luni, 27 februarie 2012

Imagini SF dintr-o lume submarină: viaţa la 1000 de metri adâncime

Imagini SF dintr-o lume submarină: viaţa la 1000 de metri adâncime

de Sorina Ionaşc Postat la: 20.02.2012 16:29 Ultima actualizare: 20.02.2012 17:45
GALERIE FOTO Creaturi ciudate care nu au văzut niciodată lumina soarelui
Un set de fotografii cu nişte creaturi ciudate, care par a fi de pe altă planetă, a fost dat publicităţii săptămâna aceasta. Imaginile arată cum evoluează nişte vietăţi care trăiesc pe fundul oceanului şi care nu au văzut niciodată lumina naturală, scrie Daily Mail. Este vorba despre nişte viermi acoperiţi cu solzi, din specia Polychaete, care trăiesc la aproximativ 1.000 de metri sub nivelul apei, loc în care razele soarelui nu pot ajunge.
Descoperirea acestor vietăţi, care trăiesc sub o presiune foarte mare, întăresc convingerea unor specialişti potrivit căreia există viaţă pe alte planete. În fotografiile publicate se pot observa detalii despre aspectul şi comportamentul creaturilor, acestea reuşind să-şi întoarcă gura pe dos, uşurând astfel prinderea prăzii.
Creaturile ciudate au aproximativ 3 centimetri lungime şi fac parte dintr-un ecosistem necunoscut până acum 40 de ani. Însă din 1970, dezvoltarea tehnologiei a permis specialiştilor să exploreze adâncurile oceanelor şi lumea marină, descoperind comunităţi de vietăţi care trăiesc în medii ostile. Izvoarele hidrotermale în preajma cărora trăiesc aceste vietăţi asigură anumite chimicale şi bacterii, furnizoare de nutrienţi, esenţiali pentru supravieţuire.
"Teritoriul format din adâncurile mării reprezintă unul dintre cele mai diverse habitate de pe Pământ, însă percepţia noastră despre el este încă în fază incipientă. Aceste descoperiri din izvoarele hidrotermale au schimbat percepţiile noastre despre domeniul marin", a declarat Daniel Desbruyeres, un cercetător la Institutul Francez de Cercetare.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu