Apropierea iernii, alaturi de criza financiara de care parca nu mai scapam, pot duce la cautarea unor alternative ieftine, interesante, pitoresti si chiar aventuroase, in privinta petrecerii Sarbatorilor de iarna, sau macar pentru o partida la schi. Satui de artificialitatea si plictisul oferit de unele destiantii de profil din Alpi si loviti crunt in buzunare de lipsa banilor, tot mai multi romani se intreaba unde vor schia si isi vor petrece vacanta de iarna. O solutie pentru temerari si curiosi vine din partea tarilor cu munti din Europa de Est. Sunt aproape, sunt ieftine, sunt usor de atins cu avionul sau automobilul din dotare, dar, mai presus de toate, ofera peisaje salbatice, putin poluate si ocazia unor amintiri de neuitat.
Polonia
Evident o destinatie de iarna mult mai putin populara decat Austria, Franta, Italia sau tarile nordice, Polonia ofera oportunitati satisfacatoare si putin costisitoare pentru practicarea sporturilor de iarna. Polonia beneficiaza de o mica portiune din Muntii Carpati, singurii munti ai tarii, de altfel: tara vechilor "pani" detine o parte din masivul Tatra, iar cel mai inalt varf de pe teritoriul polonez este Rysy cu ai sai 2.499 de metri inaltime. Cu toate ca Polonia are parte doar de o frantura din lantul carpatic (10%), comparativ cu Romania, care detine 53%, modul in care polonezii respecta si ingrijesc petecul lor de Carpati, este admirabil si, evident, incomparabil cu lacomia si lipsa de bun simt cu care guvernele romanesti de dupa '89 au tratat Carpatii.
Evident o destinatie de iarna mult mai putin populara decat Austria, Franta, Italia sau tarile nordice, Polonia ofera oportunitati satisfacatoare si putin costisitoare pentru practicarea sporturilor de iarna. Polonia beneficiaza de o mica portiune din Muntii Carpati, singurii munti ai tarii, de altfel: tara vechilor "pani" detine o parte din masivul Tatra, iar cel mai inalt varf de pe teritoriul polonez este Rysy cu ai sai 2.499 de metri inaltime. Cu toate ca Polonia are parte doar de o frantura din lantul carpatic (10%), comparativ cu Romania, care detine 53%, modul in care polonezii respecta si ingrijesc petecul lor de Carpati, este admirabil si, evident, incomparabil cu lacomia si lipsa de bun simt cu care guvernele romanesti de dupa '89 au tratat Carpatii.
Revenind in Polonia, trebuie mentionat de la bun inceput ca cea mai mare si mai cautata statiune montana de pe aceste meleaguri este Zakopane, supranumita Poarta Tatrei poloneze. In munti, zapezile raman din decembrie pana in martie. Conditiile de cazare sunt diverse, de la "capitala iernii" Zakopane, pana in satele pierdute de munte.
Daca vine vorba de partii de schi si snowboarding sau locuri propice parapantei, in vest, la granita cu Cehia, statiunea Krkonoše (alt. 1 600 metri), precum si partiile Kapacz si Szklarska Poręba, ofera conditii ideale. De asemenea, in mijlocul Muntilor Beskidy, la altitudinea medie de 1.200 metri, gasim trei partii foarte apreciate de cunoscatori: Szczyrk, Wisla si Ustron. Spre est, langa granita cu Slovacia, revenim la Zakopane. Nu vom regreta parcurgerea partiilor Butowry Wierch, Kasprowy Wierch si Nosal.
Cehia
Republica Ceha beneficiaza de conditii naturale ideale pentru vacantele de iarna, fiind o tara inconjurata de munti superbi. Si ca sa va faceti o idee despre modul stralucit si armonios in care cehii au inteles sa impace ecologia cu turismul, ei bine aflati ca majoritatea partiilor de schi din aceasta tara central-europeana sunt situate in interiorul rezervatiilor naturale si a arealelor protejate, iar ochiul vigilent al rangerilor vegheaza ca tursitii sa nu arunce gunoaie sau sa distruga mediul inconjurator.
Muntii Krkonoše sunt cei mai inalti de pe intregul teritoriu ceh (1.602 m), in acesti munti semeti din Boemia intalnindu-se si cele mai renumite partii de schi. Combinatia de partii Pec pod Sněžkou, Černá hora - Janské Lázně, Harrachov si Rokytnice nad Jizerou, alcatuiesc cel mai celebru complex natural de schi din Cehia. Aici este un paradis secret al impatimitilor sporturilor de iarna: intreaga regiune detine 28 de tele-schiuri si 26 de kilometri de partii de schi. Statiunea Janské Lázně ofera, in plus, sali moderne de fitness si centre de wellness.
Statiunea Špindlerův Mlýn vine cu cei 26 kilometri de partie clasica si peste 100 km de partii de schi-fond. Impatimitii snow-boardingului nu trebuie sa rateze o deplasare in snow-parcul St.Peter din statiunea Rokytnice nad Jizerou. Parcule este amenajat special cu obstacole si trambuline diverse, pentru toate gradele de dificultate si maiestrie. Nu au fost uitati nici pasionatii de curse de sanii trase de caini, pentru acestia existand facilitati speciale la Černá hora si Janské Lázně.
Ucraina
Vecina noastra de la nord detine un potential natural ramas inca neexploatat in privinta sporturilor de iarna. Chiar daca o buna parte din Carpatii ucraineni ne-au apartinut de drept, facand parte din Bucovina, pana cand Stalin a ciuntit-o samavolnic, raptul teritorial savarsit de sovietici nu ar trebui sa ne indeparteze de o eventuala vacanta de iarna in Ucraina. Ba din contra, putem considera chiar ca avem un motiv in plus sa vedem acele meleaguri. Mai ales ca dincolo de granita de pe raul Tisa exista inca multe sate romanesti, iar limba romana este vorbita destul de des in Carpatii ucraineni.
Cu toate ca turismul de iarna in Carpati este relativ nedezvoltat in Ucraina, realitatile de teren demonstreaza ca acesta este in crestere rapida. In fiecare an se deschid noi si noi partii de schi si se construiesc statiuni. In prezent, singura partie de schi amenajata conform exigentelor norme europene, este cea de la Bukovel. Cea mai inalte partie, aflata inca in curs de amenajare este la Drahobrat, in imediata apropiere a orasului Yasina.
La doar 6 kilometri de satul Bystrets se construieste o noua statiune de schi, ale carei costuri finale insumeaza peste 60 milioane $. Ucrainenii nu s-au rezumat doar la Carpati cand vine vorba de schi, astfel in cat orase precum Kiev, Harkov, Poltava si Dnepropetrovsk, beneficiaza de partii artificiale. Se poate schia chiar si in peninsula Crimeea, unde autoritatile locale au amenajat conditii propice in trecatoarea Angarskyy, sau in Ay-Petri, langa Yalta.
Slovacia
Dintre toate tarile din estul european, Slovacia detine, probabil, cele bune conditii pentru vacante si sporturi de iarna. Cele doua mari destinatii specifice sunt localizate in regiunile montane Tatra Joasa si Tatra Inalta. Daca vrei sa eviti aglomeratia mergi in Tatra Joasa, dar retine ca Tatra Inalta beneficiaza de conditii naturale superioare. Tot aici intalnesti celebrul pisc Skalnaté Pleso (1.741 metri), care a gazduit numeroase campionate mondiale de schi.
Cea mai importanta statiune montana din tara este Štrbské Pleso: situata la altitudinea de 1.355 metri, si-a cucerit faima internationala in anul 1970, cand a gazduit Campionatul Mondial de Schi Alpin. In afara de schi, exista conditii excelente pentru practicarea parapantei si a winter bungee- jumping-ului. Pentru relaxare si refacere incearca sauna si centrele de wellness echipate cu ultimele noutati in domeniu.
Iar daca tot ai ajuns in Slovacia, intreapta-ti pasii si spre Tatranská Lomnica, una dintre cele mai cautate partii si cea mai inalta din aceasta tara - 2.200 metri. Cea mai mare partie din Slovacia este cea de la Ždiar, care are si portiuni pentru incepatori. Una peste alta, Slovacia, pe timp de iarna, este o experienta care ofera dependenta!
Muntenegru
Republica muntenegreana este o mica tara din spatiul ex-iugoslav, care a scapat, din fericire, de ororile razboiului ce a ravasit intreaga regiune in anii '90. Cunoscut si sub numele de "Mica Serbie", Muntenegru este o perla a Mediteranei si a Balcanilor. Cadrul sau natural a ramas aproape intact, iar poluarea este inexistenta, in lipsa unei economii industrializate.
Mica tara muntoasa de la Mediterana ofera locatii naturale atat pentru schi-ul alpin cat si pentru schi fond. Cele mai populare destinatii de iarna sunt cele de la Kolašin si Žabljak, ambele situate la poalele muntilor Bjelasica si Durmitor. Žabljak este acoperita de zapada circa 120 de zile pe ani, aici existand trei mari partii: Savin Kuk, Štuoc si Javrovaca. Savin Kuk are o lungime de 3 kilometri jumatate, fiind si cea mai dificil de parcurs dintre cele trei.
Pe Durmitor au loc anual doua mari competitii de schi, devenite deja traditionale: Angel Cup si Durmitor Cup. Daca nu va place sa va inghesuiti cu multimea pe partie, iar conditia fizica si experienta va permit, puteti schia pe pantele line ale muntilor Bjelasika, unde, la vreme de iarna, stratul de zapada variaza intre 1 si 3 metri.
Daca te-ai hotarat sa petreci Craciunul sau Anul Nou in Muntenegru, ambele statiuni Kolašin si Žabljak ofera ambiante superbe, cu mult diferite de aglomeratele si exagerat de scumpele Vale a Prahovei si Poiana Brasov.
Slovenia
Tara cu cea mai mare suprafata impadurita, raportat la dimensiune si numar de locuitori, dintre toate statele europene, Slovenia este un exemplu viu care demonstreaza ca se poate face atat protectia mediului ambiant la cel mai inalt nivel, cat si obtinerea de sume fabuloase de bani dintr-un turism extrem de bine pus la punct.
Statiunile sale montane si partiile de schi sunt situate la granitele cu Italia si Austria, oferind conditii incredibile pentru sporturile de iarna, partii intacte, facilitati ultra moderne, si preturi foarte mici pentru calitatea conditiilor de vacanta oferite. Privelisti de basm cu piscuri inzapezite, vai glaciare, lacuri alpine si paduri ramase neatinse de la inceputul timpurilor va asteapta aici.
Una dintre cele mai cautate statiuni pentru schiat este Kranjska Gora, situata in inima Alpilor Julieni. Alta locatie de neuitat este Bohinj, pe malul celui mai mare lac glaciar din Slovenia. Daca sunteti in zona, mergeti si in Planica: pe aceasta partie a fost stabilit recordul mondial la sarituri cu schiul. Trebuie retinut ca Slovenia are cea mai indelungata traditie in privinta schi-ului, dintre toate tarile central si est-europene. Cu sau fara traditii, fie si pentru linistea, relaxarea si frumusetea imprejurimilor, un sejur de iarna in Slovenia ramane un cadou inspirat pentru cei dragi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu