joi, 10 iulie 2014

O destinaţie extraordinară: Colinele de Ciocolată din Insula Bohol


Sunt cu siguranţă cel mai important şi admirat obiectiv turistic natural din Insulele Bohol situate în Arhipelagul Filipinelor. De la distanţă, aceste formaţiuni geologice arată aidoma unor uriaşe muşuroaie ciocolatii, făurite de nişte cârtiţe din legendele cu giganţi. Mulţi dintre cei care au văzut pentru prima dată fotografii cu aceste coline nu au crezut că astfel de forme de relief există în realitate, fiind convinşi că ar fi vorba de nişte trucaje. Însă nu era vorba de niciun trucaj. Dealurile sau colinele conic-rotunjite, mărginitel la poale de o junglă luxuriantă, există în realitate şi oricine ajunge să le viziteze are impresia că a intrat într-un tărâm fantastic, în care basmele devin palpabile.

 
 
Colinele de pe steag
 
 
Din punct de vedere ştiinţific, Colinele de Ciocolată din Insula Bohol, sunt o mare formaţiune geologică alcătuită din numai puţin de 1.260 de coline şi geologii cred că numărul lor real este de 1.776 coline, restul fiind ascunse încă de jungle. Întreaga formaţiune este situată într-o porţiune de teren de circa 50 de kilometri pătraţi.
 
Colinele sunt acoperite de o iarbă verde, dar care în anotimpul secetos se usucă şi ajunge să aibă o culoare brun-ciocolatie, fapt de la care colinele din Bohol şi-au primit numele deventi deja brand naţional al Filipinelor.
Sunt atât de apreciat în insulă, încât figurează în prezent pe steagul provinciei şi simbolizează de asemenea bogăţia şi varietatea cadrului natual al insulei-provincie.
 
 
Mai mult decât atât, relativ recent, Colinele au fost declarate al treilea Monument Geologic al Filipinelor, ca importanţă în rândul atracţiilor turistice ale ţării şi au fost propuse pentru a fi incluse pe lista UNESCO pentru Monumente ale Naturii de Importanţă Mondială.
Aceste coline conice sunt de fapt formaţiuni de origine calcaroase acoperite cu sol, care ating înălţimi cuprinse între 30-50 metri, cea mai înaltă având înălţimea de circa 120 metri. Colinele de Ciocolată sunt încadrate de oraşele Carmen, Batuan, Sagbayan.
 
Vegetaţia Colinelor este compusă în mare parte din specii de iarbă locale care aparţin genurilor Imperata cylindrica şi Saccarum spontaneum. Au mai fost identificate şi cîteva forme ale genului Compositae. Însă între Coline, localnicii au pătruns deja şi au ănceput să cultive în principal orez. Însă cel mai mare pericol la adresa vegetaţiei de aici constă în carierele miniere care au început să apară în ultimii ani.
 
 
Colinele de Ciocolată sunt formaţiuni carstice similare cu cele din alte regiuni calcaroase precum cele din Slovenia, Croaţia, Puerto Rico şi Cuba. Geologii estimează că au început să se formeze la sfârşitul Pilocenului şi începutul Pleistocenului. Colinele conţin şi astăzi numeroase depozite fosilifere din aceel vremuri, cu resturi de specii marine de tipul foraminiferelor, coralilor, moluştelor şi algelor.
 
Ele au apărut în urma activităţii combinate dintre dizolvarea calcarelor de către ploi, ape de suprafaţă şi ape de adâncime, precum şi în urma ridicării platoului pe care se află acestea, în urma activităţii tectonice. Alt factor important pentru modul în care arată astăzi colinele, constă în activitatea vânturilor. Tot datorită compoziţiei calcaroase, Colinele din Bohol conţin numeroase peşteri şi cursuri de ape. Lipsa oricărui tip de material vulcanic din compoziţia lor geologică, exclude deocamdată ipoteza unei origini vulcanice.
 
 
Legende şi cutremure
 
 
Mult mai interesante sunt cele patru legende din folclorul local care explică apariţia interesantelor dealuri. În prima dintre ele, este vorba despre povestea duşmăniei dintre doi uriaşi care se luptau aruncând cu stânci şi bolovani imenşi, unul către celălalt. Lupta a durat cîteva zile, la sfârşitul cărora uriaşii erau epuizaţi. Din cauza oboselii extreme, cei doi au uitat de motivul certei şi au devenit astfel prieteni buni. Doar că la final, giganţii au uitat să strângă după ei stâncile aruncate. Stânci peste care s-a depus treptat pâmânt şi aşa au apărut Colinele de Ciocolată.
 
 
O altă legendă, mult mai romantică, aminteşte despre un alt uriaş, pe nume Arogo, care era foarte puternic. Uriaşu s-a îndrăgostit însă de Aloya, o simplă pământeancă. Moartea femeii i-a provocat uriaşului o asemenea durere, încât colosul a plâns ani de zile încontinuu, când-aiu secat lacrimile, râurile de lacrimi curse au modelat Colinele de Ciocolată. A treia legendă vorbeşte despre un oraş atacat frecvent de cître un uriaş bivol care devasta culturile localnicilor. După aceste fapte, uriaşul bivol şi-a făcut nevoile, iar resturile balegilor sale uscate au format Colinele...
 
Ultima legendă este despre un alt uriaş, de data aceasta unul extrem de mâncăcios pe nume Miguel. În timp ce acesta mergea odată pe un câmp, a văzut o frumoasă femeie de care s-a îndrăgostit. Pentru a-i cuceri inima, uriaşul şi-a făcut nevoiele fiziologice exact ca bivolul din legenda anterioară, după care a postit sever pentru a dobândi un corp atrăgător. Fecalele sale uscate au format în timp Colinele...
 
Colinele de Ciocolată sunt situate chiar în centrul Insulei Bohol, una dintre cele mai mari insule din grupul insular Visayas. Pentru a întreprinde o vizită aici, trebuie să ajungeţi în Manila, capitala Filipinelor. De aici, cel mai repede şi mai uşor se ajunge cu ajutorul zborurilor  de avion care se opresc în Aeroportul Tagbilaran din Bohol. Companiile Philippine Airlines şi Cebu Pacific Airlines oferă zboruri directe care durează în medie 70 de minute. În Bohol se poate ajunge şi cu ajutorul bărcilor, ferryboturilor şi altor vase de transport maritim.
 
 
Din Tagbilaran există numeroase curse de autocar pentru turişti, sau se pot închiria taxiuri specializate. Pentru cazare există nenumărate mici hoteluri şi hostaluri în jurul oraşelor Carmen, Batuan şi Sagbayan, care sunt cele mai apropiate aşezări de Colinele de Ciocolată.
Chiar dacă sunt situate „la capătul lumii” pentru noi românii, turiştii care ajung în Filipine şi au ocazia să le viziteze, ar trebuie să o facă, căci priveliştea lor este extrem de spectaculoasă şi chiar incredibilă pe alocuri.
 
Reţineţi doar că Insula Bohol este frecvent zguduită de cutremure, iar ultimul dintre acestea a avut loc pe data de 15 octombrie 2013 şi a avut o intensitate de 7, 2 grade pe scala Mercalli, distrugând postul de observaţie ridicat de autorităţi pentru ca turiştii să admire priveliştea Colinelor de Ciocolată.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu