sâmbătă, 2 august 2014

Escapadă în Calvi: bijuteria secretă din Corsica

Întins la soare între bastioanele de piatră galbenă ale citadelei de secol 15 care veghează spre Mediterana şi micul golf în formă de semilună, oraşul Calvi pare cumva mai apropiat de una dintre locaţiile celebre şi sofisticate de pe Riviera Franceză, decât de un oraş-port istoric din Insula Corsica. Cochetul port de iahturi şi promenada sa înţesată cu braserii şi cafenele tipice locului situate la umbra zidurilor dantelate ale vechii fortăreţe ridicată aici de genovezi, totul condimentat cu priveliştea muntelui Monte Cinto înalt de 2.706 metri au făcut din Calvi cel mai căutat loc de petrecere a vacanţelor din întreaga Insulă Corsica.
 
Oraşul lui Columb?
 
Important centru comercial încă din Antichitate, de pe vremea romanilor, oraşul port Calvi îşi trage numele de la Calvus – stânca uriaşă şi lipsită de vegetaţie care face astăzi parte dintre importantele obiective turistice ale locului. Unii istorici şi cercetători susţin că acest oraş corsican a fost de fapt locul de naştere al faimosului Cristofor Columb, care s-ar fi născut aici în timpul ocupaţiei genoveze a oraşului. Cercetătorii îşi bazează supoziţiile pe ruinele casei în care a trăit marele explorator, ruine care pot fi vizitate şi astăzi în centrul vechi al oraşului situat în citadelă, fiind de altfel marcate cu o placă memorială.
 
Deoarece Insula Corsia a avut dintotdeauna o poziţie extrem de strategică în vestul Mării Mediterane, oraşul Calvi a avut o istorie bogată şi tumultuoasă. Primele evidenţe ale prezenţei omului aici datează din perioada Neolitică, fiind descoperite într-una din multele peşteri din apropierea oraşului. Istoria sa adevărată a început în Antichitate, când romanii s-au stabuilit aici şi s-au ocupat cu agricultura, pescuitul şi comerţul pe mare. Începând cu acele vremuri, Calvi a fost invadat şi atacat de multe ori, fără a fi însă cu adevărat supus, după cum spune şi o zicală foarte populară şi astăzi printre locuitorii săi.
 
 
Până în anul 1768, Calvi a făcut parte din teritoriile deţinute de genovezi. Însă răscoalele anarhice împotriva genovezilor, organizate şi conduse de către Pascal Paoli între anii 1729-1768 au dus la câştigarea unei scurte perioade de independenţă pentru întreaga Corsică. Atunci s-au pus bazele vieţii cosmopolite din Calvi, care recrează o atmosferă foarte diferită de sentimentul şi tradiţiile dure corsicane, atât de prezente în vechea capitală Corte chiar şi în zilele noastre. Calvi şi-a mai câştigat un plus de celebritate prin faptul că Amiralul Nelson şi-a pierdut ochiul drept în timpul asedierii citedelei oraşului.
 
Astăzi în Calvi se ajunge foarte uşor pe mai multe căi. Cel mai uşor se ajunge aici din oraşul francez Nisa de unde există numeroase zboruri şi curse de feribot spre Calvi. Se poate ajunge uşor în oraş şi dispre Bastia, celălălalt oraş celebru din Corsica. În timpul sezonului estival există bunăoară curse de autobuz din două în nouă ore între Bastia şi Calvi.
 
 
Odată ajunşi aici, se por explora foarte uşor şi împrejurimile oraşului, autorităţile reuşins să creeze o infrastructură foarte bine pusă la punct. Există numeroase biciclete, scutere şi automobile care pot fi închiriate pentru plimbări în jurul acestui important punct turistic al Corsicii.
 
Misterele citadelei
 
Însă oraşul în sine este plin de atracţiile şi obiectivele sale turistice. Între acestea se remarcă masiva şi impozanta cetate-citadelă de apărare construită de genovezi pentru a respinge orice atac sau invazie venită dinspre mare. Este o cetate impresionantă din toate punctele de vedere, care merită admirată şi fotografiată mai ales în lumina apusurilor de soare d eaici, sau cu ocazia demostraţiilor anuale făcute în interiorul ei de către soldaţii Legiunii Străine Franceze.  
 
Merită reşinut faptul că în fiecare an, pe data de 145 august, în citadelă au loc unele dintre cele mai frumoase focuri de artificii, care pot fi admirate cel mai bine de pe uriaşa plajă a oraşului. Citadela este de altfel cel mai important monument istoric din Calvi. În interiorul său se pot vizita turnurile de apărare, zidurile ornate cu creneluri de tragere, precum şi sumedenia de tuneluri de retragere sau frumoasele drumuri înguste dintre vechile clădiri ocrotite pe vremuri de zidurile groase ale cetăţii.
 
 
Alte locuri interesante din citatdelă includ palatul de reşedinţă, astăzi magnific restaurat, al guvernatorilor genovezi, preum şi runiele casei unde se presupune că s-a născut Columb. Casa respectivă a fost distrusă de către trupele britanice conduse de Amiranul Nelson în anul 1794, iar astăzi locul este marcat şi de o statuie care îl reprezintă pe navigatorul care a descoperit Lumea Nouă.
 
Tot în interiorul cetăţii se află şi Muzeul de Etnografie din Corsica, care deţine colecţii valoroase legate de istoria şi originala cultură populară din această insulă mediteraneană. Este recomandată vizitarea sa, precum şi a Muzeului Militar Corsican situat în imediata apropiere. Cetatea mai adăposteşe şi Catedrala St-Jean-Baptiste unde se află un crucifix impresionat denumit Christ des Miracle, despre care localnicii cred că are puteri vindecătoare. Plimbările în jurul cetăţii-citadelă sunt unele de neuitat, mai ales dacă le veţi face dimineaţa devreme sau pe înserat. Tot aici, în luna iunie a fiecărui an are loc şi un apreciat festival de jazz.
 
Un alt obiectiv interesant este L’Eglise Santa Maria, care cu staniile sale ziduri de piatră de culoare roz este o bisercă catolică construită într-un stil arhitectural care are multe elemente tipice unie biserici ortodoxe clasice!
 
Se impune şi vizitarea Port de Plaisance, care are o marină foarte bine întreţinută unde staţionează o sumedenie de yachturi şi vase de agrement, de toate mărimile. Tot aici este şi locul de unde pleacă dimineaţa devreme, pentru a se întoarce seara la asfinţit, numeroase vase mici de pescuit care aprovizionează zilnic restaurantele şi bistro-urile din Calvi.
 
Cele mai multe activităţi sociale din oraş au loc în Quai Landri, o superbă alee care face legătura între portul cel mare şi marină, alee garnisită cu restaurante cochete, baruri, cafenele, hoteluri şi diverse magazine.
 
Foarte mulţi turişti sunt atraşi de superba plajă din Calvi, o lungă şi îngustă făşie de nisip alb şi fin care se întinde pe lungimea de 6 kilometri de-a lungul întregului golf. Apa mării aici este mică, cu toate acestea plaja este păzită de salvamari şi are sectoare speciala menajate pentru picnicuri, shopping sau stat la soare. Aici sunt condiţii excelente pentru windsurfing şi toată gama sporturilor acvatice de la paragliding la snorkeling.
 
 
Pentru cei care caută un loc liniştit, destinat mai degrabă plimbărilor romantice în doi sau bronzării fără griji, există o plajă discretă care se întinde de la l’Alga spre Revellata.
 
Nu trebuie ratată nici o vizită la ocenograful din Calvi, un loc fascinant unde atât cei mici dar şi cei mari se vor simţi excelent şi de unde vor pleca cu amintiri de neuitat.
 
Calvi este fără doar şi poate un loc foarte liniştit unde oricine se simte şi este cu adevărat în siguranţă. Este una dintre cele mai inspirate destinaţii de vacanţă din sudul Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu