miercuri, 30 ianuarie 2013

Pe ţărmul turistic al Barcelonei

La capătul celebrului bulevard Las Ramblas din Barcelona, statuia lui Cristofor Columb anunţă intrarea în Port Vell, zona portuară cea mai importantă, rezervată yahturilor de lux, restaurantelor cu specific pescăresc şi ţărmului cu nisip fin. De aici începând, faleza modernă a oraşului se întinde spre nord-est, urmărind linia neregulată a plajelor barceloneze scăldate de albastrul Mediteranei.

Fiindcă staţiunile de pe însorita Costa Brava sunt atracţia lungului sezon estival spaniol, dar şi pentru că Barcelona turistică înseamnă Las Ramblas, Gaudi, Plaza España ori Montjuïc, mulţi vizitatori uită că marele oraş al Cataloniei respiră în fiecare zi aerul sărat al brizei marine. În trecut, chiar şi locuitorii Barcelonei neglijau poziţionarea ei la malul Mediteranei, singurii care trăiau şi lucrau în port fiind pescarii, marinarii şi muncitorii săraci din fabricile zonei. Totul însă s-a schimbat când Jocurile Olimpice din 1992 au determinat lucrări de anvergură pe ţărm, aici având loc întrecerile nautice. Înfăţişarea sărăcăcioasă şi anostă a vechiului port comercial, dată de clădirile dărăpănate şi depozitele sumbre, s-a pierdut în planurile moderne şi în amenajările de-a dreptul spectaculoase ale falezei şi plajelor.
În ultimii douăzeci de ani, portul şi ţărmul s-au bucurat de investiţii de natură comercială şi artistică deopotrivă, reuşindu-se scoaterea lor din anonimat: pentru localnici, dar şi pentru vizitatori, zona oferă posibilităţi de agrement din cele mai diverse. Pe hărţile turistice şi în broşuri, Port Vell, Barceloneta şi Port Olimpic au marcaje accentuate şi descrieri extrem de atractive. Barcelona culturală şi turistică e promovată ca port european important şi ca staţiune mediteraneeană.

Pentru un tur al ţărmului Barcelonei, statuia lui Columb reprezintă punctul de plecare ideal, căci se află la doi paşi de apa mării şi în chiar inima lui Port Vell (Portul Vechi), acolo unde se încheie Las Ramblas. Pe o coloană înaltă de 60 de metri, Columb stă cu mâna întinsă spre depărtările de dincolo de mare; se pare că el nu arată direcţia spre America, ci spre Libia, însă asta nu s-ar datora vreunui motiv ascuns, ci doar coastei neregulate a Cataloniei! Urcat cu liftul în spaţiul mic de la înălţime, poţi vedea panorama minunată a lui Port Vell. Până să pleci însă mai departe în port, ar fi bine să admiri edificiile renovate ale Autorităţii Portuare şi Vămii, dar să te şi opreşti la Muzeului Maritim, pentru o foarte scurtă vizită. În curtea lui găseşti un replica submarinului Ictineo I (1859), iar în interior – o colecţie interesantă de exponate marinăreşti, hărţi, machete şi fotografii. Muzeul e găzduit în vechile şantiere navale, aşa că cea mai importantă piesă a sa e o goeletă regală în mărime naturală, o copie a celei care înfrunta pe ape armada turcă în secolul XVI. (La plecare, să nu arunci biletul, fiindcă tot cu el vei putea să urci în goeleta Santa Eulália, ancorată în port.)


Primul lucru pe care trebuie să faci odată ce ai ajuns pe cheiul modern este să te plimbi cu unul dintre vasele turistice Las Golondrinas, într-un tur scurt de jumătate de oră. Bineînţeles că există multe variante de excursii nautice, însă chiar şi cea mai simplă lasă impresii plăcute şi oferă o bună perspectivă asupra ţărmului învecinat cu zona centrală a oraşului. De pe platforma deschisă a vaporului cu motoarele deja pornite, vezi pe partea dreaptă câteva clădiri oficiale, apoi treci încet pe lângă World Trade Center şi pe sub podul rutier, pentru a ajunge în portul comercial, acolo unde ancorează cursele spre Insulele Baleare, Franţa, Anglia etc., vasele mari de croazieră şi cele de transport mărfuri. În spate se zăreşte Dealul Montjuïc, de pe vârful căruia fortăreaţa (Castell de Montjuïc) păzea odinioară oraşul.



La întoarcere, privirea ţintită pe partea dreaptă întâlneşte aceleaşi docuri, din nou podul, apoi alte docuri vechi, turnul pentru telegondolă (aceasta urcă pe Montjiuc), iahturi sosind în port şi, la final, cea mai cunoscută parte din Port Vell – Moll d'Espanya, o zonă comercială nu foarte extinsă, dar cu siguranţă pitorească. Un pod mobil din lemn (Rambla de Mar), rezervat pietonilor, face legătura între Las Ramblas şi locul unde se află Maremàgnum (un complex comercial), un cinematograf IMAX şi Acvariul Barcelonei, unul dintre cele mai mari din Europa (în 20 de bazine cu apă înoată 8000 de specii marine).
În acest spaţiu experimentezi, în stil barcelonez, divertismentul şi relaxarea. Pe fundalul peisajului de port, vânzoleala peştilor în apă concurează cu zborurile razante ale pescăruşilor întotdeauna înfometaţi. Împrejur, catargele albe ale vaselor cu pânze ancorate în port formează o adevărată perdea, mişcată de vânt şi oglindită în albastrul marin.




Goeleta Santa Eulália e o piesă a Muzeului Maritim, păstrată însă lângă cheiul care te duce spre Barceloneta (chiar în dreptul clădirii Autorităţii Portuare). Cei care se doresc transpuşi pentru puţin timp în lumea imaginară a filmului „Toate pânzele sus”, ar fi bine să urce la bordul vasului cu trei catarge, folosit la începutul secolului XX pentru transporturi comerciale.


Mergând în continuare spre nord-est (pe Moll de la Fusta), faleza umbrită de palmieri îţi scoate în cale Palau de Mar, un fost mare depozit, azi sediul Muzeului de Istorie a Cataloniei şi al câtorva restaurante. De aici, înconjoară micul cartier Barceloneta plimbându-te pe cheiul modern de lângă plajă, în loc să urmezi Ronda Litoral, artera rutieră aglomerată şi presărată cu restaurante. Faleza este oricum preferata localnicilor pentru recreere şi activităţi sportive. Pe vreme însorită, umbrelele multicolore şi şezlongurile acoperă plaja lungă cu nisip fin, decorată central cu un turn din fier şi sticlă, creaţie a artistei Rebbeca Horn.



Din orice punct al plajei Barcelonetei (are peste un kilometru lungime şi se împarte în Plaja Sant Sebastian, Plaja Sant Miguel, Plaja Barceloneta şi Plaja Somorrostro) poţi zări în dreapta silueta strălucitoare a Hotelului Vela, iar în stânga turnurile gemene de lângă Portul Olimpic (azi loc de acostare a yahturilor de lux) şi Satul Olimpic (aici au fost cazaţi participanţii la Olimpiada din 1992). Unul dintre aceste turnuri înalte este Hotelul Arts, cel mai exclusivist din Barcelona. Între el şi mare a fost plasată sculptura metalică a lui Frank Gehry, „Peştele”, devenită un simbol artistic al oraşului. Tot în apropiere se află Plaja Icária, cu câteva restaurante cochete şi pretenţioase, având terasele prelungite spre mare.



Faleza şi plajele barceloneze se continuă mult dincolo de zona turistică principală Port VellPort Olímpic, până în cartierele nordice ale oraşului, unde sunt planificate pentru viitorul apropiat lucrări urbanistice de amploare. Dar până atunci, turul litoralului turistic al capitalei Cataloniei e bine să se încheie într-unul dintre localurile numeroase din zona intersecţiei Bulevardelor Colom şi Isabel II, în apropiere de Port Vell. Experimentării vizuale a ţărmului, una deosebit de reconfortantă, preparatele proaspete din peşte şi fructe de mare îi vor adăuga o experienţă gustativă mediteraneeană savuroasă, demnă de un oraş turistic precum Barcelona.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu