asa cum se intampla in toata Argentina. Ei bine, in Ushuaia nu exista statie de autobuz si, drept urmare, nu am gasit pe nimeni. Am pierdut cel putin 3 ore prin oras pana am gasit o pensiune libera.
Vize
Pentru Argentina, Chile si Uruguay romanii nu au nevoie de viza turistica. Este necesar doar pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara. Daca vei merge cu autobuzul de la Buenos Aires spre Ushuaia vei primi o stampila in pasaport la iesirea din Argentina, alta la intrarea in Chile (dupa ce se trece stramtoarea Magellan), alta la iesirea din fasia de pamant a Chile si apoi inca una la intrarea in Argentina, din nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu