Nu este orasul lui Mos Craciun si nici a doamnei Craciun, nu are o iarna cu mult mai lunga decat a noastra si nici zapada nu are mai multa… cu toate acestea, in preajma sarbatorilor de iarna, Viena se umple de turisti din toata Europa. Nu trebuie sa fii un calator inrait ca sa iti alegi Viena ca destinatie de Craciun, trebuie doar sa fii rezistent la frig si sa iti placa atmosfera de sarbatori, deoarece la capitolul atmosfera de sarbatori, Viena este un oras premiant cu coronita. Spre bucuria locuitorilor si a turistilor, de sarbatori tot orasul se transforma intr-un targ in aer liber.
Pe langa ghirlandele de sarbatori, luminitele si decoratiunile care impodobesc toate marile capitale ale Europei, Viena te farmeca cu pietele ei de Craciun, care rasar pe toate bulevardele orasului. Viena sarbatoreste in acest fel din 15 Noiembrie pana pe 24 Decembrie (in ziua de Craciun toate pietele sunt deja stranse). Aceste mici targuri, deschise de dimineata devreme pana seara tarziu, te imbie cu multe culori si muzica de sarbatoare. Daca simti ca nu poti face fata gerului, nimic nu iti este mai de folos decat o cana de vin fiert, cu mar si scortisoara, sau un ceai fierbinte.
Daca iti scade glicemia de la atata plimbat sau de la frigul de afara, nimic nu este mai util decat tartele aburinde cu mere, placinte de toate felurile, castane coapte si fistic in caramel. Sa nu uitam de celebrul Frankurter sau de kebap-urile de la tarabele arabilor, bineinteles cu mult cili care sa te incalzeasca pe loc.
Pentru cei ce cauta mai putina mancare si mai multe obiecte de artizanat locale, suveniruri, cadouri de Craciun, casutele vienezilor iti ispitesc portofelul cu fel si fel de obiecte. Fiecare taraba ascunde o mica poveste, un artizan care vrea sa isi faca loc intr-o lume excesiv de comerciala sau dimpotriva, un afacerist care profita de sarbatorile de iarna ca sa isi rotunjeasca veniturile.
La mare cautare sunt bineinteles sutele de modele de globuri, care mai de care mai colorate si mai frumoase. Sunt globuri de sticla pictate sau imbracate in sclipici colorat, decorate in peisaje de iarna sau in modele simple. Pentru “copiii” intre 5 si 50 de ani, la fel de atractive sunt si standurile cu jucarii si marionete din lemn sau papusi de portelan.
Imbracat de sarbatoare, Viena este un oras simplu, dar totusi fastuos, care isi respecta turistii si le ofera tot ceea ce si-ar putea dori de Craciun: cadouri, luminite si culoare, brazi impodobiti, mancare buna, atmosfera de sarbatorare. Globurile, jucariile si produsele de sarbatoare te lasa cu gura cascata, dar si cu buzunarul gol. Un glob pictat manual pleaca de la 7 euro, un carnat nemtesc ajunge pe la 3-4 euro, o prajitura cu mere costa cel putin 2-3 euro, iar un pahar de vin fiert 3 euro.
Cand sa te duci? Daca te duci special pentru Christmas Market trebuie sa ajungi pana in Ajunul Craciunului, pentru ca apoi pietele se inchid. Cea mai mare piata de Craciun din Viena este in fata Primariei din Viena (deschisa 13 noiembrie – 24 decembrie). Detalii in limba romana despre toate pietele de Craciun din Viena gasiti aici
Cum economisesti bani in Viena? Cea mai ieftina modalitate de a vizita Viena este sa cumparati Wien Carte, un fel de abonament de 3 zile pe toate mijloacele de transport care costa 18,5 euro – pe care il taxati in fiecare dimineata si apoi circulati nelimitat cu orice mijloc de transport din oras. In plus, cardul va ofera si peste 21 reduceri. Detalii complete despre card in limba romana gasiti aici
Cum ajungi la Viena? Pentru a ajunge la Viena aveti numeroare optiuni cu avionul: Austrian Airlines are zboruri zilnice de la 79 de euro iar FlyNiki, compania pilotului de Formula 1 Niki Lauda va ofera preturi asemanatoare pentru rezervari din timp.
Cu infrastructura deosebita, cu atractiile de Craciun, cu locuitorii mereu atenti cu turistii si cu bunatatile care iti iau ochii si iti alinta papilele gustative, Viena atrage cel putin 3 milioane de turisti in fiecare an la targurile de Craciun.
Ce mai poti vizita in Viena? Chiar daca iti alegi Viena ca destinatie de Craciun si daca vizitezi orasul in special pentru atmosfera de Craciun si pentru targurile deschise in tot orasul, totusi nu trebuie sa uiti ca te afli intr-una din cele mai frumoase capitale ale Europei. Biserici, palate, resedinte ale conducatorilor imperiului Habsburgic te asteapta in orasul printesei Sisi. Printre acestea Palatul Schonbrunn, resedinta de vara a familiei de Habsburg, care a fost timp de cativa ani si resedinta lui Napoleon Bonaparte, impunatoarea Stephansdom si muzeul printesei Sisi, cea mai iubita printesa a Austriecilor, te asteapta sa le treci pragul.
Pentru copii, distractiva este si o vizita in zona Prater si o tura cu roata Vienei. Daca vizitati orasul in sezonul rece, roata este singurul element activ din parcul de distractii Prater. Gradina zoologica, una dintre cele mai mari si bine ingrijite din Europa este un alt punct ce nu trebuie ratat in acest oras. Hundertwasserhaus, blocul initial construit pentru locuinte sociale, a devenit una dintre atractiile principale ale orasului. Daca sunteti pasionati de politica globala, puteti vizita si sediul Organizatiei Natiunilor Unite si al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, in zona numita UNO – city.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu