duminică, 18 decembrie 2011

Insula Cozumel şi reciful Caraibelor / Autor: Claudia Moşoarcă

Insula Cozumel şi reciful Caraibelor
După ce-ţi fixezi ochelarii şi tubul din plastic pentru snorkeling, te laşi în voia apei limpezi şi răcoritoare şi explorezi, de pe valuri, universul colorat al recifului Mării Caraibelor. Claritatea adâncului te impresionează, bancurile de peşti mici şi galbeni aleargă dintr-o parte în alta, iar undeva în jos corpul masiv al unei baracude se unduieşte nepăsător. Te afli la câţiva zeci de metri de malul Insulei Cozumel, iar snorkeling-ul este una dintre alegerile excelente pe care le poţi face pentru descoperirea şi admirarea unei mici părţi din bariera de corali a Caraibelor. Pentru acest al doilea mare recif al lumii, varianta perfectă ar fi însă scufundările, dacă străfundurile nu te intimidează ori ai timp la dispoziţie ca să te iniţiezi în scuba-diving.
Marea Caraibelor şi reciful
Cu o lungime de 200 de km, bariera coralieră străbate Marea Caraibelor de-a lungul ţărmurilor sale nord-vestice, din sudul Belizelor până în dreptul Peninsulei Yucatan, fiind parte din reciful caraibian, ce reprezintă 9%(52.000 km²) din recifele lumii. O a doua barieră, mult mai mică, se întinde în sud-vest. În întreg reciful, 500-700 de specii de peşti populează cele 65-75 de specii de corali, iar ecosistemul se laudă şi cu faună endemică, din care fac parte peştele-înger şi Sanopus Splendidus, un peşte cu înţepătură otrăvitoare.
Pentru că intervenţia umană asupra recifului a avut efecte distructive, prin pescuit, transport marin ori turism agresiv(este cam greu de ţinut evidenţa celor care abandonează resturi de echipament în zona recifului sau a acelor scufundători care au distrus corali pentru suveniruri...), ţările din regiunea Mării Caraibelor au iniţiat ample acţiuni de conservare a habitatului marin, au creat arii marine protejate şi au dezvoltat proiecte de cercetare ştiinţifică a recifului de corali şi a ecosistemelor interconectate, pentru a găsi soluţiile potrivite de salvare a speciilor periclitate.
Insula Cozumel
"Cozumel nu este o destinaţie ca oricare alta. Şi trebuie să ne crezi pe cuvânt. Fiindcă este imposibil să-ţi imaginezi, până nu ajungi pe insula noastră". Astfel sună promo-ul turistic pentru cea mai mare insulă mexicană din Caraibe, un paradis pentru scufundători, surferi, pescari, aventurieri şi căutători de plaje albe liniştite. Lungă doar de 50 km şi lată de 16 km, Cozumel ("Insula rândunelelor"- Kúutsmil în mayaşă) abundă în vegetaţie tropicală, ruine maya, recifuri şi parcuri naturale.

De pe continent, din Playa del Carmen, până la Cozumel sunt doar 19 km peste mare: feriboturile rapide şi moderne ajung pe insulă în 30 de minute. Imediat în apropierea docului se află terminalul pentru autobuze, astfel că din Cancun (cea mai importantă staţiune din Peninsul Yucatan) până aici sunt doar 45 minute de călătorie confortabilă. Pentru cei mai pretenţioşi, pe insulă există un aeroport internaţional, preferat de companiile din SUA, iar de şase ori pe zi, câte un avion de 36 de persoane vine dinspre Cancun şi aterizează după doar 15 minute de zbor.
Oraşul San Miguel este inima economică şi turistică a insulei şi te întâmpină, în portul aglomerat, cu un steag mexican uriaş, flancat de doi vulturi. Centrul cu înfăţişare colonială, aflat foarte aproape de malul mării, invită la plimbări relaxante şi mese tradiţionale îmbelşugate, după aventurile matinale în adâncurile albastre sau după tururile de o zi prin junglă.
Mayaşii au construit aşezări pe Insula Cozumel încă din anul 300 en., pentru ca mai târziu să dezvolte aici un centrul comercial şi religios. Arheologii spun că, în perioada postclasică a civilizaţiei Maya, fiecare femeie din Peninsula Yucatan făcea un pelerinaj pe insulă, pentru a aduce tribut zeiţei fertilităţii, Ixchel. Castillo Real, El Caracol, El Cedral şi San Gervasio sunt cele patru situri mayaşe transformate, după 1961, în puncte de atracţie turistică.
Snorkeling şi scuba-diving
Peste 30 de locaţii pentru snorkeling şi scufundări sunt răspândite în jurul plajelor Cozumel-ului, cu precădere în vest şi sud. Ambarcaţiuni de tot felul plutesc în aşteptarea turiştilor ce mişună prin valuri sau prin adâncurile bogate în peşti şi minunăţii de corali. Tuburile de oxigen, vestele de salvare, costumele de neopren şi plăcuţele cu nume interesante de pe bărci lasă pete jucăuşe pe suprafaţa marină cu nuanţe schimbătoare de albastru şi violet.
În 1960, oceanograful şi ecologistul Jacques Cousteau a explorat Reciful Palancar din sudul insulei şi l-a prezentat mai apoi ca unul dintre cele mai bune zone pentru scufundări din întreaga lume. Peste 40 de ani, acest loc va face parte din Parcul Naţional Marin al Recifului Cozumel, înfiinţat de guvernul mexican pentru protejarea acestui sit coralier deosebit de frumos şi cu o faună diversă, încă sănătoasă şi abundentă.
Scufundătorilor care au deja un certificat valabil, zecile de agenţii de turism mexicane le pun la dispoziţie echipamentele potrivite pentru un safari în recif, pentru un preţ de pornire de 50 $. Începătorii, cu vârsta de cel puţin 12 ani, pot urma un curs de iniţiere intensiv, de 4 ore, cu aproximativ 70$, incluzând şi toate materialele necesare pentru scuba-diving în recif. Dacă doreşti o experienţă de neuitat, alege o scufundare specială în lumea delfinilor, în Chankanaab Park, unde vei putea să interacţionezi şi să te joci cu aceste animale minunate.
Pentru cei mai puţin cutezători, în acelaşi parc submarinul Atlantis face un tur de 40 de minute în reciful din vestul insulei, coborând până la 30 m pe fundul mării. Însă mult mai interesantă ar fi intrarea în lumea subacvatică pe un minisubmarin, pe care îl conduci ca pe o motocicletă, fără să ai nevoie decât de un scurt instructaj din partea ghidului- acesta oricum va însoţi permanent grupul.
Departe de recif, pe Insula Cozumel, vei găsi prea multe posibilităţi de a-ţi petrece timpul: tururi cu jeep-uri în junglă, plimbări cu bicicleta sau motocicleta pe drumurile de coastă, pescuit de ton, dansuri în centrul oraşului San Miguel, parasailing şi încă multe, multe altele. Doar citind lista sau ascultând ofertele, oboseşti. Este greu să te hotărăşti. Cum valurile ciocnesc liniştite firele albe de nisip de sub palmieri, sfârşeşti ziua prin a te legăna într-un hamac pe o plajă sălbatică, mulţumit doar să priveşti marea cea albastră.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu