vineri, 16 decembrie 2011

Cele mai nebunesti 10 parcuri tematice din lume / Autor: Alexandru Safta

Cele mai nebunesti 10 parcuri tematice din lume
Parcurile tematice ii destind si ii amuza pe oameni, oferindu-le deopotriva copiilor si adultilor distractii nesfarsite. Totusi, undeva pe drumul spre hilar, unele parcuri tematice au depasit pragul amuzamentului si au devenit pur si simplu ciudate. Iata cateva dintre cele mai bizare exemple ale lumii…
Love Land (Korea de Sud) – totul despre sex
Amplasat pe insula sud-coreana Jeju, “Taramul Dragostei” este un parc tematic care celebreaza si aduce onoruri sexului. Pot fi admirate aici aproximativ 140 de sculpturi explicite, locul fiind descris ca “unul unde arta de orientare sexuala si erotismul isi dau mana”. Exponatele includ statui falice, diverse pozitii sexuale, accesorii si chiar organe sexuale feminine din piatra. Love Land a fost deschis in anul 2004, la mult timp dupa ce insula Jeju si-a dobandit porecla de “insula lunii de miere”. Deoarece majoritatea nuntilor serbate aici au fost aranjate, hotelurile de pe insula au inceput sa ofere stimulente erotice proaspetilor insuratei, sub forma diverselor obiecte sexuale de natura sa sparga gheata in relatia barbat-femeie. Parcul tematic a fost initial creat ca o expozitie de arta pentru studentii Universitatii Hongik, din Seul. In prezent, le este accesibil numai vizitatorilor cu varste de peste 18 ani, dar are un spatiu de joaca si pentru copii in vecinatate.
Diggerland (Anglia) – sapa pana la epuizare
Nu se stie cu exactitate cine detine drepturile de paternitate asupra ideii de deschidere a unui parc tematic avand la baza utiliaje de constructie, dar pare o idee sclipitoare. Exista, in prezent, patru “Lumi ale excavarii” de-a lungul Angliei, oferind spre testare si amuzament, atat copiilor cat si adultilor, peste 20 de tipuri de excavatoare. Detinut de o companie specializata in inchirierea excavatoarelor, parcurile Diggerland sunt dotate cu masinarii modificate astfel incat sa poate fi operate de copii de cinci ani, in timp ce tatii lor inspecteaza escavatoare pe care sa le ia in lucru. Un mijloc amuzant prin care tatii sa solidifice relatiile cu fiii lor, Diggerland este totodata si o unealta foarte isteata de marketing. In Diggerland, toate fanteziile legate de utilaje sunt satisfacute prin intreceri cu camioane si masive dislocari de pamant. Desigur, dispozitivele din aceste parcuri nu servesc exclusiv activitatilor de santier ci, unele masinarii au fost dezasamblate sau modificate astfel incat sa se transforme in reale jocuri de balci.
Isgyvenimo Drama (Lituania) – unde poti “experimenta” comunismul
Pentru cei care simt o nevoie insatiabila de a se intoarce in era sovietica a fostului bloc comunist, tipica anilor ’80, Isgyvenimo Drama, cunoscut si sub denumirea de Bunker-ul Sovietic, este parcul tematic cel mai adecvat. Pentru o taxa destul de mare, de aproximativ 220 de dolari, un vizitator are parte de circa doua ore si jumatate intense, in care se intoarce in timp, in stil socialist. Isgyvenimo Drama se afla in apropierea capitalei lituaniene Vilnius, si a servit candva ca bunker sovietic, destinat apararii unui post de transmisiune tv, indeplinind si rolul de refugiu pentru trupele combatante. Toti actorii implicati in proiectul de resurectie a unui curent social fie au detinut posturi in armata sovietica, fie sunt chiar in prezent interogatori ai autoritatilor. Desigur, manifestarea acestor personaje este ceva mai domoala atunci cand trebuie sa fie rasfranta asupra adolescentilor si a copiilor. Activitatile care pot fi experimentate in ciudatul parc tematic lituanian includ urmarirea unor programe TV din anul 1984, purtarea unor masti impotriva gazelor, invatarea imnului sovietic sub presiune, consumarea unor feluri de mancare tipic sovietice si chiar supunerea la un control medical si la un interogatoriu de tipul celor practicate in fostele lagare de concentrare.

Dickens World (Anglia) – partea intunecata a revolutiei industriale

Portretizarile cenusii ale Regatului Unit din perioada revolutiei industriale facute de Charles Dickens se ridica la viata in Dickens World (Lumea lui Dickens), intr-o atmosfera tipica platourilor de filmare ale regizorului american Tim Burton. Amplasat in Chatham Dockyard, din Kent, Marea Britanie, parcul de amuzament abunda in elemente care amintesc de boala, epidemii, dizenterie, orfani infometati si elitele Angliei Victoriene. “Lumea Dickens” este un parc privat, a carui fondare a costat 62 de milioane de lire sterline si care a fost deschis publicului in data de 25 mai 2007. Parcul tematic a fost intens promovat mai ales pentru gazduirea celui mai intins traseu european inchis al unui “tren al groazei”, intitulat “Marile Sperante”, dupa romanul cu acelasi nume al lui Dickens. Alte atractii locale includ “Casa Bantuita a lui Ebenezer Scrooge”, o sala de clasa victoriana, temnita personajului Fagin din “Oliver Twist”, un show cinematografic 4D high definition, un bar tematic, un restaurant, o zona de jocuri si altele. In plus, exista si machete de cladiri londoneze in stil Dickens in jurul unei piete centrale, populate cu personajele felurite si amestecate din operele autorului britanic.

Suoi Tien (Vitenam) – parcul budist

Daca Walt Disney si Buddha ar fi proiectat impreuna un parc tematic, probabil ca acela ar fi semanat foarte mult cu parcul de amuzament Suoi Tien, din Ho Chi Min, Vietnam. Ce este atat de special la aceasta locatie? Reprezinta primul parc tematic budist din lume, care este la fel de colorat ca Disneyland, numai ca, in locul unor personaje precum Donalt, Mickey Mouse si Gooffy, Suoi Tien are Dragonul, Pasarea Phoenix, Testoasa si Unicornul. Parcul gazduieste, de asemenea, un Palat al Raiului si un Palat al Iadului, dispuse la antipozii spatiului amenajat. Ambele palate abunda in elemente spectaculoase, numai ca, asa cum este si firesc, in Palatul Iadului vizitatorul se va gasi inconjurat de statui cu aspect infricosator ce il fixeaza cu privirile. Totusi, daca elementele budiste din Suoi Tien nu sunt pe placul turistilor, acestia se pot indrepta oricand spre Regatul Crocodililor, gazduit de acelasi parc tematic. Aici, vizitatorii pot hrani cu halci de carne cativa dintre cei 1.500 de crocodili si pot admira cum un acrobat merge cu o bicicleta suspendata pe deasupra unui iaz plin cu reptile uriase. De asemenea, parcul ofera si posibilitatea vizitarii unei pesteri sinistre, plina cu lilieci.
Harmony Land (Japonia) – un tribut pentru Hello Kitty
Este vorba despre un parc care, poate ca nu este in mod predilect adresat reprezentantelor (tinere) ale sexului frumos, dar in mod cert ar trebui sa fie. Cand vine vorba despre atractii tematice si dragalasenie, impachetate laolalta, Japonia este calea de urmat. Cum printesa incoronata a gingasiei este, desigur, Hello Kitty, Japonia are un intreg parc tematic dedicat acestei feline magice – Harmonyland, sau Taramul Armoniei, desfasurat exclusiv in aer liber si amplasat in Oita, sud-vestul Tarii Soarelui Rasare. Orice fana adevarata Hello Kitty, demna de funda pe care o poarta in par, trebuie sa adore Harmonyland, care are mai mult puf roz si curcubee stalucitoare pe metru patrat decat o conventie Care Bear. Formula intrebuintata aici este practic aceea de a reproduce standardele unui parc de amuzament sub auspicile personajelor Sanrio – companie japoneza care proiecteaza, aproba si creeaza produse concentrandu-se pe segmentul kawaii (dragalasenie) al culturii populare nipone. In Harmonyland, vizitatoarele se pot bucura de cescutele rotitoare Hello Kitty, de roata uriasa Hello Kitty si de multe alte elemente distractive adaptate conceptului pisicutei cu funda roz. Dar, lucrul la care Harmonyland reuseste chiar sa straluceasca il reprezinta paradele si spectacolele organizate aici.
Grutas Park (Lituania) – statuile lui Lenin & Stalin
“Iosif Stalin” si “amuzament” nu sunt chiar doua notiuni usor sau firesc de asociat; totusi, amuzant sau nu, parcul lituanian Grutas reproduce viata sub regimul Omului de Otel care a fost Stalin. Grutas, aflat la o distanta relativ mica de parcurs cu masina fata de capitala Lituaniei, Vilnius, gazduieste o gradina zoologica si un teren de joaca, reproducand in acelast timp un gulag cu turnuri de paza si gard electrificat. Adevaratul spectacol este, insa, asigurat de expozitia de sculpturi, lunga de aproximativ doi kilometri, alcatuita din 82 de statui provenind din era comunista, ce au fost demontate odata cu reinstaurarea, in 1990, a independentei statului lituanian. Majoritatea sculpturilor au fost atunci abandonate in depozite, in curtile oamenilor si oriunde era loc pentru ele. Ulterior insa, la solicitarea lui Viliumas Malinauskas – fost luptator la catogoria grea si actual om de afaceri – statuile au fost donate de orasele tarii, grabite sa se distanteze cat mai mult de trecutul nefericit. In Parcul Grutas, sau Parcul lui Stalin, sculpturile au fost dispuse in sfere: Sfera Totalitarista, Sfera Terorii, Sfera Sovietica, Sfera Rosie, Sfera Ocupatiei si Sfera Mortii. Toate contin diferite insemne artistice comuniste, reflectand trecutul inspaimantator al Lituaniei.
Bon Bon Land ( Danemarca ) – ca bomboanele
Probabil cel mai amuzant parc tematic al lumii, Bon Bon Land este, totodata, si cel mai bizar. Fiind al patrulea ca marime din Danemarca, parcul de amuzament “Taramul Bomboanelor” este inspirat de compania daneza de dulciuri Bon Bon, care confectioneaza bomboane in forme neobisnuite, bazandu-se pe un umor mai putin obisnuit. Aducand in scena personaje de desene animate cum ar fi Dulaul Henry, un caine bolnav de flatulenta care elimina intr-una gaze si se rusineaza de acest lucru, precum si alte animale colorate care vomita sau defecheaza in maniere poate scarboase pentru unii, Bon Bon Land poate parea pervertit si inadecvat pentru copii. Totusi, in toate prezentarile, locul este ilustrat strict ca unul de un amuzament nevinovat. Tot aici, cateva dintre “calatoriile” extreme cu montangne-rousse-urile, poarta denumiri precum “Balega Calului”, “Testoasa Nebuna (care parca sta sa vomite)” si “Hundeprutterutchebane”, ce ofera un traseu care ii poarta pe vizitatori intr-o aventura incitanta in jurul unor gramezi gigantice de fecale de caine, in timp de din difuzoare se aude constant sunetul tipic flatulentei. Este lucru sigur ca Bon Bon Land va lasa pe oricine fara text si fara aer, facandu-l sa isi doreasca si mai multe experiente similare.
Ferrari World ( Emiratele Arabe Unite ) – un parc high-tech
Amplasat in Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, aproape de Iran, parcul tematic Ferrari World a avut parte de marea deschidere recent, in 30 noiembrie 2010. Cel mai mare parc acoperit din lume, Ferrari World se afla pe cea mai mare insula naturala din capitala araba. Este vorba despre un parc tematic “high-tech”, ale carui atractii includ simulatoare de pista pentru monoposturi, montagne-rousse-uri, un muzeu interactiv, un teatru unde se joaca piese cu tematici italiene si o pista de curse, toate ca parte a transformarii in valoare de 40 de miliarde de dolari a parcului intr-una dintre cele mai importante destinatii turistice de lux ale lumii. Dezvoltarea proiectului care se intinde pe o suprafata de 1.700 de hectare a inceput de abia in noiembrie 2007, insa, asa cum lucrurile in Emiratele Arabe Unite au obiceiul de a se rezolva rapid, lucrarile au evoluat in forta si Lumea Ferrari este astazi in completa functionare si deschis publicului larg.

Holly Land Experience (SUA) – pe urmele lui Iisus

Amplasat in Orlando, Florida, Holy Land Experience (sau Experienta in Tara Sfanta) este un parc tematic inspirat de Biblie. Este locul perfect de vizitat pentru toti cei care doresc sa fie transportati intr-una dintre cele mai importante perioade si intr-unul dintre cele mai importante locuri din istorie, din lume, din Vechiul si din Noul Testament. Multi descriu parcul tematic “Tara Sfanta” ca pe un loc foarte educativ si inspirational, unde atat copiii, cat si adultii, pot invata despre religia crestina. Desigur, exista la antipod si cei care considera parcul tulburator si ciudat, probabil referindu-se la barbatul acoperit de sange care interpreteaza rolul lui Iisus ducandu-si crucea in spate, imaginea care ii poate afecta destul de profund pe cei mici. Parcul contine si un muzeu, iar intregul peisaj este astfel proiectat incat sa reproduca arhitectura si tematica Palestinei din secolul I d.Hr. Personajele care forfotesc prin tot acest scenariu numara cetateni obisnuiti, negustori, invalizi, cetateni romani si diverse alte fete tipice acelor locuri si vremuri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu