joi, 8 ianuarie 2015

Călătoriile anului 2015





Fiecare an începe cu o serie de rezoluţii, de planuri şi dorinţe care pot varia de la ambiţii personale la ţinte în carieră şi, de ce nu, la noi călătorii adăugate pe bucket list. Pentru 2015, După Afaceri Premium vine cu o listă de propuneri de călătorie, listă pe care o vom continua pe tot parcursul anului pentru cei care au nevoie de inspiraţie. Astăzi vă vom plimba cu trenul printre munţii elveţieni, apoi ne vom relaxa în Iordania la cascadele termale Ma’In pentru a porni mai departe să cucerim America de Sud. Ultima oprire o vom avea în paradisul Raja Ampat din Indonezia.
O călătorie cu trenul este visul oricărui pasionat, însă o călătorie cu Glacier Express între staţiunile St. Moritz şi Zermatt din Elveţia poate fi visul oricui. Călătoria durează peste şapte ore, timp în care trenul care traversează 291 de poduri şi 91 de tuneluri în timp ce şerpuieşte printre munţii elveţieni, ajungând la un moment dat la peste 2.000 de metri altitudine. Astfel, Elveţia poate să mai bifeze o realizare pe listă după ceasuri, ciocolată şi sistem bancar, o călătorie cu trenul care nu doar funcţionează cu precizia unui ceas elveţian, ci te face şi să savurezi cele mai spectaculoase peisaje pe care acest micuţ stat din inima Europei le oferă. Un bilet pentru a te îmbarca în această călătorie poate depăşi 250 de euro la clasa întâi. La final nu simţi că ai plătit un bilet de tren, ci un bilet la spectacolul naturii, peisajele fiind nu de puţine ori dramatice, mai ales văzute de la bordul unui tren ce se află pe viaductul Landwasser. Călătoria poate fi realizată şi vara şi iarna, astfel că alegerea este dificilă, ca şi când ar trebui să alegi între un ceas Philippe Patek şi o piesă Vacheron Constantin. Trebuie astfel să alegi între pădurile falnice şi lacurile turcoaz şi culmile muntoase înzăpezite pe umerii cărora pare că apasă toată zăpada. Orice alegere ai face, lozul va fi câştigător.
Argentina este de cele mai multe ori sinonimă cu fotbalul sau cu tangoul, cu vinul roşu sau cu carnea de vită spectaculoasă. De prea puţine ori, Patagonia este primul lucru care îţi vine în minte când auzi numele ţării sud-americane. Când totuşi auzi Patagonia te gândeşti automat la minunile naturii, la peisaje de basm şi la culori ireale. Acolo unde aproape se termină America de Sud, într-un parc naţional care se află sau cel puţin ar trebui să se afle pe toate listele cu călătorii obligatorii de realizat într-o viaţă, se află Perito Moreno, unul dintre cei 48 de gheţari ai Cercului de Gheaţă. Când ajungi acolo nu te şochează faptul că oricât vezi cu ochii este mare îngheţată. Rămâi surprins de nuanţele de albastru pe care apa le poate lua în formă solidă. Pare un peisaj rupt din desenul animat Ice Age, însă în realitate gheaţa de sub tălpile pantofilor este vie şi suspină la fiecare pas greşit pe care îl faci. Potrivit Lonely Planet, acest gheţar se mişcă zi de zi cu 2 metri, încă o dovadă că este viu. Poţi să te mulţumeşti cu o croazieră în jur sau poţi face o drumeţie deasupra gheţarului, o călătorie unică, ce necesită crampoane, îmbrăcămintea potrivită şi un dram de nebunie.
Cascadele termale Ma’In din Iordania sunt ascunse între culmi înalte şi golaşe, iar atunci când ajungi acolo ai senzaţia că ai ajuns într-o oază. La mai puţin de o oră în orice direcţie peisajele se schimbă dramatic, la est se aşterne Marea Moartă, puţin mai la nord găseşti locul de botez al lui Iisus, şi nu foarte departe de aici se află muntele Nebo, de unde Moise a întrezărit Tărâmul Făgăduinţei. La sud, Iordania se dezvăluie în toată splendoarea ei cu oraşul arheologic Petra - una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne - şi cu deşertul Wadi Rum despre care se spune că oferă noi definiţii nuanţelor de roşu. Diversitatea Iordaniei este încununată de cascadele Ma’In unde te poţi bucura de tratamente la spa, de o cină romantică la lumina lumânărilor într-o grădină de măslini şi de un prânz pe stânci când la picioare ţi se aşterne cât vezi cu ochii Marea Moartă. Spre deosebire de toate obiectivele turistice în jurul cărora se ridică hoteluri şi pensiuni văzând cu ochii, la Ma’In există unul singur, hotelul de cinci stele Evason Ma’In Hot Springs, parte a grupului Six Senses. Accesul la cascade se poate face şi fără cazare, însă contra cost.
Când spui Indonezia, cei mai mulţi se gândesc la Bali sau insula zeilor. Pentru cei care au ajuns însă în arhipelagul Raja Ampat, aceasta este adevărata imagine a Paradisului, unde peşti în toate culorile curcubeului ţi se plimbă pe la picioare în timp ce tu te scalzi în apa mării turcoaz de pe terasa bungaloului propriu construit la nici un metru deasupra apei. Pentru a te simţi precum Cristofor Columb şi pentru a putea să explorezi în amănunt zona, fără a renunţa însă la luxul dintr-un bungalou, o călătorie pe Alila Purnama (în traducere Lună Plină), o barcă cu pânze tradiţional indoneziană, pare alegerea cea mai potrivită. La bordul ambarcaţiunii cu trei punţi, unde mobila este custom-made doar din materii prime locale, iar propriul terapeut în proceduri spa îţi stă la îndemână, poţi explora una dintre cele mai importante bariere de corali din lume, cu circa 1.300 de specii de peşti şi 550 de tipuri de corali. O expediţie de şase nopţi la bordul navei ce pare ruptă dintr-o poveste cu piraţi începe de la 12.750 de dolari pentru un cuplu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu