joi, 10 noiembrie 2011

Vacanta cu scantei! Pe taramul vulcanilor si al ghetarilor

Vacanta cu scantei! Pe taramul vulcanilor si al ghetarilor
Daca multor europeni, norul de cenusa vulcanica provenit din Islanda le tot incurca serios planurile de luni de zile incoace, unora le da idei. Ce idei? De vacanta.
Unde iti petreci vacanta? Dupa cat se pare, anul acesta "moda" cere sa alegi ca destinatie de vacanta neaparat Eyjafjallajökull, vulcanul islandez a carui eruptie a paralizat traficul aerian din intreaga Europa. Sau cel putin, o alta destinatie la fel de "vulcanica", de la Etna la Canare.


Ziarele, televiziunile, web-ul, toate ni l-au aratat, de departe. Dar ce-ar fi daca l-am admira indeaproape pe vulcanul "nabadaios". Tur-operatori specializati din Europa si Iceland Travel Board au confirmat ca emisiile de lava si cenusa de-acum s-au redus, zvonurile care indicau alti vulcani ca fiind activi s-au dovedit lipsite de fundament, strazile din Islanda sunt din nou circulabile, iar aeroporturile din Keflavik si Reykjavik functioneaza in prezent dupa un program normal.


Sa vezi vulcanul cu nume aproape imposibil de pronuntat nu este dificil intrucat se afla intr-un ghetar la sud de Ring Road, strada care inconjoara insula, recent redeschisa. Itinerariul propus de un tur-operator, denumit sugestiv "Pe taramul vulcanilor si al ghetarilor", urmareste tocmai traseul circular printre podisurile desertice, campurile cu lava colonizate de muschi, si "sandur" - vulcanii adormiti si activi, cum este si Eyjafjallajökull.


In zona, pentru cazare, poti opta pentru clasicele ferme, precum Drangshlid Country Hotel, aflata in apropiere de o plaja lunga si neagra (Vik). Pana in urma cu cateva luni, inainte de eruptie, aici se putea face trekking, un traseu de 9 ore care te ducea in varful vulcanului. Acum sa urci acolo nu mai e posibil, dar te poti totusi plimba de-a lungul versantilor, trecand prin zona marii eruptii, prin lava si cenusa, cu autocare 4x4, cum propune Circuitul Islanda de vest si podisul central. Apoi te poti indrepta recifurile Dyrholey, unde-si fac cuib mii de pasari marine, sau catre Gullfoss, una dintre cele mai frumoase cascade din Islanda. Nu foarte departe se afla si zona geyserelor, cu atractia ei principala, Strokkur, care sufla in aer apa fierbinte si vapori la fiecare cateva minute.


Pe langa Islanda, pentru cei interesati de senzatii tari, "vulcanice", exista si alte destinatii, in toata lumea. Printre ele se distinge Hawaii, unde se gaseste Hawaii Volcanoes National Park, inscris gratie habitatului lui in Patrimoniul UNESCO si Rezerva Biosferei. Aici se afla Kilauea, unul dintre vulcanii cei mai activi din lume, dupa cum o dovedesc norii de vapori, mirosul de sulf si peisajul aspru si pietros. Traseele de trekking se deznoada de-a lungul Crater Rim Drive, strada panoramica care navigheaza de-a lungul marginii craterului, de unde poti arunca o privire direct in "gura" incandescenta a vulcanului.

Exista posibilitati de cazare chiar in parc, turisti putandu-si monta aici corturile liber, dar exista si o serie de resorturi de la mare, precum Outrigger Royal Sea Cliff.

Tot un pamant "de foc" este si Costa Rica, cu a sa Cordigliera Vulcanica Central, lant muntuos format din mai multi vulcani, unii dintre ei fiind inca activi. Expeditia Costa Rica - Gradina Americii, organizata de o agentie de turism, ii poarta pe calatori pana in varful conului de granit Poás, dar si la picioarele lui Arenal (foto, jos), care cu ai sai 1633 metri este cel de-al patrulea vulcan ca inaltime din tara.


O alta destinatie "vulcanica" ar putea-o reprezenta parcurile nationale din Insulele Canare. Pe insula Las Palmas se afla "la Caldera de Taburiente", un crater enorm unde exista un "refugiu" si un loc viran pentru camping, pentru a putea admira silueta muntelui sub cerul instelat. In Tenerife, in Parcul National, se inalta varful Teide, de 3718 metri. Se poate escalada pana la cota 3550 intrucat in varf se ajunge doar cu un permis special eliberat de autoritatile locale (calatoria se poate organiza pe site-ul Ministerului Turismului din Spania).


Primavara se spune ca este anotimpul cel mai potrivit pentru a merge in Sicilia, la Etna, cel mai inalt vulcan activ de pe batranul continent, identificat inca din Antichitate drept atelierul lui Hefaistos, zeul focului, unul dintre cei mai importanti zei din panteonul grecesc. Pentru a-l vizita, se urca din Catania sau de pe autostrada Messina-Catania catre localitatile din jurul Etnei, unde se pot organiza excursii individuale sau in grup, cu ghizii de la centrele de vizitare a Parcului National.


Cele mai facile excursii se pot face la cote mici, precum cea la Monte Nero degli Zappini
, un drum croit in aria protejata, care ofera vederii peisaje spectaculoase. Turisti mai antrenati la drumetii pot in schimb sa urce pe Monte Zoccolaro. Efortul le va fi rasplatit de peisajul care se deschide asupra Valle del Bove, un amfiteatru natural, teatru al multor eruptii, care istoriseste complexa istorie geologica a vulcanului. Cu echipament adecvat se poate face si o catarare catre Rocca della Valle, la 2738 metri, si la Observatorul vulcanologic, care iarna, sub mantaua de zapada, devine una dintre destinatiile cele mai iubite de skiorii alpinisti (indicatii legate de cazare si itinerarii la parks.it/parco.etna).


Celalalt gigant italian, Vezuviul, a primit o inima "tanara", daruita de Creator Vesevo, o expozitie permanenta care cuprinde operele a zece sculptori europeni, selectati de directorul artistic Jean-Noël Schifano; acestia au realizat din roci formate in urma racirii lavei (vulcanite) opere de dimensiuni enorme. Mergand mai departe, se poate ajunge la Observatorul Vezuvian, fondat in 1841, la cota 600 metri. Este cea mai veche structura din lume dedicata observarii stiintifice a vulcanilor, si include un muzeu tematic. De aici se pot alege 9 itinerarii diferite, printre care Fiume di Lava, o plimbare de o ora in sir indian prin "jungla" mediteraneana, sau una si mai spectaculoasa, Gran Cono, care duce direct in gura vulcanului (www.parconazionaledelvesuvio.it). Se poate innopta la Casa Country Villa Pompei, un bed&breakfast foarte sofisticat, aflat la doi pasi de excavatii.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu