duminică, 18 decembrie 2011

Viaţa nebună de noapte a Japoniei

Viaţa nebună de noapte a Japoniei

17 decembrie 2011, 19:00 |  Autor: Ciprian Enea | 2000 afişări
Templul Senso-ji din Tokyo
Fotografii: ciprian enea

Templul Senso-ji din Tokyo

 
Japonezii stau deasupra a 80 de vulcani activi şi se confruntă frecvent cu mari cutremure. Cu toate astea, ei trăiesc Zen, cheltuiesc enorm pe lucruri luxoase şi adoră „sexy-dansatoarele“ din România.
Când am pus prima oară piciorul în Tokyo mă aşteptam să fiu proiectat într-un decor desprins direct din filmele de arte marţiale. Parcă mă şi vedeam întâmpinat de un comitet de primire format din gheişe rafinate şi samurai fioroşi. Îmbrăcaţi în armuri strălucitoare şi dotaţi cu săbii unicat, „katane" construite special pentru ei de către legendarul fierar Amakuni. Nobilii luptători urmau să mă poarte într-o ricşă împodobită cu aur şi flamuri roşii până într-una dintre grădinile distinsului Palat Imperial.
Unde dădeam gata două tăvi încărcate ochi cu atât de delicioasele sushi (preparate locale pe bază de orez, peşte crud şi pastă de hrean). Ce vreme ideală pentru a contempla cireşii înfloriţi de deasupra capului meu, pentru a asculta murmurul micii cascade din apropiere şi pentru a recita haiku-uri (ştiu vreo câteva duzini pe de rost). În timp ce delicatele gheişe mă masau, îmi ungeau corpul cu uleiuri relaxante şi făceau plinul la ceşcuţa de sake fierbinte.
Tokyo, o tehnocapitală
Mica mea fantezie însă avea să se confrunte curând cu realitatea. În Tokyo, oazele tradiţionale la care visasem atât de mult erau destul de greu de descoperit. Pur şi simplu ele stau ascunse între noile construcţii ale unui oraş venit parcă de pe altă planetă. Cu autostrăzi şi poduri suspendate, lumini orbitoare, vizibile probabil de pe Lună şi zgârie-nori dintre cei mai fantezişti, amplasaţi cu precădere în zona Shinjuku.
Tehnologia merge până acolo încât acum există chiar şi-un turn de televiziune, cu forma uşor curbată, inspirat de săbiile samurailor. Construcţia, de peste 600 de metri înălţime, este cel mai înalt turn de televiziune neancorat de pe pământ. Ea a rezistat deja cu brio în faţa ultimului seism, cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter!
În capitala Soarelui Răsare, oriunde întorci capul descoperi că japonezii au un apetit deosebit pentru lux şi cheltuieli exorbitante. Aici, dacă n-ai bani, mai bine stai acasă. În Ginza, anii '20 ai secolului trecut dezvăluiau un loc plin de cafenele, unde îşi omorau timpul cei mai sofisticaţi bărbaţi din urbe. Erau atraşi nu atât de gustul băuturilor, cât de fetele frumoase pe care le aduceau la mese.
Ciprian Enea, în mijlocul forfotei din Tokyo
Acum Ginza este una dintre cele mai scumpe artere comerciale ale lumii, unde toate marile case de modă, companii cosmetice ori corporaţii de electronice  „fac moarte de om" pentru a prinde un spaţiu bine poziţionat. Un metru pătrat se închiriază cu aproximativ 10.000 de dolari pe an. Iar pe trotuare întâlneşti un soi de cabine de sticlă, de câţiva metri pătraţi, complet închise, care adăpostesc un singur exponat! Aşadar, dacă vrei să te hotărăşti să cumperi un ceas, un colier, o brăţară sau un parfum, ai propriul tău minimagazin privat unde intri şi admiri cât ai chef, de regulă nederanjat de nimeni, obiectul cu pricina.
Distracţia din miezul nopţii
Noaptea, viaţa în Tokyo este la fel de scumpă ca şi ziua. În Roppongi, un fel de cartier roşu al oraşului, tinerii japonezi petrec mai ceva ca la Ibiza! Toţi sunt îmbrăcaţi cu haine de ultimă oră şi cu greu  găseşti doi oameni cu acelaşi tip de freză. Sau măcar cu aceeaşi nuanţă la păr. După curentele vestimentare emo, hentai sau manga, de câţiva ani, harajuku domină moda din inima Japoniei. Un stil greu de definit, în care totul, de la unghii la lentile de contact, gene, sprâncene sau păr, este „îmbunătăţit", colorat, redefinit ca formă şi reinventat.
Aici există o mulţime de cluburi, iar „distracţiile neoficiale", de la droguri la prostituţie, sunt controlate de o armată de negri impunători, sosiţi direct din inima Africii! După cum am aflat, gheişele au dispărut de mult din peisaj. Dar locul lor a fost luat de tinerele japoneze care fac escort service contra sumei de 500 de dolari pentru două ore. Cu bani mai puţini „beneficiezi" de un masaj erotic rapid, într-o cămăruţă dubioasă, unde pentru 100 de dolari intri pe mâna unei asiatice de pe continent. De regulă, este una dintre miile de fete sărace din Hong Kong, venite în căutarea unei vieţi mai bune! A, încă un element de culoare. Sutele de baruri de striptease din zonă sunt pline ochi de japonezii care lasă seară de seară sume exorbitante pentru prestaţiile dansatoarelor rusoaice sau... românce. Spre surprinderea mea, în Roppongi am întâlnit multe compatrioate plecate cu „trupele de balet".
Autenticitate umbrită
În inima oraşului ultramodern şi ultraagitat, în care ai senzaţia că nimeni nu doarme niciodată, descoperi cu greu câte o oază a vechilor tradiţii, o reminiscenţă a unei urbe din secolele trecute. Din păcate, astfel de locuri sunt puţine şi autenticitatea lor este umbrită de bliţurile excesive şi de abundenţa explicaţiilor pe care ghizii le dau turiştilor, de cele mai multe ori în limba engleză.
Totuşi, nu treceţi prin Tokyo fără să vă opriţi pentru o contemplare Zen la Grădinile Hamarikyu ori la templul budist Senso-ji. Inedită şi parcă neschimbată de veacuri pare şi Tsukiji, cea mai mare piaţă de peşte din Asia. Cine are timp, poate să-şi completeze experienţa japoneză cu „kabuki" (spectacole de dans şi dramă, de la Teatrul Kabuki-za) sau cu luptele de sumo, de la stadionul Kokugikan.
Vulcanul Fuji stă să erupă
Japonia este formată din patru insule, dintre care cea mai mare este situată în estul Asiei. Ţara se învecinează în vest cu Marea Chinei de Est şi Marea Japoniei, iar la est îi mărgineşte ţărmul Oceanul Pacific.
Terenul muntos domină trei sferturi din suprafaţa Japoniei, vegheată de legendarul Fuji (3.776 de metri) şi de Kitadake (3.192 de metri). Aproximativ 80 de vulcani activi sunt gata oricând să se trezească din „somnul" latent. Dintre aceştia, cel mai urmărit este Fuji, care „a dormit" 300 de ani, dar pe care mişcările plăcilor tectonice din zonă l-au readus la viaţă...
Tineri japonezi nonconformişti
Climatul musonic, combinat cu poziţionarea geografică de-a lungul Mării Japoniei, determină diferenţe importante de la o zonă la alta. Tokyo, de exemplu, este marcat de clima subtropicală umedă, cu veri fierbinţi şi umiditate ridicată şi ierni blânde şi reci. Temperaturile variază între 30 de grade Celsius vara şi 5 grade Celsius iarna.
În Japonia, shintoismul şi budismul reprezintă cele două mari religii care coexistă de secole şi care se completează reciproc. Japonezii, într-un procent de peste 98%, formează majoritatea populaţiei din „ţara Soarelui Răsare". Aceştia vorbesc mai multe dialecte ale limbii japoneze, printre care Kagoshima, Kikai şi Yonagami.
Moneda naţională este yenul (JPY). În această perioadă, 100 JPY valorează aproximativ un euro.
80 este numărul de vulcani activi din Japonia.
Preţuri în Tokyo
- un prânz pentru două persoane (restaurant mediu) - de la 50 de dolari
- un suc - 1,6 dolari
- o sticlă cu apă (1,5 l) - 1,8 dolari
- o bere (în pub) - de la 6 dolari
- un pachet de ţigări - de la 4 dolari
- biletul pentru transportul în comun - de la 2 dolari
- o călătorie cu expresul Narita (de la aeroport în oraş) - 39 de dolari
- cel mai ieftin bilet la un meci de sumo - 45 de dolari
- pass pentru o zi la Disneyland - de la 75 de dolari/adult şi 64 de dolari/copil
- intrările la muzee - între 6,5 şi 13 dolari
- o călătorie cu Sky Bus Tokyo - aproximativ 20 de dolari/adult şi 9 dolari/copil
- excursie Muntele Fuji, Lacul Ashi şi călătorie cu Bullet Train - 181 de dolari
- turul oraşului Tokyo - 136 de dolari
- Turnul Tokyo, ceremonia ceaiului şi croazieră pe Râul Samida - de la 155 de dolari
- turul Muzeului Ghigbli (cu filme de animaţie) - de la 78 de dolari
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu