sâmbătă, 21 iunie 2014

Oludeniz: probabil cea mai frumoasă plajă din Turcia

Oludeniz (Marea Moartă, sau Marea Liniştită în limba turcă) nu are de fapt niciuna dintre caracteristicile mării din Biblie cu care împarte aceeaşi denumire. De fapt, este o lagună ascunsă în spatele Mării Mediterane, cu plaje de nisip alb, apă albastră-verzuie cu nuanţe feerice şi mărginită de dealuri acoperite de verdele viu al pădurilor de pini. Oludeniz nu este doar unul dintre ceel mai frumoase locuri din toată Turcia, dar cadidează cu şanse serioase şi într-un top al celor mai frumoase plaje ale Mediteranei. Nu degeaba localnicii îl numesc „Raiul pus pe Pământ de către Allah”.
 
Sătucul pescăresc cu cele mai frumoase ape din Mediterana?
 
 
Laguna de basm îşi împarte numele cu un sătuc pescăresc şi are în prezent statut comun de rezervaţie naturală şi obiectiv turistic naţional inclus în districtul Fethiye al provinciei Mugla de pe celebra Coastă de Turcoaz situată în partea de sud-vest a Turciei, in locul unde sunt limitele geografice dintre Marea Egee şi Mediterana.
 
Staşiunea şi plaja sunt situate la circa 14 kilometri sud de Fethiye lângă Muntele Babadag. La doar doi kilpmetri în spatele dealurilor împădurite care adăpostesc laguna fabuloasă, se află micile sate Ovancik şi Hisaronu, care acum câteva decenii adăposteau turiştii în casele tradiţionale ale localnicilor.
 
 
Popularitatea colţului de mare de la Oludeniz a început să crească începând cu anul 1990, moment în care superbul peisaj a fost descoperit de un grup de turişti germani care căutau plaje sălbatice pe coasta de sud-vest a Turciei. Odată cu creşterea popularităţii locului, autorităţile din Oludeniz au îmbunătăţit cu numt infrastructura şi căile de acces.
 
Astăzi, în jurul satului sunt sute de hotelurui, pensiuni, sate de vacanţă şi locuir de campare. Pe lângă frumuseţile naturii de aici, Oludeniz are şi un bogat trecut istoric şi o moştenire culurală interesantă şi originală, atribute care au sporti reputaţia locului la nivel mondial. Pentru amatorii de sporturi marine, trasee montane şi rafting, Oludeniz este o destinaţie mai mult decât potrivită. Pitorescul absolut unic al zonei a făcut ca laguna de aici să ajungă în prezent unul dintre cele mai fotografiate locuri ale Mediteranei.
 
 
Plaje de nisip alb şi laguna albastră constituie rezervaţii naturale cu regim strict de protecţie und eeste interzisă camparea sau ridicarea oricărui gen de construcţie. Apa mării din dreptul Oludeniz-ului este faimoasă în lumea întreagă pentru nuanţele sale de turcoaz şi acvamarin, în timp ce plaja este inclusă în categoria elitistă „Blue Flag Beach”. Atât de frumoasă este această plajă încăt în ultimul timp este inclusă în rândul celor mai frumoase 5 plaje din lumea întreagă, şi asta nu doar de către turiştii obişnuiţi, ci şi de ghidurile internaţionale de turism. 
 
 
Capitala mediteraneană a paragliding-ului şi a sporturilor marine
 
 
Oludeniz este o destinaţie renumită şi în rândul iubitorilor de paragliding din întreaga lume. Vânturile de intensitate potrivită şi valurile mici de aici au transformat locul într-una dintre cele mai bune destinaţii de paragliding de pe mapamond. Un plus de spectaculozitate pentru iubitorii acestui sport extrem îl constiuie panorama de un pitoresc absolut, la care se adaugă maiestuozitatea Muntelui Babadag din apropiere, care cu ai săi 1.975 metri înălţime tronează în dreptul orizontului.
 
Începând cu anul 20120, aici are loc un ultramaraton anual cu participare internaţională, denumit Lycian Way Ultramarathon, ţinut pe ruta Drumului Lician, un străvechi traseu faimos încă din vremurile antice. Ultramaratonul se desfăşoară pe lungimea de 240 kilometri dintre Oludeniz şi Antalya, şi este parcurs în circa şase zile.
 
 
Evident, într-un astfel de loc cu ape ireal de limpezi şi albastre, scuba diving-ul şi snorkelling-ul au devenit probabil cele mai îndrăgite sporturi estivale. Fauna marină abundentă încă în aceste ape, precum şi peşterile submarine situate la adâncimi mici, nu fac decât să atragă annual un număr tot mai mare de turişti amatori de explorări şi descoperiri subacvatice. Se poate ajunge în Oludeniz pe toate căile posibile, pe mare, cu avionul sau pe autorstrăzi. Există căi de acces relativ uşoare dinspre Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya.
 
Aeroportul Dalaman se află la doar o oră cu maşina de sat. Iar între Fethiue şi Oludenzi sunt curse regulate de autobuz din jumătate în jumătate de oră. Împrejurimile adăpostesc de asemenea multe alte atracţii turistice, precum Hisaronu, un sătuc vechi care are capacitatea de a găzdui cam 3.000 de turişti care nu vor să stea la hoteluri şi hostaluri, ci preferă cazarea la localnici.
 
Hisaronu este un loc foarte iubit de turiştii britanici. Ovacic se află la doar cinci kilometri distanţă de lagună şi pe lângă multitudinea d elocuri de cazare de unde ai ce să alegi, satul are un pitoresc aparte, de neuitat. Belcegiz este locul din imediata apropiere a Lagunei Albastre, unde se pot găsi numeroase locuri de cazare, cluburi şi restaurante. Belcegiz este şi centrul sporturilor de apă din regiune.
 
Imediat lângă Belcegiz se află Parcul Naţional Kirdak, unde se poate campa cu cortul sau rulota în locurile special amenajate. Între obiectivele turistice de mare valoare care tremuiesc neapărat vizitate, se remarcă Kelebeker Vadisi, sau Valea Fluturilor în traducere directă. Valea beneficiază de un grad de protecţie foarte ridicat, încă din anul 1985, când autorităţile au declarat-o rezervaţie naturală de importanţă maximă pentru protecţia biodiversităţii. Valea stâncoasă şi mărginită de pini seculari adăposteşte miliarde de fluturi multicolori, de la care şi-a însuşit şi numele.
 
 
Alt loc suberb este şi Gemiler Adasi sau Insula Corăbiilor în traducere directă. Pe insulă sunt multe obiective istorice şi arheologice, precum depozite, o biserică, un bazin de colectare a apei, toate acestea fiiind construite între secolele 5-13, când Asia Mică era încă sub stăpânirea Imperiului Bizantin. Se spune că Sfântul Nicolae a trăit o perioadă pe Insula Corăbiilor...
 
Curajoşii pot încerca experimentarea unei şedinţe de paragliding, coborând cu însoţitor de pe vîrful de 1975 metri al vârfului Muntelui Babadag spre Belcekiz. Coborârea cu paraşuta special concepută durează în medie 30-40 de minute de zpor deasurpa unei panorame ireal de frumoase... 
 
Cât despre cazare, ei bine în apropierea Oludeniz-ului se află între 90-100 hoteluri şi hostaluri, şi se poate alege între locaţii luxoase de cinci stele, la facilităţi modeste de două stele dar cu mic dejun inclus. Pentru oricine ajunge aici, trebuie reţinut faptul că Oludeniz beneficiază de clima tipică sudului Mediteranei, în care pe timpul verii temperaturile sunt frecvent mai mari de 45 grade Celsius. 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu