duminică, 20 mai 2012

Lungul drum spre Lhasa. Ultimul episod: mititel, înfăşăţel Autor: Răzvan Marc

Lungul drum spre Lhasa. Ultimul episod: mititel, înfăşăţel
Am văzut viitorul Tibetului dormind dus, bine înfăşurat, la poalele unei mânăstiri din apropierea Lhasei. Era soare afară şi viitorul visa lin şi senin. Dar până să ajung la el am mai avut ceva cale de străbătut.
Drumul dinspre Gyantse spre Lhasa a fost un adevărat "best of" a ceea ce văzusem până atunci în Regiunea Autonomă Tibet. N-am încetat să mă mir ce autostradă au construit chinezii ăştia, domnule, în creierii celor mai înalţi munţi din lume şi nu mi-am putut dezlipi privirea de pe geam atunci când am trecut pe lânga două lacuri albastre ca turcoazul, unul de acumulare, celălalt glaciar. Şi mi-am pierdut - a câta oară? - suflarea (la propriu şi la figurat) în faţa gheţarului Kharola ce se prăvale înspre autostradă la 5.560 de metri altitudine. Peisajul straniu era animat în punctele de atracţie de tarabe cu suveniruri, turişti pleoştiţi de altitudine şi de frumos, tibetani colorat îmbrăcaţi şi steaguri cu rugăciuni. Doar o mică recapitulare a ceea ce am văzut până atunci, ca şi cum cineva ar fi vrut să se asigure că am înţeles cât de spectaculos poate fi Tibetul. E nepământean de straniu, e magnetic.
Drumul spre Lhasa coboară abrupt pe serpentine, trece prin tuneluri şi prin sate unde localnicii adună balegă de yak în mormane ce seamănă a stupi, străjuit pe margini de pomi plantaţi în speranţa unui viitor mai verde pentru regiune. Şi este mângâiat periodic de măturile unor angajaţi la stat, responsabili cu, cred, curăţenia autostrăzii.
Lhasa, oraşul zeilor, înseamnă pentru turistul ce a călătorit prin sălbaticie cinci zile, întoarcerea la civilizaţie. Hoteluri bune cu apă caldă non-stop, restaurante curate, bănci cu facilităţi de schimb valutar, blocuri şi clădiri cu faţade de sticlă şi oţel şi o bucată de tradiţional în mijlocul occidentalismului venit cu plugul anilor: Barkhor. Timp în Lhasa este berechet, atracţiile de bifat sunt multe şi cu timp limitat de vizitare. Shoppingul de suveniruri este ca un strigăt de război, deşi marfa este pentru toata lumea. Dar să le luăm pe îndelete.
Spui Lhasa şi în minte iţi apare imaginea clară a Palatului Potala. Azi muzeu, Palatul are ore fixe de vizitare şi reguli stricte. Pentru 100 de yuani ai voie să stai înăuntru nu mai mult de o oră, timp în care eşti fugărit prin câteva din cele peste 1000 de camere, urmărit să nu foloseşti aparatul de fotografiat (în interior e interzis să pozezi) şi gonit în grabă spre ieşire prin partea din spate. Ghidul iţi spune pe scurt o poveste sau două despre locurile prin care treci, dar în general te îndeamnă să grăbeşti pasul pentru a vedea cât mai multe. Când am vizitat noi, la Potala se filma un serial de epocă chinezesc. Ce mi-a plăcut a fost ca veşmintele folosite la filmări nu difereau mult de cele purtate şi azi de tibetani. Tradiţia rezistă.
Cu timp amplu de vizitare şi expunere sunt două mânăstiri incluse obligatoriu în itinerariul turiştilor ce vizitează Lhasa: Drepung şi Sera. Ambele situate în afara oraşului, ambele cu o istorie ce-ţi ridică părul în cap, ambele în stare de ruină avansată. La Drepung, fost centru universitar, chiliile par pustii, călugării sau călugăriţele nu sunt prietenoşi cu aparatele de fotografiat şi toată senzaţia de auster este înveselită de florile crescute cu drag şi grijă de vieţuitorii locului. La Sera, mânăstirea călugărilor din secta (sau cultul) Gelupka - inteligenţi şi temuţi de-a lungul secolelor - o mare zarvă se aude dinspre grădină. Călugării filosofează, se bat în concepte, se duelează în expuneri şi se iau la harţă cu argumente de ei ştiute. Turiştii fotografiază de pe margini şi n-ai zice că îi deranjează pe călugări - dimpotrivă, aceştia sunt parcă mult mai expresivi când văd aparatele îndreptate spre ei. Sera era în renovare, dar nu prea ajungea nimeni în zona templului sau a chiliilor când toată acţiunea se petrecea în grădină. În rest, la ambele mânăstiri, la fel ca şi la lăcaşurile religioase de pe la noi şi de aiurea, ceata de cerşetori, oameni nevoiaşi şi copii aciuaţi întregea peisajul.
Smerenie şi autentic găseşti mai degrabă în cel mai turistic cartier al Lhasei, sus-numitul Barkhor, casa templului Jokhang. Cât e ziua de lungă, templul e înconjurat în sensul acelor de ceasornic de către credincioşi veniţi să facă kora (acesta e numele ritualului de înconjurare a templului). În interior intri pe bază de bilet şi pe bază de donaţie faci poze. Zeci de reprezentări ale lui Buddha, poveşti frumoase (şi adevărate) despre originea templului şi despre cele două soţii surori nepaleze ale lui Songtsan Gampo, primul rege tibetan, miros de lumânări din unt rânced de yak şi un suvenir constând dintr-o bucată din veşmintele statuii lui Jowo Rinpoche plus câteva boabe de grâu - să-ţi poarte noroc şi să-ţi aducă sănătate: ăsta e Jokhang. De pe acoperişul lui, Potala străluceşte în soarele amiezii.
La shopping ca la război. Şi nu aveţi de făcut decât câţiva paşi pentru a intra în luptă. Pentru că toate tarabele cu suveniruri din Tibet au încins o horă pentru turişti şi localnici pe străduţele din Barkhor, în jurul Jokhang-ului. Negocierea se face ca peste tot, oferiţi un sfert din ce vi se cere şi mai cedaţi voi, mai cedează vânzătorii… vă opriţi undeva pe la mijloc. Căutaţi bine pe la tarabe, s-ar putea să vă alegeţi cu nişte obiecte pe care nu le mai găsiţi nicăieri altundeva. Sunt ascunse sub grămezi de tinichele made in China şi statuete făcute la maşină în Nepal.
Asta e Lhasa turistică. Timpul vi-l mai puteţi umple cu reverii pe la terasele de pe acoperişuri, prânzuri şi cine chinezeşti autentice, cafele tari şi plimbări lungi pe bulevarde largi. Dacă vreţi.
Lumea mi-a părut fericită în Regiunea Autonoma Tibet. Toţi zâmbeau, şi chinezii şi tibetanii. Toţi aveau motivele lor. Eu zâmbeam de fericire că am ajuns să văd cu ochii mei ceea ce citisem prin cărţi şi văzusem la televizor. Concluzia nu o trag într-un articol. O păstrez pentru mine. Mulţumesc celor opt tovarăşi de drum şi agenţiei Explore Travel, care m-a făcut să cred din nou în excursiile organizate.
La poalele mânăstirii Drepung viitorul Tibetului dormea, mititel, înfăşăţel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu