marți, 24 iulie 2012

Coborâţi FLAPS-urile pentru aterizare: în inima München-ului

Coborâţi FLAPS-urile pentru aterizare: în inima München-ului
În secolul VIII, când au construit prima mânăstire pe malul râului Isar, călugării benedictini nu s-au gîndit că, în secolele ce vor veni, în jurul lor se va dezvolta un mic târg, apoi un oraş adevărat şi, în final, o metropolă europeană de prim rang. Astăzi, München se plasează în primele 10 poziţii din topul mondial al celor mai bune oraşe în care să trăieşti. Şi pentru asta nu sunt „de vină” doar berea, fotbalul şi BMW-ul. Capitala bavareză etalează o arhitectură splendidă, parcuri uriaşe, o reţea mare de instituţii culturale şi educaţionale şi o puternică dezvoltare economică.


Prin istorie
München (adică, în germana veche, oraşul "de lângă locul călugărilor") a fost atestat documentar în 1158, când deja ducele de Saxonia şi Bavaria adăugase un pod peste râul Isar, pe Drumul Sării - ruta comercială dintre Bad Reichenhall şi Augsburg. Câţiva ani mai târziu, localitatea este recunoscută ca oraş şi fortificată, pregătindu-se astfel să devină, în 1328, un centru puternic care deţinea monopolul sării. Îmbogăţindu-se de pe urma taxelor, München-ul începe să-şi ridice marile opere de arhitectură şi să-şi extindă zona urbană. În 1468 se pune piatra de temelie a celei mai mari biserici gotice a oraşului, Frauenkirche, iar în 1589 se construieşte Hofbräuhaus, prima berărie; cele două sunt atracţiile principale ale zonei istorice vechi a metropolei din zilele noastre.
Capitala Bavariei a fost centrul german al Renaşterii, pentru ca apoi să se transforme, în mod tragic, într-un oraş nazist. În 1933, la Dachau (10 km NV de München) a fost înfiinţat primul lagăr de concentrare. Din pricina asocierii cu naziştii, oraşul a suferit mari pierderi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când bombardamentele au distrus multe dintre clădirile istorice. Dar bavarezii şi-au reconstruit capitala, respectând vechile planuri urbanistice, iar frumuseţea şi eleganţa oraşului de altădată au fost, în mod fericit, redobândite.


Cum ajungem în inima München-ului
Situat la 50 km N de Alpii Bavarezi şi în sudul statului Bavaria, München-ul are o zonă metropolitană în continuă creştere. În oraş locuiesc 1,4 milioane de oameni şi lor li se adaugă cele 1,3 milioane din suburbii. Mulţi dintre bavarezii de azi sunt imigranţi, dar asta nu face decât să dea o înfăţişare cosmopolită celui ce-a treilea mare oraş al Germaniei, după Berlin şi Hamburg. Până în 2006, motto-ul turistic a fost "Metropola cu inimă", iar de atunci încoace "München te iubeşte" ("Munich loves you"), după cum stă scris în promo-urile turistice.
Inima München-ului o reprezintă Marienplatz, Piaţa Maria, dar întregul centru vechi se întinde între cele trei mari pieţe: Karlsplatz, Isartorplatz şi Odeonplatz.
De la Aeroportul Internaţional din nord-estul capitalei bavareze se ajunge direct în Marienplatz cu trenul S8 (S-Bahn) ori cu metroul S1. Taxiul este o altă variantă, confortabilă, însă mai costisitoare. Autobuzele pornite din staţiile celor două terminale ale aeroportului au oprire la Gara Centrală, de unde se pot lua alte mijloace de transport până în centru. De fapt, oriunde ai vrea să ajungi de la aeroport, în oraş sau în suburbii, reţeaua de transport te va ajuta, cu rapiditate, eficienţă şi costuri mai mult decât rezonabile.
În Marienplatz
Pe când München era doar o mică localitate medievală, în piaţa centrală a oraşului se întâlneau târgoveţii şi ţăranii bavarezi. În 1310, aici apare sediul Primăriei, ce va funcţiona până în 1874, când se construieşte Primăria Nouă. Acum Consiliul Municipal îşi desfăşoară activitatea în vechea clădire, în care se află şi una dintre cele mai elegante săli gotice din Germania.
În apropiere se găsesc Biserica Sfântului Spirit, reconstruită în stil rococo între anii 1724 şi 1730, şi Biserica Sfântul Petru, cea mai veche din oraş.

Columna Sfintei Maria, de la care inima oraşului îşi va lua numele, a fost aşezată în 1638 în mijlocul pieţei, pentru a celebra sfârşitul ocupaţiei suedeze, după Războiul de 30 de ani.
Lângă columna de marmură a patroanei spirituale a München-ului s-a ridicat (1867-1908) un edificiu impozant, în stil neogotic, ce ocupă o întreagă latură a pieţei. Este Rathaus, Primăria Nouă, cu un turn central înalt de 85 m, în care s-a montat un Glockenspiel, al cărui mecanism pune în mişcare (pe muzică) figurinele mari în două poveşti locale: nunta ducelui Wilhelm V cu Renata de Lorraine şi dansul dogarilor, amintind de perioada dificilă prin care a trecut oraşul în timpul epidemiei de ciumă (1517).
Lângă poarta de acces în curtea Primăriei, Oficiul Turistic se bucură un spaţiu interior larg, numai bun pentru numărul mare de turişti care îi calcă pragul zi de zi. Pentru o panoramă excelentă asupra Pieţei Maria şi asupra întregului oraş, urcarea în turnul clădirii ar fi o alegere potrivită.
Din turn se vede acoperişul roşu şi lung al catedralei principale, Frauenkirche - Biserica Maicii Sfinte -, următoarea destinaţie a turului prin inima München-ului.
La ieşirea din Primărie, în stânga, o fântână arteziană aduce culoare şi susur în piaţa aglomerată. Dar ca să ajungi la Catedrala Sf. Maria trebuie să mergi spre dreapta, să părăseşti careul pieţei şi să intri imediat pe o mică străduţă, cu un parc şi o altă fântână. Frauenkirche este una dintre cele mai mari biserici din sudul Germaniei şi are în criptele sale mormintele a 46 de prinţi şi ale câtorva cardinali din dioceza München-Freising.
În spatele Bisericii Sfântului Spirit din Marienplatz, un stâlp înalt din lemn pictat şi decorat cu figurine marchează mijlocul fostei pieţei agricole şi al actualei pieţe pentru delicatese bavareze: Viktualienmarkt. Cerealele şi animalele care se vindeau aici în trecut au fost înlocuite de legumele şi fructele proaspete, vinurile de colecţie, brânzeturile fine, dulceţurile germane şi mezelurile tradiţionale. Într-o parte a pieţei, florile şi decoraţiunile pentru grădini sunt nelipsite. Celor 140 de standuri li se adaugă patiserii şi restaurante.
Ca să simţi cu adevărat pulsul inimii München-ului, încheie micul tur prin centrul oraşului pe terasa berăriei din piaţa alimentară. Gustând tradiţionalii cârnaţi albi, cu muştar şi brezel (covrigul bavarez), ori coastele de porc pe varză acră, ai timp să priveşti la buna dispoziţie din jurul tău. Fie că vei deschide harta, ca să te pregăteşti de turul mare prin întregul oraş, fie că vei pleca din München, un lucru este sigur: vei rămâne prins de inima lui. "Munich loves you".
Pentru a rezerva bilete de avion către orice destinaţie, vă recomandăm serviciul Flaps.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu