luni, 26 mai 2014

Rinul la Neuhausen şi cele mai mari cascade in Europa

Cine ajunge în dreptul celor mai mari căderi de apă natural de pe Bătrânul Continent, acela se poate condisera un om împlinit din punctul de vedere al trăirii unei experienţe nu doar unice, ci de-a dreptul înălţătoare. Căci omul ajuns aici va simţi prin toate celulele sale vibraţia apei furioase şi tunetul nesfârşit al cascadei. Experienţa pare o întoarecere în timpuri imemoriale, când elementele dezlănţuite ale Naturii stăpâneau planeta. După cum spuneam, doar pare, căci astăzi, cele mai mari cascade ale Europei nu sunt deloc pierdute în timp, ci au devenit una dintre cele mai mari atracţii turistice din nordul Elveţiei. Situate la Neuhausen am Rheifall, adică lângă cochetul oraş Schaffhausen, cascadele sunt situate la doar 25 deminute distanţă cu trenul din Winterhur şi la aproximativ o oră distanţă cu maşina de Zurich.
 
 
Pândit de pericolul hidrocentralelor
 
 
Cascadele respective sunt de fapt situate în cursul superior la fluviului Rin, mai precis între municipalităţile Neuhausen am Rheinfall şi Laufen-Uhwiesen, adică exact la graniţa administrativă dintre cantoanele Schaffhausen şi Zurich din Elveţia. Cu toate că nu ating dimensiunile colosale ale căderilor de apă din Africa, America de Nord sau cea de Sud, cataractele Rinului pe pâmânt elveţian prezintă o imagine de un pitoresc dramatic care se încadrează perfect în peisajul natural al zonei.
 
Cascadele au o lungime de 150 de metri de pe un mal pe celălalt, ating înălţimea maximă de 32 metri, adâncimea de bazin de 13 metri, iar pe timp de iarnă fluxul de apă care cade aici atinge în medie valoarea de 250 metri cubi pe secundă. Vara, când precipitaţiile ating maximul de abundenţă, Rinul la Neuhausen aduce cam 600 metri cubi d eapă pe secundă. Cea mai mare cantitate de apă transportată aici s-a înregistrat în anul 1965, când debitul maxim a atins valoarea de 1.250 metri cubi pe secundă.
 
 
Apele sunt atât de vijelioase aici, încât nicio specie d epeşti nu se poate urca în amonte de-a lungul lor, cu excepţia anghilelor europene.
Sunt nişte cascade „noi” dacă putem spune aşa. Mai ales la scară ecologică. 
Cascadele Rinului s-au format în decursul ultimei glaciaţiuni, unde va acum circa 14.000-15.000 ani prin eroziunea treptată a rocilor de pe albia râului.
 
Din cauza puternicelor mişcări tectonice din acea perioadă, Rinul a fost forţat să-şi croiască un nou curs în urmă cu aproximativ 15.000 ani. Platfoma de rocă s-a erodat relativ lent din cauza cantităţii scăzute de sedimente transportate dinspre Lacul Constance. Prin spectaculozitatea lor, cascadele au atras din cele mai vechi timpuri nu doar călători şi curioşii, ci şi comunităţi omeneşti care s-au stabilit aici. Astfel, în secolul 17 aici funcţiona deja un furnal, iar în anul 1887, metalurgiştii de aici au cerut permisiunea de a devia parţial cursul Rinului pentru generarea de electricitate.
 
 
Dar cum în Elveţia spiritul ecologist şi ocrotirea naturii primau încă din acele vremuri, cererea lor a fost respeinsă de autorităţi. Peste ani, în 1944, consiliul elveţian al cantoanelor a luat în consideraţie construirea unei hidrocentrale, dar doar după un minuţios studiu de impact ecologic, şi doar în aval de cascade. Chiar şi aşa, şapte ani mai târziu, autorităţile elveţiene au primit o petiţie semnată de peste 150.000 de oameni printre care şi scriitorul Herman Hesse, care se opuneau nu doar construirii de hidrocentrale dar şi de proiecte inginereşti de navigaţie pe Rin.
 
Cu toate că întregul curs al Rinului la Neuhaus nu a scăpat nici astăzi de spectrul intervenţiei omului pe considerente economice, autorităţile au ajuns la concluzia că turismul în zonă aduce mai mulţi bani decât o hidrocentrală.
 
 
Între cascade, stânci şi cetăţi
 
 
Turistul odată ajuns aici, poate poposi în localitatea Neuhausen am Rheinfall, de unde paote vizita şi admira spomptuosul şi elegantul castel Schloss Laufen. Din oraş există posibilitatea urcării la bordul unor ambarcaţiuni prin intermediul cărora se poate naviga până la Rheinfallfellsen. Pentru cei care vor să mai zăbovească pentru fotografii sau admirat priveliştea spectaculoasă, pe ambele maluri ale fluviului în dreptul cascadelor, autorităţile au construit nişte platforme speciale pentru turişti numite „Kanzeli”.
 
 
Pentru turiştii curajoşi, există posibilitatea unui „The Boat Trips and Rock” adică urcatul în nişte bărci prin intermediul cărora navigatori abili duc turiştii lîngă stânca înaltă de 15 metri din mijlocul Rinului, chiar lângă cascade, unde oamenii o pot escalada pentru o privelişte şi nişte amintiri de neuitat. Turiştii cu copii trebuie să încerce o mică incursiune în Adventure Park-ul situat lângă cascade, locul fiind excelent amenajat pentru cei mici. Pentru servirea mesei, există restaurantul Schloss Worth unde se pot degusta specialităţi culinare elveţiene şi germane.
 
 
Alt obiectiv turistic important din zonă sunt ruinele castelului Radegg, construit în cantonul Schaffhausen. O experienţă memorabilă este şi coborârea cu canoele pe trasee stabilite şi în compania experimentaţilor ghizi navigatori elveţieni. Cascadele Rinului atrag anual sute de mii de turişti şi curioşi, indiferent de anotimp, căci spectaculozitatea lor este mereu aceeaşi.
 
 
Programul de vizitare este liber, la orice oră din zi şi din noapte indiferent de anotimp. Programul închirierii bărcilor este între orele 10:00-18:00 în lunile iunie, iulie, august, în mai şi septembrie este cuprins între orele 11:00-17:00, iar în lunile martie, aprilie şi octombrie atât închirierea ambarcaţiunilor sau periplul organizat pe apele Rinului se face doar la cerere şi prin programări anterioare. Rinul şi cele mai mari cascade din Europa aşteaptă orice turist însetat de spectacolul naturii în civilizatul cadru elveţian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu