sâmbătă, 3 decembrie 2011

Cambodgia, ţara contrastelor

Cambodgia, ţara contrastelor

3 decembrie 2011, 19:00 |  Autor: Lorena Mîndruţ | 219 afişări
Localnicii prietenoşi încearcă să-i facă pe turişti să uite de trecutul sângeros al acestui stat. Când auzi „Cambodgia“, e greu să nu te gândeşti, în primul rând, la genocidul khmerilor roşii, la dictatura lui Pol Pot sau la terenurile minate.
Dacă ajungi însă acolo, vizitând ansamblul templelor de la Angkor, vei descoperi o lume pe care ar fi fost păcat să nu o vezi cu ochii tăi. Această ţară din sud-estul Asiei a rămas parcă agăţată de un trecut care s-a dovedit de multe ori măreţ şi de şi mai multe ori sângeros pentru acest ţinut cu climă tropicală şi cu oameni surprinzător de calzi şi de prietenoşi.
Cambodgia şi-a găsit însă un loc aparte pe harta lumii în primul rând prin ansamblul arhitectural religios de la Angkor şi prin peisajele superbe de pe cursul superior al Mekongului sau prin cele de pe coasta scăldată de Marea Chinei de Sud.
Pe urmele Angelinei Jolie
Trebuie s-o recunoaştem onest, în condiţiile în care sunt atâtea destinaţii frumoase în lumea asta, Cambodgia nu pare chiar o primă alegere. Înainte s-o vizitez, ştiam despre această ţară că fusese, în anii '90, un loc în care Lady Diana protestase împotriva minelor antipersonal. Şi, ceva mai recent, că faimoasa Angelina Jolie filmase „Lara Croft: Tomb Raider" printre ruinele templului Angkor Wat, după care adoptase un copil. Şi mai ştiam doar că voiam să văd faimoasele temple din jungla cambodgiană, iar în rest, nu prea aveam niciun fel de aşteptări!
Când am aterizat la Phnom Penh, mi-am dat seama că, în ciuda aglomeraţiei, a prafului, a tuk-tuk-urilor (un fel de ricşe motorizate) şi a maimuţelor omniprezente, capitala Cambodgiei este - ca, de fapt, întreaga ţară - un oraş al contrastelor, cu case cu arhitectură colonială frumoasă, alături de altele părăginite. Numele oraşului provine de la legenda întemeierii sale, conform căreia, în anul 1373, pe malul Mekongului s-a construit un templu, Phonm, care a primit numele unei văduve bogate, pe nume Penh.
Ferme de crocodili lângă Phnom Penh
Oraşul are aproximativ un milion de locuitori, iar arhitectura sa este rezultatul influenţelor franţuzeşti asupra stilului tradiţional-medieval al culturii khmerilor.
Phnom Penh, un oraş în care deplasarea pe două roţi e cea mai recomandată
Primele impresii au fost că khmerii, cum sunt numiţi locuitorii Cambodgiei, sunt zâmbitori şi prietenoşi. Dar, probabil din cauza sărăciei în care trăiesc (salariul mediu se ridică undeva la 20 de dolari pe lună), au tendinţa să păcălească turiştii! Aşa că oricine ajunge aici  trebuie să ştie să negocieze dinainte orice produs sau serviciu pe care-l cumpără! Pus în gardă de acest mic detaliu, e timpul să iei Capitala la pas! În Phnom Penh, circuitul turistic include Muzeul Genocidului, numit şi S-21, aflat în centrul de interogări al regimului Pol Pot, adică sediul fostei lor Securităţi.
De asemenea, nu trebuie ratat Palatul Regal, cu o faimoasă Pagodă de Argint care are o podea realizată din cinci mii de plăcuţe din preţiosul metal. Aici vei rămâne impresionat de o clădire de o frumuseţe impresionantă, ce găzduieşte cel mai mare templu budist al capitalei. Interesantă este şi colecţia de artefacte khmer din Muzeul Naţional, construit de către francezi, din cărămidă roşie, în 1917.
Pe lista atracţiilor importante se mai află Grădina Orhideelor, Piaţa Centrală sau aşezările din apropiere, unde poţi vizita ferme de crocodili. La 30 de kilometri de Phnom Penh se află oraşul Oudong,  vechea capitală a ţării, unde sunt înmormântaţi foştii regi khmeri.
Nimfele din fosta reşedinţă regală
- Temperatura diurnă nu coboară vara sub 40 de grade. Perioada cea mai prielnică turismului este octombrie-martie.
- Orezul şi peştele fac parte din meniul zilnic. O delicatesă este fructul durian, care are un miros neplăcut, dar este foarte gustos. Localnicii au obiceiul de a mesteca nucă de betel, care are un efect narcotic uşor.
- În această ţară, nu indica spre alte persoane folosind piciorul, nu atinge capul vreunei persoane şi acoperă-ţi umerii şi picioarele în pagode! Locuitorii te vor întâmpina cu tradiţionalul „sampeah" - îşi unesc palmele, cu degetele uşor înclinate spre persoana din faţă, şi duc mâinile spre piept sau frunte. Cu cât este mai mare statutul persoanei salutate, cu atât mai sus duc mâinile.
- Ora locală este GMT +7.
- Obiectivele din Cambodgia incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt ruinele de la Angkor: Angkor Wat, Banteay Kdei, Banteay Srei, Bayon, Prasat Kravan, Ta Prohm şi Ta Som.
- Bijuteriile din argint realizate în Cambodgia sunt renumite în toată lumea pentru calitatea metalului preţios şi ornamentaţiile speciale.
- Recomandarea Leader Tour este hotelul Amansara, fostă reşedinţă regală estivală. Hotelul de tip resort este situat la aproximativ zece minute de intrarea în complexul Angkor. Numele său este dat de două cuvinte sanscrite - aman (pace) şi apsara (o nimfă din stravechea mitologie hindusă).
Informaţii suplimentare la telefon 021-315.89.75 sau office@leadertour.ro.
Templele magnifice de la Angkor
Elefanţii, vizitatori de zi cu zi ai celebrelor temple ale vechilor khmeri
La aproximativ şase kilometri de oraşul Siem Reap, vei da cu ochii de complexul religios Angkor, denumit astfel după regiunea care îl găzduieşte, şi care e unul dintre cele mai importante situri arheologice din sud-estul Asiei. Cel mai cunoscut dintre temple, Angkor Wat, a fost construit în onoarea zeului hindus Vishnu şi este o creaţie arhitecturală stranie, cu basoreliefuri complicate, reprezentări ale lumii de dincolo, imagini din viaţa lui Vishnu şi o galerie care reprezintă pedepsele şi recompensele pe care le oferă cele 37 de ceruri şi cele 32 de iaduri.
Ansamblul de la Angkor a fost construit între secolele IX şi XV
Templul-Munte, cum i se mai zice, se întinde pe o suprafaţă de 160 de hectare, din care jumătate este un bazin de apă ce avea în trecut diverse întrebuinţări legate de agricultură. Templul este o imagine în miniatură a Universului, având cinci turnuri care reprezintă vârfurile Muntelui Meru, considerat de hinduşi centrul lumii. În faţa templului se află o sculptură de 800 de metri, ce îl înfăţişează pe Naga, un şarpe mitic care e păzitorul templului. Angkor Wat este cunoscut şi pentru cele două mii de dansatoare apsara (nimfe) care decorează templul. Bayon este templul situat în mijlocul aşezării Angkor Thom şi rămâne unul dintre cele mai enigmatice temple ale complexului. Este alcătuit din 54 de turnuri, majoritatea având sculptate câte un imens chip zâmbitor îndreptat spre fiecare punct cardinal şi reprezintă provinciile fostului imperiu khmer. Fiecare turn are patru faţade.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu