5 destinaţii inedite de iarnă din România
Iarna ne putem bucura de destinaţii inedite de vacanţă dacă evităm
clasicele staţiuni turistice de pe Valea Prahovei. În aceste locuri este
mai puţină aglomeraţie şi cu siguranţă şi preţurile vor fi mai mici
decât în altă parte.
1. Una din cele mai frumoase destinaţii pentru sărbătorile de iarnă este Vatra Dornei.
Perla Bucovinei, cum este supranumită staţiunea turistică, se află la o
altitudine de 800 metri, într-o depresiune care o fereşte de vânt
puternic şi de alte fenomene meteo extreme.Este destinaţia ideală atât pentru iubitorii sporturilor de iarnă, cât şi pentru familiile cu copii sau pentru bătrânii care vor să se odihnească la aer curat.
În staţiune se pot face şi tratamente balneare pentru diferite afecţiuni.
Pentru amatorii de sport există pârtii cu instalaţii de transport pe cablu. Pârtiile sunt delimitate în zone pentru schiori şi pentru sanie, iar o altă activitate preferată de cei care vin aici este coborârea cu snow-mobilul.
Turiştii interesaţi de tradiţiile populare şi de religie pot vizita în apropiere câteva din cele mai cunoscute mânăstiri din Bucovina: Putna, Suceviţa, Moldoviţa sau Humor.
2. În Maramureş, staţiunea Borşa este un loc foarte plăcut pentru cei care vor să-şi petreacă iarna aceasta concediul într-o zonă mai liniştită.
Situată la o altitudine de 850 metri, Borşa este ideală pentru tratament balnear, dar şi pentru iubitorii de sporturi de iarnă.
Pârtiile, dotate cu instalaţie de transport pe cablu, au o lungime cuprinsă între 200 şi 2.700 metri.
În apropiere există mai multe obiective turistice interesante, cel mai cunoscut fiind cu siguranţă Cascada Cailor.
Cascada se află la 1300 metri altitudine şi căderea de apă este de 90 metri, aceasta fiind cea mai înaltă cascadă din România. Aici se poate ajunge destul de simplu, cu ajutorul telescaunului, sau pe jos, într-o scurtă drumeţie montană.
3. Staţiunea Băile Tuşnad, situată chiar în centrul ţării, este mai accesibilă turiştilor, indiferent de locul de unde vin. De aici se pot face excursii de o zi cu trenul la Braşov sau Sibiu sau cu autocarul ori microbuzul la Lacul Sfânta Ana, situat în apropiere.
Staţiunea balneară oferă, pe lângă centrele de tratament, posibilitatea unui concediu liniştit la munte, în aer curat. Chiar în centrul staţiunii se află Lacul Ciucaş.
Părculeţul de aici este perfect pentru plimbare, iar în pădurea de alături este amenajat şi un parc de aventuri, unde copiii se pot da cu tiroliana.
Deşi este situat la o altitudine de doar 650 metri, oraşul are un aer puternic ozonat, bogat în aerosoli. Ca detaliu inedit: are doar 1.640 de locuitori (conform recensământului din anul 2011), fiind cel mai mic oraş din România ca număr de locuitori.
În apropierea staţiunii există şi o pârtie de schi, destul de abruptă însă, iar în centru este amenajat de obicei un patinoar.
4. Piatra Neamţ este o variantă bună pentru cei care preferă concediul într-un oraş mai animat. Turiştii pot vizita Curtea Domnească şi Turnul Clopotniţă din centrul vechi, construite în secolul al XV-lea, sau se pot plimba prin grădina zoologică Cozla.
Desigur, vizitatorii nu trebuie să rateze o plimbare cu telegondola, pentru a putea admira de la înălţime panorama oraşului. Iarna, celebra telegondolă este şi calea mai mai rapidă pentru a putea ajunge la pârtia de schi sau de tubing.
Turiştii pasionaţi de istorie pot face o scurtă excursie de o zi în apropiere, la Târgu Neamţ, unde pot vizita faimoasa cetate medievală.
5. Rânca este una din cele mai noi staţiuni montane, dezvoltându-se foarte mult în ultimii ani datorită inaugurării şoselei Transalpina. Iarna şoseaua este închisă, dar tronsonul care leagă sudul ţării de Rânca este deschis în continuare, prin urmare accesul este sigur.
Este staţiunea situată la cea mai mare altitudine, 1650 metri şi are 6 pârtii de schi, cu diferite grade de dificultate. Există de asemenea pârtii pentru săniuş, snowboarding şi un patinoar artificial.
Pentru cazare puteţi găsi multe pensiuni, vile şi hoteluri, iar staţiunea se dezvoltă în continuare.
Ca obiective turistice în apropiere sunt lacurile Vidra, Petrimanul şi Galbenul, din complexul hidrotehnic Lotru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu